• Pajzsmirigyműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!Tüneteim:borzasztó erős szorongás, feszültésg az egész testemben,szapora pulzus , hőhullámok.Elmentem pszichiáterhez és felírt számomra szorongáscsökkentő készítményeket. Két hónapja fogyasztom , de nem sok hatást érzek . Megnézte a pajmirigyműködésemet , de az eredményeim a normál értékek között szerepelt.Olyan kérdésem lenne ,hogy a 3 hónappal ezelőtt készített TSH értékem 1,84IU/ml a mostani 1,21 IU/ml.Ez az eltérés még normálnak mondható?A háttérben állhat pajzsmirigy probléma vagy ez teljesen idegi dolog lenne? Köszönöm előre is segítségét!

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A szorongás mögött pajzsmirigy túlműködés lehetősége reális gyanú, így
        orvosa alaposságát jelzi, hogy ilyen irányú vizsgálatot kért. A
        szorongáscsökkentők hatása kizárólag tüneti, ilyen gyógyszer önmagában nem
        gyógyít meg semmit. A szorongás okát mindig meg kell találni, és azt kell
        tudni kezelni, a szorongásoldó gyógyszer csak egy átmeneti mankó.
        Két vérvétel, és ez bármilyen laborértékre igaz, sosem ad pontosan azonos
        értéket, így apró különbségekből önmagában még nem kell semmiféle
        következtetést levonni. Zárójeles megjegyzés, a TSH az agyalapi mirigy
        hormonja és a pajzsmirigyet serkenti hormontermelésre, mint egyfajta
        irányító rendszer. Ha a pajzsmirigy alulműködik, az több TSH termelését
        eredményezi, ami igyekszik jobban noszogatni az "ellustult" pajzsmirigyet.

        Jó egészséget kívánva:

         Dr. Dinya Zoltán

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-13 23:16:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 12:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: