• Szociális fóbiám lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        14 éves vagyok. A gondom az, hogy szerintem szociális fóbiám van (erre nemrég jöttem rá). Most kerültem középiskolába, és sokan csúfolnak amiatt, hogy szinte mindenen elvörösödöm. Elvörösödöm, ha sokan figyelnek arra, mit mondok, elvörösödöm akkor, ha felelek a táblánál, sőt még akkor is, ha azt mondják, mindenen elvörösödöm. Év elején sok tanár kérte, hogy mutatkozzunk be, én akkor is elvörösödtem. Ha egy fiúval beszélek, akkor is elvörösödöm, még ha nem is tetszik. Mindent megteszek, hogy elkerüljem, de nem sikerül. Nem tudom, hogy mit tegyek. A szüleim nem tudnak róla, mert ha elmondanám félek, hogy nem értenék meg, hogy ez nekem mennyire rossz. Még sosem gondoltam arra, hogy pszichológushoz forduljak, mindig azt hittem, hogy ez idővel javulni fog, de most már ebben sem hiszek. Ha tudna segíteni valahogyan, azt nagyon megköszönném.

        WEBBeteg szakértő válasza a pirulás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az elpirulás leggyakrabban szorongás és önértékelési zavar jele. Félelem attól, hogy ha a figyelem középpontjába kerülsz és rád figyelnek.

        A serdülőkorban ez még nehezebb, hiszen a formálódó test és lélek még azt is zavarba ejtheti, akinek ilyen problémái korábban nem voltak.

        Szerintem meg kellene a gondjaidat a szülőkkel is beszélni, ne félj tőle. Ha jó a kapcsolatotok, biztosan megértenek, és talán sok beszélgetéssel, őszinteséggel segíteni is tudnak.

        Elfogadni magad, olyannak amilyen vagy, meg kell tanulni! Ha olyan vagy, aki elpirul, próbáld meg ezt is elfogadni és bármilyen furcsán hangzik, szeretni is, hiszen ez a tulajdonságod is ! te vagy, emellett érzékeny, szorongó vagy, szeretnél megfelelni az elvárásoknak,talán többnek is mint kellene, hiszen nem lehet és nem is kell mindenkinek megfelelni!

        Önértékelésed növekedni fog, ha jó és rossz tulajdonságaidat egyaránt elfogadod.

        Azon elgondolkodhatsz, milyennek tartod magad, mivel vagy elégedett magadban, mivel elégedetlen.Készíts leltárt magadról.Egyik oldalra írd a jó tulajdonságaidat, másikra, amivel elégedetlen vagy.

        Előbbiek közül amin lehet, változtass. Hidd el, sokkal több mindenen tudsz változtatni, mint amennyit magadról gondolsz.

        Ha nem boldogulsz a problémával, beszélgess el pszichológussal, a városi nevelési tanácsadóban,  és a családsegítőben, valamint a gyermekpszichiátriai ambulancián is találsz szakembereket.

        A pirulás nem szégyen, hanem tulajdonság, jelzi, hogy nagy megfelelési kényszerrel és kis önbizalommal éled mindennapjaidat!

        Üdvözöllek és sok sikert és bátorságot önmagad megismeréséhez!

        Kazimir Ágnes pszichoterapeuta


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-11-03 18:55:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 09:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: