• Pánikbetegség gyógyszere miatti súlygyarapodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő!2001-ben diagnosztizáltak pánikbetegséget nálam.2005.augusztusában kezdtem szedni zoloftot,majd sertralin-hexalt,most serlift tablettát.A súlyom rohamosan gyarapodott a gyógyszer szedését követően.Kértem az orvost váltsunk gyógyszert a fentieket irta fel,mind azonos hatóanyagú.A gyógyszer szedés elején 58kg voltam,most 80.Ha abbahagyom elkezd a súlyom csökkeni 1 hó alatt 5,5kg-ot fogytam,ha szedem a gyógyszert azonnal visszajönnek a kilók.Nem hiúsági kérdés nálam a súly hanem egészségügyi.Egészségügyi dolgozó vagyok 32 éves 2 gyermek édesanyja,akiknek szükségük van rám,nem szeretném ha magasvérnyomás vagy cukorbetegség alakulna ki nálam a súlyom miatt.Sok zöldséget gyümölcsöt eszem,teljeskiörlésű kenyeret.Hogy kérjem az orvosomat hogy welbutrilt vagy prozakot irjon mert azok a gyógyszerben lévő hatóanyagok nem okoznak súlyproblémát?Alig merem szedni a gyógyszert 25mg serliftet naponta hogy ne hizzak tovább,de igy jelentkeznek gyakran a pánikrohamok.Nagyon kétségbe vagyok esve,kérem segitsen,adjon tanácsot,a gyerekeimet fel kell nevelnem mellettük kell lennem,ők életemben a legszebb ajándékok.Mindig vigyáztam az egészségemre,az étrendre és testmozgásra.Csak a gyógyszer szedése óta vannak ilyen problémák.Önnek mi a véleménye a prozak illetve welbutril nevű készitményekröl?Segithetnek?Vagy komolyabb mellékhatásúak mint a serlift?Kérem válaszoljon pénteken megyek a pszichologusomhoz,szükségem van az ön tanácsára.Köszönöm hogy időt szakitott rám,elnézést a hosszú levél miatt,hálásan köszönöm segitségét,egy kétségbeesett anyuka: Vivien

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegeség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Helyesen mondja, a Zoloft és a Serlift tényleg ugyanaz, a hatóanyag számít, nem a fantázianév. A Zoloft TB-támogatottsága megszűnt, így erről váltani szükségszerű lépés volt, és sajnos manapság az OEP akár havonta keveri meg a gyógyszerek támogatottsági rendszerét, így nem ritka, hogy ugyanazt gyakran kell más és más néven szedni, ez nem az orvosa hibája.

        A Zoloft, Serlift, stb. hatóanyagból 25 mg-ot (fél tbl) szedni aluldozírozás, ennyitől érdemi hatás nem várható. A dolog paradox volta, hogy mellékhatások provokálásához viszont az aluldozírozott adag is elég, így előállhat a helyzet, hogy segíteni nem segít, de ártani ugyanúgy tud!

        A Prozac a Zoloft-hoz hasonló csoportba tartozó szer (SSRI), az OEP jóvoltából a Prozac kapszula már ugyancsak nem létezik, bár más neveken kapható. A hasonló hatástani kategória miatt a Zoloft-hoz hasonló hatás várható, bár nem feltétlenül ugyanaz.

        A Wellbutrin más jellegű hatóanyag, mélyebb depressziók oldására, inaktív, energiaszegény állapotok "megmozdítására" igen jó, viszont tapasztalatom szerint ha valaki hajlamos a szorongásra, idegességre, akkor ezeket fokozhatja, így nem szabad gondolkodás nélkül átállnia rá.

        Sajnos figyelembe kell venni azt is, hogy az antidepresszív gyógyszerek gyakori velejárója a testsúlygyarapodás, és ez nem csak a Zoloft, Serlift, stb. lehetséges velejárója! Aki hajlamos erre, kérje ki dietetikus segítségét. A recept alapelve egyszerű, többet kell mozogni, kevesebbet kell enni. Ha ez kevés a súlygyarapodás leállásához, akkor többet kell sportolni, és még jobban figyelni a táplálkozásra. Figyeljen a mennyiségekre, inkább többször egyen keveset, és különösen este kerülje a nehezebb fogásokat.

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-10-29 09:04:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 18:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: