• Nem lehet gyermekem - Jó lenne egy pszihológus!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Olyan problémával küszködöm, hogy nem lehet gyermekem. Rengeteget szenvedek ettől. Olyan sok szeretet van bennem, és nem tudom igazán kinek átadni, mert nincs kinek. A férjemet nagyon szeretem, és csoda, hogy ezt így viseli. Mindenki már azt mondja, hogy ez már túlmegy a szereteten. Nem tehetek róla, sokszor nézem az arcát, amint alszik és csodálom. Amikor jártunk babaprogramra, akkor nem is az fájt annyira, hogy nekem nem lehet, hanem az, hogy őneki nem tudom megadni azt, ami másnak természetes. Én még épphogy elhagytam a harmincat, a férjem a negyvenet, és úgy érzem, hogy túl fiatal vagyok ahhoz, hogy ilyen lelki állapotú nő legyek. Nagyon sokat sírok, sokat vagyok depressziós, bánatos. Mindenünk megvan, nem élünk luxusban, de a harmónia megvan, csak a fájdalmam eltitkolása már egyre nehezebben megy. Fáradok bele. Mit tegyek, hogy ne legyek ilyen "bőgő masina", mert ez teljesen legyengít.

        WEBBeteg szakértő válasza a meddőség, terhesség, gyerek, depresszió témában

        Az önsajnálat, a sóvárgás és a szomorúság állandósulása nem kedvez se a fogantatásnak, se a szerelemnek. Kudarcnak tartja, hogy nem sikerül teherbe esnie! Nincs önbizalma, nem egészséges az önértékelése. Férjét talán túlzottan is fel, önmagát pedig, hozzá képest, leértékeli! Vajon miért? Végiggondolta már? 

        Azt hiszi, nem igazán nő, amíg anyává nem válik?  Élvezze, hogy nő, élvezze, hogy szeret és szeretik. Fejezze ki jó érzéseit, vágyait, szeretetét, örömeit is, ne csak a kételyeit és szomorúságát! Szeretne szeretetet adni? Tegye meg! Hiszen most is van akit szeressen! Beleértve önmagát is...

        Járnak moziba, társaságba, kirándulni, utazgatni,színházba, koncertekre, hallgatnak otthon zenét,amire táncolnak? Járnak úszni,sétálni, esetleg sportolgatnak? Megisznak 1-1 pohár italt néha, egy jó vacsora mellett? Randevúznak még? Tegyék! Minden babaprogramnál többet érhet...

        Át kellene  programoznia önmagát, hogy ne minden gondolata a bébi körül forogjon. Bármennyire szereti a társa, mégis nyomasztó lehet mindíg úgy önre nézni,önnel együtt lenni, hogy tudja,ön szomorú, mert nem sikerül teherbe esnie tőle...

        Az a tapasztalat, hogy ha valaki  kétségbeesettebben, szinte feladatszerűen vágyik babára, az általában nem sikerül. Érdemes szerelemből, vágyból szeretkezni... aztán egyszer csak kopogtat a gólya...Könnyen mondok ilyeneket? Ne gondolja! Sok hasonló problémával találkozunk, és a tapasztalat mondatja, hogy vigyázzanak! Sokszor annyira kétségbeesetten dolgoznak a "baba projekten", hogy észre sem veszik, hogy egymásra, egymás vágyaira szinte már nem is figyelnek oda.

        Jó lehetőség a pszichológiai segítségre, pihenésre, regenerálódásra a pszichoterápiás szanatórium. De csak akkor, ha a fenti gondolatok mentén önmaguk nem boldogulnak...

        Üdvözlöm és biztatom!

        Kazimir Ágnes pszichoterapeuta


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-01 23:27:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 13:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: