• Depresszió és szorongás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktorúr/NŐ! Másfél éve annak hogy enyhe depreszióban és generalizált szorongásban szenvedem. Most az a betegség tünete, hogy állandóan fáradt vagyok,szédülök,gyenge és erőtlen vagyok bármannyit is pihenek. Reggelente úgy kelek hogy elönt a forróság és állandó jelleggel csak aludnék. Még volna egy kérdésem mégpedig az. hogy a depreszió okozhat üvegtesti homályt ugyanis ezzel is küszködöm a betegségem óta. 10mg cipralexet szedek és napi 3x0.25xanaxot. Kérem ha tud tanácsoljon valamit előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás, depresszió témában

        Tisztelt Kérdező!

        Több év depresszió és a generalizált szorongás pláne együtt szinte egy
        állapot, vannak jobb és rosszabb periódusok a betegségében. Hogy mikor
        melyik, azt sok külső tényező is befolyásolja, család, munkahely, kudarc
        vagy siker, tübb vagy kevesebb stressz.
        A fáradtság, szédelgés (ha testi okai nincsenek) utalhatnak egy újabb
        pszichés hullámvölgyre.
        A Cipralex igen korszerű szer, a Xanax-szal a leírt történetre megfelelő
        válasznak tűnik. A dózis nem túl nagy, így előfordulhat, hogy módosítani,
        erősíteni kell a terápián, és lehet, épp most jött el ennek az ideje
        Önnél.
        Keresse fel a pszichiáterét, és beszéljenek meg gyógyszerváltást. Léteznek
        pl. kettős hatású antidepresszánsok ilyen pl. a venlafaxine (pl. Velaxin,
        Efectin, Jarvis, Olwexya neveken), ha a Cipralex mellett nincs jól, és még
        nem szedett ilyet, erre való váltás a siker reményében megléphető.
        Ha szedett már venlafaxine-készítményt, akkor pl. az Edronax is jó esély
        lehet, nagyon szép állapotrendeződéseket láttam már ettől is. A Welbutrin
        is lehet egy jó esély, igen jó az élénkítő hatása, de ha Ön esetleg
        hajlamos a szorongásra, akkor megfontolandó, láttam már tőle
        mellékhatásként fokozódó szorongásérzést.
        Türelem! Antidepresszívum nem azonnal hat, gyógyszerváltás esetén több hét
        türelem kell a helyzet újabb értékeléséhez!

        Vannak tehát a Cipralexen túl bőven alternatívák, de konkrétan választani
        nem lehet látatlanban, keresse fel orvosát és egyeztessenek vele
        terápiaváltást.
        Továbbá ha még nem vizsgálták ezirányban, javaslok pajzsmirigy-hormon
        ellenőrzést vérvétellel, leírt pszichés tüneteit akár ilyen probléma is
        okozhatja.

        Jó egészséget kívánva: 

         Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-11 15:24:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 20:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: