• Kimerültség vagy valami komolyabb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Alapvetően hajlamos vagyok a stresszre, szorongásra, idegeskedésre. Egy éve Budapestre költöztem, az ezzel járó kellemetlenségeket és nehézségeket elég nehezen viseltem. Ez év januárjában kipróbáltam a Bach virágterápiát, ami jó is volt, viszont abbahagytam. Kb. két hónapja elkezdtem futni, igyekszem heti háromszor. Azonban egyre többet érzek szédülést, ami nem olyan, hogy forog körbe a világ, hanem bizonytalanságérzés. Nagyon kevés időm van a pihenésre, kikapcsolódásra, ezért is gondolom, hogy a kimerültség lehet ennek az oka. Nem érzek egyébként fájdalmat, néha esetleg izomfájdalom, fejfájás, de a leggyakoribb tünet - főleg - az ebéd utáni szédelgés, gyengeségérzés, ájulásérzés. Ma is azt éreztem, hogy mikor végeztem az étellel, elgyengülök, a nyakamban, tarkómban forróságot érzek és utána megijedek. Nem ritka nálam a szapora szívverés sem. Kb. két hete elkezdtem a Neuroptim nevű készítményt szedni. Szeretnék javaslatot kapni, ezek lehetnek idegi kimerültség jelei vagy komolyabbra gondoljak?

        WEBBeteg szakértő válasza a kimerültség, stressz témában

        Elég kevés támpontot adott, de próbáljuk meg... Feltételezem az Ön által írt kevés szabadidőből, hogy jobb munkahely miatt költözött Budapestre, és ott bizony sokkal többet vesznek ki az emberből. És azután még lehet bumlizni a délutáni csúcsban haza, metrón vagy autóban, mindegy, a napi bosszúságot még jól meg lehet fejelni vele, mire hazaérünk.

        Önnek mindez új, idegen környezet, amihez alkalmazkodni külön feladat és stressz. Mint a futásban, itt is érvényes, hogy jön a mélypont, és Ön valószínűleg 1 év után épp most tart itt. Jó-e itt nekem? Nem kéne visszaköltözni? Ezt akarom csinálni ezután mindig? Ha Ön egy stresszes,
        szorongó alkat, akkor szinte borítékolom, szabadidejében sokat tépelődhet ilyesmin.

        Akkor most hol is tartunk? Idegen város, idegen környezet, stresszes munkahely, nincs elég pihenés, Ön mostanra kimerült. Ezt valamennyire sikerült elodázni az önterápiás próbálkozásokkal és a futás stresszoldó hatásával, de lassan már ez sem elég. Ha nem tud pihenni, lazítani, és beállni egy fenntartható életformára, akkor ennek nem lesz jó vége sajnos...

        A szapora szívverés, ájulásérzés és társai ennek a kimerülésnek a jelei, következményei. Pihenni, lazítani kell, ezt semmi más nem helyettesíti! Ha tud, vegyen ki 1-2 hét szabadságot!

        A Neuroptim egy étrendkiegészítő. Őszintén szólva ma már egyáltalán nem pártolom a különféle ilyen szereket, mert látom, hogy a betegek becsapják vele önmagukat. Azt hiszik, ilyen-olyan kapszulákkal, tablettákkal meg lehet váltani a napi önmagunk ellen elkövetett bűnöket, és amikor rájönnek, hogy ez nem így van, addig újabb hónapokat veszítenek.

        Jut eszembe... Mennyit kávézik, energiaitalozik, hogy bírja a tempót? Azzal is ki lehet ám készíteni magunkat, a szapora pulzus pl. tipikus a sokat kávézóknál!

        Jó egészséget kívánva:
        Dr. Dinya Zoltán  pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-24 22:42:42; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 11:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: