• Van-e teljes gyógyulás skizofreniából?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        4 éve paranoid skizofrénnek kezelnek az orvosok, eddig 7 alkalommal volt sub az életemben, ezek 2 hónap és 3 hónap között zajlottak, majd orvost és kórházat váltottam és jelenleg február óta tünetmentes vagyok, 4 órában dolgozom is. A gyógyszereim: Seroqel Xr 300mg napi 2x, Olwexia 75mg reggel 1 tabletta és Rivotril este 1 mg. Van egy férjem is, akivel két éve ismerkedtünk össze és 1 éve házasodtunk össze, ő katatón skizofréniával és depresszióval küzd, jelenleg fél éve nem beszél, de kezd jobban lenni. A kérdésem a következő: mit várhatok a házasságomtól? Van-e teljes gyógyulás a paranoid skizofréniából és a depresszióból, vagy életem végéig gyógyszereket kell szednem? Most 27 éves vagyok.

        WEBBeteg szakértő válasza a skizofrénia, esély, gyógyulás, kezelés témában

        A skizofréniából teljes gyógyulás ma még sajnos nincs, megfelelő gyógyszerek folyamatos szedésével akár hosszabb, többéves tünetmentességek is elérhetők, de teljes gyógyulással nem szabad áltatni senkit. Pár éve még annyit sem lehetett tenni a skizofrénekért, mint ma, és remélem, holnap még többre lesz képes az orvostudomány.

        Egy beteg pszichés állapota azonban nem csak a gyógyszeren múlik, nagy szerepe van ebben a környezetének, családjának is. Sajnos azzal, hogy egy talán még Önnél is betegebb férjet választott, bizony nem javította gyógyulási esélyeit. Sőt ha tényleg fél éve nem beszél a férje, akkor érdemes lenne kórházba utaltatni terápiája módosítására, mert amit jelenleg kap, ha egyáltalán bevesz bármit is, az nem megfelelő. Házasságuk kapcsán megemlítendő még, hogy mindkét szülő skizofréniája esetén gyermekvállaláskor fokozottan figyelni kell a genetikai vizsgálatokra, a skizofréniára való hajlam már egy beteg szülő esetén is öröklődhet.

        Az Ön esetében azonban nem vagyok teljesen biztos a paranoid skizofrénia diagnózisban, látatlanban nem szabad ezt kijelenteni, de túl összeszedettnek, túl rendezettnek érzem írását. A másik lehetőség, hogy megáll ugyan a paranoid sch diagnózis, de a gyógyszerei nagyon jól el vannak találva.
        Megjegyzem, egyik gyógyszere (Olwexya) antidepresszáns, ebből inkább bipoláris affektív zavarra, skizoaffektív zavarra gondolnék látatlanban. A tényleg paranoid sch-s betegeknek üldözési gondolataik vannak (pl.: lehallgat a szomszéd, kamerával figyel a CIA, éjjel bejárkálnak a lakásomba idegenek), illogikusan gyanakvóak és valószínűleg épp ezért nem is mernének egy ilyen internetes fórumon ennyire részletesen kitárulkozni.

        Alapkérdésére válaszolva, a leírt betegségük tartós gyógyszerszedést igényel, nagyjából úgy, mint a cukorbetegeknél az inzulin, viszont kedvező körülmények között teljes értékű életet lehet élni, és szerintem ez az igazán fontos, nem a tabletták bevételére szánt napi 1-2 perc!

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-17 09:42:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 08:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: