• Gyógyszer-interakció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Szorongásos panaszaimra Anxiron nevű gyógyszert írt fel a pszichiáter. A dr.info oldalon azt olvastam, hogy a fogamzásgátló gyógyszeremmel (Novynette) 4-es szintű az interakció, azaz a gyógyszerek közötti kölcsönhatás miatt csak külön feltételekkel szedhetők együtt (pl.: a gyógyszerek vérszintjének rendszeres ellenőrzése, stb.). Mit jelent ez pontosan? (A pszichiáter szerint ez nem fog semmilyen problémát okozni.) Befolyásolhatja-e ez a szorongáscsökkentő a menstruációt, illetve a libidót? Köszönöm válaszát: JudithMarie

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Tisztelt Asszonyom!

         

        Saját orvosi tapasztalataimat tudom leírni az Anxiron-nal kapcsolatban. Ez egy nem túl erős hatású feszültségoldó, ellentétben a Xanax, Frontin, Rivotril, stb. "klasszikus" szerekkel a tényleges terápiás hatása töredék, bár placebo effektus szinten a gyógyulásérzés akár jelentősen is erősödhet. Nagy előnye, hogy szelektíven hat receptorokra, így kevesebb a mellékhatása és a gyógyszerhez magához nincs hozzászokási kockázat, bár pszichésen meg lehet szokni (mint bármit) a szedését ennek is.


        Hátránya, hogy a kúra alatt folyamatosan szedni kell, tehát 1-1tbl alkalmi bevételére nem alkalmas, és a hatása csak lassan (1-2-3 hét) épül fel.
        Tehát ha valaki már 1-2 nap után javulást, gyógyulást tapasztal tőle, az nagy valószínűséggel még csak placebo hatás volt.

         

        A pszichiátriában vannak gyógyszerek, amik szedése mellett rendszeres vérvételeket kell csinálnunk (pl. Litium, Leponex) különböző céllal, de az Anxiron mellett ilyen előírásunk nincs. Megjegyzem, egy gyógyszerszedés melletti előírt vérvétel sem automatikusan magának a gyógyszerszintnek a mérését jelenti, hogy mire van szükség, az gyógyszerenként változik, az előbb említett Leponex-nél pl a vérképet kell ellenőrizni. A gyógyszerszintmérést nem szabad általánosítani, ahhoz a kellő módszer és műszerigény gyógyszertípusonként különbözhet, van, amit relatíve egyszerű kimutatni, és van, amit különleges felszereltséggel is alig lehet.

        Szeretném megnyugtatni, ezért ismétlem, Anxironnál nincs ilyen előírás és klinikai gyakorlat.

        Az Anxironnal több, mint 10 éves pszichiátriai gyakorlatom alatt mellékhatást nem tapasztaltam, sőt olyannyira nem, hogy gyakran a fő baj éppen az vele, hogy semmiféle értékelhető hatása nincs, ezért használata nem is túl általános. Nem akarom az Anxiront placebo-hoz hasonlítani, enyhébb, neuroticus szorongásoknál lehet eredményes, de tényleg nem ez az a szer, amitől meg kell ijedni.

         

        A menstruációt, de főként a libidot inkább maga a szorongás tudja nagyon negatívan befolyásolni, így a gyógyszeres javaslatot indokló alapproblémák feltárása és rendezése mindenképpen szükséges, rendezett szexuális élet csak rendezett lelkiállapot mellett remélhető...!

         

        Soraiból viszont úgy érzem, hogy Önnél a gyógyszer felírása visszajára kezd ütni, mert ahelyett, hogy megnyugtatná valamilyen szorongásos panaszát, paradox módon maga a terápia vált újabb szorongás forrásává, ami bizony elég elgondolkodtató.

        Ha nem bízik a gyógyszer(ek)ben, javaslom, inkább járjon pszichoterápiás kezelésekre, mert bár más úton, de jelentős szorongáscsökkentő hatás érhető el így is, sőt amíg egy gyógyszer csak tüneteket kezel, a pszichoterápia az okokkal is tud foglalkozni! Ezen az úton ugyan sokkal többet kell "dolgoznia" Önnek is az eredményért, viszont garantáltan mellékhatásmentes!

         

        Jó egészséget kívánva:

         



         Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-12 11:35:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 12:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: