• Kimerültségtől pánikbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A lányom 20 éves főiskolás. A nyári szünidőben a Balatonnal dolgozott napi 15 órat 45 napon keresztül. Szabadnap nem volt. Mikor hazajött, este rosszul lett. A vérnyomása egyszer 150/120, kb. 20 perc múlva 90/60. Ha magas volt, akkor melege volt és nagyon vert a szíve, ha alacsony, akkor fázott, remegett és halálfélelme volt. Bementünk az ügyeletre, de akkor éppen nem volt ilyen kiugró a változás. Ez kb. 1 hónapja volt, és azota is szinte minden este előjön. Van olyan, hogy velem alszik, mert fél, hogy meghal. Lehet ez pánikbetegség vagy a szívét kellene megnézetni? Voltunk EKG-n, az sem mutatott ki semmit. Üdvözlettel M. Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A pánikbetegséget nem a Balatonon "kapja el" az ember, mint egy influenzát. Az Ön lánya inkább a túlhajtottság áldozata. A nyári szünet nem véletlenül lett "kitalálva", ez a kipihenés ideje lenne, mert egy főiskolai év, vizsgaidőszak után biztosan van mit kipihenni. Ő viszont ehelyett még nagyobb sebességre kapcsolt, és ha megállás nélkül 15 órákat hajtott (hajtotta valami főnök...) egész nyáron, akkor nem csoda, ha teljesen kikészült. És nem múltak el a panaszai? Nem meglepő, hiszen ahogy hazaért, most meg kezdődik újra a főiskola, megint nem pihen a szerencsétlen.
        Zárójelben jegyzem meg, az orvosnak a gyógyítás a dolga, nem a sajnálkozás, de talán érzi soraimon, hogy most mégis nagyon sajnálom a lányát ezért a horrorisztikus nyárért.

        Mit lehet, mit kell most tenni? Ha a belgyógyászati kivizsgálás negatív, és más pszichés probléma nincs a háttérben, akkor gyorsan be kell fizetni a lányt a barátjával 1-2 hétre nyaralni valahová, pl. Tunéziába, a valódi pihenést és feltöltődést nem helyettesíti semmi. A sok vitaminról és jól összeállított táplálkozásról ugyancsak ne feledkezzenek el! A nyilvánvaló szorongásos tünetek és alvászavar miatt átmenetileg (!) enyhe feszültségoldó (pl. 0.25mg Frontin) szükséges lehet.

        Jó egészséget és jó utónyaralást kívánva:
        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-10 11:26:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 09:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: