• Kialakulhat pánikbetegség kimerültségtől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kialakulhat pánikbetegség kimerültségtől, a környezettől való elszokástól, illetve attól, hogy valaki nem törődik bele bizonyos lelki dolgokba? A pánikroham járhat az epilepsziás rohamhoz hasonló tünetekkel? Ki lehet gyógyulni a pánikbetegségből, ha gyógyszerrel nem kezeljük, és pszichológushoz sem járunk?

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség, kimerültség, személyiségzavar témában

        Amiket rövid levelében felsorolt, az nem a pánikbetegséget juttatja eszembe. Sokan szoktak minden pszichés eredetűnek diagnosztizált vagy gondolt rosszullétet pánikbetegséggel azonosítani, de valójában a pánikbetegség szabott tünetekkel, kritériumokkal és kórlefolyással járó folyamat. Pánik jellegű rohamot okozhat például akár is az, hogyha valaki sok kávét iszik, de ettől ez még nem pánikbetegség!

        "A környezettől való elszokás" és a "bizonyos lelki dolgokba való bele nem törődés" kifejezések így olvasva elég ködösek, de érzésem szerint valamilyen más, hosszabb távú folyamatot takarnak. Alkati labilitas, neurózis, személyiségzavar jut inkább eszembe. A pánikbetegség a szorongásos kórképek közé tartozik, de a szorongás mint tünet szinte minden pszichés probléma velejárója. Az epilepsziás roham pedig nem tartozik a pánikbetegség tünetei közé, bár itt is meg kell jegyeznem, nem minden roham automatikusan epilepszia, mert akár pl hisztériás betegek is mutathatnak, produkálhatnak rohamszerű rosszulléteket.

        A konkrét esetet látatlanban nem lehet megítélni. A pánikbetegség gyógyszerrel és pszichoterápiával is kezelhető, de a leghatásosabb a kettő kombinációja. Azonban véleményem szerint a leírtak alapján nem biztos, hogy helyes a diagnózis, így először egy a helyzetet tisztázó pszichiátriai kivizsgálást javaslok.

        Jó egészséget kívánva:
        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-28 13:45:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: