• Lehet-e segíteni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Olvastam a cikkét a bipoláris zavar kezelési lehetőségeiről. Az abban leírtak nagyrészben hasonlítanak barátnőm 25 éves fia viselkedési tüneteire. Több munkahelyet kipróbálva végleg feladta a "kinti világgal" való kapcsolatot. Otthon a kertjükben tevékenykedik. Idén az eper volt soron, mindenhol eper volt ültetve. Állandóan öntöz, akkor is ha esik az eső. Fél a környezetétől, minden piszkos neki. Kidobta az ágyakat, a földön alszik. Szobáját rendszerint kifosztja, kidobál mindent, elégeti a ruháit. Titkos jeleket, mondatokat ír az ajtóra, falakra. Kitalál történeteket, azt naplószerűen leírja. Minden napra kitalál valamilyen szót, és ahhoz magyarázatokat gyárt. Anyjával sokszor agresszíven bánik, minden mennyiségű ételt elfogyaszt. Kifejezésmódja sokszor változó. Sokszor engemet Önöz és igen modoros, máskor tegezésre vált. Voltak már vele pszichológusnál, Balassagyarmaton megvolt az ágya, de hazajött. Elmentem édesanyjával a körzeti orvosunkhoz, aki meglátogatta, megnézte milyen körülményeket teremtett magának, de nem történt semmi. Édesanyja már belefáradt, nem tud továbblépni, mert azt mondták neki, hogyha a fia nem akarja, akkor nem lehet rajta segíteni. Nyár elején valamin feldühödve kidobálta a kertbe az összes ablakkeretet, redőnyöstül, tehát vannak igen agresszív napjai is, amikor szinte üvölt, ha nem tetszik neki valami. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e mégis valami segítség, akarata ellenére visszavezetni a mindennapi életbe? Sokszor fest, lefesti vágyait, képzelgéseit. Éjszaka ég a villany nála, mert fél valakitől, aki megjelenik neki. Szerintem súlyos helyzetben van, de úgy viselkedik, hogy a körülötte élők már feladták, és nem képesek rajta segíteni. A fiú édesanyja gyerekkori barátnőm, sokszor fordult már hozzám segítségért, de most nem tudok segíteni neki. Hallottam már bentlakásos otthonokról, ahol munkaterápiával segítenek közösségbe illeszkedni. Várom észrevételét. Köszönettel Kozma Ágnes ([email protected])

        WEBBeteg szakértő válasza a schizophrenia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Elcsépelt frázisnak hangzik, mert szinte minden válaszomban le kell írnom
        a korrektség kedvéért, de látatlanban nehéz diagnózist adni. Szerintem ez
        nem bipoláris zavar. A véleményem sorai alapján, hogy ez inkább
        schizophrenia-szerű folyamat lehet. A 25 éves életkor, mint betegségkezdet
        tipikus időszak, a leírt tünetek pedig sajnos igen nagy valószínűségben
        erre utalnak. A beteg hallucinál, téveszméi vannak, alváshiányos, szorong
        és agresszív. Sajnos ez elég erős gyanú így együtt, megjegyzendő, ki kell
        zárni komolyabb alkoholfogyasztás, kábítószerhasználat szerepét.

        Ha schizophrenia, akkor a gyógyszeres kezelés mindenképpen
        kikerülhetetlen. Érdemes lenne akár akarata ellenére is kezeltetni a
        beteget, pláne ha időnként agresszív, léteznek 2 hétig vagy 1 hónapig
        tartó injekciók is, amik a rosszul együttműködő, önmagukat nem betegnek
        tartó betegek esetében jól bevált út. Viszont kezeletlenül ez az állapot
        krónikussá, maradandóvá válik idővel, és nagyon komoly megterhelést jelent
        mind a beteg, mind a környezete számára.
        A közhiedelemmel ellentétben a schizopren betegekért megfelelő
        gyógyszerekkel ma már igen sokat lehet tenni, nem szabad hagyni elkallódni
        őket.

        Jó egészséget kívánva: 

         Dr. Dinya Zoltán   pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-24 16:43:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 10:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: