• Kényszerbetegseg

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő. 27 éves vagyok.Egyéve szorongásos tünetekbe és debresszioba szenvedek. Minden organikus elváltozást kizártak.(CT,MR stb.) Tünetek a pánikbetegséghez hasonloak csak nem rohamokba jelentkezik hanem egész nap jelen van tárgyakat távoliaknak látom olyan érzésem van mintha nem a valoságba élnék elszakadtam volna a saját testemtöl. Régota vannak kényergondolataim(obsessiok) Ezek naponta töbszor lépnek fel,ide tartoznak szexuális gondolatok pl.családtagokal kiskoruakkal és más erköcstelen dolgok. Agressziv gondolatok pl. mi lenne ha lelökném a barátnömet a buszrol stb. Gondolatok csak ugy rámtörnek természetesen nem visszem végbe csak zavaroak. Mostanig nem foglalkoztam vele mig nem lettem szorongásos depresszios beteg. Olvastam kényszeres rögeszme zavar betegségröl lehetséges hogy ebben a betegségbe szenvedek és ez okoza a szorongási tüneteket? Voltam pshiáternél de vele szégyeltem megbeszélni ezeket a tolakodó gondolatokat vagyis ugy gondoltam nincs összefügés. Válaszát elöre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Itt a neten nagyon sok érdeklődő tesz fel kérdést, amiben megelőlegezi
        magának a pánik diagnózist. Az Ön esetében is az az érzésem, hogy Ön nem
        pánikbeteg. A leírása alapján a kényszerbetegség viszont könnyen
        elképzelhető, és látom, keresgélt a témában, az OCD valóban
        kényszergondolatok és következményes kényszercselekedetek alkotta gyakori
        szorongásos betegség. Szerencsére többnyire jól kezelhető, gyógyszeres és
        pszichoterápiás módszerek egyaránt vannak, sőt a kettő kombinációja a
        legeredményesebb. Érdekesség, hogy a gyógyszeres terápiák hasonlóak a
        depresszió kapcsán alkalmazottakhoz.


        Nagyon fontos, hogy ne veszítsen több időt, az állapota kezeletlenül egyre
        jobban beleivódik a személyiségébe és eltorzítja az Ön valódi énjét. 1
        évnyi betegség máris nem rövid idő, győzze le a kétségeit, és keressen fel
        egy pszichiátriai rendelést. Nagyon sokféle orvos van, idős és fiatal,
        férfi és nő, mindenféle típusú beteg tud találni olyan gyógyítót, akiben
        megbízhat, akivel őszintén meg tudja problémáit beszélni. Ha nem akar
        kórházi rendelőbe menni, léteznek szép számmal magánrendelések is, egyedi
        időpontra bejelentkezéssel, így még fokozottabb diszkrécióval.


        A pszichiátria egy olyan terület, ahol gyakran nem a laboreredmények és a
        műszeres leletek a döntőek, hanem a beteg által elmondottak, így ez a
        kérdés megkerülhetetlen. Az orvos azért van ott, hogy segítsen, nap, mint
        nap ilyen, sőt higyje el, sokkal-sokkal erősebb történetekkel kell
        foglalkoznunk, tehát semmi oka nincs a szégyenkezésre! Ha kétségei vannak,
        javaslom, kérje meg egy barátját, rokonát, hogy kísérje el Önt a
        biztonságérzete kedvéért.

        Jó egészséget kívánva:

         Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-14 19:31:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: