• Normális ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Azért írok önnek, mert tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy érdemes lenne e ellátogatnom egy pszichiáterhez. Sokszor mondták már nekem, hogy hipochonder vagyok, így nem tudom, ténylegesen segítségre szorulok e vagy csak túlreagálom, mint a többi esetben. 24 éves nő vagyok és egyre többször úgy érzem, hogy valami nincs rendben velem, bár a panaszaim már nem újak, több mint 10 éve élek velük. Sokszor érzem úgy, hogy nem szeretnek, hogy nem foglalkoznak velem, hogy kibeszélnek még a családomban is. Az utcára legtöbbször félek egyedül kimenni, amikor munkába kell mennem, már előtte a tudattól is, hogy mennem kell gyomorgörcsöt érzek, az úton, ha éppen nem hallgatok zenét, folyamatosan hátranézek ki jön mögöttem, minden apró zörgésre vagy más zajra összerezzenek, szorongást, félelem érzetet érzek, ilyenkor már nem is normális tempóban sétálok, hanem szinte rohanok. Ez a félelem érzet, nem csak az utcán jelentkezik, hanem több furcsa esetben is, például amikor egyedül vagyok otthon vagy valahová közlekedési járművön utaznom kell az mindegy, hogy autóban, buszon vagy vonaton, gyakran van halálfélelmem is. Szinte mindentől. Rengetegszer mosok kezet napi szinten, mert félek, hogy elkapok valamit és beteg leszek, vegyszerekhez mint a mosópor, fehérítő vagy klór, nem szívesen nyúlok így a takarításban is vannak problémáim. Gyakran, szinte mindentől félek, hogy kárt tesz bennem. Az étkezés is ugyan így, felmerült egy vizsgálat során, hogy talán laktózérzékeny, esetleg gluténérzékeny vagyok és félek ezeket tartalmazó ételeket megenni azóta. Folyamatosan számolom, hogy miből mennyit fogyasztok, például a cukornál, sónál is és mindig próbálom azt csökkenteni, hogy ne legyen semmiből sem ártalmasan sok. Sokat fogytam emiatt. Jobb lenne, egy orvosi vizsgálat, ami ezt kimutatja vagy kizárja, hogy biztosabb legyek benne mit ehetek és mit nem, de orvoshoz menni is félek. Több nagyon rossz állapotú fogam is van, de nem merek fogászatra menni sem. Ha megfázom, a gyógyszerek bevétele is gondot okoz. Általában pánikolok, ha egy általam még soha nem használt gyógyszert írnak fel, félek bevenni az ilyen számomra ismeretlen gyógyszereket. Mostanában többször elájultam, vérvétel előtt, után és egy temetésen is. Félek attól is folyamatosan, hogy elveszítem a szeretteimet. Nagyon sokszor érzem magam fizikálisan is rosszul, a hangulatom pedig minden nap nagyon ingadozó.Egyik percben nevetek a másikban szinte sírni lenne kedvem. Szinte folyamatos ez a szorongásérzet, napközben, alvás előtt, mindig. Amiket felsoroltam, csak töredékei a minden napi gondoknak, amivel együtt élek és megkeserítik az életem. Nem tudom érdemes e ezekkel orvoshoz fordulnom vagy másokkal is előfordul e ilyesmi és tényleg csak túlreagálom. Létezik valamilyen ilyen jellegű betegség? Érdemes felkeresnem egy pszichiátert? Ön mit gondol a fent leírtakból? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a Szorongások, fóbiák témában

        Tisztelt Kérdező, Mindenképp tanácsolnám, hogy keresse fel egy kollégámat. Ha idegenkedik a gyógyszerektől, akkor pszichoterápiás jártasságú szakembert ajánlok. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2017. január 19., 10:37; Megválaszolva: 2017. január 22., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: