• Pszichés betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. nő/ Dr. Úr! 41 éves vagyok. Fiatalon 10-12 évesen szereplés közben annyira megijedtem a nagy tömeg láttán, hogy elrohantam. Alapjában véve is pszichés alkat vagyok, de azt úgy ahogy kezelni tudom. (Az orvos szerint gyengébb az idegzetem) A családban volt pszichés beteg. De viszont, ha szerepelnem kell, ami hol ritkábban, hol sűrűbben előfordul, akkor be pánikolok. Valamim remeg, vagy a kezem, vagy a hangom, izgulok. A szívem olyan hevesen ver, hogy majd nem kiugrik. Főiskolára járok, a szigorlatokra is csak úgy tudtam elmenni, hogy bevettem egy-egy xanaxot vagy rudotelt. Még akkor is, ha mindent ötösre tudtam. Vannak különféle csoport foglalkozások, ott is nagyon nehezen tudok megszólalni. Persze van olyan is amikor feldoldódok és akkor nincs gond. Munkahelyemenm is előfordul, hogy egy-egy rendezvényen hol 10-15, hol 80-150 ember előtt kell szerepeljek. (Ilyenkor a beszédemet teljesen kívülről megszoktam tanulni) Nagyon szeretem a hivatásomat, akarom is csinálni, nagyon szép feladatnak látom, de amikor odaérek a feladat végrehajtásához, akkor kiugrik a szívem, stb. Nagyon szeretek emberek között lenni, munkahelyemen nagyon sok ember problémáját oldom meg, sokaknak segítek, sokan fordulnak hozzám tanácsért szociális és egyéb ügyekben. Tanultam pszichológiát is, valamelyest érzem, hogy miről van szó, csak nem tudom, hogy hogyan tudnék segíteni ezen, hogyan tudnám ezt a problémámat leküzdeni. Volt amikor szólni akartam az oktatónak, de mivel tegező viszonyba kerültünk az oktatókkal, nem mertem megtenni. Rendszeresen semilyen gyógyszert nem szedek és nem is szedtem. Amikor nagyon ki vagyok borulva, pl. közeli haláleset volt, keményebb vizsga időszak volt, rendezvényen való fellépés, amiről előre tudok, akkor szedek be nyugtatót. Van olyan, hogy fél évig nem szedek, akkor utána jön egy fellépés akkor szedem előtte egy héttel. Vagy vizsga időszakban vizsga előtt 2-3 nappal. Biztosan volna rá jobb gyógyszer, vagy csoport tréning, kontroll, vagy valami hasonló, csak még nem mertem rászánni magamat, hogy elmenjek egy pszichiáterhez. A kérdésem az lenne, hogy ilyen problémára lehet e egyáltalán valamilyen gyógyszert találni. Válaszukat várva, köszönöttel.

        WEBBeteg szakértő válasza a önértékelézi zavar témában

        Kedves 41 éves!

        A leveléből azt látom, hogy régóta szorong, fél megmutatni magát. Ezt jelzi az is, hogy nem tudtuk meg nemét, családi helyzetét, foglalkozását, élethelyzetét, csak a tüneteit.Ha tanult pszichológiát, iztosan tudja, hogy panaszai hátterében nagy valószínüséggel önbizalom probléma, önértékelési zavar állhat, melyeket a családjában és környezetében előforduló krízishelyzetek, valamint a vizsgaszituációk súlyosbítanak.Tüntei a stressz-szituációkban gyakoriak.

        Az összvissza szedett gyógyszerek nem oki, hanem csak átmeneti és látszat tünetcsökkenést erdményeznek.

        Javaslom, keressen fel pszichológus vagy pszichiáter szakembert, akivel átbeszélhetik az önnek leginkább megfelelő megoldást, gyógymódot.

        Merjen belevágni, megéri.

        Üdvözlettel: Kazimir Ágnes  pszichoterapeuta


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-11 22:18:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: