• Fogy a türelem.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Nő/Úr! A kislányom most 21 hónapos és pár napja kezte el, hogy úgy kell az ágyba könyörögni délután és este is, pedig valaki mindig el megy vele lefeküdni, vagy én vagy pedig a férjem. Valamikor már elfogy a türelmem és legszívesebben kifutnék a világból, mert megverni meg nem szeretném. Sokat nyúrrög is napközben, pedig eddig semmi gondom nem volt vele. Igaz még éjjel felébred 2-3-szor, meg valamikor átjönn közénk és valaki vissza viszi, de ez az állandó könyörgést már nem viselem el, csak nehezen. Nem tudom mit csináljak, helyénvaló dolog, hogy igy viselkedik, vagy valamit elrontottam? Kérem segítsen! Miért csinálja ezt? Köszönettel: Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknevelés témában

        Kedves Mónika!


        A leveléből az aggódáson kívül az is érződik, hogy feszült és türelmetlen, esetleg fáradt, kimerült. Mindezt a gyermek is átveheti, érezheti.
        A kicsi, aki csaknem 2 éves, próbálgatja akaratát, ami a személyiségfejlődés természetes része ebben az életkorban. A világból is egyre többet lát, ami egyre több olyan ingert jelent, ami szorongással, félelemmel töltheti el, megterhelheti érzékszerveit és az ingerek lelki feldolgozását.
        A lefekvéskor szükséges nyugalom helyett az egész napos élmények és ezek hatásai tolulhatnak fel, ami az elalvás elleni tiltakozásban mutatkozhat meg.
        Ha ön egyre idegesebben és feszültebben próbálja elaltatni, ő is egyre feszültebb lesz. Fontos, hogy a fektetést megelőző 1-2 óra már ne a pörgés, hanem a lecsengés, a nyugalom irányába haladjon.
        A kisgyerekek nem úgy születnek, hogy altatási procedúrát igényelnek, ezt a szülők alakítják ki bennük és ez a gyerek növekedésével párhuzamosan gyakran a szülőnek lesz egyre terhesebb és fárasztóbb, a gyermek meg ragaszkodik ahhoz, amihez hozzászoktatták, és nem érti, hogy a mama miért ingerült.


        Érdemes határozottan, türelmesen és főleg következetesen viselkedni, hogy a kis 2 éves ne vegye át önök felett a hatalmat.Sajnos, ez gyakran megtörténik, szinte észrevétlenül.Nem szabad hagyni!
        Ha éjjel felébred, és átmegy önök közé, néha-néha az természetes. De ilyenkor is érdemes visszavinni, ha elalszik.
        Ha ez rendszeressé válik, akkor pedig végig kell gondolniuk, hogy a tágabb vagy szűkebb környezetben nincs-e, nem volt- e valami olyan történés, ami a kicsit vagy esetleg önt izgalomban, nyugtalanságban tartaná, ami kiválthatja a gyermek érzelmi labilitását is.
        Volt olyan kis páciens, akinek alvászavara hátterében az állt, és ez nagyon sokára és véletlenül derült ki, hogy a kislámpája árnyékától rettegett de ezt nem tudta szavakkal kifejezni "csak" nem akart elaludni.
        Ne aggódjon, nem rontott el semmit, nem kell tökéletes anyának lenni, azt szoktuk mondani, elég jó szülőnek érdemes lenni...Bízzon önmagában és erre törekedjen!
        Ha a problémák a fenti próbálkozások esetén is fennmaradnak, állandósulnak, konzultáljanak gyermekpszichológussal.

        Üdvözlettel: Kazimir Ágnes gyermekpszichológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-25 16:02:16; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 08:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: