• Skizofrén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! A párom pszichiáternél járt, aki azt mondta neki, hogy paranoid szociopata, skizofrén hajlammal. Sajnos nem igazán tudom mit jelent ez, mire számíthatok az elkövetkezendő időkben? Előfordulhat esetleg tudathasadás? Gyógyszert nem szed a betegségére, mert azt mondja attól árnyéka önmagának. A kapcsolatunk még friss, és én most tudtam ezt meg róla, mire kell számítanom a jövőben, ha össze akarom kötni vele az életemet? Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a psychopathia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A schizophrenia nem feltétlenül tudathasadást takar. A laikus köztudatban erről a betegségről élő kép a két ellentétes személyiséggel alapvetően téves, a schizophrenia lényege nem ez.
        Önöknek viszont paranoid szociopata, kvázi psychopathia diagnózist mondott az orvos, ami mást jelent, ez súlyos személyiségzavarra utal inkább.

        Ha látatlanban feltételezzük (!), hogy az orvosuk Ön által tolmácsolt véleménye helyes és megalapozott, akkor sajnos gondok élethosszig várhatók, az ilyen jellegű problémák kezelhetők, de nem gyógyíthatók. A gyógyszerszedés elutasítása, és ezzel a betegségtudat hiánya azonban rossz jel, és sajnos mindez így együtt ok lehet a pesszimizmusra.
        A paranoid személyiség különösen kezelés nélkül hajlamos a rendszeres gyanúsítgatásra, ok nélküli elméletgyártásokra, kellemetlen helyzetek sokaságát hozza magával, és kezeletlenül az évek során inkább romlás várható. Sajnos ugyancsak tendencia psychopathiák esetében a
        szenvedélybetegségek (pl. alkohol) társulása.

        Hangsúlyozom, ezek csak elméleti általánosságok, a konkrét helyzet megítélését, és a következtetéseket levonását Önökre hagyom.

        Üdvözlettel:  Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-07-22 23:45:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:53

        Tudjon meg többet: psychopathia

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Holgyem/Uram! Par honapja erzem ugy, mintja nem sajat magam lennek, mintha egy alomban elnek es nem is en iranyitanam a cselekveseimet,ami megtortenik velem az olyan termeszetes de mintha nem uralnam teljesen onmagam. Emellett sokszor erzem mintha a...
        Tisztelt válaszoló orvos! Két kérdésem lenne. 1. Voltam nemrég Tündérhegyen, és a zárómra az volt írva, hasításos módon illeszkedtem be. (lehet nem pontosan így volt) Ez a hasításos módszer mit takar? 2. Több ismerősöm kapott Ketilept...
        Tisztelt Doktor/Nő! Gyermek koromban nagyon tetszett a higany állaga. Szerettem vele játszni, volt, hogy direkt törtem öszze a higany lázmérőt, hogy hozzájussak az érdekes fémhez.Emlékszem egyszer még az is előfordult, hogy le is nyeltem...
        Jó napot! az szeretném megtudni, hogy mit tudok csinálni mert egyre többet idegeskedek, és már ha egy minimális stressz vagy veszekedés például ér akkor egyből őrjöngök azt szeretném megtudni, hogy ez miért alakult ki és, hogy mi a neve a...
        Jó napot! 16 éves lány vagyok. Lassan fél-éve, hogy önutálatot érzek, amit úgy elviseltem, nem gondoltam volna, hogy komolyabbra fordul. Kb. 3-4 hónapja vagdosom magam..olyan érzés, mintha valami rákényszerítene erre, és a legdurvább, hogy...
        Tisztelt szakértő! Van e arra megoldás, ha egy skizofrén beteg nem hajlandó egy éve kezeltetni magát? Még nem történt búncselekmény,de félelmetes a helyzet.Nem képes önnálló életre,nem merek hazamenni hozzá,mert az utolsó két alkalommal...
        Kedves Doktor Úr/Doktor Nő, Nekem egy egyszerű viszont nagyon érdekes kérdésem van. Az egyik ismerősöm bipoláris depresszióra szed antipszihotikumot (olanzapin teva) és antidepresszánst (stimuloton). A kérdés az lenne, hogy ezeknél az...
        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A férjemmel kapcsolatosan írok Önnek. Kb. másfél évvel ezelőtt vettem észre, hogy a viselkedése kezd megváltozni. Egyre ingerültebb lett, semmi nem volt jó amit tettem, aztán meg több órán keresztül ácsorgott az...
        Üdvözletem! Gyerekkorom óta kűzdök bogaraktól való undorral/félelemmel/fóbiával ki hogy nezvezi, és megkeseríti az èletemet. Leginkàbb az ebben az időszakban rajzó cserebogarak,amik egyszerűen lekorlátozzák az életemet,hiszen 9óra után...
        Tisztelt Doktornő/ Úr ! Próbálok rövid lennni! A családban egy rokonom egy Fiatal lányról van szó! Hihetetlen viselkedéseket produkál. Senkire nem halgat, csavarog, semmi nem számít neki, ami mozdítható " elviszi" sajátját eladja, vagy...
        Üdvözlöm! A barátomról van szó. Szeretném megtudni hogy mi a baja, hova forduljunk. Üldözési mániája van, és idegbeteg. Tünetei: teljesen normálisan beszélgetünk normális embernek természetes dolgokról, majd bekattan az agya egyik...
        Nem tudom, létezik-e ilyen, de nem tudom megjegyezni a szakszavakat; illetve nem tudom a hasonlóakat fejben egymástól megkülönböztetni, elválasztani. Vegyészmérnöknek tanulok, és így ez elég necces, lévén ha van 40 vegyületem ami GL-el...
        Amióta (2002) diagnosztizálták nálam a bipoláris depressziót, az elején pár gyógyszert kaptam. Mostanára ennek a dupláját szedem és érzem, hogy valamelyik gyógyszer ütközik a másikkal. Gyors válaszát előre is köszönöm!
        Tisztelt Doktornő/úr, Menzesem alatt es mar előtte egy hétig minden hónapban teljesen ki vannak az idegeim ami mar elviselhetetlenné kezd válni magam es férjem szamara is. Mit tehetnek ezügyben? Kérem szíves tanacsukat. Előre is koszonom
        Kamasz korú fiam nem tudja visszatartani a székletét,napi szinten legalább kétszer háromszor is előfordul.Kisgyermek korában voltak gondjai a széklettel...félt kakilni.Időközönként jelentkezett ez a probléma annak idején,de most már majdnem...
        Tisztelt WEBBeteg! Körülbelül 1-1,5 hónapja tört rám először egy rettenetesen furcsa érzés. Pár napig tartott, hol intenzívebben, hol egyáltalán nem éreztem, aztán egyszer csak elmúlt. Azért írok most, mert nemrég újra jelentkezett,...
        Tisztelt Doktornő! Kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni, aki 5 éves múlt decemberben. Lassan egy fél éve annak, hogy Tourette szindrómához hasonló tick-eket vettünk észre nála. A fél év alatt ezek a tick-ek folyamatosan...
        Tisztelt Szakértő! 3 éves kisfiamat 1 évvel ezelőtt gyermekkori autizmussal diagnosztizálták, azóta járunk korai fejlesztésre: egyéni gyógyped.foglalkozásra és TSMT-re, amikre nagyon jól reagál, rohamosan fejlődik. Beszélni még nem...
        Szedem a Frontin-t és a Rilex nevű gyógyszert és a mellékhatásoknál az van írva, hogy csökkentik a nemi vágyat. Ha abbahagyom a szedését ezeknek a gyógyszereknek akkor visszatér a nemi vágy?
        Tisztelt webbeteg! 20 éves fiú vagyok, még nem volt szexuális kapcsolatom. Régebben is maszturbáltam, néha naponta többször is, de tudtam, hogy ez teljesen természetes. Pár hónapja azonban valami nagyon megváltozott. Erotikus történeteket...