• Étkezési zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1 hónapja nem tudok enni. Bizonyos gyógyszerek miatt jó pár kilót felszedtem, ami időnként nagyon zavart. Június elején abbahagytam a szedésüket, hogy ne hízzak tovább, és elmúljon az egyik által kiváltott esti kívánósság. Utána csak zöldséget és gyümölcsöt voltam hajlandó enni. Mindenkinek azt mondtam, hogy ok nélkül nem bírok enni rendes ételeket, mert hányok tőlük. Aztán kb 2 hete miután megettem egy fél banánt hányingerem lett, és ki is hánytam. Attól kezdve gyümölcsöt sem ettem, majd 2-3 napra rá már semmit. 14kg-ot fogytam. A testtömegindexem szerint a jelenlegi súlyom pont ideális, de nem bírok leállni a koplalással. Vitaminos étrendkiegészítőkön, és tápszeren élek, de a napi 5-6 adag helyett csak egyet iszok meg. Eljutottam odáig, hogy már az étel gondolatától is hányingerem van. Anorexiás lennék?

        WEBBeteg szakértő válasza a étkezési zavar témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az anorexia nervosa diagnózisának a kimondása bizonyos kritériumokhoz kötött: fontos például, hogy menstruációja van-e, illetve Ön hogyan ítéli meg a saját testsúlyát, és mit gondol a fogyásról? Az, hogy pontosan milyen típusú evészavara van egy pszichiátriai vizsgálatra lenne szükség.

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra pszichiáter

        Tisztelt Kérdező!

        Szinte biztos, hogy nem anorexiás. Az ilyen betegekre ugyanis kifejezetten
        jellemző, hogy nem érzik magukat anorexiás betegnek, sőt még gyakran akkor
        is tiltakoznak ez ellen a diagnózis ellen, amikor csonttá-bőrré fogyva a
        családjuk orvoshoz akarja őket vinni.

        Sajnos levelében nagyon kevés a támpont, leginkább a hízással
        összefüggésbe hozott gyógyszer(ek) neve hiányzik, így a továbbiakban
        találgatnom kell. Ezért előre is elnézését kérem, ha látatlanban
        tapogatózva tévedek. De az a gyanúm, hogy az ön által meg nem nevezett
        gyógyszer például Zyprexa vagy Leponex is lehetett, amik schizophrenia
        elleni szerek, és valóban okozhatnak súlygyarapodást, különösen
        mozgásszegény életmód mellett. Elvileg valamilyen hangulatjavító is
        lehetne a kérdéses gyógyszer a súlygyarapodás mögött, de azért gondolok
        inkább a schizophreniára vagy valami ehhez közeli betegségre, mert a
        részletesebben leírt táplálkozási problémák így olvasva inkább egy
        fokozódó pszichés szétesésnek tűnnek, mintsem depressziós vagy szorongásos
        állapotnak. Ismétlem, elnézést, ha tévedek.

        Amit biztosan rosszul csinál, hogy mindenféle vitaminokkal,
        táplálékkiegészítőkkel próbálja azt pótolni, amit a változatos és
        rendszeres táplálkozásnak kellene biztosítania. Ez a tendencia igen
        veszélyes, és mindenképpen megállítandó!

        Mit lehet tenni? Akármi is a kiindulópont, most Önnek kivizsgálásra és
        orvosi segítségre van szüksége, hogy visszanyerje testi és lelki
        egyensúlyát. Kórházi befekvést javaslok!

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-22 09:26:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: