• Pánikbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nem tudom,hogy amit érzek az-e,de az ügyeletes orvos szerint pánikbeteg vagyok,akivel telefonon beszéltem csak! Hirtelen meleg érzetem támad,belső remegésem van,gyorsan ver a szívem,leesik a vérnyomásom és félek!Lehet,hogy azért van,mert félek a fájdalomtól?Eddig fájdalommal köthetők össze!Azt javasolta az orvos,hogy igyak langyos teát,és vegyek be nyugtatót!aludni bírtam is,de másnap elég furán éreztem magam!És mikr elkezdődik,akkor mindig van székletem!Nincs hasmenésem,de még is! Mit kéne tennem,ahhoz,hogy ezek megszünjenek?Kérem,adjon tanácsot,mert nem tudom ellátni a gyerekeimet így! Segítségét előre is köszönöm!Tisztelettel:Simon Györgyné

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Tisztelt Simon Györgyné!

        A tünetei alapján valóban felmerül a pánikbetegség lehetősége, amelynek a  kezelése történhet gyógyszeres és nem gyógyszeres módon. A nem gyógyszeres kezelést is tanulni kell, illetve hosszabb távon sem nyugtatót használnak elsősorban. Mindenképpen szükséges lenne egy pszichiátriai szakrendelést felkeresnie, hogy a terápiás lehetőségekről többet is megtudjon.

        Üdvözlettel: Dr Bakos Cinnia Dóra pszichiáter

         Tisztelt Kérdező!

        Sajnos írásban talán még annyira sem lehet pontos választ adni, mint egy
        telefonbeszélgetés alapján. Első sorai (félelem, heves szívdobogás érzése,
        melegségérzés) megfelelhet pániknak, bár megjegyzem, a pánik roham és a
        pánik betegség nem ugyanaz. Egy pánik rohamot nagyon sok dolog kiválthat,
        pl. ha valaki sok kávét iszik, annál is jelentkezhet ilyen roham, de ettől
        még nem pánik betegségről van szó!

        Levele második részében sajnos az látszik, hogy jószándékú öngyógyítási
        kísérletei miatt egyre több hiedelem és tévgondolat kezdi Önt ellepni. A
        fájdalomtól való félelem lehet szorongás alapja, de ez nem pánik betegség,
        viszont ha nagyon eluralkodik Önön, hipochondria jellegű állapottá
        változva tartósan megmérgezheti a mindennapjait! A széklete megfigyelése
        is ebbe a témakörbe tartozik: szorongás befolyásolhatja, de ha már a
        szorongástól kezd szorongani, akkor az egy ördögi körré válik. A testére,
        és vélt vagy valós jelekre való túlzott odafigyelésből ki kell törnie.
        A langyos tea gyógyító szerepe kérdéses, a tea inkább élénkít mintsem
        nyugtat. Nyugtatót sem szabad csak úgy bevenni, a hozzászokás veszélye
        miatt ezekkel a látszólag egyszerű gyógyszerekkel is nagyon óvatosan kell
        bánni, alkalmazásukat pszichiáter szakorvossal egyeztesse!

        Mit kellene tennie? A problémáit csak személyes orvos-beteg találkozással
        lehet feltárni és megoldani. Javaslom, hogy nyilvánvaló szorongásos
        panaszai miatt (amik nem feltétlenül pánik jellegűek!) mihamarabb keressen
        fel pszichiátriai szakrendelést!

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-22 09:17:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: