• skizofrénia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy kollégámmal mélyebb (baráti) kapcsolatot alakítottam ki, házassági problémáiról beszélgettünk vele, aminek az lett a végeredménye, hogy kikezdett velem. Tapintatosan közöltem vele, hogy nem lesz köztünk olyan kapcsolat amit ő szeretne. Ennek ellenére jönnek a telefonomra az sms-ek, hogy "szeretlek kedvesem". Közöltem vele, hogy nincs köztünk semmi és hagyjon ezzel fel. (legalább már 3-4 szer). Újabban telefonon hívnak, amibe nem szól bele senki. Ha kimegyek a lépcsóházból itt áll, ha megyek szombatonként oktatásra a buszmegállóban vár. A telefonhívásokkal kapcsolatban a feleségére gyanakodtam (hátha olvasta az smseket), Egyik este későn vettem észre, hogy kerestek. a számot kiírta a telefon ezért visszahívtam. Az úrnak a felesége volt az. Közöltem vele, hogy nincs oka a féltékenységre, mert nem vagyok és nem leszek jóba a férjével, amit ő meg is köszönt. Kiöntötte a hölgy a lelkét, ami eléggé meglepő volt. Azt tudtam, hogy az úr öccse 26 évesen agyérrendellenességben meghalt, de viszont meglepett, hogy az úr hugát skizofréniával kezelik. Nekiálltam szakirodalmat olvasni, az úr mondott nekem olyanokat, hogy a hírszerzésnél dolgozott, amikor bevonult katnának, nem lepődtem meg mert informatikus. Az első házasságával kapcsolatban említett zsarolást, zaklatást öngyilkossággal fenyegetést. Sajnos az a gyanú merült fel bennem így utólag, hogy esetleg neki is lehet valamilyen mentális problémája. Honnan ismerem fel biztosan (a felesége arról is panaszkodott, hogy nem tud vele semmit megbeszélni, mert mintha kettő személyisége lenne)? Mit tehetek, hogy a legkevesebb konfrontációval zárujon az ügy.

        Kovács Piroska válasza a pszichés probléma témában

        Kedvesem, Az egészség és a betegség mezsgyéje igen keskeny. Bonyolult un. differenciál diagnózis segítségével lehet valószínűsíteni a felmerült problémát, amihez a tapasztalt tünetek csak jelzések lehetnek. Mivel az Úr rögeszmésen ragaszkodik az Ön meghódításához és nem igen veszi sem a finom sem a határozottabb jelzéseket, így nem igen remélheti, hogy konfrontáció nélkül kijöhet ebből a helyzetből. Amit viszont megtehet az az, hogy tiszta és nyílt helyzetet teremt. Hívja meg egy közös beszélgetésre mind az Urat, mind a Nejét. Mondja el, hogy puszta baráti segítő szándékkal egy olyan helyzetben találja magát, ami az Ön számára már kellemetlen és vállalhatatlan. Ön nem kíván egy házassági konfliktus további szereplője lenni és az Ön számára kimeríti a zaklatás fogalmát az, amit az Úr a kitüntetett figyelmével teremt. Mivel segíteni nem tud, azonban saját magát több, mint kellemetlen helyzetbe sodorta, arra kéri őket, hogy házassági problémájukat próbálják saját maguk, az Ön mellőzésével megoldani. Amennyiben önerőből ez nem sikerülne, úgy forduljanak szakemberhez. Az Úrnak egyébként sem ártana végére járnia, miért nem tudja vagy akarja az egyértelmű kommunikációt megfelelően értelmezni... Üdvözlettel: Kovács Piroska


        Kovács Piroska
        Pszichológus

         Kovács Piroska

        Kérdés: 2011. december 24., 21:53; Megválaszolva: 2011. december 27., 15:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: