• Hazudozás az elismerésért

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! Egy problémával keresem fel Önöket, ami az élettársamat érinti. 3 éve élünk együtt, számomra ő az ideális partner. A pénzügyi dolgain kívül, semmi rosszat nem lehet rá mondani. De sajnos tőlem is, és másoktól is kölcsönkér, majd hitegeti őket, hogy hol a pénz és mikor adja vissza. Az ebből fakadó veszekedésekből kiderült, hogy szeretne többnek látszani, és azt mondja az embereknek, amit (szerinte) hallani akarnak, azt akarták hallani, hogy élettársamnak befektetései, vállalkozásai vannak, ezzel együtt sok pénze, de a kölcsönkért pénzek is eltűnnek, én sem tudom hova teszi.. Ami a pénzzel és gondolom vele együtt a hatalommal összefügg, abban folyamatosan hazudik. Szerintem ez fejlődési rendellenesség lehet az ő lelkivilágában, saját bevallása szerint ő nem az az ember, akit a nagyotmondása nélkül elfogadnának. Családon kívül született vidéken ami akkor nagy szégyen volt, beteg testvére miatt (másik apától) nem sokat foglalkoztak vele. Szeretnék rajta segíteni, mert a hazudozások odáig vezettek, hogy elfordultak tőle a barátok, rokonok, munkahelyről kirúgták. Az lenne a kérdésem, hogyha sikerül vele "meglátatnom" amit csinál, megértetni, hogy rosszul gondolja, persze ígéri, hogy nem hazudik többet, sikerül a változás, vagy mindenképpen pszichológus segítségére van szükség? Egyáltalán betegség a folyamatos hazudozás? Úgy tudom gyerekeknél ez előfordul, de ő már idős ehhez (33). Válaszát nagyon köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a hazudozás témában

        Kedves Kérdező! A párja állandó hazudozása mögött valószínűleg valamilyen önértékelési zavar, önbizalomhiány áll, ami eredhethet a gyermekkorából is. A megoldást az jelentené, ha felkeresnének egy pszichológust, aki feltárja a hazudozás mögött álló lelki okokat és "megtanítja" a párját másként reagálni az egyes helyzetekre. Ön támogatni tudja ebben a folyamatban, de az érdemi munkát a szakember fogja tudni elvégezni.


        Kérdés: 2011. november 24., 12:35; Megválaszolva: 2011. november 28., 11:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: