• Paranoid skrizofénia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nővérem 15 év óta kezelik paranoid skrizoféniával. Egyszer volt kórházban, azóta gyógyszeres kezelést kap, rendszeresen találkozik orvosával. Állapota elinte biztató volt, de néhány éve szorongások és depressziós gondolatok gyötrik. Édesanyámmal él, szeretne teljesen független életet, sajnos anyagi lehetőségei ehhez korlátozottak. Rokkantnyugdíjas és szezonális munkát végez. Nem jár segítő közösségbe, mert szégyelli állapotát. Jelenleg párkapcsolata sincs, ezért édesanyámat teszi felelőssé. Rám azért haragszik, mert független életet élek édesanyámtól. Férjemmel és három gyermekemmel élünk tőlük 140 km-re. Édesanyám rendszeresen elmondja, hogy folyamatosan veszekednek, bár állítólag ő mindent ráhagy a nővéremre. A pszichiátere kérte, hogy a következő kezelésre édesanyám is kísérje el, de a nővérem ezt elhárította. Véleményem szerint orvosával sem őszinte, elfordult, hogy a gyógyszereket sem előírás szerint szedte. Mivel segíthetnék a nővéremnek, akivel a problémákat nehéz megbeszélni, mivel a válasza minig az, hogy Igen, de... Vagy csak kiabálni kezd velem. Anyagi segítséget gyakran kér tőlünk, amit lehetőségeink szerint teljesíteni szoktunk. Tanácsot nem nagyon fogadnak el tőlünk, sőt nehéz anyagi helyzetüket (jelentős hiteltartozás), csak akkor tudtam meg, amikor már nehezen ment a törlesztés kifizetése. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Veress Dóra válasza a paranoid skizofrénia témában

        Kedves Kérdező! A helyzete nem könnyű. Jelen esetben a legjobb az lenne, ha a testvére tiltakozása ellenére is tájékoztatnák a kezelő orvost valahogyan arról, hogyan alakul testvére állapota. Az édesanyja kísérje el a nővérét a kontrollra, vagy hívja fel az orvost és telefonon mondja el neki, hogy ő milyennek látja. Fontos lenne betartani a gyógyszerek pontos bevételét, szükség esetén ezek dózisát az orvossal konzultálva lehet változtatni. Néhány városban van nappali kórház kifejezetten ilyen jellegű betegek számára. Ott nem csak hasznosan töltik a mindennapokat, de közöségbe is kerülnek a betegek, estére pedig haza lehet menni. Ha van rá lehetőségük, akkor egy ilyen ellátóintézménybe érdemes lenne a nővérét "elhelyezni". A végső megoldás a gondnokság alá helyezés, ami lehetőséget teremt a gondnoknak a beteg ügyeinek intézésére, illetve korlátozza őt egyes jogi ügyekben (pl. szerződés, hitelfelvétel, stb).


        Kérdés: 2011. november 15., 11:52; Megválaszolva: 2011. november 16., 14:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: