• Prosztatarák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 4 éve vizelés után véres-csepp távozott. Azonnal urológushoz fordultam, és azóta évi két alkalommal ellenőrzésen vettem rész. A kérdéses időszakban a PSA 2,7 volt. Gyógyszert nem kaptam. Tavaly megemelkedett a PSA 3.5-re, majd idén áprilisban 4,3-ra. Arányosan nőtt a PRtata is. Idén áprilisban 43x42x45 volt a mérete. Május elejére hasi fájdalom jelentkezett a vakbél tájékán, és a másik oldalon is. Sebészet, belgyógyászat, mozgásszervi- és újból urológiai vizsgálat. Mindenhol elutasítás,-nem lehet probléma. Azt gondoltam, valami ideggyulladás, és beszedtem egy levél B-komlex vitamint, mire elmúlt a fájás! Más határozott panasz nincs. Aktuális kontroll két hete: PSA:7,6 szabad PSA:1,12 ratio:0,15 Prtata: 45x47x44 Pánikban vagyok! Kiírták a biopsziát. Alhasi fájdalom ismét, gázosodás, deréktéji fájdalom, de minden enyhén. Lehet, hogy csak képzelődöm, de a boka felett enyhe csontfájdalom is. Szinte biztos vagyok a legrosszabb következményekben. Hogy juthattam idáig rendszeres ellenőrzések mellett? Kérem korrekt és szíves vélaszukat!

        WEBBeteg szakértő válasza a prosztata daganat témában

        Tisztelt Olvasónk!

        Ön most nehéz időszakot él át, ami főleg a bizonytalanság miatt van, de talán sikerül eloszlatnom ebből valamit. Először is, a prosztatarák fájdalmatlanul, tünetmentesen növekszik, tehát az Ön által leírt panaszok inkább gyulladásos eredetűek lehetnek, de semmiképpen sincsenek összefüggésben a prosztatával.

         A PSA emelkedés Ön által leírt mértéke valóban felvetheti a prosztata rosszindulatú növedékének gyanúját, ám amíg nincs egyértelmű szövettani diagnózis, addig csak gyanú. A szakma szabályai szerint valóban biopsziát szoktunk végezni, amelynek az eredménye döntő lehet. 
        Ami viszont a lényeg, hogy amennyiben igazolódna is a rosszindulatú növedék, a PSA érték egyértelműen azt mutatja, hogy a folyamat kezdeti stádiumban van, tehát műtéttel  maradéktalanul gyógyítható.

        Üdvözlettel: Dr. Kocsis István urológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-24 14:29:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Prosztatagyulladásom van már vagy 4 éve.Tavaly nyár végén műtöttek hólyagnyakszűkületre ami sikertelen volt.Sajnos ugyanúgy megmaradtak a vizelési ingerek és most újabb műtét lesz a semmelweis egyetem urológiai klinikáján. A szerv már nem...