• Ez a PSA szint és FPSA/PSA arány mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Papos István Úr! Édesapám 61 éves, évek óta jár rendszeresen prosztata vizsgálatra. Az eredményeivel eddig semmi gond nem volt, kis mértékű prosztata megnagyobbodása évek óta van, de panasza nincs, vizelési problémája nincs (éjszaka 2szer megy ki) lelete szerint nem érzékeny, ultrahang eredménye normális. Az idei eredménye a következő lett: FPSA/PSA arány 13%, FPSA érték 0,532, a PSA érték pedig 4,07 (a PSA értéke 2013-ban 1,58 volt, 2015. decemberben pedig 2,25.) Az orvosa prosztata biopsziát javasolt, amelytől édesapám első körben ódzkodott, ezért javasolta az orvos a 3 hónap múlva történő ismételt vérvételt, azonban a család hatására úgy néz ki mégis kér időpontot a biopsziára. Kérném tisztelt véleményét abban, hogy ezek az eredmények mennyire adnak okot az aggodalomra, mire számíthatunk, mivel az orvos reakciója kissé megijesztette a családot!? Csatoltan megküldöm a kapott leletét! Köszönöm szíves tájékoztatását!

        Dr. Papos István válasza a psa témában

        A PSA érték a normális érték felső határán van. Azt gondolom, hogy elegendő lenne 3 hónap múlva megismételni a PSA mérést, és csak abban az esetben kell a biopszián elgondolkozni, amennyiben a PSA érték emelkedik. Ha a PSA változatlan, akkor időszakos ellenőrzés szükséges.


        Kérdés: 2017. április 09., 22:04; Megválaszolva: 2017. április 10., 10:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Prosztatagyulladásom van már vagy 4 éve.Tavaly nyár végén műtöttek hólyagnyakszűkületre ami sikertelen volt.Sajnos ugyanúgy megmaradtak a vizelési ingerek és most újabb műtét lesz a semmelweis egyetem urológiai klinikáján. A szerv már nem...
        Tisztelt Doktor úr! Közel négy hónapja volt prosztata műtétem. Nem a teljes prosztatát távolították el, csak amit a húgycsövön keresztül ki tudtak szedni. A szövettani eredmény negatív volt, nem daganat miatt távolították el, csak...