• Dr. Puskás Réka

        Reumatológus

        783

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Reumatológus

        Bemutatkozás:


        Jelenleg nincs létrehozott önéletrajz, kérjük, látogasson vissza később!

      • Hirdetések
      • Dr. Puskás Réka legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Sajnos úgy látom, hogy tényleg már mindenféle vizsgálaton voltak. Csak a részletes mozgásszervi vizsgálat eredményét nem látom. Az ilyen jellegű izomgörcsök kezelése nagyon nehéz probléma, mert sokszor igazból nem tudjuk kimutatni az okát, mégis jelentkeznek a panaszok. Látom, hogy rengeteg táplálék-kiegészítőt és gyógyszert megpróbáltak már, de ha még nem tették, próbálkozhatnak nagyobb adag magnézium szedésével is. Magam, ha nem találok semmi szervi eltérést, az ún. funkcionális eltéréseket szoktam megkeresni és azokat kezelni. Ez azt jelenti, hogy a funkció, tehát az izomgörcs felől, az izomrendszer kezelése útján. Ha ortopédus vagy reumatológus is úgy nyilatkozik, hogy nincs szervi baja, próbálkozhatnak izomkezelésekkel a panaszok megszüntetése céljából. Ez részletes betegvizsgálatot és a találtaknak megfelelő kezelést jelent majd. Üdvözlettel: Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A leírt leleteken kívül szükséges még néhány autoantitest vizsgálata is. Valószínűleg ezeket is megnézték. Javaslom ezt még megbeszélni az immunológussal. Sajnos előfordul, hogy egy betegség hosszú ideig nem "fejlődik ki rendesen" és ezért nem tudják diagnosztizálni. Ilyen esetben várakozni szoktunk és követni a beteg állapotát. Ennél többet sajnos nem tudok mondani. Esetleg kérhet második véleményt valamelyik egyetemi immunológiai centrumban a betegségéről. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Ha valóban térdízületi porckopás okozza az erős térdfájdalmakat, mindenképpen meg lehet oldali a problémát. 65 éves korban lehetetlen dolog, hogy valakinek ne tudjunk segíteni a térdfájás legyőzésében. Szájon át szedett gyógyszerek, fizikoterápia, gyógytorna, helyi injekciók, végső soron a műtét jelenthetnek megoldást. De van olyan eset is, hogy ugyan a térdében érzi a fájdalmat, a probléma oka mégsem ott van. Ezt szakorvosi vizsgálattal el lehet dönteni.Sajnos azt kell gondolnom, hogy valami félrecsúszott az ön ellátásában és interneten nem tudok konkrét tanácsot adni. Talán kezdje újra a háziorvosánál a konzultációt. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Mint azt már írtam, feltétlen orvoshoz kell fordulnia a deréktáji panasza miatt. Háziorvosnál kell kezdenie, ezt szakorvosi vizsgálat fogja követni. Reumatológus, neurológus vagy ortopédus tud önnek segíteni. Addig is vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszert kellene szednie, pl. ibuprofent napi 2-3 alkalommal 400 mg adagban. Feltéve hogy nem allergiás és nem lesz tőle semmi panasza. Hasznos lehet még vény nélkül kapható B vitamin komplex szedése is (pl. Milgamma N). Mivel önnek vannak belgyógyászati betegségei is, feltétlen szükséges, hogy háziorvosát felkeresse, mert a kontroll nélkül szedett gyógyszerek előnytelen hatással lehetnek a szervezetére, az egyéb problémái miatt. A kisujj zsibbadás nem hangzik veszélyesnek, ezzel egyelőre nem kell nagyon törődnie. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Ezzel a problémával feltétlen forduljon orvoshoz, mert komolyabb gerincproblémára utalnak a panaszai. A jobb kisujj zsibbadása nem hangzik vészesnek, de a járástávolság ilyen mértékű csökkenése feltétlen vizsgálatra és kezelésre szorul. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Valószínűleg a görnyedt, hosszas ülés következtében fáj a gerince egy pontban és nincs nagyobb baja. Első körben változtassa meg az ülő pozícióját, támassza meg a derekát és egyenesedjen ki ülés közben (ameddig bírja így tartani). Álljon fel és mozgassa át magát legalább óránként egyszer! Reggel és este kicsit tornázzon, végezzen hát egyenesítő és légző gyakorlatokat. Fájdalom esetén használjon fájdalomcsillapító krémeket. Ha ezt mind megtette és nem javul a panasza 2-3 hét alatt, keresse fel háziorvosát. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Ha a nyaki izomfájdalom csillapíthatatlan vagy több mint 1 hete tart, érdemes megmutatni orvosnak. Elsősorban háziorvosával kellene konzultálnia. Neurológus felkeresése nem tűnik sürgősnek, CT pedig csak akkor indokolt, ha az orvos talál valami olyan jelet, ami CT-vel igazolható elváltozás esetleges jelenlétére utal. A nyaki izomfájdalmak fájdalomcsillapító mellett néhány nap alatt általában sokat enyhülnek, akár el is múlnak. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Ma már léteznek modern injekciós készítmények is a csontritkulás kezelésére, amik nem biszfoszfonát típusú szerek. Javaslom, hogy keresse fel az ön csontritkulását gondozó szakorvost és konzultáljon vele erről a kérdésről. A betegsége súlyosságától és táruló betegségeitől függően lehet önnek javasolt más injekciós készítmény adása. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A nyirokcsomókat sebész szakorvosnak kell megmutatni. Ha nyirokcsomókat találunk, de nem látszik, hogy mitől növekedtek meg, tovább kell keresni az okát, esetleg még szövettani mintavétel is szükséges lehet. Ezt a sebészorvosok szokták eldönteni. A csípőtáji és alsó végtagi fájdalom ehhez képest most másodlagos, ennek eredetét ha biztosan nincs súlyos baja, az ortopédián vagy a reumatológián majd megtalálják. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A panaszai valóban arra utalnak, hogy a nyakizomzata erősen feszül a hátsó részeken. Ennek lehet oka részben a stressz, ahogy érzi is. Másik fő oka a tartáshiba szokott lenni. Ilyen panaszok esetén gyakran a nyak és a fej előre helyezett álló és ülő testhelyzetben. Emiatt a fej "túl nehéz" lesz a tartó izomzat számára és az erősen befeszül. Az edzés, futás közben érzett panaszai is erre utalnak. Fiatal kora miatt mindenképpen azt javaslom, hogy változtasson ezen a helyzeten! Az izomlazító tabletták lehet, hogy átmenetileg segítenek, de hosszú távon nem megoldás a gyógyszerszedés. Mindenesetre megpróbálhatja. Mindenképpen csökkentse a kézben/ölben tartott telefon és egyéb eszközök "nyomkodását" mert az elég ártalmas. Tanulás közben is ügyeljen a testhelyzetre. Gyakorolja a helyes ülést és a helyes testtartást, nyújtson viszonylag sokat. Ehhez kérhet segítséget a testnevelőtől vagy az iskolai gyógytestnevelőtől is ( ha van ilyen). Az iskolaorvos is talán tud tanácsot adni. Ami a stresszt illeti, feltétlen csökkentenie kell! Gondolja végig, hogy mi okozza és próbáljon megküzdeni vele. Ha nem megy, ehhez is kérjen segítséget! Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! A testfél zsibbadást neurológus kezeli. Gondolom volt már ilyen vizsgálaton és ott írták ki önnek a koponya CT és MR-t. Térjen vissza neurológusához, mert amit az emberek "zsibbadásnak" mondanak, az tapasztalatom szerint nem azonos minden embernél és az objektív érzésvizsgálat, amit a neurológus csinál, eligazíthatja önt a betegség megtalálásában. Amennyiben mozgásszervi okot találnak vagy valószínűsítenek a panaszok hátterében, akkor megmondják azt is, hogy azzal hová fordulhat. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Panasza nyaki eredetűnek vagy pedig borda eredetűnek tűnik. Pár napig fájdalomcsillapítót szedjen és tartsa melegen a nyakát és hátát. Ne emelgessen, és főleg ne üljön sokat, ne nyomkodjon az ölében tartott mobil eszközöket, óvatosan tornáztassa a nyakát. Bekenheti a fájdalmas részt valami fájdalomcsillapító krémmel is. Sok függ attól, hogy milyen az ön testtartása és mennyit ül előre hajolva a számítógép előtt. Ha nem szűnik meg a fájdalma, keresse fel háziorvosát. Egyelőre nem súlyos a probléma, de ha sokáig fennáll, esetleg elkezd a karja felé sugározni a fájdalom vagy nem hagyja önt aludni, akkor ezek a jelek már utalhatnak komolyabb, orvost igénylő problémára. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Először is, ne aggódjon, az eddig beszedett gyógyszermennyiségtől semmi baja nem lesz. A NSAID (pl. Cataflam) okozta vesekárosító hatás évek alatt fejlődik ki arra hajlamos emberekben és általában más gyógyszer szedése vagy valami más hajlamosító betegség jelenléte is szükséges hozzá. A bőrön át a keringésbe jutó gyógyszermennyiség nem magas, leginkább elenyésző. A krémeket nyugodtan használhatja akár tartósan is. Most már orvosi felügyelet alatt van, nem kell aggódnia, az orvosa szólni fog ha már túl sok a beszedett gyógyszer. Az egy doboz Cataflam nem árt semmit. Egy-két hónap folyamatos szedés után vérvizsgálat során lehet/kell ellenőrizni a vesefunkciót. Az, hogy a szakirodalom szerint mennyi ideig és mekkora mennyiségben kell szedni a diclofenacot a biztos vesekárosításhoz, túl messzire vezető kérdés, de pár évig napi 150 mg diclofenac általában nem okoz semmilyen vesekárosodást tapasztalatom szerint. Hamarabb jelentkezik a gyomor-bélrendszeri vagy szív mellékhatás. Évtizedek alatt viszont biztosan okoz valamilyen, gyakran visszafordítható vesefunkciós károsodást. Összefoglalva, az ön vesekárosodástól való félelme nem megalapozott, inkább csak túlzott aggódásnak mondanám. Ezek a szerek ilyen jellegű használat esetén biztonságosak. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező!Nem, ez nem sérv még. De ezzel nincs kisegítve, ugyanis a porckorong már ellapult és egyre gyengül a széle, és szép fokozatosan romlik. A fájdalmát nemcsak a porckorong okozza, hanem a többi környező szövet is. Műteni nem kell. A derékfájása valószínűleg visszafordítható, a porckorong kopása nem. Gyógytorna rendszeres végzése( azaz naponta!!), testtartásának javítása, szükség szerint kiegészítő kezelések szoktak eredményre vezetni. Mindenképpen szüksége lesz gyógytornász segítségére tartósan. Remélem, a McKenzie tornát az előírásoknak megfelelően végzi 2 óránként naponta és gyakran jár úszni is.... ha ezt még nem tette volna meg, akkor ideje, hogy legalább ennyit elkezdjen. Mindenképpen a célzott mozgásterápia a következő lépés, amit a fájdalmak kezelése érdekében meg kell tennie. És akkor lesz még olyan nap, amikor nem fog fájni. Üdvözlettel, Puskás Réka
        Kedves Kérdező! Röntgen lelet értelmezése a következő: A nyaki gerincén kopásos elváltozások látszanak, több porckorongja is kissé már ellapult, a kisízületek és a csigolyák meszesednek. A hátán a görbület fokozott ( tehát hajlott a háta)és gerincferdülése is van.Az ágyéki gerincen az LIV-V porckorong szinte teljesen tönkrement, a többi is kopik. Itt is van gerincferdülés, csigolya meszesedés és szalagmeszesedés. Ezek az elváltozások gerincbetegre jellemzőek.A kérdés, amit feltett, túl messzire vezet és interneten nem lehet válaszolni rá, mert rengeteg minden függ attól, hogy mennyi van-e fájdalma, mennyi fájdalma van, eddig mit csinált ellene, hogyan él és milyen fizikális állapotban van, stb. Általánosságban a szövődmények: várhatók, ha nem végzünk rendes, hosszantartó rehabilitációt, és szükség szerinti orvosi kezelést. Szintentartás: gyógytornával, testtartás kontrollal, munka és szabadidős tevékenységek ergonómiájának áttekintésével lehetséges. Sportolás: személyre szabottan, nem túl nehéz sportot űzhet.. szóval ezt egyáltalán nem lehet megmondani. A mostani panaszaira gyógytorna, fizikoterápia és valószínűleg az óvatos manuálterápia is hasznos lesz. Ön gerincbeteg, és szaksegítséggel végzett rehabilitációra van szüksége. Üdvözlettel, Puskás Réka