• Dr. Molnár Dóra

        Kardiológus, belgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        1920

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Kardiológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Egyetemi tanulmány:

        Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ÁOK 1988-1994.



        Szakvizsgák:



        - Belgyógyászat: 2000. kiválóan megfelelt

        - Kardiológia: 2002. kiválóan megfelelt

        - Transthoracalis echocardiographia licensz: 2007.

        - Transoesophagealis echocardiographia licensz: 2009.



        Szakmai tapasztalat, munkahelyek:



        - 1995-1996. Főv. Károlyi Kórház, II. Rehab. és Krónikus Belgyógyászati Osztály



        Idős, krónikus betegek ellátása, rehabilitálása.



        - 1996-tól: Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Kardiológiai Osztály



        Általános belgyógyászati és kardiológiai osztályos, és kardiológiai intenzív osztályos betegellátás, akut kardiológiai kórképek (szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, tüdőembólia) ügyeleti ellátása, gyógyítása. Transthoracalis és transoesophagealis echokardiographias vizsgálatok végzése, carotis duplex scan vizsgálat, krónikus betegek gondozása, konzíliumok adása.



        - 2005-2016.  HT Medical Center, Kardiológia Szakrendelés             



        - 2005-től a XV. Kerület Egészségügyi Intézményei, Kardiológia Szakrendelés



        Kardiológiai betegek teljes körű ambuláns kivizsgálása, ellátása (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat, Cardiotens, és ABPM vizsgálat, terheléses EKG), további ellátás szervezése, krónikus betegek gondozása.



        - 2016-tól: Róbert Károly Magánkórház, Kardiológia Magánrendelés



        Az intézményben lehetőség van rövid időn belül részletes non-invazív kardiológiai kivizsgálásra (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat és ABPM vizsgálat, valamint terheléses EKG). A vizsgálati eredmények ismeretében az életmódi tanácsadás mellett terápiás javaslatot kap a páciens.



        Céljaim: A páciensek alapos és szakmai szabályoknak megfelelő kivizsgálásán és ellátásán túl  felvilágosítással és tájékoztatással szeretném elősegíteni  a betegségek megelőzését és a gyógyulást.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Molnár Dóra legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Az egészséges táplálkozás, és rendszeres mérsékelt fizikai aktivitás segít mérhető paramétereket is rendezni, illetve számos más, nem feltétlenül számokkal kifejezhető egészségügyi haszna is van. Én újabb vizsgálat helyett egyelőre egy életmód változtatást javasolnék, akár szakember segítségét is igénybe véve, és 6-8 hónap múlva leellenőrizném a kóros paramétereket. Lelet függvényében lehet dönteni a további teendőkről. Az arteriográf vizsgálat eredményét az alábbiak befolyásolhatják: Ahhoz, hogy a vizsgálatot jól lehessen értékelni, teljes nyugalomra, csendesre van szükség. Normál szobahőmérséklet javasolt, a beszéd és a mozgás kerülendő. A vizsgálat alatt feküdni kell. A vizsgálat előtt 3 órán belül nem javasolt nagyobb mennyiségű étel, koffein tartalmú ital fogyasztása, kerülni kell a dohányzást, 10 órán belül alkoholt sem tanácsos fogyasztani. Koffein- és alkoholmentes folyadék fogyasztása ajánlott a vizsgálat előtti órákban. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A vizsgálati eredményeket nem pontosan írta le, így nem lehet korrekt választ adni a kérdésre. A fentiek alapján szív UH az aorta billentyű nem tökéletes zárását mutatja. A terheléses EKG-n látható eltérések nem biztosan diagnosztikusak, de akár koszorúér betegség jelei is lehetnek. Emiatt további vizsgálat javasolt, tekintettel a panaszokra. Szívizotópos vizsgálat a szív vérellátásáról ad információt, stressz ultrahang megmutathatja, mely területen nem mozog jól a szívfal esetleg, koszorúér CT, vagy koszorúér festés megmutatja van-e szűkület az ereken. Azt, hogy pontosan milyen vizsgálattal lehet közelebb jutni az Ön problémájához, a kezelőorvosa tudja megmondani. Jobbulást kívánok: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Először háziorvost keresse fel, vénás betegség irányába kell vizsgálódni. Ezt angiológus szakorvos vizsgálja, de beutalóköteles a rendelés. Amennyiben jelentős a duzzanat, nagy a fájdalom, akkor akár sürgősségi osztály igénybevételével is mélyvénás trombózist ki kell zárni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! 50-60/perc pulzus nem számít kifejezetten alacsonynak, bár az átlagos érték alatt van. Atléta sportolóknál még alacsonyabb érték is előfordul, és ez semmilyen problémát nem jelent. Semmiképpen ne szorongjon azon, hogy emiatt meg fog állni a szíve. Nem fog. 24 órás EKG monitorozással (Holter) lehetne objektivizálni az egész napos frekvencia menetet, lelet függvényében lehet dönteni a pontos teendőkről. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Az extrszisztolék általában nem veszélyesek, amennyiben nem szűnik a panasz, ismét keresse fel háziorvosát az újabb vizsgálatok megbeszélésre. Addig is megpróbálhat a tünet enyhítsére recept nélkül kapható magnézium készítényt alkalmazni, a használati utasítás szerinti adagolással. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A mérsékelt fizikai aktivitás panaszmentesség esetén nyugodtan folytatható a fenti ultrahang lelet alapján, sőt kifejezetten hasznos is, segít megőrizni a jó állapotát. A terhelés optimális mértékéről esetleg érdemes a kardiológusával konzultálni. A kiemelt kérdés a billentyűk zárására vonatkozó rövidítések, illetve egyéb kifejezések rövidítése. Az Ön számára többet jelent, úgy gondolom, a lelet értelmezése. A szívfalak kissé vastagabbak (ez lehet a magas vérnyomás, illetve a sport következménye, vagy alkati is), de teendő ezzel nincs. A vérnyomása megfelelő gyógyszerrel, ennek szedése védi a szívizomzatot is. Jó a szív összehúzódó képessége, jól mozognak a falak. A billentyűk normál vastagságúak, enyhe zárási hiba van, a tövükön viszont van enyhe megvastagodás, de ez teendőt szintén nem igényel. Tisztelettel: Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A Botallo vezeték egy ér, amely a nagyvérkört és a tüdőben lévő kisvérkört köti össze. A méhen belüli életben van szerepe az oxigén dús vér nagyvérkörbe juttatásában. Születés után a légzés kialakulásával a megváltozott nyomásviszonyok miatt bezáródik. A Botallo vezeték nyitva maradása (elsősorban kis súlyú újszülötteknél fordul elő) légzési, táplálási nehézséget okoz már újszülött korban is és zörejjel jár. Tehát, ha egészségesen fejlődő másfél éves kisfiánál nem hallható szívzörej, akkor valóban nem szükséges a szív ultrahangos vizsgálata emiatt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A Botallo vezeték egy ér, amely a nagyvérkört és a tüdőben lévő kisvérkört köti össze. A méhen belüli életben van szerepe az oxigén dús vér nagyvérkörbe juttatásában. Születés után a légzés kialakulásával a megváltozott nyomásviszonyok miatt bezáródik. A Botallo vezeték nyitva maradása (elsősorban kis súlyú újszülötteknél fordul elő) légzési, táplálási nehézséget okoz már újszülött korban is és zörejjel jár. Tehát, ha egészségesen fejlődő másfél éves kisfiánál nem hallható szívzörej, akkor valóban nem szükséges a szív ultrahangos vizsgálata emiatt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A fenti szív UH lelet eredményei nem magyarázzák a panaszait, érdemes lenne légzésfunkciós vizsgálatot végeztetni a légzési panaszok tisztázására. A magasabb pulzusnyomás okát ennek alapján nem tudom megmondani, elképzelhető, hogy az Ön által szedett gyógyszer-kombinációnak a hatása ez, de az értékek a leírás alapján nem adnak okot az aggodalomra. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A panaszt Ön érzi, ha van szervi háttér, ha nincs, emiatt ezt mindig komolyan veszem. Természetesen szervi baj esetén más a kezelés, szemben a pánik roham előfordulásával. Az éjszakás műszak eleve komoly terhelést ró a szervezetre fizikálisan és pszichésen is. A fentiek alapján valószínűleg tényleg a pánikbetegség állhat a tünetek hátterében, gyógyszer mellett rendszeres könnyű-közepes sport, relaxációs technikák elsajátítása és pszichoterápia segíthet hosszabb távon legyőzni ezt a kellemetlen állapotot. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szív ultrahang vizsgálat során a magas vérnyomás tartós fennállásának szívszövődményeit lehet kimutatni, ha vannak. Illetve, természetesen, egyéb szívbetegségek diagnosztikájában is elsőrendű szerepet játszik. Az Ön lelete alapján a szívüregek tágassága a normál felső határán van - de a pontos értékeléshez a testmagasság és testsúly ismerete is kellene - , a vizsgáló még normál tartományba sorolta. Nem vastagodtak meg a szívfalak, jól mozognak, billentyűk is normál módon működnek. A kissé vastagabb mitrális billentyűnek nincs jelentősége. Jó a szív pumpáló képessége. Az magasabb vérnyomás érrendszerre gyakorolt hatásáról még egy szemfenéki vizsgálat is információt nyújthat, ezt esetleg érdemes elvégeztetni, segítheti a terápiás döntést. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül sajnos nehéz megfelelő tanácsot adni. Mivel a két gyógyszer ugyanabba a hatóanyagcsoportba tartozik, de más a molekula, nem biztos, hogy mindkét gyógyszernél kijön ez a mellékhatás, sőt általában ez nem jellemző. Mielőtt cserélne, megpróbálhatná, hogy a Lercatont este veszi be, sokszor kevesebb ilyenkor a mellékhatás, és a hatástartam pedig kb. 24 órás. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. MOlnár Dóra
        Kedves Kérdező! A tünetegyüttes migrénnek is megfelelhet, a vérnyomás emelkedés lehet másodlagos is a tünetek miatt megemelkedő stresszhormon szint miatt. Érdemes lenne neurológussal konzultálni. Egy ABPM illetve Cardiotens vizsgálat pedig segíthet a napi vérnyomás- és pulzusmenet tisztázásában. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Amennyiben gyógyszer nélkül 130Hgmm körüli a vérnyomás, akkor elsősorban az életmódi változtatásokkal javasolt az ideális szint megközelítése, nem pedig tablettákkal. Ha kimondott stressz hatásra szalad fel, akkor szóba jöhet eseti vérnyomáscsökkentő használata is. A kezdődő visszérbetegség miatt angiológiai szakrendelés felkeresése javasolt, napi dinamikus mozgás - tempós séta, kerékpár, ülés közben óránként pár perc vénás torna - segít megelőzni a romlást, javíthat a a jelenlegi helyzeten is. Egyébként a rendszeres sport a stressz kezelésében is sokat segít. Amit még tehet: csökkentse a konyhasó bevitelt. Készételek, kombinált ételízesítők elég sok sót tartalmaznak, érdemes inkább a természetes zöld fűszerek használatára áttérni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A panaszok és az elmondottak alapján szívultrahang vizsgálat lenne javasolt, elsősorban a magas vérnyomás szívszövődményeinek kizárása céljából. Lelet birtokában lehet további teendőkre javaslatot tenni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra