• Dr. Molnár Dóra

        Kardiológus, belgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        1822

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Kardiológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Egyetemi tanulmány:

        Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ÁOK 1988-1994.



        Szakvizsgák:



        - Belgyógyászat: 2000. kiválóan megfelelt

        - Kardiológia: 2002. kiválóan megfelelt

        - Transthoracalis echocardiographia licensz: 2007.

        - Transoesophagealis echocardiographia licensz: 2009.



        Szakmai tapasztalat, munkahelyek:



        - 1995-1996. Főv. Károlyi Kórház, II. Rehab. és Krónikus Belgyógyászati Osztály



        Idős, krónikus betegek ellátása, rehabilitálása.



        - 1996-tól: Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Kardiológiai Osztály



        Általános belgyógyászati és kardiológiai osztályos, és kardiológiai intenzív osztályos betegellátás, akut kardiológiai kórképek (szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, tüdőembólia) ügyeleti ellátása, gyógyítása. Transthoracalis és transoesophagealis echokardiographias vizsgálatok végzése, carotis duplex scan vizsgálat, krónikus betegek gondozása, konzíliumok adása.



        - 2005-2016.  HT Medical Center, Kardiológia Szakrendelés             



        - 2005-től a XV. Kerület Egészségügyi Intézményei, Kardiológia Szakrendelés



        Kardiológiai betegek teljes körű ambuláns kivizsgálása, ellátása (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat, Cardiotens, és ABPM vizsgálat, terheléses EKG), további ellátás szervezése, krónikus betegek gondozása.



        - 2016-tól: Róbert Károly Magánkórház, Kardiológia Magánrendelés



        Az intézményben lehetőség van rövid időn belül részletes non-invazív kardiológiai kivizsgálásra (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat és ABPM vizsgálat, valamint terheléses EKG). A vizsgálati eredmények ismeretében az életmódi tanácsadás mellett terápiás javaslatot kap a páciens.



        Céljaim: A páciensek alapos és szakmai szabályoknak megfelelő kivizsgálásán és ellátásán túl  felvilágosítással és tájékoztatással szeretném elősegíteni  a betegségek megelőzését és a gyógyulást.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Molnár Dóra legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Önnek igaza van, a panaszokra tekintettel valóban érdemes lenne terheléses EKG-t végezni, amennyiben nincs eltérés, csak akkor lehet a pánik betegséggel összefüggésbe hozni a tüneteket. A vizsgálat elvégzééig is érdemes lenne gondot fordítani a testedzéshez kapcsolódó megnövekedett ásványi anyag szükséglet fedezésére - sportital, zöldséglé fogyasztásával lehet ezt biztosítani. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! A kb. 100000 napi szívdobbanásból bárkinél előfordulhat egy -egy melléütés, ez szinte sohasem kóros. A pontos lelet beszkennelése esetén részletesebb véleményt tudnék adni. A mitrális prolapsus megvalósulásának konkrét mérhető paraméterei vannak, de régebben bizonyos szemmel látható, de nem mért enyhe eltérések esetén is könyebben kimondta a vizsgáló a mitrális prolapszus diagbózist. Ez ma már csak a billentyű alaki variációjának minősül. Ez lehet a két lelet közötti különbség oka. Összességében úgy gondolom, hogy aggódásra nincs oka a fentiek alapján. Amennyiben panasza lenne, természetesen ismételt orvosi vizsgálat javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! Önnek igaza van, a stressz emeli a pulzusszámot. Sok tényező van aznoban hatással a pulzusszámra és a pulzus változásra (stressz, edzettségi állapot, testsúly, vérszegészség, magas vagy alacsony vérnyomás, cukorbetegség, hormonális változások, más betegségek stb.). Viszonyleg széles határok között elfogadahtó a pulzusszám, a körülményektől is függ mikor kell beavatkozni. Létezik még más kezelési lehetőség is az Ön által szedetten kívül, de amennyiben nem igazolódott szervi probléma a mozgás (jól felépített edzéstervvel), jóga is segíthet az optimális keringési állapot fenntartásában. Életkora alapján gondolom, hogy a hormonális változások is valószínűleg zajlanak, (vagy még a menopausa előtt áll, vagy esetleg már be is bekövetkezett), ez is hozzájárulhat a panaszokhoz. Pajzsmirigy betegség kizárása is szükséges. A fentiek tisztázására érdemes lenne a kezelőorvossal ismét konzultálni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, nem jellegzetesek a panaszok koszorúér betegségre, ráadásul ebben az életkorban rendkívül ritka az érelmeszesedés okozta koszorúér szűkület. Érdemes lenne 24 órás vérnyomás illetve EKG monitorozással ellenőrizni a vérnyomás, valamint a szívritmus egésznapos alaklulását, mivel időszakosan magasabb vérnyomás, vagy estleg ritmuszavar is állhat a panaszok hátterében. A bal kamra nagyobbodás oka többféle lehet, mindenképpen kell ellenőrizni a későbbiekben is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. MOlnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! Pajzsmirigy betegség is fokozhatja a ritmuszavarok előfordulási gyakoriságát. A Propafenon ritkán hozzájárulhat bizonyos ritmuszavarok kialakulásához, ennek kivédését szolgálja részben a Concor. Amennyiben életvitelét zavarják a panaszok, kezelőorvossal a gyógyszerek esetleges átrendezését beszélje meg. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! Kb. 100000-t dobban a szív egy nap alatt, 219 extraszisztolé (melléütés) nem számít jelentősnek. Az emberek többségének van valamennyi extraszisztoléja, melyet meg sem érez, nincs jelentős hatása a keringésre sem. Többezer extraszisztolé igényelhet teendőt a legtöbb esetben. Amennyiben rendszeresen jár kontrollra a kedvezőtlen változások időben kiderülhetnek, és meg lehet kezdeni a kezelést, ezért ne izguljon. A gyógyszerek mellékhatásiról nyilatkozni nem tudok, mivel nem írta miket szed. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, ha Önnek nincs pacemakere, akkor a készülék tévesen érzékelt ütéseket minősíthetett pacemaker ütéseknek, ez valószínűleg technikai hiba. Mivel az emberi szív kb. 100000-t dobban naponta átlagosan, 23+16=39 téves értékelés elhanyagolhatónak tűnik. Ha a leletező orvos jelentőséget tulajdonított volna ennek, bizonyára megemlíti. Úgy gondolom, hogy emiatt nem kell aggódnia! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! Nyugodjon meg, a vizsgálatok szerencsére nem mutattak a fentiek szerint kóros elváltozást. A szív ultrahang megismétlése javasolt, mert az utolsó vizsgálat óta még biztosan nőtt. A panasz hátterében gerinc probléma is állhat, sokat ülő fiataloknál elő szokott fordulni. Az jó, hogy rendszeresen kerékpározik, de hátizom erősítő gyakorlatok végzése is javasolt. A testalkata vékony, a szapora szíverés-érzést pajzsmirigy betegség is okozhatja ezt egy vérvétellel ki lehet zárni. Tartósan fennálló fájdalmak esetén esetleg mellkas rtg és gerinc rtg is szükséges lehet a probléma okának kiderítésére. Háziorvost emiatt fel kell keresni! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, valóban nem valószínű, hogy a panasz hátterében koszorúér elzáródás áll. A vérnyomása optimális felett van, ezzel foglalkozni kellene, 24 órás vérnyomás monitorozással tisztázni lehetne, hogy egész nap hogy alakul a vérnyomás, és hogy szükséges-e gyógyszeres kezelés. A fájdalmakat kar zsibbadást gerinc probléma is okozhatja, reumatológiai rendelés felkeresése is javasolt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! Önnek igaza van, ez a pulzusszám valóban több az optimálisnál. A kezelés szükségességének megítélésére két dolgot kellene tudni: 1. van-e panasz? 2. valóban mindig magasabb-e a pulzus, vagy csak néha? Ennek kiderítésére 24 órás EKG monitorozás (Holter) javasolt, lelet birtokában lehet dönteni a további teendőkről. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, szerintem elég jól reagált a szervezete a gyógyszerre, a leírtak alapján megfelelőnek tűnik az adagolás. A pulzusszám széles határok között mozog teljesen egészséges emberekben is, ezért nem lehet erre egy számmal felelni. Egy kis sport, jóga még javíthatja a panaszait, érdemes lenne az élete részévé tenni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! Először is nyugodjon meg, a fentiek alapján azonban szívelégtelenség vagy szívizom gyengeség kialakulása a gyógyszer szedés következtében nem valószínű. A vérnyomás és pulzus értékek elfogadhatóak gyógyszer mellett. A pulzusszám megítélése azonban néhány mérés alapján nem pontosan lehetséges, fontos a terhelésre adott válasz, vagy az éjszakai alacsonyabb szívverés szám meghatározás is. Az adatok segíthetnek a megfelelő gyógyszer kiválasztásához, az adagolás beállításához. Holter vizsgálat javasolt a fentiek tisztázására. (24 órás EKG) Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! A leírtak alapján a gyógyszereken változtatni kellene, a megfelelő beállítás érdekében érdemes lenne egy 24 órás vérnyomás és EKG monitorozást végezni. A saját mérésekhez képest ez annyival mutathat többet, hogy meg lehet ismerni az alvás alatti értékeket is. A lelet ismeretében jobban Önre lehetne szabni a terápiát. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező, a panaszok hátterében állhat a pánikbetegség is, de egy 24 órás EKG és vérnyomás monitorozás segíthetne tisztázni, hogy szükséges-e kezelni a fent leírt eltéréseket. Egészséges fiataloknál a pulzus és a vérnyomás is széles határok között elfogadható. Szerencsére az ultrahang vizsgálat nem mutatott szívbetegséget, ami mindenképpen megnyugtató. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
        Kedves Kérdező! Tágítás után már jól kellene érezze magát, de a panaszai nem biztosan függnek össze a szívével, lehet más oka is. Indokolt mindenképpen orvosi vizsgálat a fájdalom okának tisztázására. Nagyfokú rosszullét, kifejezett állapotrosszabbodás esetén ügyeleti illetve mentő ellátás igénybevétele is szükséges lelet. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus