• Dr. Molnár Dóra

        Kardiológus, belgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        1966

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Kardiológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Egyetemi tanulmány:

        Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ÁOK 1988-1994.



        Szakvizsgák:



        - Belgyógyászat: 2000. kiválóan megfelelt

        - Kardiológia: 2002. kiválóan megfelelt

        - Transthoracalis echocardiographia licensz: 2007.

        - Transoesophagealis echocardiographia licensz: 2009.



        Szakmai tapasztalat, munkahelyek:



        - 1995-1996. Főv. Károlyi Kórház, II. Rehab. és Krónikus Belgyógyászati Osztály



        Idős, krónikus betegek ellátása, rehabilitálása.



        - 1996-tól: Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Kardiológiai Osztály



        Általános belgyógyászati és kardiológiai osztályos, és kardiológiai intenzív osztályos betegellátás, akut kardiológiai kórképek (szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, tüdőembólia) ügyeleti ellátása, gyógyítása. Transthoracalis és transoesophagealis echokardiographias vizsgálatok végzése, carotis duplex scan vizsgálat, krónikus betegek gondozása, konzíliumok adása.



        - 2005-2016.  HT Medical Center, Kardiológia Szakrendelés             



        - 2005-től a XV. Kerület Egészségügyi Intézményei, Kardiológia Szakrendelés



        Kardiológiai betegek teljes körű ambuláns kivizsgálása, ellátása (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat, Cardiotens, és ABPM vizsgálat, terheléses EKG), további ellátás szervezése, krónikus betegek gondozása.



        - 2016-tól: Róbert Károly Magánkórház, Kardiológia Magánrendelés



        Az intézményben lehetőség van rövid időn belül részletes non-invazív kardiológiai kivizsgálásra (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat és ABPM vizsgálat, valamint terheléses EKG). A vizsgálati eredmények ismeretében az életmódi tanácsadás mellett terápiás javaslatot kap a páciens.



        Céljaim: A páciensek alapos és szakmai szabályoknak megfelelő kivizsgálásán és ellátásán túl  felvilágosítással és tájékoztatással szeretném elősegíteni  a betegségek megelőzését és a gyógyulást.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Molnár Dóra legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A szívultrahang eredmény alapján nincs akadálya a sportolásnak, de a sportolás szokásos, illetve tervezett intenzitásáról érdemes lenne konzultálni a kardiológussal, mert ennek ismeretében lehet pontosabb véleményt mondani. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérező! A laboratóriumi lelet nem a jövőt mutatja meg, hanem az elmúlt időszakban a szervezetben zajló folyamatokra utal. Tehát: a koleszterinszint kissé magasabb, az ülőéletmód és túlsúly fokozott szívinfarktus kockázatot jelent a hasnoló korú normál tetsúlyú, egészséges életmódot folytató személyekhez képest. Az Ön által rendszeresen elfogasztott alkohol máj- és hasnyálmirigy-betegséghez is vezethet többek között, már van kimutatható májfunkciós zavar (GGT) is. Az alkohol szívizom gyengeséget is okozhat hosszabb távon, illetve növeli a daganatos megbetegedésének kialakulásának kockázatát. Zajló gyulladásra utaló eltérés (CRP) is látható, ennek okát célszerű lenne tisztázni. Hasi ultrahang vizsgálat is javasolt a máj állapotának tisztázására. Háziorvosával konzultáljon. Vélemény: A labor alapján még nincs egyértelmű nagy baj, de már vannak eltérések. Ne dőljön hátra, változtasson egészségtelen életmódján és elkerülheti, illetve lassíthaja egy sor betegség kialakulását. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Igaza van a 180Hgmm-es vérnyomás magas, és nem is szokványos mértékű emelkedés egy izgatott állapotban sem. A vérnyomás menet tisztázására javasolt 24 órás vérnyomás monitorozás, lelet birtokában lehet dönteni a továbbiakról. A szív ultrahang vizsgálat leírása alapján nem látható szívfal vastagodás, jól mozognak a billentyűk. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Az EKG, leírás alapján, tekinthető normál variánsnak is, kissé eltér az átlagtól, de ez betegséget nem feltétlen jelent. Megnyugtató, hogy a szív UH lelet normális, ezért ne izguljon. A panaszok is inkább a szorongásra, pánikra utalnak, nem pedig szívbetegségre. Egészséges étrend, normál testsúlyra törekvés, több részletben heti legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgás javasolt a hosszútávú egészség érdekében. Szükség esetén pszichológus, esetleg pszichiáter segítségét is érdemes igénybe venni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szív UH eredményt nem lehet értelmezni látvány nélkül, de a leírt számok normál tartományba esnek. EKG-ra szintén vonatkozik ez a kitétel, a görbe alakja is hordoz olyan információt, amelyet a fenti adatok nem mutatnak. A rossz testtartás valóban okozhat háti és mellkasi fájdalmat is , rendszeres hátizom erősítő gyakorlatokkal lehet ezen javítani. Tartós panasz esetén a gerinc állapotának ellenőrzésére ortopédiai rendelés felkeresése javasolt. Az ideális vérnyomás 120-125/70-75Hgmm, a magas vérnyomás kezelése esetén ennek elérésére törekszik az orvos. Valószínű, hogyha a szorongását sikerülne csökkenteni, csökkenteni lehetne a szedett gyógyszerek mennyiségét is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Gratulálok az elért eredményhez, folytassa mindenképpen az elkezdett testsúlycsökkentő- és mozgásprogramot! Az egészségesebb életmód és a csökkenő testsúly következtében csökkenhet a gyógyszer szükséglet, orvossal megbeszélve csökkenteni kell az adagot, sőt gyógyszer elhagyásra is sor kerülhet ideális (sajnos ritka) esetben. Most, a hűvösebb idő beálltával is változhat a vérnyomás, tehát gyógyszerbeállításnál ezt is figyelembe kell venni. Az adag pontos beállításához javasolt Holter (24 órás EKG-monitorozás) és ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás) vizsgálat (esetleg az EKG-t és vérnyomást egyszerre monitorozó Cardiotens vizsgálat). Lelet birtokában lehet pontosabb véleményt mondani. (Az orvosnál mért magasabb pulzus egy kis izgulás következménye is lehetett.) Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Fenti Holter lelet elhúzódó panaszait nem magyarázza. 38-142/min közti frekvencia, átlag: 73/perc. Alváskor a két szívdobbanás közt eltelt idő kicsit soknak tűnik, jó lenne a görbét is látni ennek értékeléséhez. Vannak pitvari és kamrai extraütések is, nem jelentős mennyiségben. Szapora szívdobogást magyarázó rövid gyors szívverés epizódok is vannak, de ezek maximum pár másodperces panaszt okoznának. A fenti gépi elemzés az orvosi szemmel történő felett EKG-görbe ellenőrzése nélkül csak igen korlátozottan értékelhető. A vizsgálatot végző orvossal kellene konzultálnia a lelet korrekt véleményezése, és a további teendők meghatározása céljából. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Gyógyszer szedéssel kapcsolatban korrekt tanácsot adni nem tudok vizsgálat nélkül, de amit Ön leírt az elfogadhatónak tűnik. Érdemes azonban az Önt ismerő orvossal konzultálni erről. Az elmondottak alapján azonban javaslom pajzsmirigy túlműködés kizárását is mindenképpen (vérvétel során TSH meghatározás szükséges), mivel tünetei akár erre a betegségre is utalhatnak. Természetesen a stressz és szorongás is okozhat ilyen problémákat, de ez többnyire akkor mondhatjuk ki, ha az egyéb bajokat kizártuk. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Két dologgal külön kell foglalkozni a leírtak alapján: Az egyik: szívnagyobbodás lehetséges a mellkas felvétel alapján. Ezt pontosan szív UH vizsgálattal lehet megállapítani, a röntgen árnyék ebben a kérdésben nem mindig mérvadó. A másik: A torokban hallható hortyogó hang miatt gégészeti vizsgálat javasolt a lágy szájpadlás viszonyainak tisztázására. Tisztelettel: dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szorongás befolyásolhatja a vérnyomás értéket. Technikailag rossz mérés - magasabb érték- ABPM vizsgálat során megfeszült karizom, behajlított kar mellett is rögzítésre kerülhet. A kiértékelésnél ezeket a kezelőorvossal beszélje meg. A mostanában mért értékei nem tűnnek rossznak, könnyebb az ereknek, ha alacsonyabb a vérnyomás. Ha panaszt okoznak a korábbinál alacsonyabb értékek (fáradtság, álmosság), akkor lehet, hogy csökkenteni kell a gyógyszer adagon, de ezt is a kezelőorvossal kell megbeszélnie. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Nyugodjon meg, kis vérnyomáskülönbségnek nincs jelentősége, ez természetes. 20 Hgmm alatti, két kar közötti vérnyomás különbség akár felváltva is előfordulhat kóros állapot nélkül. Javaslom, hogy egy alkalommal, többször mérje meg ugyanazon a karján a vérnyomást 10 perc különbséggel, itt sem lesz két egyforma érték. Egyebekben, pedig elég az egyik oldalon mérni, legfeljebb ritkán, szúrópróbaszerűen ellenőrizni a másik oldalt. Amennyiben azonos oldalon 20Hgmm-nél nagyobb vérnyomás különbség konzekvensen mérhető, akkor angiológiai vizsgálat javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Nyugodjon meg. A fent leírtak nem vezetnek sem szükségszerűen, sem valószínűen szívműtéthez. Az enyhe mitrális prolapsus diagnózis kicsit az orvos megítélésén is múlik, sajnos nem teljesen objektív. Én normál variánsnak tartanám leginkább, a jelzett illetve első fokú regurgitáció enyhe, áramlástani jelentősége nincs. 2-3 évente javasolt ellenőrzés megnyugtatásul, egyéb teendő nincs. Rendszeres mérsékelt testmozgás- például napi 30 perc gyors tempójú séta- mindenképpen javasolt a hosszú távú egészségmegőrzés céljából, az optimális testsúly megközelítése mellett. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A panasz oka valóban lehet a fogyás és a műtét utáni állapot. Fogyasszon bővebben koffein és alkoholmentes folyadékot, és keresse fel a kezelőorvosát a továbbiak megbeszélésére. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A tünet tisztázására 24 órás EKG monitorozás (Holter vizsgálat) javasolt, amely megmutatja, hogy pontosan mi történek a panasz alatt. Ha ez nem jár sikerrel, léteznek eseménymonitorok már több szakrendelésen hozzáférhetőek ezek a készülékek. A lényeg: panasz alatti EKG lenne jó a további teendők elbírálásához. Javaslom még, hogy ellenőrizze pár napig naponta többször a test-hőmérsékletét, hogy nincs-e hőemelkedés, vagy láz. Amennyiben ezt észlelne, akkor lehet gyanakodni esetleg az utazás alatt beszerzett kórokozó okozta betegségre is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A fenti Holter-leletben foglalt adatok nem jelentenek veszélyt Önre nézve, a vizsgálat sürgőssége azonban a tünetektől is függ. Eszméletvesztés, elhúzódó mellkasi fájdalom, illetve egyéb súlyos tünet esetén sürgősségi ellátás igénybevétele javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra