• Dr. Molnár Dóra

        Kardiológus, belgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        1939

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Kardiológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Egyetemi tanulmány:

        Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ÁOK 1988-1994.



        Szakvizsgák:



        - Belgyógyászat: 2000. kiválóan megfelelt

        - Kardiológia: 2002. kiválóan megfelelt

        - Transthoracalis echocardiographia licensz: 2007.

        - Transoesophagealis echocardiographia licensz: 2009.



        Szakmai tapasztalat, munkahelyek:



        - 1995-1996. Főv. Károlyi Kórház, II. Rehab. és Krónikus Belgyógyászati Osztály



        Idős, krónikus betegek ellátása, rehabilitálása.



        - 1996-tól: Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Kardiológiai Osztály



        Általános belgyógyászati és kardiológiai osztályos, és kardiológiai intenzív osztályos betegellátás, akut kardiológiai kórképek (szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, tüdőembólia) ügyeleti ellátása, gyógyítása. Transthoracalis és transoesophagealis echokardiographias vizsgálatok végzése, carotis duplex scan vizsgálat, krónikus betegek gondozása, konzíliumok adása.



        - 2005-2016.  HT Medical Center, Kardiológia Szakrendelés             



        - 2005-től a XV. Kerület Egészségügyi Intézményei, Kardiológia Szakrendelés



        Kardiológiai betegek teljes körű ambuláns kivizsgálása, ellátása (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat, Cardiotens, és ABPM vizsgálat, terheléses EKG), további ellátás szervezése, krónikus betegek gondozása.



        - 2016-tól: Róbert Károly Magánkórház, Kardiológia Magánrendelés



        Az intézményben lehetőség van rövid időn belül részletes non-invazív kardiológiai kivizsgálásra (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat és ABPM vizsgálat, valamint terheléses EKG). A vizsgálati eredmények ismeretében az életmódi tanácsadás mellett terápiás javaslatot kap a páciens.



        Céljaim: A páciensek alapos és szakmai szabályoknak megfelelő kivizsgálásán és ellátásán túl  felvilágosítással és tájékoztatással szeretném elősegíteni  a betegségek megelőzését és a gyógyulást.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Molnár Dóra legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Természetesen először részletes kardiológiai vizsgálat- szív UH, Holter, és esetleg terheléses EKG ajánlott. Ezek a vizsgálatok nem sürgősségi ellátás keretében szoktak megtörténni, hanem előjegyzés alapján ambulanter. Az extraszisztolé lehet következménye valamilyen belgyógyászati betegségnek is, amely miatt a hasmenés, vizelési probléma és hőemelkedés is van. Ennek kivizsgálása javasolt- hasi ultrahang, gasztroenterológiai vizsgálat, illetve szükség esetén urológiai vizsgálat is szükséges lehet. Ezen felül a stressz kezelés megtanulása is segíthet csökkenteni a panaszt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szív egy mozgó szerv, a vizsgáló bizonyára írt összefoglaló véleményt a falmozgásokról, billentyűk állapotáról, a szív egyéb tulajdonságairól. Egy dinamikusan változó szervet nem lehet pusztán számokkal jellemezni. Amennyire az adathalmaz alapján megítélhető, aszerint nem nagyobb a szíve bal oldala, jobb oldalról nem tudok egyértelműen nyilatkozni. A bal kamra megfelelően pumpálja a vért a szervezetébe. Az áramlási sebességek és nyomás értékek nem tűnnek kórosnak. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy problémával kapcsolatos kérdéseivel forduljon endkrinológushoz, mert valóban nem egyértelmű a válasz. A korábbi betegségek leírásban látom, hogy billentyű hiba is fennáll, ez is állhat legalább részben a ritmuszavar hátterében. A Pradaxa-t a foghúzás napján ne vegye be az Édesanyja. Ennyi kihagyás nem jelent veszélyt. Természetesen a fogorvost tájékoztatni kell erről is. Amennyiben hosszabb kihagyás szükséges valami miatt, azt meg kell beszélni a kardiológussal. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A pulzusszám változása komolyabb ritmuszavarra utal, amely miatt másféle terápiás változtatások is szükségesek lehetnek. Ez a ritmuszavar agyérelzáródás kockázatát is fokozza, ezt mondja el Édesanyjának, hátha rá lehet venni, hogy orvoshoz menjen. Mielőbbi EKG, részletesebb orvosi vizsgálat javasolt még panaszmentesség esetén is. Ha végképp nem megy orvoshoz, a bisoprolol maximális adagja 2x 5 mg lehet. A vérnyomást 100Hgmm felett kellene tartani. Fulladás, mellkasi fájdalom, szédülés, eszméletvesztés, beszédzavar, féloldali gyengeség esetén mentő illetve sürgősségi ellátás igénybevétele javasolt. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Először is nyugodjon meg, nem fog leállni a pacemaker/ICD-je a kijelölt nap előtt. Amikor egy véleményt adnak ki a pacemaker/ICD készülék várható élettartamáról, a betegbiztonság maximális figyelembe vételével nyilatkoznak. Az akkumulátorok nagyon magas biztonsági követelményeknek kell, hogy megfeleljenek, ezért megbízhatóan működnek, az élettartamot is ennek megfelelően állapítják meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kijelölt napot követő napon már nem működik a készülék. Amennyiben panasza lenne mégis, forduljon a beültetést végző intézményhez. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Ha tisztázták, hogy nincs komolyabb urológiai és ereket érintő megbetegedése Önnek, akkor nem tilos ezeket a gyógyszereket együtt alkalmazni, de mindenképpen tanácsolnám, hogy az Önt ismerő kardiológus véleményét kérje ki. A Viagra okozhat vérnyomás csökkenést, ami problémát jelenthet bizonyos esetekben. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A negatív T hullámok miatt (nem tudom, hogy mely elvezetésekben, milyen T hullámok - többféle morfológia lehetséges) indokolt lehet a kardiológiai vizsgálat valóban. Nem feltétlenül lesz a háttérben kóros elváltozás, de javasolt ilyen esetben szív ultrahang vizsgálat. Az mindenesetre biztató , hogy sportol, jó a vérnyomása és nincs panasza. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Az aorta billentyű állapota nem világos a leírásból számomra, ennek tisztázása jó lenne, a pontos véleményhez. Érdemes lenne a vizsgálót megkérdezni. Megnyugtatásul: ha egyértelmű kórosat látott volna a vizsgáló orvos, valószínűleg mondta volna is, de azt gondolom korrekt vélemény szükséges. A többi paraméter a leírásban a normál tartományba esik. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A három évvel ezelőtti részletes kardiológiai vizsgálatot meg kellene ismételni, mivel azóta változhatott a férje állapota. Friss leletek birtokában lehet dönteni a további teendőkről. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szédülés alatt nem ment le a vérnyomása? Vagy nem csökkent hirtelen túl nagyot? Ez magyarázhatná a panaszokat. Amennyiben a panaszok vissza-visszatérnek, havasolt 24 órás EKG és vérnyomás monitorozás elvégzése. Nyári melegben csökkenhet a gyógyszer szükséglet. Ezt a kezelőorvossal meg kellene konzultálni. Addig is javasolt napi 2-2.5 L koffein- és alkoholmentes folyadék bevitele. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A terhelésre során gyorsan emelkedő pulzusszám utalhat edzetlenségre, de vérszegénység, pajszmirigy betegség, testsúly eltérések, tüdő probléma is okozhatja többek között. Első időszakban heti 3x-4x 30-40 perc edzés javasolt- gyors tempójú séta, kerékpár, úszás, stb- pulzust 120-140 között kellene tartani. Amikor már nem jelent nehézséget ez adzés intenzitás, akkor lehetne emelni a terhelés mértékét. Érdemes lenne egy szamélyi edzővel is konzultálni. A gyermekvállaláshoz az egyébként egészséges szervezet jól alkalmazkodik, ezen nem érdemes szorongania, hiszen szervi szívbetegség nem igazolódott a fentiek alapján. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező, a dohányzás, és a korábbi PTX valóban magyarázhatja a nem súlyos eltéréséket. Ezek ellenőrzése viszont mindenképpen indokolt évente. A tüdőgyógyászati rendelés felkeresését továbbra is javaslom, légzésfunkciós vizsgálattal lehet tisztázni, hogy van -e kezelendő tüdőprobléma. A dohnyzás elhagyása, a kávé fogyasztás csökkentése is mindeképpen javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A szív ultrahang lelet alapján önnek kismértékű pitvari és jobb kamra nagyobbodása van, a tüdőerekben a vérnyomás is magasabb. A Holter készülék eredménye az adott napra vonatkozik, ha aznap nem volt panasz, akkor ennek ismétlése, vagy eseménymonitor használata javasolt. Ez már egyre több helyen hozzáférhető. Azt gondolom, hogy a panasz okát tovább kell keresni. Egy tüdőgyógyásazti vizsgálat is javasolt a jobb kamrai nyomásemelkedés okának tisztázására. Jó lenne tudni, hogy nem vérszegény-e, vagy nincs-e probléma a pajzsmiriggyel, milyen a vércukor értéke stb. Valamennyi lelet birtokában lehet megmondani, hogy mi a további teendő. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A vérnyomásmérő használati utasításában meg kellene nézni, hogy mit jelent az IHB rövidítés. A fenti értékek egészséges, panaszmentes felnőtteknél teljesen rendben vannak. De mivel panasz is van, részletesebb kivizsgálás javasolt. A mellkasi fájdalomnak számtalan oka lehet szívbetegségen kívül is. Mozgásszervi-, tüdő- és gyomorproblémák, vérszegénység is állhat a panasz hátterében többek között. A kivizsgálás megbeszélésére keresse fel háziorvosát. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A konstrikció zsugorodást, szűkületet jelent. Miután már egy éves a gyermeke és egészségesen fejlődik, nincs ok az aggodalomra. A rendszeres gyermekorvosi ellenőrzések során, kiderülne, ha gond lenne, ezért ne aggódjon. Tisztelettel : Dr. Molnár Dóra