• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus Szeretnék kérdezni tőle

        828

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Önnek hörghurutja zajlik. A mellkasi fájdalom a köhögés miatt természetes. A gyulladás okozza a verejtékezést, izzadást. A felszakadó váladék sós íze is természetes , hiszen szervezetünk, sejtjeink jelentős részét fiziológiás só oldat alkotja. Azt javaslom, keressen fel egy tüdőgyógyászati rendelést, ahol inhaláló kezeléssel, szükség esetén egyéb gyógyszerekkel tudnak Önnek segíteni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Leírása szerint panaszai mozgásszervi eredetűnek tűnnek, de mellkas röntgen mindenképpen szükséges. Amennyiben tüdőgyógyászati eltérés nincs, reumatológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Hajnalka! Aszthmája, és a jelenlegi tünetei között nincs oki összefüggés. Használja továbbra is az eddigi aszthma és allergia ellenes készítményeit, de a refluxa ill. hasmenése miatt keresse fel gastroenterológusát. Amennyiben pánik rohamai nem szűnnek, pszichológus segítségére is szükség lehet. DAO enzim pótló szert magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása esetén megpróbálhat szedni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A leírás alapján nem lehet egyértelműen megmondani , hogy egy esetleges rosszindulatú elváltozásról, vagy csak gyulladásról van-e szó. Mindenképpen további vizsgálatok, és szoros kontroll szükséges. A CT által jelzett eltérések akár idővel el is tűnhetnek, de biztosat ezek alapján nem lehet tudni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A leírás alapján, úgy gondolom, nem beteg. Daganatra utaló eltérés egyáltalán nincs, ha nincs láza, nem köhög, nincs felköhögött váladék, sem antibiotikumot, sem szteroidot nem adnék. Gyakran minimális eltérést is leírnak gyanús elváltozásnak a radiológusok akik kifejezetten figyelnek ezekre a jelekre, de a pácienst nem ismerik, a klinikai képet nem látják. Nincs oka aggodalomra. Fájdalmainak mozgásszervi eredete lehet, néhány nap alatt, non-szteroid gyulladáscsökkentő hatására valószínűleg megszűnnek. Üdvözlettel:
        Kedves Béla! Jelenleg nem igényel antibiotikus kezelést. Amennyiben láz, köhögés jelentkezne, vagy általános rossz közérzete nem múlna,kontroll labor , és chlamydia szerológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Zoltán! A jelzett labor eltérések elsősorban allergiás betegségre utalnak, ami nem feltétlenül van összefüggésben panaszaival, de bizonyos parazita fertőzések esetén is észlelhetünk hasonló értékeket. A vérvizsgálat nem elegendő, szakorvosi vizsgálatok ( allergológia, belgyógyászat, neurológia, fül-orr gégészet) szükségesek. Üdvözlettel:
        Kedves Béla! Az immunrendszer működéséből adódóan, amikor a szervezet találkozik egy kórokozóval, immunglobulinok termelődnek. Ezekből többféle van (IgA, IgG, IgM) és a fertőzés különböző stádiumaiban mennyiségük változik. A mellékelt leletben Mycoplasma, és 3 féle chlamydia nevű kórokozóra nézték a mintákat. Valamikor, az idejét nem tudni pontosan átesett egy Chlamidya pneumoniae nevű kórokozó fertőzésen, a többivel még szervezete nem találkozott. Mycoplasmával sem, ezek az eredmények negatívak. Aktuálisan zajló fertőzésnél az IgM pozitív, lezajlott fertőzésnél az IgG. Amennyiben panaszok vannak , a kétes eredményű vizsgálatok ismétlése szükséges lehet. Az általános laborvizsgálat ( vérkép stb.) eredményei sem mutatnak gyulladásra utaló eltérést, ez is az aktuálisan zajló fertőzés ellen szól. Üdvözlettel:
        Kedves Bettina! Darázs és méh csípés esetén akár néhány percen belül kialakulhat az anafilaxia,általában 30 percen belül jelentkeznek a súlyos tünetek. Étel, és gyógyszer allergia esetén ez a felszívódástól is nagyban függ. 30-120 perc az átlagos reakció idő, de előfordulhat 2 órán túli megjelenése is. Általában elmondható, hogy minél gyorsabban jelennek meg a tünetek, annál súlyosabb reakció várható. Üdvözlettel:
        Kedves Béla! Sajnos a csatolmányt nem látom, kérem,próbálja meg ismét a kérdéshez mellékelni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Ez valóban egy negatív mellkasi lelet. A CT vizsgálatnak az az előnye a többi röntgen vizsgálathoz képest, hogy 2-3 milliméteres elváltozásokat is lát. Ilyenkor régi, akár gyerekkori gyulladások nyomai is láthatóak. Az Ön esetében is erről van szó. Egy pici maradvány elváltozást írtak le, aminek nincs jelentősége. Ha mégis aggódik, néhány hónap múlva le lehet kontrollálni, hogy nem változott-e a mérete. Üdvözlettel:
        Kedves Péter! Kétségtelen, hogy az aszthmás betegek állapotát a pszichés tényezők nagyban befolyásolják,ennek megfelelően természetesen javulhat a légzése, de a diagnózis felállításában a tüdőgyógyász szakorvos véleménye a döntő. Az enyhe aszthmát gyakran nehéz diagnosztizálni, de a beállított terápia mellett végzett kontroll légzésfunkciós vizsgálatok, a panaszok csökkenése, a fizikai terhelhetőség javulása igazolni tudják a diagnózis helyességét. Az aszthmás betegek esetében is igyekszünk a legkisebb hatékony gyógyszer adagot beállítani, ami a rendszeres kontroll vizsgálatok során történik. Azt javaslom, hogy semmiképpen ne hagyja el aszthma gyógyszerét, és minden kétségét beszélje meg tüdőgyógyászával. Üdvözlettel:
        Kedves István! A 6 doboz antibiotikum szedése, egyáltalán nem indokolt, főleg, ha a mellkas röntgen felvételen nincs eltérés.Azt nem tudom, dohányzik-e, de panaszai hátterében COPD nevű, krónikus hörgő gyulladás is állhat.Azt javaslom, ha nehézlégzése ilyen súlyos, kérjen háziorvosától sürgősségi beutalót a tüdőgyógyászatra, és próbáljon meg hamarabb segítséget kérni a tüdőgondozóban. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A méh, vagy darázscsípés allergia bármikor kialakulhat. Ha rendszeresen foglalkozik méhekkel, érdemes allergia vizsgálatot végeztetnie, mert ha valóban allergiás a méh méregre, deszenzibilizáló kezeléssel megszüntethető az allergia. Ha aggódik, egy esetleges anafilaxia ( súlyos életveszélyes allergiás reakció) kialakulása miatt, Anapen, vagy Epipen nevű injekciót írathat fel, ami úgy van kialakítva, hogy bárki be tudja adni magának. Egyébként a kiterjedt helyi reakciók esetén antihisztamin tablettát érdemes néhány napig szedni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Panaszai elsősorban aszthmára, vagy krónikus bronchitisre utalnak.Azt nem írta meg, hogy dohányzik-e, mert a dohányzás erős légúti irritáló tényező! A légzésfunkció normál volta, és az allergia teszt negativitása nem zárja ki az aszthmát. Azt javaslom, kérjen kontroll vizsgálatot tüdőgyógyásztól. Üdvözlettel: