• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus Szeretnék kérdezni tőle

        783

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Az előzményekre való tekintettel azt javaslom, hogy keressen fel egy tüdőgyógyászati rendelést, ahol mellkas CT vizsgálatot tudnak végezni, ami egyértelműen ki tudja zárni az esetleges daganatos betegséget. A vizsgálatkor mindenképpen mondja el a környezetében halmozottan előforduló mellhártya daganatok tényét. A továbbiakban rendszeresen, évenként vegyen részt tüdőszűrő vizsgálaton! Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A mellkas röntgen lelet, egy kis területen ( bal oldalon diónyi területen) gyulladásra utal. Ez még nem a tüdőgyulladás jellegzetes képe, de kezelés nélkül könnyen azzá válhat. Az őszi-téli időszakban gyakoribbak a légúti betegségek, megfázások, ez természetes. Nem írta meg, hogy édesanyja dohányzik-e, mert gyakran ez az oka a gyakoribb hörghurutnak. Nem kell kétségbe esni, egészséges életmóddal, vitaminokkal, több pihenéssel, és persze időben történő orvosi segítséggel hamar túljutnak ezen az időszakon. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A soványság, és fáradtság önmagában nem okoz nehézlégzést. Panaszai alapján felmerül, hogy aszthmája alakult ki, vagy akár szív eredete is lehet nehézlégzésének. Először forduljon tüdőgyógyászhoz, ahol mellkas röntgen, légzésfunkció, szükség szerint allergia vizsgálat ( akár légúti allergiája is kialakulhatott) után többet tudnak mondani panaszai eredetéről. Ha ott nem találnak eltérést, kardiológiai kivizsgálás szükséges. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Panaszai hátterében valószínűleg az utóbbi időszak veszteségei, a gyász állhat, de természetesen a panaszokat komolyan kell venni.A mellkas röntgen ( tüdőszűrés) nem minden esetben mutatja ki a tüdőembóliát, főleg, ha az nem nagy kiterjedésű. Azt javaslom, ha panaszai nem szűnnek, és véres köpet ürítése ismétlődik, forduljon tüdőgyógyászhoz! (Fiatal nők esetében a fogamzásgátló szedése okozhat tüdő embóliát.) Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező ! Panaszai hátterében sokféle ok állhat, ezért azt javaslom, forduljon tüdőgyógyászhoz, egy kivizsgálásra. Nagyon fiatal még, a tüdőrák az Ön esetében nem valószínű, de mindenképpen szükséges kivizsgálni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Az allergiás eredetű orrdugulást leghatékonyabban szteroid tartalmú orrspray-vel,tudjuk kezelni. Ezt csak orvosi vényre kap. Lehet, hogy már a gyakran használt Otrivintől dugul az orra, mert azt nem szabad rendszeresen hosszú távon használni. Azt javaslom,forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Üdvözlettel:
        Kedves Éva! A Hypó gőzének belégzése irritálja alégutakat, gyulladást okozhat. Azt javaslom, ha panaszai nem szűntek meg, forduljon tüdőgyógyászhoz. Megfelelő kezelés mellett tünetei megszűnnek, maradandó károsodás nem valószínű. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Én is olvastam , a béta karotin hatásával kapcsolatos cikket, amit amerikai tudósok publikáltak. Eszerint a nagy dózisban szedett szintetikus béta karotin dohányosokban inkább növeli a tüdőrák kockázatát. A természetes vitaminokról ebből a szempontból nincs szó. Véleményem szerint, mivel a dohányzás egyéb daganatos betegségek előfordulását is növeli, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig az egészséges táplálkozás része, nincs más választása, mint leszokni a dohányzásról! Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Mind az esti köhögés, mind a sípoló légzés megszokott jelenség megfázáskor.Az esti köhögés során kiürül a hörgőkből a betegség miatt felszaporodó, és a nátha miatt a garatfalon lecsorgó váladék. A sípolás a gyulladás miatt beszűkült hörgők "hangja". Amennyiben panaszai tartósan fennállnak, forduljon tüdőgyógyászhoz, mert inhaláló kezeléssel, és hörgőtágító szerekkel segíthet panaszain. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Légúti vírusfertőzések után gyakran marad vissza elhúzódó köhögés, ami hetekig is tarthat. Ez még nem jelent tüdőgyulladást. Ha nincs láza,köptető mellett megpróbálhat sópipát használni, de ha a száraz köhögés nem szűnik, forduljon tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel:
        Kedves Hajnalka! A COPD kialakulása dohányosoknál általában 40 éves kor fölött jellemző. Légzésfunkciós értékeit ronthatja általános állapota, a dohányzás is, de az sem kizárt, hogy aszthmája van.( Ezt beszélje meg tüdőgyógyászával!) A COPD kialakulása és a betegség romlásának üteme nagyon eltérő, nem lehet előre megjósolni. Amit jelenleg tehet,különösen, hogy aggódik légzési állapota miatt, hogy leszokik a dohányzásról, amihez kérjen szakszerű segítséget. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Az állandósult láz az alapbetegség következménye. Remélhetőleg a kezelés hatására a daganat mérete csökken, és a láza is megszűnik. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A reggelente jelentkező köhögés a tüdőben lerakódott szennyeződések kiürülését célozza. Ez természetes jelenség. A véres köpet oka lehet egyszerű megfázás, hörghurut is, de erőltetett köhögésnél egy kis hajszálér megpattanhat és enyhén véres váladék jelentkezhet. A tüdőrák miatt kialakuló vérzés rendszeresen és egyre nagyobb mennyiségben jelentkezik. Változatlanul azt gondolom,Önnek nincs tüdőrákja. Üdvözlettel:
        Kedves Zoltán! Először is nyugodjon meg, panaszai nem utalnak tüdőrákra. Elolvasva levelét, néhány kérdés megfogalmazódott bennem: szed-e a gyanított reflux betegségre gyógyszert, van-e légúti allergiája,milyen környezetben él, dolgozik (klíma, poros, szennyezett levegő , passzív dohányzás stb)történt-e vérvétel, laboratórium vizsgálatok? Azt javaslom, keressen fel egy tüdőgyógyász-allergológus szakorvost, biztosan van megoldás a panaszaira. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A hisztamin intoleranciát háromféleképpen lehet kezelni. Antihisztamin tablettával, DAO enzim pótlásával ( ezek vény nélkül beszerezhető készítmények) illetve szigorú diétával. Mivel kivizsgálása már megtörtént, azt javaslom, dietetikus segítségét kérje. Orvosi segítséget ,az étel intoleranciával foglalkozó belgyógyász, gastroenterológus, allergológus kollégáktól kaphat. Azt javaslom, az interneten célzottan keressen rá a megfelelő rendelésekre. Üdvözlettel: