• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        333

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Pedig csak az oltás fontosságát lehetne kihangsúlyozni, hiszen a bárányhimlő felnőtteknél gyakran súlyosabb lefolyású, a terhesség külön nagyobb kockázatú. A betegség első felében ritkán magzati károsodást okozhat (pl. vetélés, végtagfejlődési zavarok, központi idegrendszeri fejlődés zavarai). Ennek az esélye valóban nagyon kicsi, de ez biztos nem segít azon, aki így járt. Ennél jóval gyakoribb, a terhesség utolsó harmadában elkapott bárányhimlő esetén a vírus által okozott tüdőgyulladás kialakulása, ami szintén súlyossá válhat, időnként intenzív osztályos ellátást is igényelhet. A bárányhimlő elkapása ellen viszont nem véd semmilyen kézfertőtlenítős kézmosás, hiszen cseppfertőzéssel terjed. A megfertőződéshez elég egy órát eltölteni egy légtérben egy aktívan fertőző bárányhimlőssel (a fertőzőképesség a kiütések megjelenése előtti naptól a kiütések pörkössé válásáig tart), tehát úgy nem kaphatja el, hogy az óvodában van bárányhimlős. De ha a gyermeke megfertőződik, akkor nagy valószínűséggel Ön is át fog esni rajta. Azt javaslom, hogy a gyermekeit oltassa be a bárányhimlő ellen. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ha tényleg rühatkája volt a rokonnak, még akkor sem biztos hogy elkapták, ha nála ebédeltek is. Ennél valamivel szorosabb kontaktus kellene. Ha nincs semmilyen tünetük, szerintem nyugodtan lehet várakozni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon nem fog semmivel megfertőződni, efelől megnyugodhat. Ismeretlen, beteg állathoz nem javasolt nyúlni. A veszettséghez ennél direktebb kontaktus lenne szükséges (pl. harapás). Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ez nem okozhat semmilyen problémát, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nagyon sokfajta autoimmun betegség van, valószínűleg a különböző bőrjelenségei az alapbetegségével függenek össze. Az nem teljesen világos, hogy mit jelent az MRSA fertőzést kapott és hazaküldték rész. Ha valóban fertőzést kapott, akkor az ritkán gyógyul meg vénás antibakteriális kezelés nélkül. Elképzelhető hogy kolonizáció alakult ki, azaz a baktérium kimutatható valahonnan (orr, száj, bőr) de ez még nem okoz betegséget. Ha valóban MRSA hordozóvá válik valaki, akkor megkísérelhető a hordozás megszüntetése, de ezt sok minden befolyásolja, többek között a bőrbetegsége is. Valószínűleg ez akkor lehetne sikeres, ha az autoimmun betegsége éppen nyugvó fázisban van. A hordozás spontán megszűnése is előfordulhat időnként. Sokkal több ember hordoz egyébként MRSA-t, mint ahányról tudunk, de ennek ismerete főleg egészségügyi ellátás során lehet fontos, hogy a lehetőségekhez képest megakadályozzák másik betegre való átkerülését a baktériumnak, illetve tényleges fertőzések esetén olyan antibiotikumot kell alkalmazni, ami erre is hatékony. Az MRSA egyébként egy olyan baktériumot jelent, ami a normál bőrflóra része, csak ez a fajtása ellenáll elég sok antibiotikumnak. A higiénés viszonyok betartásával nem jelent veszélyt másokra. Az autoimmun betegekre fokozottabban veszélyes lehet az influenza, ezért javasolt beoltani még az influenza szezon előtt. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A pozitív Clostridium difficile leletet mindig körültekintéssel kell értékelni gyermekkorban. Ez a baktérium egészséges emberek bélflórájában is benne lehet és még akkor sem feltétlenül okoz hasmenést ha ez a törzs toxint is termel. Gyermekeknél egyéb fertőző ok mindig kizárandó. Alapbetegséggel nem rendelkező gyermek legtöbbször kezelés nélkül is meg tudnak gyógyulni. Ugyanakkor a C. difficile okozta hasmenés ki is újulhat, de ez akkor is meg történhet ha kapott rá kezelést a beteg. Hajlamosító tényező lehet persze a megelőző antibakteriális kezelés, ugyanakkor ha tényleg indokolt az antibiotikum adása, akkor nem lehet ennek akadálya a C. difficilétől való félelem. Tünetmentes egyének kezelése (lelet kezelése) szükségtelen. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A fenti információk alapján egyértelmű állásfoglalást nem lehet tenni. A leírt sérülés tetanuszra nem gyanús, attól nem kell félnie. Veszettségre szintén csekély a kockázata a fertőződésnek, ugyanakkor az esetleges további teendők megállapítására azt javaslom keresse fel háziorvosát! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nem ismerjük a konkrét eset részleteit, de pont az a valószínű, hogy a beteg nem szedett gyógyszereket. Rendszeres gyógyszerszedés mellett a vírus eltűnik a vérből és testnedvekből, ezért nem fertőz meg mást a kezelt beteg. Gyógyszerszedés nélkül a vírus átvitelének esélye legmagasabb az fertőzést követő 2-6 hét között, majd már az AIDS stádiumban mely a fertőződést követően általában 3-8 év múlva szokott bekövetkezni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A HPV oltásban nem legyengített vírus van, hanem a vírusnak bizonyos részei (fehérjéi), amik élettelenek, ezért nem képesek megbetegíteni a szervezetet, legyen az bármennyire is legyengült. A torokgyulladás és nátha egyébként nem okozza a szervezet legyengülését, nem hat ki az immunrendszerre, és az is valószínű hogy ugyanaz a vírus volt felelős az összes tünetért. Az oltás biztos hogy nem fog problémát okozni, efelől megnyugodhat, semmilyen teendő nincs. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Egy személy MRSA hordozása (orrban, torokban, vagy bőrön) általában nem jelent problémát. Ez csak azt jelenti, hogy a Staphylococcus aureus nevű baktérium, ami az ember normál flórájának része lehet, ellenáll bizonyos antibiotikumoknak, de ettől még nem okoz súlyosabb betegséget. Ennek ismerete főleg kórházi ápolások során fontos, mert célszerű ezeket a betegeket elkülöníteni - amennyiben van rá mód, illetve ha egy adott betegségnél szóba jön, hogy MRSA okozza, akkor olyan antibiotikumot kell alkalmazni, ami erre a kórokozóra is jó. Sokkal több embernél kimutatható ez a baktérium, mint amennyiről tudunk. A hordozás megszüntetését kezeléssel bizonyos helyzetekben meg lehet kísérelni, de spontán megszűnés is előfordul. A normális higiénás viszonyok betartásával ez nem jelent problémát. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az atipusos tüdőgyulladásra hatékony gyógyszer amit jelenleg kap. Ilyen esetekben a kezelés elkezdése után általában 36-48 órán belül válik a beteg láztalanná. Típusos tüdőgyulladás esetén nem ez az elsőnek választandó szer. A vírusokra egy antibiotikum sem hat, ha vírusos a gyermek torka, ettől a gyógyszertől nem érdemes hatást várni. Viszont ameddig lázas rendszeres orvosi vizsgálat indokolt. A köhögés általában csak a betegség végére szokott enyhülni, akár 1-2 hétig is eltarthat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az nem teljesen egyértelmű, hogy mit jelent a szem és az ízületi érintettség. Valóban az Enterococcus nem szokott sem szem, sem ízületi fertőzést okozni, és ténylegesen a bélflóra normál tagja, úgyhogy az eredmények interpretálását ez megnehezíti. A szedett antibotikumok közül volt, aminek van hatékonysága Enterococcus ellen, ha ténylegesen ez lenne felelős a tüneteiért, akkor valamennyire javulnia kellett volna. A krónikus prostatitis gyógyulása nem mindig antibiotikum kérdés. Az izületi problémákkal talán reumatológus tudna foglalkozni, esetleg immunológus, ha olyan jellegű szemészeti/ízületi panasza van. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Heveny hasmenéses betegség 14-21 napig is eltarthat. A betegséget általában vírusok okozzák, amelyben "oki" terápia nem áll rendelkezésre. Ilyen esetekben a folyadékfogyasztás az elsődleges, diétázni nem szükséges. Amennyiben hányás nincs, folyadékot tud fogyasztani, rendszeresen van vizelete, akkor nyugodtan lehet várni, hogy a betegség magától gyógyuljon. Kifejezett hasi fájdalom, elhúzódó láz, csökkent vizelet esetén mindenképpen javasolt orvosi vizsgálat is. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A fent leírt mód nem jelent kockázatot (ilyen módon még sosem történt fertőződés), a szűrésekkor teljesen biztonságban van! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A szűrőtesztvizsgálatok során előfordulhatnak álpozitív eredmények, azaz reaktív a teszt, ugyanakkor a személy nem fertőződött meg. (A tesztek "túl vannak érzékenyítve", hogy véletlenül se sikkadjon el fertőzött ember.) Amennyiben a szűrőteszt pozitivitást jelez, elvégzik a sokkal specifikusabb ellenanyag vizsgálatot, ami negatív lett, azaz nem találkozott a szervezete korábban a HCV-vel. Fentiek alapján nincs oka jelenleg aggodalomra. Az ismételt vizsgálat is valószínűleg a megnyugtatást szolgálja. Tisztelettel: