• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        305

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Amennyiben új tünete jelentkezik, mindenképpen menjen vissza háziorvosához. Ha kétségessé válna a diagnózis, (azaz hogy a tünetek mögött esetleg nem csak a mononucleosis áll), akkor előfordul hogy sebészi úton eltávolítanak egy nyirokcsomót és szövettani vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben ez tényleg indokolt, háziorvosa tovább tudja küldeni a megfelelő szakemberhez. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Magyarországon a Meningococcus B és C típusa van jelen. Az oltások biztonságosak, azaz nem okoznak betegséget, így ha van rá mód, akkor mind a kettő védőoltás javasolt. A betegség leggyakrabban a kisgyerekeket és a serdülőket/fiatal felnőtteket érinti, ott ahol több ember van viszonylag kisebb területen "összezsúfolódva", mint pl. óvoda és kollégiumok. A betegség klasszikusan lázzal, fejfájással, hányással esetleg tudatzavarral jár. Az egyénileg változó hogy kinél alakul ki órák alatt életveszélyes állapot és kinél zajlik enyhébb lefolyással a betegség. A két oltást együtt is be lehet adni és ad védettséget. Sajnos azt így nem tudom megmondani mitől zsibbadt átmenetileg a fél arca és mitől fájt a bal melle felett, de ha ezen tünetek ismétlődnek, keresse fel háziorvosát. Az infarktus jellemzően nem a 19 évesek betegsége, ebben az életkorban az infarktushoz valamilyen alapbetegség (véralvadászavar) szokott vezetni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Sajnos ezeknek a leleteknek az alapján nem lehet megmondani mennyire súlyos az eredmény, vagy hogy mi váltotta ki. Ami biztos, hogy Anti-streptolisin szint nem kórosan magas. Az eosinophil sejtek aránya bár magas, de az abszolút értékben ez még nem kóros. Valamilyen májat érintő betegség/gyulladás látszik az eredményekből, de sem az oka, sem a súlyossága ebből nem állapítható meg. Azt javaslom ezt beszélje meg azzal az orvossal, aki a vérvételt kérte. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A szerológiai eredmény egyértelműen közelmúltban lezajlott EBV fertőzésre utal. Az IgM és IgG szinteket követni szükségtelen, teljesen egyénileg változik a szintje, ahogy az is mikor lesz az IgM negatív. A friss fertőzést az EBNA negativitása jelenti, a fertőzést követően az csak pár hónappal később lesz pozitív, viszont akár élethosszig is pozitív maradhat. Nem szükséges minden esetben vérképben is eltérésnek jelentkezni, általában gyulladást sem mutatnak az eredmények, van hogy az egész betegség láztalanul, észrevétlenül zajlik. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ne féljen, ez nem a HIV tünete. A szédülés és fejfájás sem jellemző HIV betegségre, próbáljon megnyugodni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A Kawasaki betegség oka nem ismert, az sem bizonyított, hogy a B csoportú meningococcus elleni védőoltás valóban kiváltaná. Évente bizonyos számú gyermek megbetegszik benne, olyanok is akik soha nem kaptak oltást. Az biztos hogy nem a magas láz váltja ki a Kawasaki szindrómát. Nem hiszem, hogy izgulni kelleme az oltás beadása után, az hogy egy adott gyermeknél soha nem jelentkezik Kawasaki betegség, nem lehet kijelenteni, de akkor is megbetegedhet ha nem kap oltást. Ugyanakkor a meningococcus betegség ebben az életkorban elég gyakorinak számít, szóval mindenképpen érdemes beadatni az oltást. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ennyi idő után már kimutatta volna a pozitív eredményt, biztos hogy nem fertőződött meg! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Biztos nem a HIV betegség miatt jelentkezik két nappal később herpesz, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nyállal a betegség nem terjed, mert nincs a vírus a nyálban, ezek alapján kizárható, hogy megfertőződhetett volna, efelől megnyugodhat, Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A pici pattanások HIV betegség nélkül is előfordulhatnak, ahogy torok szárazság is. Amennyiben ismételten negatív szűrővizsgálatok ellenére sem tud a fertőzöttség gondolatától szabadulni, továbbá háziorvosa sem észlel Önön más betegségre utaló jelet, lehet, hogy lassan érdemes lenne szakembert (pszichológust) felkeresni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Tényleg nem vagyok nőgyógyász, de úgy gondolom, hogy ez nem a HIV tünete. Amennyiben azonban ismételten észlel rendellenes vérzést, mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, más okok kizárása céljából. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A bélrendszerben a gombák jelenléte - a közhiedelemmel gyakran ellentétben - természetes dolog, nem jelent, valamint nem is okoz betegséget, továbbá ki sem irthatóak; az úgynevezett normál bélflóra tagja. Állandó székrekedést étrendi / életmódi sajátosságok is okozhatnak, amennyiben ez új tünet. Nekem nincs magánrendelésem, de interneten számos infektológust találhat, Budapesten is. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A szűrővizsgálatok tesztjei "túlérzékenyre" vannak beállítva, hogy véletlenül se forduljon elő, hogy egy fertőzött embernél negatív legyen az eredmény. Ez azt is jelenti, hogy nem minden pozitív eredmény jelent fertőzöttséget, lehet álpozitív is az eredmény több okból is kifolyólag. A pozitív mintákat ezért egy másik, sokkal specifikusabb vizsgálatnak vetik alá, ami alapján egyértelműen kizárható, vagy igazolható a betegség, ez van folyamatban. Teljes biztonsággal nem lehet kizárni, hogy Ön megfertőződött, hiszen - gondolom - ezért is történt a vizsgálat, de könnyen elképzelhető, hogy a megerősítő vizsgálat negatív lesz. Körülbeli számot sem szívesen mondanék, hiszen minden eset más. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Elképzelhető, hogy mindkét vírussal egyszerre fertőződött meg, de az is lehet, hogy az alacsony értékű CMV IgM antitest egy álpozitív eredmény, azaz nem igazol aktuális fertőzést. Ha egyéb tünete nincs és a laboratóriumi/képalkotói eredményei is megnyugtatóak, akkor nyugodtan hallgasson a hematológusra, miszerint jelenleg nincs teendő vele. Ha az igazolt vírusfertőzés előtt nem voltak ilyen nagyok a nyirokcsomók, akkor úgy gondolom hogy a vírus fertőzés váltotta ki és még abból maradhatott meg. Amennyiben új tünete jelentkezik, akkor ismételt orvosi vizsgálat válhat szükségessé. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A HIV betegségnek nem tünete a féloldali váll- és karizom fájdalom. A leírt módon sem fertőződhetett meg, sőt a tüneteinek megjelenése időben sem felelhet meg HIV fertőzésnek. Próbáljon megnyugodni, nem kapta el a kórt. Tisztelettel: