• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        315

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! A fénykép alapján nem mondanám azt hogy az féreg lenne. Az biztos hogy nem tud elbomlani, lehet hogy rost volt, ami nem igényelt további vizsgálatot. Mikroszkóppal a petéket lehet kimutatni általában, a látható, mozgó férgekhez nem kell górcső. Parazitológiai székletvizsgálatnál általában friss, azaz aznapi székletmintát szoktak kérni, de azt sem az elbomlás miatt, hanem hogy az élőket könnyebben beazonosíthassák. Lehet hogy a széklet habitusának változása, valamint a puffadás, gasztroenterológiai kivizsgálást tenne szükségessé. (A széklettel ürülő általában egyébként sem szoktak hasmenést/székrekedést okozni, a fejfájás sem jellemző tünet.) Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az Interlab által végzett tesztek mindegyike hihető, ha az negatív volt, akkor biztosan nem fertőződött meg. A fenti módon nem valószínű, hogy elkapta volna a HIV-et, nem is lenne szükséges ismételt vizsgálat (főleg úgy, hogy úgyis kétségbe vonja az eredményt). Próbáljon megnyugodni, a fertőzés kockázata a fenti módon elenyésző. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nem teljesen egyértelmű, mire kapta a Vermoxot. Ha nem látott férget és/vagy nem volt ilyen irányú székletvizsgálat, akkor valószínűleg csak feltételezték a féregfertőzést. Nem hiszem, hogy a gyógyszer miatt lett rosszabbul, ahogy azt sem, hogy eredetileg féregfertőzése lenne (különben a gyógyszer javított volna tünetein). Vírus, vagy baktérium okozta fertőzése esetlegesen lehet, de arra sem jellemzőek a hullámzó tünetek. Ha tünetei nem javulnak, azt javaslom keresse fel újra háziorvosát, esetlegesen gasztroenterológiai szakvizsgálat is szóba jöhet. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nem gondolom hogy fertőződött volna, a fent leírt módokon nem kaphatta el a betegséget. Gyakorlatilag nincs olyan tünet/elváltozás, amit nem okozhat a HIV, de ezeket nem kellene állandóan önmagán keresnie. Szerintem megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Önmagában ez a kiütés nem specifikus HIV betegségre. A fent leírt módokon a vírus terjedésének esélye elhanyagolható. Ha kiütései nem múlnak azt javaslom keressen fel bőrgyógyászt. A HIV miatt megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Valószínűleg nem, reális esélye akkor lehetne, ha kifejezetten az előző beteg vére került volna Önnel kapcsolatba, de azért azt észrevette volna, hogy véres pohárból öblöget. Az nem lehet, hogy nem vette észre hogy kicserélték a poharat? Ilyen esetben mindenképpen reklamáljon legközelebb. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A hepatitis C vírus főleg vér, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed, ritkábban tetoválással, akupunktúra kapcsán is át lehet vinni a betegséget. Apró bőrsérüléseken bejutó, már kis mennyiségű vér is fertőzőképes lehet, viszont szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző, akkor is feltétel a vérző sérülés. A gumi óvszer hatékony védelmet nyújt a többi esetlegesen szexuális úton terjedő betegséggel szemben is. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Elméletileg el lehet kapni, hiszen a denevér is terjesztheti a betegséget, de ahhoz valóban direkt kontaktus szükséges. Tárgyakon keresztül nem fertőz. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A gumikesztyű általában a beavatkozást végzőt védi, amennyiben tűszúrásos baleset történik, akkor a gumikesztyű felfoghatja a kórokozó egy részét. A fertőzési kockázat a beavatkozást végzőnek nagyobb (pl. HIV, HCV, HBV). Vérvételhez nem steril kesztyűt szoktak használni, azon ugyanolyan baktériumok lehetnek, mint közvetlenül a kezen. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ez a baktérium az emberi bélrendszer normál flórájának tagja, nagy mennyiségben van jelen a szervezetben. Valóban a Klebsiellák általában húgyúti fertőzéseket okozhatnak, főleg ha van valamilyen hajlamosító tényező. Fülből, orrból, torokból időnként ki lehet mutatni, főleg antibiotikus kezelések után, de ez betegséget nem okoz, ezt a leletet kezelni sem kell. Ha olyan mértékű immunkárosodása lenne, amikor ez problémát okozhat, az már kisgyermekkorban kiderült volna, szerintem nem szükséges ezt vizsgálni. A másik kérdésre a válasz, hogy bárki bármikor kaphat agyhártyagyulladást, de jellemzően nem ettől a baktériumtól. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Amennyiben új tünete jelentkezik, mindenképpen menjen vissza háziorvosához. Ha kétségessé válna a diagnózis, (azaz hogy a tünetek mögött esetleg nem csak a mononucleosis áll), akkor előfordul hogy sebészi úton eltávolítanak egy nyirokcsomót és szövettani vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben ez tényleg indokolt, háziorvosa tovább tudja küldeni a megfelelő szakemberhez. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Magyarországon a Meningococcus B és C típusa van jelen. Az oltások biztonságosak, azaz nem okoznak betegséget, így ha van rá mód, akkor mind a kettő védőoltás javasolt. A betegség leggyakrabban a kisgyerekeket és a serdülőket/fiatal felnőtteket érinti, ott ahol több ember van viszonylag kisebb területen "összezsúfolódva", mint pl. óvoda és kollégiumok. A betegség klasszikusan lázzal, fejfájással, hányással esetleg tudatzavarral jár. Az egyénileg változó hogy kinél alakul ki órák alatt életveszélyes állapot és kinél zajlik enyhébb lefolyással a betegség. A két oltást együtt is be lehet adni és ad védettséget. Sajnos azt így nem tudom megmondani mitől zsibbadt átmenetileg a fél arca és mitől fájt a bal melle felett, de ha ezen tünetek ismétlődnek, keresse fel háziorvosát. Az infarktus jellemzően nem a 19 évesek betegsége, ebben az életkorban az infarktushoz valamilyen alapbetegség (véralvadászavar) szokott vezetni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Sajnos ezeknek a leleteknek az alapján nem lehet megmondani mennyire súlyos az eredmény, vagy hogy mi váltotta ki. Ami biztos, hogy Anti-streptolisin szint nem kórosan magas. Az eosinophil sejtek aránya bár magas, de az abszolút értékben ez még nem kóros. Valamilyen májat érintő betegség/gyulladás látszik az eredményekből, de sem az oka, sem a súlyossága ebből nem állapítható meg. Azt javaslom ezt beszélje meg azzal az orvossal, aki a vérvételt kérte. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A szerológiai eredmény egyértelműen közelmúltban lezajlott EBV fertőzésre utal. Az IgM és IgG szinteket követni szükségtelen, teljesen egyénileg változik a szintje, ahogy az is mikor lesz az IgM negatív. A friss fertőzést az EBNA negativitása jelenti, a fertőzést követően az csak pár hónappal később lesz pozitív, viszont akár élethosszig is pozitív maradhat. Nem szükséges minden esetben vérképben is eltérésnek jelentkezni, általában gyulladást sem mutatnak az eredmények, van hogy az egész betegség láztalanul, észrevétlenül zajlik. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ne féljen, ez nem a HIV tünete. A szédülés és fejfájás sem jellemző HIV betegségre, próbáljon megnyugodni. Tisztelettel: