• Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

    271

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    infektológus szakorvos

    Bemutatkozás:

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! Van pár dolog ami nem teljesen egyértelmű. 1. Az ekcemának biztosan nincs köze sem az orr-, sem a garatmandulához, így nehéz eldönteni, hogy miért történt mikrobiológiai vizsgálat és egyáltalán a fül-orr-gégészeti vizsgálat (volt-e ilyen irányú panasz). 2. A Staphylococcus aureus az ép bőrön és nyálkahártyákon "lakik", így a torokban és orrban is normál flóra tagjaként előfordulhat, betegséget azonban nem okoz. Ezért kezelni sem kell ezt a leletet! 3. Ez a baktérium biztosan nem felelős az eczémáért. Időnként okozhat lokalizált bőrelváltozást, de nem olyan jellegűt mint amilyet tapasztaltak. Sebfertőzések kórokozója is lehet. 4. Ha a Staphylococcus aureus ellenáll bizonyos antibiotikumoknak, akkor nevezik MRSA-nak. Ezen kórokozók által okozott fertőzések kezelése elég nehéz. Ugyanakkor a torokban lévő kórokozó hordozást akkor sem kell kezelni, ha MRSA van a torokban (azaz jelen helyzetben), a széles spektrumú antibakteriális kezelés csak egyéb baktériumok kiszelektálódásához vezethet. Igazából a torokváladék ismétlésének sincsen semmi relevanciája, szükségtelen. 5. Gyermekeknél a hordozás spontán megszűnése várható. Lényegtelen hogy honnan szerezte ezt a baktériumot, lehet hogy a családban hordozza valaki, lehet hogy az óvodában, csak mivel nem okoz semmilyen tünetet a hordozó általában nem is tud róla, hogy ilyen baktériumot hordoz. 6. A cifloxin eléggé ellenjavallt 18 éves kor alatt, nem tudom ezt a gyógyszert ki adta és milyen okból. Összességében, amit leírt, az alapján a gyermeke egészséges és nem kellene beteggé tenni, lehet hogy tényleg indokolt lenne felkeresni egy infektológust. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A kapott lelet szerint hepatitis B fertőzés ellen védett. Ilyen ellenanyagot oltás, vagy a betegség átvészelése hoz létre. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Megnyugodhat, Ön nem fertőződött meg. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ezeknek a szűrőteszteknek az érzékenysége kimagasló, úgy is vannak beállítva, hogy "túlbiztosítják" őket, azaz fertőzött ember nem csúszhat át a teszten. (Ugyanakkor ha valaki pozitív lenne, még nem feltétlenül fertőződött, azt az eredményt másik teszttel verifikálni kell). Fentiek alapján teljesen megnyugodhat nem fertőződött meg. Ha az álla alatti nyirokcsomó növekedést mutatna, menjen el háziorvosához, akkor mást kellene keresni ezen tünet hátterében. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Sajnos nem lehet megmondani hogy mikor jelentkeznek tünetek a fertőződést követően, ez nagyon egyéni. Van akinél egy éven belül AIDS stádiumra jellemző tünetek lesznek és van aki 10 év után is teljesen egészséges. Visszatérő súlyos fertőzések (pl. tüdőgyulladások, bőr-lágyrész fertőzések, agyhártagyulladás), rendszeresen visszatérő övsömör, olyan fertőzések amik egészséges immunrendszerűeket nem támadnak meg hívhatják fel a figyelmet a HIV-re. Ezen kívül egyéb tünetek is lehetnek, amik nem fertőzéssel függenek össze (pl. daganatos betegségek, laboratóriumi eltérések). Azt javaslom, hogy ne önmagát próbálja diagnosztizálni, amennyiben valamilyen nem múló tünetet észlel, keresse fel háziorvosát és bízza rá a kivizsgálás szükségességét! Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon sem a HIV sem a hepatitisz vírusok nem fertőznek. TBC átvitele elméletileg szóba jöhetne, de az sem egy köpéssel terjedne, ahhoz hosszabb ideig tartó rendszeres expozíció lenne szükséges, hogy ép immunitású egyént megfertőzzön. Szerintem nem kell aggódnia ezek miatt. Jelen tünetei hátterében egyéb banális vírusfertőzés állhat, a fenti kórokozónak jóval hosszabb a lappangási idejük. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A fenti tünetek (torokkaparás, nátha) nem jellemző a HIV betegségre. Önmagában a visszatérő herpesznek sem a leggyakoribb oka a HIV. Szerintem nem ez áll tünetei mögött. Teljes bizonyosságot valószínűleg egy szűrővizsgálat adhatna. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Két oltás után a védettség 98% feletti, tehát kevesebb mint 2% lenne az esélye hogy elkapja a betegséget. Az övsömör cseppfertőzéssel nem terjed, mint a bárányhimlő, a megbetegedéshez direkt kontaktus kellene (pl. nyílt seb a kezén, vagy a bullák váladékának nyálkahártyára kerülése), amire szintén kevés az esély. Szerintem nem kell aggódnia. A lappangási idő egyébként 14-21 nap között van. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! Hihet az eredménynek, ennek alapján nem fertőződött meg, megnyugodhat. Önmagában a cukorbetegség hajlamosíthat hüvelygombára HIV betegség nélkül is. Emiatt érdemes lehet felkeresnie háziorvosát. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! A zárt közösségekben, ahol sok ember "zsúfolódik össze", nagyobb az esély a betegség kialakulására. Pl. óvodákban, iskolákban, kollégiumokban. Ilyen esetekben ha például valakinek a torkában van a baktérium, könnyebben át tudja adni másnak. A betegség előfordulhat természetesen későbbi életkorban is, csak sokkal ritkábban. Az hogy kinél alakul ki súlyos betegség, és kinél fordul elő csak hordozás azt nem lehet megjósolni előre. Sokszor semmilyen alapbetegség nem szükséges a súlyos betegség kialakulásához. Több fajta baktérium okozhat agyhártyagyulladást, ténylegesen van amelyik arcüreggyulladást, vagy tüdőgyulladást is tud okozni, de a meningococcus ilyen betegségeket nem okoz. A tüszős mandulagyulladás kórokozója nem szokott agyhártyagyulladást okozni. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon nem kaphat el nemi betegséget, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A Salmonella baktérium étellel szokott a szervezetbe kerülni. A nem kellően hőkezelt hús vagy tojás, esetlegesen széklettel szennyezett (állati trágya) egyéb étel elfogyasztásával. Tápszerben nem lehet benne. Ha a gyermek panaszmentes nincs teendő, ezt az állapotot hordozásnak nevezik, problémát nem jelent. Lehet hogy emiatt volt sötétebb a széklete, nem minden esetben jár kifejezetten véres hasmenéssel, vagy lázzal. A kórokozó ürülésének spontán megszűnése várható. Az igaz, hogy az ilyenkor adott antibiotikum elnyújtaná a kórokozó kiürülését. Népegészségügyi következménye lehet, mert a jogszabály szerint a 0-36 hónapos gyermekközösséget akkor látogathatja, ha lesz negatív széklet tenyésztése.
    Tisztelt Kérdező! Igaza van a háziorvosának, nem kell aggódnia. Ilyen módon nem fertőződhetett meg. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A kiütések csak direkt kontaktus útján terjednek ép immunrendszerű betegnél, ettől még nyugodtan mehetne közösségbe. Amennyiben a kiütés pár nap után nem múlik el, nem szárad le, javasolt ismételten felkeresnie háziorvosát. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A legújabb tesztek 1-3 héttel a fertőzés után már pozitívvá válnak, a fentiek alapján a 16 nap utáni negatív eredmény is már megbízhatónak számít. Tisztelettel: