• Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

    279

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    infektológus szakorvos

    Bemutatkozás:

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! Nem szükséges újra kezdeni az oltási sort, elég onnan folytatni ahol elmaradt, bármennyi idő is telt el. Jelen esetben védettnek tekinthető. Ismétlő oltás 5 évente javasolt 49 éves korig, utána 3 évenként. (Nem baj ha többet kapna, de teljesen felesleges..) Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Jelenleg semmilyen teendő nincs, a gyermek gyógyultnak tekintendő, ellenőrző széklet vizsgálat sem javasolt. A C. difficile nevű kórokozó akár a gyermekek 50%-ának bélrendszerében előfordulhat, de betegséget általában csak valamilyen hajlamosító tényező együttes fennállása esetén (pl. antibiotikum szedés) okoz. A betegség kiújulása sajnos nem elképzelhetetlen, de ez is inkább az idősebb emberekre jellemző nem a gyermekekre. Mindenesetre a felesleges antibiotikus kezeléstől óvakodni kellene amennyire lehet. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A laboratóriumi eredményekben én sem látok olyan iránymutatót, ami alapján el lehetne indulni, sem autoimmun, sem immunbetegségre nem jellemző ez a normális lelet. Vírusfertőzések elképzelhetőek, azok nem mindig járnak laboratóriumi eltérésekkel, azok viszont maguktól gyógyulnak. Keringési illetve idegrendszeri problémára sem utal ez a labor. Valószínűleg nem az antibiotikumoktól lesz jobban, bakteriális kórképekben más tünet is lenne. Amennyiben panaszai nem szűnnek - a jó idő ellenére sem - azt javaslom keresse fel újra háziorvosát. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Biztos hogy az oltások során kellő védettségre tett szert, még akkor is ha lázas volt és influenzás is. Nem fog megbetegedni veszettségben, efelől megnyugodhat. Ismételt oltásra sincsen szükség. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a bőrelváltozásoknak nincs közük az MRSA hordozáshoz, remélhetőleg ezt bőrgyógyászati szakvizsgálat is megerősíti. Az MRSA jellegzetes bőrproblémát tud okozni, amit bőrgyógyászok fel szoktak ismerni. Jelenleg nincs olyan hatósági rendelkezés, amely alapján ki lehetne tiltani MRSA hordozót bármilyen közösségből (bölcsöde, óvoda, iskola, stb.), hiszen ez nem betegség! Az is könnyen elképzelhető, hogy az óvodában van/volt olyan hordozó, akitől az Ön gyermeke kapta. Rutinszerűen szűrni a gyermekeket szintén felesleges. Van egy módszertani levél az MRSA hordozás megszüntetésére, amiben benne van a Bactroban és egyéb szájon keresztül alkalmazható antibiotikumok, de gyermekeknél ez ritkán indokolt, hiszen spontán is megszűnhet a hordozás. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint sem a veszettséget, sem a tetanuszt nem kaphatta meg efelől megnyugodhat. Amennyiben panaszai nem javulnak, azt javaslom keresse fel ismételten háziorvosát, akkor más irányban kellene elindulni. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. Ha nem történt harapás akkor egyéb betegségek átvitelére sincs reális esély. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A tapasztalatok szerint megfelelő védettség érhető el, a Meningococcus B típusa elleni fertőzésekkel szemben, mely hazánkban már gyakoribb, mint a C típusú. Ezek alapján javasolt a védőoltás, főleg ebben az életkorban. A kellő védettség eléréséhez ezt az oltást is ismételni kell. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Van pár dolog ami nem teljesen egyértelmű. 1. Az ekcemának biztosan nincs köze sem az orr-, sem a garatmandulához, így nehéz eldönteni, hogy miért történt mikrobiológiai vizsgálat és egyáltalán a fül-orr-gégészeti vizsgálat (volt-e ilyen irányú panasz). 2. A Staphylococcus aureus az ép bőrön és nyálkahártyákon "lakik", így a torokban és orrban is normál flóra tagjaként előfordulhat, betegséget azonban nem okoz. Ezért kezelni sem kell ezt a leletet! 3. Ez a baktérium biztosan nem felelős az eczémáért. Időnként okozhat lokalizált bőrelváltozást, de nem olyan jellegűt mint amilyet tapasztaltak. Sebfertőzések kórokozója is lehet. 4. Ha a Staphylococcus aureus ellenáll bizonyos antibiotikumoknak, akkor nevezik MRSA-nak. Ezen kórokozók által okozott fertőzések kezelése elég nehéz. Ugyanakkor a torokban lévő kórokozó hordozást akkor sem kell kezelni, ha MRSA van a torokban (azaz jelen helyzetben), a széles spektrumú antibakteriális kezelés csak egyéb baktériumok kiszelektálódásához vezethet. Igazából a torokváladék ismétlésének sincsen semmi relevanciája, szükségtelen. 5. Gyermekeknél a hordozás spontán megszűnése várható. Lényegtelen hogy honnan szerezte ezt a baktériumot, lehet hogy a családban hordozza valaki, lehet hogy az óvodában, csak mivel nem okoz semmilyen tünetet a hordozó általában nem is tud róla, hogy ilyen baktériumot hordoz. 6. A cifloxin eléggé ellenjavallt 18 éves kor alatt, nem tudom ezt a gyógyszert ki adta és milyen okból. Összességében, amit leírt, az alapján a gyermeke egészséges és nem kellene beteggé tenni, lehet hogy tényleg indokolt lenne felkeresni egy infektológust. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A kapott lelet szerint hepatitis B fertőzés ellen védett. Ilyen ellenanyagot oltás, vagy a betegség átvészelése hoz létre. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Megnyugodhat, Ön nem fertőződött meg. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ezeknek a szűrőteszteknek az érzékenysége kimagasló, úgy is vannak beállítva, hogy "túlbiztosítják" őket, azaz fertőzött ember nem csúszhat át a teszten. (Ugyanakkor ha valaki pozitív lenne, még nem feltétlenül fertőződött, azt az eredményt másik teszttel verifikálni kell). Fentiek alapján teljesen megnyugodhat nem fertőződött meg. Ha az álla alatti nyirokcsomó növekedést mutatna, menjen el háziorvosához, akkor mást kellene keresni ezen tünet hátterében. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Sajnos nem lehet megmondani hogy mikor jelentkeznek tünetek a fertőződést követően, ez nagyon egyéni. Van akinél egy éven belül AIDS stádiumra jellemző tünetek lesznek és van aki 10 év után is teljesen egészséges. Visszatérő súlyos fertőzések (pl. tüdőgyulladások, bőr-lágyrész fertőzések, agyhártagyulladás), rendszeresen visszatérő övsömör, olyan fertőzések amik egészséges immunrendszerűeket nem támadnak meg hívhatják fel a figyelmet a HIV-re. Ezen kívül egyéb tünetek is lehetnek, amik nem fertőzéssel függenek össze (pl. daganatos betegségek, laboratóriumi eltérések). Azt javaslom, hogy ne önmagát próbálja diagnosztizálni, amennyiben valamilyen nem múló tünetet észlel, keresse fel háziorvosát és bízza rá a kivizsgálás szükségességét! Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon sem a HIV sem a hepatitisz vírusok nem fertőznek. TBC átvitele elméletileg szóba jöhetne, de az sem egy köpéssel terjedne, ahhoz hosszabb ideig tartó rendszeres expozíció lenne szükséges, hogy ép immunitású egyént megfertőzzön. Szerintem nem kell aggódnia ezek miatt. Jelen tünetei hátterében egyéb banális vírusfertőzés állhat, a fenti kórokozónak jóval hosszabb a lappangási idejük. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A fenti tünetek (torokkaparás, nátha) nem jellemző a HIV betegségre. Önmagában a visszatérő herpesznek sem a leggyakoribb oka a HIV. Szerintem nem ez áll tünetei mögött. Teljes bizonyosságot valószínűleg egy szűrővizsgálat adhatna. Tisztelettel: