• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        379

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! A kullancs vírus okozta agyhártyagyulladáshoz ez valóban rövid időnek tűnik. Erős fejfájást a napon végzett fizikai munka is kiválthat, nem valószínű, hogy összefüggésben lenne a csípéssel. Ha a csípés körüli piros folt növekedne, vagy lázas lenne, azt javaslom keresse fel háziorvosát. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A fentiek alapján a Listeria által okozott megbetegedés esélye nagyon csekély. Amennyiben láztalan és tünetei javultak nem szükséges külön vizsgálat. Láz illetve új tünet jelentkezése esetén függetlenül a listeriosis lehetőségétől, orvosi vizsgálat indokolt. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Szerintem Önnek van igaza, valóban nem célszerű ugyanazt a vágódeszkát használni nyers húsnak, valamint egyéb élelmiszereknek. Továbbá sem a hús tárolására használt edényeket, sem az állatok tálkáját én biztos nem tenném a saját edények közé a mosogatóba. Nyers húsok által élelmiszer eredetű fertőzéseket nagyon könnyen át lehet vinni (pl. Salmonella, Campylobacter, féregfertőzések) emberre is. Ugyanakkor izületi fájdalmak nem a jellemző tünetei ezeknek a kórképeknek. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, azt javaslom keresse fel háziorvosát. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Általában 24-72 órán belül várható érdemi javulás, ha az antibiotikum hatékony a kiváltott kórokozóra. Ugynakkor azok alapján amit írt, valóban van esély arra, hogy az elváltozás herpeszes eredetű, aminek hólyagos stádiuma is van a betegség lezajlásának során. Amennyiben tényleg herpesz, akkor az antibiotikum hatástalan, még akkor is ha már ötöt bevett, hiszen ez vírusfertőzés, erre nem hatékony. A szájban hólyagos elváltozást egyébként sem szoktak baktériumok okozni, ezért jó lenne tudni mire is adták a clindamycint. Vírusfertőzés esetén, akár herpeszről, akár másról van szó 7-10 nap alatt gyógyulás szokott bekövetkezni. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, ismételt orvosi vizsgálat javasolt. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Tényleg túl aggódja a dolgot, ilyen módon nem fertőződhetett meg, főleg úgy hogy határérték alatti volt a kópiaszám. Rendszeres gyógyszerszedés mellett nem alakul ki rezisztencia, nem jelenik meg a vérben vírus, így fertőzés sem alakulhat ki. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A fenti tünetekért valóban valószínűtlen hogy a HSV lenne a felelős. Önmagában az sem biztos, hogy a hólyagot az okozta, mivel több fajta vírus okozhat hólyagos elváltozást a szájban. Fájdalmat pedig ott okozna, ahol a hólyag jelentkezik. HSV idegrendszeri szövődményét agyvízvizsgálattal lehet kimutatni, de ez most jelenleg nem merül fel. Amennyiben tünetei nem javulnak, azt javaslom saját háziorvosát keresse fel! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A Candida a normál bélflóra része, a székletből kitenyésztett gomba nem jelent fertőzést és kezelni sem kellene. A gombák elszaporodásához hozzájárulhat az antibiotikum, de a kezelés után idővel a baktériumok visszanövik magukat a bélrendszerbe. Amennyiben a hasmenés nem múlik, főleg ha véres lenne, vagy fogyással társulna gasztroenterológiai vizsgálat lenne javasolt.
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. Szerintem HIV tesztet csináltatni is felesleges. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Amennyiben átesik a betegségen és nem az oltás által válik védetté, akkor az anti HBc-nek is pozitívnak kellene lennie. Ezek alapján sokkal nagyobb az esélye, hogy oltás által vált védetté. Amennyiben tényleg oltották gyermekkorban, akkor valószínűleg nem egy oltást kapott, hanem kettőt. A védettségi szint alapján tényleg nem szükséges ismétlő oltás. Az oltásnak a védőoltási könyvben viszont benne kellene lennie. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A rendelkezésre álló adatok alapján nehéz lenne egyértelműen állást foglalni. Tünetei hátterében legvalószínűbben vírusos fertőzés állhat, vagy egyáltalán nem is fertőző betegségben szenved. Annak nem nagyon van esélye, hogy ezen tünetek összefüggésben lennének az ipari párásítóval. Amennyiben tünetei nem javulnak és a gyulladás sem mérséklődik, lehet hogy kórházi kivizsgálás válhat szükségessé, de ennek eldöntése a háziorvos kompetenciája. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A fenti módon kizárt, hogy megfertőződjön. Amennyiben a partnere tényleg szedi a gyógyszereit, akkor egyéb úton sem tud megfertőződni tőle. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A negatív Lyme teszt egyértelműen kizárja, hogy Lyme kór késői tünetei okoznák a fenti tüneteket. A fenti tünetek alapján egyéb fertőző betegség sem jön szóba. Izületi, ill. izomfájdalmakat esetleg kis eséllyel immunológiai kórképek is okozhatnak. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ez a szerológiai lelet valóban az oltás által kiváltott védettséget jelölheti. Amennyiben a fertőzésen esett volna át, akkor az anti-HBc-nek is pozitívnak kellene lenni. A Hepatitis B elleni védőoltás 1999 óta kötelező, az akkori nyolcadikosok kaptak először oltást. Lehet hogy Ön is akkor kapta meg. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Amennyiben a hepatitis B fertőzés gyógyul, akkor a HBsAg eltűnése után jelenik meg az anti-HBs, a fertőződést követően általában 2-5 hónap múlva, utána viszont élethosszig kimutatható. Ennél pontosabbat meghatározni ennyi adatból nem lehet. (Önmagában a pozitív anti-HBs jelentkezhet oltottságtól is, azaz a fertőzéssel szemben védett). Amennyiben anti-HBc IgM is kimutatható, a fertőződés 1 éven belül történhetett. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. További teendő ezzel kapcsolatban nincsen, oltás sem szükséges. Tisztelettel: