• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        353

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Az oltást követően esetlegesen gyulladáscsökkentő/lázcsillapító tabletta egy adagjának bevétele hasznos lehet. Késői szövődményt (több napon túl tartót) ennek nem kellene okoznia. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon a vírus átvitelének esélye gyakorlatilag kizárható, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Diagnózis nélkül nem javasolt senkinek semmilyen gyógyszert szednie. A kötőhártya gyulladást nagyon ritkén okozza herpes, ha tényleg az okozza (ezt szemészeten meg tudják állapítani), akkor valóban kezelni kellene, egyéb esetekben viszont hatástalan a gyógyszer. Amennyiben tünetei nem javulnak, szemészeti szakvizsgálat lenne szükséges. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az egyáltalán nem igaz, hogy a vírushordozók gyermekei védettek, sőt az újszülöttkori herpes fertőzést, ami gyakran életveszélyes agyvelőgyulladással jár, a gyermekek általában a szülőtők kapják el. Csecsemőkortól (az újszülöttkoron túl) kezdve a vírussal való első találkozás általában több napig tartó lázzal jár, a száj és íny kifejezetten fájdalmassá, hólyagossá, vérzékennyé válik, gyakran több napig tartó etetési-itatási képtelenséggel, ami azért szintén nem kellemes. Ilyen esetekben kórházi kezelés, infúziós terápia is szükségessé válhat. Ezt követően a vírus nem tűnik el a szervezetből, hanem időnként reatkiválódva okozza a közismert ajakherpeszt. Aki nem esett még át a betegségen, az nem immunis rá, úgyhogy ha lehet, meg kellene óvni attól hogy átessen rajta. A betegség kontakt úton terjed, attól hogy egy ajakherpeszes ember felveszi a gyermeket, még nem lesz beteg, csak ne puszilgassa. Szerintem Önnek van igaza és nem aggódja túl a dolgokat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Előfordul nem ritkán, hogy a folt nem a csípés helyén alakul ki, ahogy az is előfordulhat, hogy több folt alakul ki. Lyme-kórban a folt mérete növekszik, tehát valószínűleg előbb-utóbb "rálóg" a homlokra, vagy tarkóra, és úgy már könnyebben észre lehet venni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Amiket leírt, valóban cérnagiliszta fertőzésre utalhat. Ezek a paraziták - általában éjszakánként - kimászhatnak a végbélnyíláson keresztül, hogy ott letegyék a petéiket, majd visszamásznak. A hüvelybe nem nagyon tudnak bejutni. A Vermox elpusztítván a férgeket, azoknak a kiürüléséhez vezethet, az normális jelenség hogy a már elpusztult férgeket látja kiürülni. A leírt higiéniás előírásoknál többet nem kell betartani. A terápia elméletileg 1 tabletta gyógyszer bevételéből áll, amit két hét múlva javasolt megismételni. Amennyiben tünetei változatlanul fennállnak, széklet mikrobiológiai vizsgálat javasolt, amely a féregfertőzés tényét megerősítheti/elvetheti. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az emberi testhőmérséklet mindenkinél más, van akinek 37C felett van. A fenékben mért hőmérsékletből fél fokot le kellene vonni, tehát ott 38.5C lenne a láz határa. Gyermekkorban a betegségek előbb-utóbb megmutatják magukat, tehát ha tényleg kóros állapotot jelez az emelkedett testhőmérséklet, akkor előbb-utóbb lesz olyan releváns tünete, ami kideríti a láz okát. A leírtak alapján aggasztó dolog nem áll a háttérben, ha a gyermeknek nincs betegség tünete, szerintem ne mérjék meg a lázát. Ha nem lenne jó érzés a gyermeknél ezzel a hővel együtt élnie, akkor azt jelezné, ill. Önök észrevennék. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A torokgyulladások nagy részét vírusfertőzések okozzák, amikre nem jó az antibiotikum. Az Apranax fájdalomcsillapító hatású gyógyszer megszüntetheti a torokfájást, de a kiváltó okot nem, úgyhogy tartós szedés esetén mindenképpen beszéljen háziorvosával. Vannak olyan vírusfertőzések, amik torokgyulladással, és tartós hőemelkedéssel/lázzal (akár 2-3 hétig) is járhatnak és krónikus fáradtság érzés maradhat a betegség után vissza nem ritkán 1-1.5 hónapig. A legjobb pár nap/egy hét pihenés lehetne, ha ez megoldható. Amennyiben tünetei tartósan fennállnak ismételten keresse fel háziorvosát! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A csatolt leletben a gyorsult süllyedésen kívül nincs más kóros. A torokfájások mögött gyakrabban áll vírusfertőzés, mint bakteriális. Korábbi lázas betegségeit magyarázhatták a torokgyulladások, aztán tüdőgyulladás (?). Amennyiben továbbra is lázas marad, aminek nincs meg az oka, az kórházi kivizsgálást tehetne szükségessé. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ahhoz, hogy célzottan lehessen kezelni a problémát, szükséges lenne beazonosítani, hogy pontosan mi okozza a bajt. A különböző élősködőket is ki lehet mutatni, lehet látni, akár mikroszkóppal, így a helyzet leegyszerűsödne. Addig nem javasolnék egyéb szert. Azt nehéz lenne megmondani hogy pontosan hol kapta el ezt a betegséget, szorosabb bőrkontaktus elősegítheti a kórokozók átvitelét. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A Clostridium difficile egészséges emberek bélrendszerében is előfordulhat, és nem okoz betegséget. Gyermekkorban általában valamilyen hajlamosító tényező egyidejű jelenléte esetén (pl. savcsökkentő kezelés, immunhiányos állapot) okozhat hasmenést. Szerintem nyugodtan ebédelhetnek a nagyszülőknél. A normál higiéniás viszonyok betartásán túl egyéb teendőt szerintem nem igényel. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Tényleg valószínűtlen hogy ugyanaz a vírus térne vissza ismételten. De az elképzelhető, hogy új vírusokkal fertőződtek meg, azért "estek vissza". Hasmenéses betegség 14-21 napig is eltarthat. Ugyanakkor hányás nagyon sok betegség kísérő tünete lehet, nemcsak vírusfertőzéseké, ezért ha a hányás tartósan fennáll, ismételten kórházi kivizsgálás lenne javasolt. Tisztelettel
        Tisztelt Kérdező! Gyakorlatilag semmi esélye nincs arra hogy ezek a HIV tünetei lennének. Maga a lappangási idő is minimum két hét. Legkorábban ennyi idő után lehet ellen anyagvizsgálattal kimutatni a betegséget, mire a lymphocytaszám lecsökken az több év szokott lenni. Szerintem megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A kapott lelet alapján hepatitis B fertőzés ellen védett (vagy korábban átesett rajta). A leleten semmilyen utalás nincs HIV-re. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Panaszai hátterében nagy valószínűséggel nem Lyme kór áll, így ellenanyag vizsgálat sem szükséges jelenleg. Az sem biztos, hogy visszatérő tüneteit ismételt Mycoplasma fertőzések okozták. A szerológiai értékelése a Mycoplasma fertőzéseknek nem egyszerű, az ellenanyagok 2-3 hét után jelennek csak meg és sokáig kimutathatóak (akár évekig), így mindig a tünetekkel egybevetve kellene értékelni. Ugyanez igaz a Chlamydia fertőzésre. Pár hetes fáradtság normális lehet egy tüdőgyulladás után, de 2 éve fennálló, alvászavarokkal társuló problémákat ezek a baktériumok nem okoznak. Tisztelettel: