• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        324

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Egy személy MRSA hordozása (orrban, torokban, vagy bőrön) általában nem jelent problémát. Ez csak azt jelenti, hogy a Staphylococcus aureus nevű baktérium, ami az ember normál flórájának része lehet, ellenáll bizonyos antibiotikumoknak, de ettől még nem okoz súlyosabb betegséget. Ennek ismerete főleg kórházi ápolások során fontos, mert célszerű ezeket a betegeket elkülöníteni - amennyiben van rá mód, illetve ha egy adott betegségnél szóba jön, hogy MRSA okozza, akkor olyan antibiotikumot kell alkalmazni, ami erre a kórokozóra is jó. Sokkal több embernél kimutatható ez a baktérium, mint amennyiről tudunk. A hordozás megszüntetését kezeléssel bizonyos helyzetekben meg lehet kísérelni, de spontán megszűnés is előfordul. A normális higiénás viszonyok betartásával ez nem jelent problémát. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az atipusos tüdőgyulladásra hatékony gyógyszer amit jelenleg kap. Ilyen esetekben a kezelés elkezdése után általában 36-48 órán belül válik a beteg láztalanná. Típusos tüdőgyulladás esetén nem ez az elsőnek választandó szer. A vírusokra egy antibiotikum sem hat, ha vírusos a gyermek torka, ettől a gyógyszertől nem érdemes hatást várni. Viszont ameddig lázas rendszeres orvosi vizsgálat indokolt. A köhögés általában csak a betegség végére szokott enyhülni, akár 1-2 hétig is eltarthat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az nem teljesen egyértelmű, hogy mit jelent a szem és az ízületi érintettség. Valóban az Enterococcus nem szokott sem szem, sem ízületi fertőzést okozni, és ténylegesen a bélflóra normál tagja, úgyhogy az eredmények interpretálását ez megnehezíti. A szedett antibotikumok közül volt, aminek van hatékonysága Enterococcus ellen, ha ténylegesen ez lenne felelős a tüneteiért, akkor valamennyire javulnia kellett volna. A krónikus prostatitis gyógyulása nem mindig antibiotikum kérdés. Az izületi problémákkal talán reumatológus tudna foglalkozni, esetleg immunológus, ha olyan jellegű szemészeti/ízületi panasza van. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Heveny hasmenéses betegség 14-21 napig is eltarthat. A betegséget általában vírusok okozzák, amelyben "oki" terápia nem áll rendelkezésre. Ilyen esetekben a folyadékfogyasztás az elsődleges, diétázni nem szükséges. Amennyiben hányás nincs, folyadékot tud fogyasztani, rendszeresen van vizelete, akkor nyugodtan lehet várni, hogy a betegség magától gyógyuljon. Kifejezett hasi fájdalom, elhúzódó láz, csökkent vizelet esetén mindenképpen javasolt orvosi vizsgálat is. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A fent leírt mód nem jelent kockázatot (ilyen módon még sosem történt fertőződés), a szűrésekkor teljesen biztonságban van! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A szűrőtesztvizsgálatok során előfordulhatnak álpozitív eredmények, azaz reaktív a teszt, ugyanakkor a személy nem fertőződött meg. (A tesztek "túl vannak érzékenyítve", hogy véletlenül se sikkadjon el fertőzött ember.) Amennyiben a szűrőteszt pozitivitást jelez, elvégzik a sokkal specifikusabb ellenanyag vizsgálatot, ami negatív lett, azaz nem találkozott a szervezete korábban a HCV-vel. Fentiek alapján nincs oka jelenleg aggodalomra. Az ismételt vizsgálat is valószínűleg a megnyugtatást szolgálja. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A C. difficile fertőzés kiújulása sajnos nem elképzelhetetlen, elég tág hatások között, mintegy 10-60% között fordulhat elő. Ugyanakkor nem a kisgyermekkor a jellemző életkor, amikor ez a betegség ismétlődni szokott. Vírusos fertőzésektől (pl. nátha, influenza) a betegség nem újul ki, sima, otthoni körülmények sem jelentenek problémát. Ismételt megbetegedés egyrészt immunkárosodott szervezetekben (daganatos betegségek, immunszupresszív kezelés) szokott előfordulni, másrészt bizonyos antibiotikumok esetén szintén nagyobb az esély, hogy a betegség visszatértére. Ugyanakkor ha valóban indokolt az antibiotikum adása, akkor be kell szedni, még ha félünk is a C. difficile ismétlődésétől. Tisztelettel:
        Kedves Kérdező! A bőrre lokalizálódó (cután) herpesz, amivel küszködik, ép immunitású embernél nem okoz egyéb problémát, csak kellemetlenséget, hogy viszket és ég a bőr. Akkor sem ha gyakran recidivál, olyankor lehet értelme antivirális kezelésnek. A betegség addig fertőz amíg van nem pörkös bőrjelenség (hólyagos, nedvedző) ilyenkor kontakt úton terjed, levegőben ilyenkor sem. Uszodába is mehet, amikor nincs rajta aktív kiütés. Tárgyak közvetítésével nem terjed.
        Tisztelt Kérdező! A fénykép alapján nem mondanám azt hogy az féreg lenne. Az biztos hogy nem tud elbomlani, lehet hogy rost volt, ami nem igényelt további vizsgálatot. Mikroszkóppal a petéket lehet kimutatni általában, a látható, mozgó férgekhez nem kell górcső. Parazitológiai székletvizsgálatnál általában friss, azaz aznapi székletmintát szoktak kérni, de azt sem az elbomlás miatt, hanem hogy az élőket könnyebben beazonosíthassák. Lehet hogy a széklet habitusának változása, valamint a puffadás, gasztroenterológiai kivizsgálást tenne szükségessé. (A széklettel ürülő általában egyébként sem szoktak hasmenést/székrekedést okozni, a fejfájás sem jellemző tünet.) Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az Interlab által végzett tesztek mindegyike hihető, ha az negatív volt, akkor biztosan nem fertőződött meg. A fenti módon nem valószínű, hogy elkapta volna a HIV-et, nem is lenne szükséges ismételt vizsgálat (főleg úgy, hogy úgyis kétségbe vonja az eredményt). Próbáljon megnyugodni, a fertőzés kockázata a fenti módon elenyésző. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nem teljesen egyértelmű, mire kapta a Vermoxot. Ha nem látott férget és/vagy nem volt ilyen irányú székletvizsgálat, akkor valószínűleg csak feltételezték a féregfertőzést. Nem hiszem, hogy a gyógyszer miatt lett rosszabbul, ahogy azt sem, hogy eredetileg féregfertőzése lenne (különben a gyógyszer javított volna tünetein). Vírus, vagy baktérium okozta fertőzése esetlegesen lehet, de arra sem jellemzőek a hullámzó tünetek. Ha tünetei nem javulnak, azt javaslom keresse fel újra háziorvosát, esetlegesen gasztroenterológiai szakvizsgálat is szóba jöhet. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nem gondolom hogy fertőződött volna, a fent leírt módokon nem kaphatta el a betegséget. Gyakorlatilag nincs olyan tünet/elváltozás, amit nem okozhat a HIV, de ezeket nem kellene állandóan önmagán keresnie. Szerintem megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Önmagában ez a kiütés nem specifikus HIV betegségre. A fent leírt módokon a vírus terjedésének esélye elhanyagolható. Ha kiütései nem múlnak azt javaslom keressen fel bőrgyógyászt. A HIV miatt megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Valószínűleg nem, reális esélye akkor lehetne, ha kifejezetten az előző beteg vére került volna Önnel kapcsolatba, de azért azt észrevette volna, hogy véres pohárból öblöget. Az nem lehet, hogy nem vette észre hogy kicserélték a poharat? Ilyen esetben mindenképpen reklamáljon legközelebb. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A hepatitis C vírus főleg vér, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed, ritkábban tetoválással, akupunktúra kapcsán is át lehet vinni a betegséget. Apró bőrsérüléseken bejutó, már kis mennyiségű vér is fertőzőképes lehet, viszont szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző, akkor is feltétel a vérző sérülés. A gumi óvszer hatékony védelmet nyújt a többi esetlegesen szexuális úton terjedő betegséggel szemben is. Tisztelettel: