• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        395

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhettek meg veszettséggel, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A fent leírt módon, ha nincs aktív seb a szájában a fertőződés esélye elhanyagolható, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Tűszúrásos baleset esetén Hepatitis B, Hepatitis C és HIV betegség vihető át. Az esély erre nem nagy, de nem is 0%. Amennyiben ismert, hogy kinek a vérével került kapcsolatba és tisztázható, hogy az illető fertőződött-e a fenti kórképekkel, akkor aszerint kell eljárni. Kérdéses hogy tényleg védett-e hepatitis B ellen, ezt külön vizsgálták-e, vagy azért gondolja így, mert kapott oltásokat hepatitis B ellen. Tűszúrásos baleset esetén bizonyos időnként vért venni ellenanyag vizsgálatra, hogy kizárják a megfertőződés lehetőségét. Azt javaslom keresse fel háziorvosát/foglalkozás egészségügyi orvosát. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Önmagában az ellenanyagok jelenléte nem jelent krónikus fertőzést. A Chlamydia kezelésére többféle antibiotikum jöhet szóba, ezt követően szerológiai vizsgálatot ismételni nem szükséges, a kórokozó eltűnik a szervezetből, ugyanakkor bizonyos ellenanyagok élethosszig kimutathatóak a vérből. Az asztmát és allergiát sem feltétlenül ez a kórokozó okozza. Tünetei miatt pulmonológiai szakvizsgálat indokolt lehet. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nehéz látatlanban válaszolni kiütésekkel kapcsolatos kérdésre.. Mindenesetre panaszait okozhatta Parvovirus B19 fertőzés, amit szoktak lepkehimlőnek nevezni: tünetei (változó intenzitású kiütés, láz, izületi fájdalom) ennek megfelelhettek. Ennél többet mondani leírás alapján nem lehet. Szükséges lenne tudni a monocita szint mértékegységét, hogy tudhassuk kóros-e, vagy nem az adott érték(%, vagy abszolút érték?) 10% monocita lehet vírusfertőzésben, de pl. 10 G/l monocitaszám már nem szokványos. Arra nem tudok válaszolni miért fogadták el a vérét, ezt ne tőlem kérdezze. Lehet hogy akkor nem voltak tünetei? Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A góckeresés specifikus (arra a szervre jellemző) tünetek híján általában eredménytelen szokott lenni, nem is szükséges. A mérsékelten AST nem jelez akut betegséget, igaza van a háziorvosának, önmagában ezzel a lelettel nem kell foglalkozni. Valószínűleg az élete során korábban átesett Streptococcus pyogenes fertőzésen, ennek a eredménye is lehet ez az érték. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A leírt tünetek alapján fertőző betegség panaszai hátterében nem jön szóba. A tünetei javulása és az antibiotikum szedése közötti összefüggés nem feltétlenül igazolható. Elképzelhető, hogy az antibakteriális kezelés ideje alatt másképpen étkezett? Hasonló dolgok is befolyásolhatják a puffadást és széklet habitus változást. Jelenleg további infektológiai vizsgálat nem tűnik indokoltnak. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Hepatitis C ellen jelenleg nem létezik védőoltás, hepatitis B ellen elvileg életkorából adódóan régebben már kellett oltást kapnia. Az emberek egy bizonyos része sajnos nem válik védetté az első oltási sorozat után a B hepatitis vírussal szemben. A hepatitis A elsősorban nem szexuális úton terjed. Mind a hepatitis B, mind a hepatitis C esetén elképzelhető úgy vírushordozás, hogy egyedüli tünet a kóros laboratóriumi lelet, de ilyenkor is át lehet adni a betegséget másnak. Májgyulladással is járó szexuálisan terjedő betegség még a HIV is. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Bármelyikükben lehetett a kullancs, de valószínűbb, hogy a kutyában volt, ha észrevétlen maradt addig, amíg a kanapéra esett. A kullancs csípés apró bőrjelenséggel jár, azt észre lehet venni általában. A betegségek a kullancs csípése által terjedhetnek, indirekt módon - pl. hogy leesik a földre, utána meg valaki odanyúl - biztosan nem. Tünetmentes embereket nem kell vizsgálni, ha lázas betegség, vagy kiütés jelentkezne valamelyikőjükön, akkor keressék fel háziorvosukat. De szerintem megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A citosztatikumok nem a fertőző betegségek ellen használatosak, hanem daganatos betegségek esetén. Az általuk kiváltott hatások/ és mellékhatások kifejezetten súlyosak és életveszélyesek lehetnek amellett, hogy nem hatékonyak a baktériumok elpusztításában. A fenti tünetek nem a C. pneumoniae specifikus tünetei, az elsősorban elhúzódó légúti tüneteket, tüdőgyulladást okoz. A szerológiai vizsgálatokat mindig körültekintően kell értékelni, különösen ha már megfelelő kezelésben is részesült a beteg. Tünetei hátterében reumatológiai megbetegedés is felmerülhet. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Elég nehéz értékelni így a szerológiai eredményt. Egy bizonyos kórokozó ellen termelődő ellenanyagok egy része élethosszig is kimutatható, nem a szerológiai leletet kell kezelni. A Mycolpasma, Chlamydia légúti tüneteket okoz, atipusos tüdőgyulladást, melynek van radiológiai (röntgen) jele is. A szív szúrás és szívdobogás érzés nem tünetei ezeknek a baktériumoknak. Az izületi fájdalmakat okozhatja reumatológiai megbetegedés negatív reuma faktor esetén is, emellett szólhatna a változó jellegű kiütés is. A fentiek alapján szerintem nem antibiotikum kérdés a gyógyulása, nem ezek a baktériumok az okai a tüneteinek. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ennyi eredmény alapján nem igazán lehet biztonsággal állást foglalni. Az hogy az antibiotikum nem változtatta meg a lázmenetet arra utalhat, hogy nem bakteriális fertőzés állhat a háttérben, de a jelenlegi leletek alapján sem az antibiotikum folytatása, sem a felfüggesztése nem javasolható. A CRP és süllyedés nem igazán alkalmas a betegségek kiváltó okának (baktérium, vírus, hematológiai) elkülönítésében. A vizelet sötétté válását folyadékhiány okozhatja. Amennyiben a lázas állapot továbbra is fennáll, még kielégítő kedélyállapot mellett is ismételt orvosi vizsgálat indokolt. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Általánosságban a bárányhimlő addig járhat lázzal, ameddig új kiütések jönnek. Ez nagyjából 5-7 napon keresztül tarthat. Amennyiben ezen időn túl is lázas, vagy már nincsenek új kiütések, csak láz, vagy új tünet (pl. hányás, köhögés, kiütés körüli fájdalmas duzzanat) jelentkezne, mindenképpen orvosi vizsgálat javasolt. Felnőttkorban önmagában nagyobb esély van szövődmény jelentkezésre, ez nem függ össze pajzsmirigybetegséggel. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A Salmonella hordozásnak az a lényege, hogy bár a szervezetből ürül a széklettel a baktérium, betegséget azonban nem okoz, még úgy sem, ha esetleg a szájába került volna a vízből. Tisztelettel: