• Dr. Gosztonyi Julianna Johanna

        fogorvos Szeretnék kérdezni tőle

        19

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        fogszabályozás

        Bemutatkozás:


        Feltöltés alatt.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Gosztonyi Julianna Johanna legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező, A foghúzás utáni dry socket nevű esetet feltétlen észre venné, emiatt ne aggódjon, mert az nagyon fájdalmas, általában rossz lehelet és szájíz is kíséri. Ha ilyet érezne, feltétlen vissza kell menni a kezelőorvoshoz, aki érzéstelenítés mellett kipucolja az üreget, és antibiotikumos kezelést írt fel. Hála istennek ez viszonylag ritkábban előforduló mellékhatás, és alapos szájhigiénével rendszerint elkerülhető. Bölcsességfogak eltávolítása rendszerint nagyobb traumával jár, mint bármely másik fogé, főleg, ahogy említi az alsónál fel is kellet tárni. Ilyenkor teljesen normális, hogy az ínylefutás változik, kisebb nagyon ínyduzzanat előfordulhat, ami lassabban gyógyul. A kis, hosszúkás kitüremkedés lehet esetleg apró benn maradt szilánk, amit idővel a szervezet magától kilök, vagy a fogágy (alveolus) esetleges sérülésével együtt járó kis csontdudor, ami idővel szintén gyógyul, kisebbedik. Remélem azóta már elmúltak ezek a panaszai. Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, Nehéz így látatlanban a duzzanatról véleményt mondani. A szájpad elülső része lehet enyhén fehérebb, világosabb piros, mint a hátsó, normál esetben is. Lehet, hogy most is van egy kis torokgyulladása, és amiatt pirosabb a hátsó rész, és nem az elülső világosabb:) Reflux esetén jellemzően gyakrabban fordul elő a szájképletek gyulladása, (erős reflux esetén még a fogak kopása is!) hiszen a sav felmarja a nyálkahártyát, és ily módon az kevéssé lesz ellenálló baktériumoknak, környezeti ártalmaknak. Az is lehet, hogy kicsit általánosan is le van gyengülve a szervezete, esetleg vitaminhiány. Érdemes lehet laborvizsgálatot csinálni. Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, Nagyon profi a beszámozott rtg. és a fotó melléklet!:) Köszönöm türelmét, íme a válaszom: Az 1-esnek jelölt fog nyaki részén fogkőnek gondolnám. A 2-es, 3-asnak jelölt fogak viszont erősen destruáltak, a fogak belsejének (pulpa) érintettségével, gyökércsúcsi gyulladással. Mindkét fog esetében gyökérkezelés indikált. Ezután, ha a fogak panaszmentesek, felépítésükre a csapos korona lenne a legmegfelelőbb, meglátásom szerint. Minden fogért érdemes küzdeni, megmentésével próbálkozni, főleg 26 évesen!:) Minden jót, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, Kicsit sajnos homályos a kép, de úgy látom több fognál is van fognyaki kopás (szemfogak, kisőrlők), ami okozhat fogérzékenységet. Bár gondolom emiatt is használja a Sensodyne-t, úgyhogy ez nem új keletű. Az alsó metszői is fájnak? Ráharapásra érez fájdalmat? Kemény vagy puha tapintatú a dudor? A Gingisol és a kamilla tea önmagukban sajnos nem fogják ezt a duzzanatot levinni. Én arra gyanakszom, hogy valamelyik középső metszőjének (a baloldali középső metszője gyanús, szürkébbnek is tűnik, ami a fogelhalás egyik jele) gyökércsúcsa körül gyulladás van, amit gyökérkezeléssel, és ily módon a genny gyökércsatornán keresztüli levezetésével lehet orvosolni. Javaslom, hogy ezzel mielőbb forduljon fogorvoshoz!! Ne halogassa, az otthoni gyógymód itt nem segít!:( Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, Nem túl valószínű, hogy az 5ös fogtól fájna a 3-as és 2-es is, de elvi szinten persze kizárni sem lehet az összefüggést. Biztosat csak rtg. és alapos vizsgálat után lehetne mondani.. Jó lenne tudni, hogy érzékenység alatt mit ért pontosan? Mire érzékenyek? Spontán is fájnak? Érte vmilyen trauma esetleg azt az oldalt? Remélem azóta már megoldódott, és túl van sikeresen a kezelésen! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Zoltán, Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával, és ilyen részletesen, képekkel, leletekkel illusztrálva tárta fel panaszát. Elnézését kérem a kései válaszért, azóta már bizonyára járt a Ritka Betegségek Ambulanciáján is, és nagyon érdekelne, hogy ott mire jutottak. Bevallom, hogy az Ön esetében az én tudásom és tapasztalatom kevésnek bizonyul. A sínterápia, amit a bal oldali állkapocsízület kopása miatt kapott valószínűleg enyhíteni fogja az ízületi panaszait, a kattogást, és az instabilitást. A fogszabályozó kezeléstől is további javulás várható a harapás tekintetében, de az arcon levő horpadás, "izomletapadás" érzés, gyakori és erős fejfájás megoldása ettől valóban nem biztos, hogy várható. Érdekes és valóban nem mindennapos probléma az Öné. Azt gondolom, hogy mindenképpen csak több szakterület együttes összefogásával lehetne előrébb jutni a megoldás felé. Kitartást kívánok Zoltán, ezekhez a sokféle és vizsgálatokhoz! Végeláthatatlannak tűnnek, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb sikerül majd magyarázatot, és ezzel együtt megfelelő terápiát is találni Önnek. Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, Sajnos a képet a fogáról, amit említ én sehol se látom:( Pedig nagy segítségemre lenne abban, hogy megfelelően megértsem a helyzetet, mert egyenlőre kicsit kusza bennem, hogy "csak" a leplezés pattant volna le, tehát a külső borító porcelán egy része, vagy teljes egészében lejött a korona maga? Említi ugyanis, hogy "Vagyis a porcelán része, a fémdarabka még ott a fogamon", viszont ha a fémsapka még a fogán van, akkor honnan látszik, hogy alatta a fog szuvas és fekete/barna?! Ha a fémrész is lejött, és csupaszon maradt a lecsiszolt fog, teljesen normális hogy fáj most Önnek. De ez nem jelenti azt, hogy emiatt ki kéne húzni, ettől semmiképp se féljen! Főleg ne eméssze magát utólag, hogy belevágott! Biztosan okkal javasolta Önnek a fogorvosa, és tudom, hogy ez most kevéssé hihető és nem biztos, hogy vigasz, de a koronák alapvetően tényleg tartós megoldást szoktak nyújtani. Az Ön esetében azt gyanítom, valamilyen ragasztási probléma léphetett fel, amennyiben az egész korona lejött. Viszont ha csak a kerámia pattant le, annak okai között pl. korai érintkezés a szemközti foggal való összezáráskor vagy éjszakai csikorgatás keresendők. Véleményem szerint ne menjen máshoz, keresse fel eddigi fogorvosát, amint teheti, hogy megbeszélhessék mi lehetett a gond. Ilyen rövid időn belül garanciális szokott még lenni az új korona készítése. Ilyenkor már nem szükséges újra csiszolni a fogból, csak a lenyomatokat, harapást kell megismételni, és rövid időn belül elkészülhet az új koronája. Addig célszerű kerülni a nagyon meleg v hideg ételek/italok fogyasztását, illetve alapvetően kímélje az érintett fogat a rágásnál, pl. ne harapjon vele nagyon keményet. Sajnos ebben a helyzetben Ön ennél többet nem tehet. Kitartást kívánok!!! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, Ha sokat volt beteg az elmúlt időben, főleg, ha visszatérő mandula gyulladása is volt, az okozhat nyirokcsomó-duzzanatot a fej-nyaki régióban, beleértve a nyelvet is. Ezek az akut fertőzést követően még hónapokig tapinthatóak lehetnek. Az Ön által említett "falatot", ami 2 nap alatt elmúlt egy hónappal ezelőtt, bevallom nem teljesen értem, de a "kisebb bab forma" bennem nem egy kicsi méretű elváltozás képét kelti. Valószínűleg csak a fent említett fertőzés utáni állapotról van szó, de minden dudort ki kell vizsgálni, ezért feltétlenül utána kell járni! Látva fiatal életkorát nem igazán tartozik egyéb, súlyosabb korképek tipikus rizikó-paciensei közé!:) Első körben bármelyik általános fogorvos kollégát vagy szájsebészt javasolnék. Viszont a visszatérő mandula gyulladása okán pedig egy fül-orr-gégész szakembert is! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, A HPV valóban okozhat szájban is tüneteket, szemölcs-szerű elváltozásokat, de jellemzően, ahogy Ön is írja, nem ezen a területen. Ha a szájsebész nem javasolt kezelést, akkor nincs oka aggodalomra!:) Valószínűleg vagy nem szemölcs, vagy ha az is, olyan pici, melynek spontán gyógyulása, visszafejlődése várható. (Az előzetesen kitöltött anamnézis lap alapján vélelmezem, hogy orvosa tisztában volt az Ön HPV fertőzöttségével, ha nem is beszéltek róla nyíltan.) Azonban, ha ez Önt továbbra is nyugtalanítja, akkor mindenképp érdemes lenne visszamenni egy kontrollra vagy felkeresni bármelyik fogorvos kollégát egy általános fogászati szűrővizsgálatra! Ennek során tüzetesen átvizsgálják a szájüregét. Ez egyébként HPV-vel fertőzött paciensek esetében javallott is, legalább fél évente. A HPV okozta szemölcsök terápiájánál a sebészi kimetszés, a fagyasztás vagy interferon alfa-2B injekció jöhet szóba. Egyéb szisztémás szerről, azon kívül, mint amit Ön is szed, ill. helyi ecsetelőről nincs tudomásom. Mielőbbi gyógyulást kívánok! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, A leírt elváltozása nem mondható mindennaposnak a fogászati gyakorlatban. Jó ötlet a vér-és vizelet vizsgálat, főleg, hogy általános tünetek is kísérik. Van azóta eredmény? Látatlanban a két vélemény közül én is inkább a nyálmirigyre hajlanék, ha nem ürül belőle genny...Egyáltalán nem ürül belőle folyadék? Nem tudok olyan konkrét vizsgálatról, ami ennyire pontosan megmondhatná, hogy mi ez az elváltozás, hacsak nem a biopszia útjáni mintavétel és szövettani vizsgálat. Kíváncsi lennék, hogy találtak-e rá azóta magyarázatot. Megtenné, hogy megírja? Jobbulást kívánok! Üdvözlettel,
        Kedves Kérdező, Először is elnézését kérem, hogy megkéstem a válasszal, azóta már biztosan túl van az ajándékozáson:( Az említett készüléket sajnos én nem ismerem, nincs vele tapasztalatom, így én is csak arra tudnék hagyatkozni, amit a gyártója ír. Az implantátum minősülhet "beültetett fémeszköznek". Üdvözlettel,
        Kedves Tímea, Normális!:) Még az is lehet, hogy korábban is vissza volt húzódva ott picit az íny, csak amíg volt előtte fog, ez a rész takarásban volt. Pusztán attól, hogy nem fedi íny, nem fog elromlani, ha megfelelő ápolásban részesül. Érdemes odafigyelni, hogy ne maradjon lepedék az ínyszélnél (se). Üdvözlettel,
        Kedves Kérdező, Azt nem teljesen értem, hogy ha tudva levően van Önnek egy "elég mélyen lyukas, és rossz állapotú foga", ami ráadásul pont a kérdéses, fájó területen van, akkor azzal miért nem foglalkoztak? Mindenképp javasolnám ennek a fogának is a kikezelését! (Ha jól követtem, a bal alsó heteséről van szó.) Akkor is, ha úgy érzi, hogy nem az a foga fáj! Ha a fájdalom a gyökércsatorna végleges lezárása után újra fellobban ilyen intenzitással, annak többnyire az lehet az oka, hogy valahol a gyökércsatornában, vagy annak valamely oldalágában, esetleg a gyökércsúcsnál, maradt még baktérium. Készült a gyökértömés után kontroll-rtg? Ezen lehet azt látni, hogy mindegyik gyökércsatorna fel lett-e tárva, és bennük a tömés falálló, csúcsig érő. Vannak olyan csatornák, melyek feltárása technikailag igen nehéz: beszűkült, esetleg olyan görbület van benne, amit nehéz bevenni a tűkkel... Ha a panaszai továbbra sem múlnak, akkor sajnos újra fel kell tárni, megpróbálni alaposan újra kitisztogatni, és ha panaszmentes lesz, újra betömni. Önmagában a gyógyszertől sajnos nem várható, a fájdalom okának megszűnése, szükséges az ismételt mechanikus tisztítás is. Mielőbbi gyógyulást kívánok!:) Üdvözlettel,
        Kedves Bálint, Remélem azóta már jobban van! Mindenképp érdemes ilyenkor a felírt antibiotikumot végigszedni. Amennyiben a tünetei a kúrát követően sem javulnak, további terápia, a seb kikaparása is szükségessé válhat. Ha a húzás során az egész fogat sikerült eltávolítani, és nem maradt betört gyökérdarab, valóban nem indokolt további rtg.felvétel. Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna
        Kedves Kérdező, Egészen meglepő és nem mindennapi a tájékozottsága az anatómiai képleteket illetően!:) Biztosan nagyon sokat utána-olvasott már, ami érthető is, hisz a vázolt panaszok igen zavaróak lehetnek, főleg, hogy már ilyen régóta fennállnak Önnél. Igaz, hogy a bölcsességfogak sok panaszt tudnak okozni, fájdalom-kisugárzás is lehet a környező területeken, de így látatlanban is csatlakoznék az említett Kollégához: az nagyon nem valószínű, hogy a levertsége, szemérzékenysége, szemfájdalma hátterében ez a bennmaradt bölcsességfog állna. Mindig nehezebb a megmagyarázhatatlant elfogadni, mintha ismerjük az okokat, ill. így sajnos hatásos terápia sem indikálható... Azt gondolom érdemes lehet inkább a pszichoszomatikus úton továbbindulni ez ügyben. Mielőbbi gyógyulást kívánok, dr.Gosztonyi Julianna