• Dr. Gerencsér Emőke

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        131

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Gerencsér Emőke legutóbbi válaszai
        Tisztelt Levélíró! Semmi lényeges elváltozást nem látok a nagyított képen sem.Hátsó őrlőknél van, lehetséges, hogy ráharapott valamire, vagy a pofa nyálkahártyára. A rákmegelőző állapotok nem ilyen alakúak és nem pirosak. Az még " belefér", hogy a net-en felnövő fiatalok kissé hypochonderek, de e pár sort elolvasva engem az zavar, hogy egy 23 éves fiatal nő miért nézegeti-fényképezi a szájüreg hátsó részét akkor, ha semmiféle panasza nincs. Természetesen érdemes a testre odafigyelni, de azért mértékkel. Mert mindig lesz valahol egy folt, egy kis pötty. Amennyiben Önt az nyugtatja meg, ha megvizsgálják, akkor vagy fül-orr-gégésznek, vagy szájsebésznek mutassa meg. Ha nem születése óta látható, hanem pl. ráharapás miatt keletkezett, megpróbálhatja bekenni pl,. Carbosane géllel, amelyet a szájnyálkahártya aftáira használunk. És ezért a foltért ne aggódjon tovább! Minden jót kívánok dr Gerencsér Emőke
        Kedves Krisztina! Levele szerint Önnek idült, " nedvedző" ekzémája van a hallójárat bőrén. Ez sajnos nagyon makacs gyulladás és valóban próbálkozni kell abban a reményben hátha az egyik - általában bevált - kezelés hatására meggyógyul.Fáj, váladékozik és sokszor kellemetlen szagú. Valamint csúnya.Valóban lehetett gombás felülfertőződése is.Ezért próbáltak szteroidos, meg gomba ellene, meg fertőtlenítő és szárító kezeléseket. Végleges, " tutti" megoldást nem tudok javasolni. Természetesen szívesen megnézem és megbeszéljük, hogy mit lehetne még tenni. Magánrendelésem nincs. De az OSEI-ben / Sportkórház/ szívesen megnézem. Beutaló nem kell, bárki jöhet, hétfőn-kedden-szerdán-pénteken rendelek 7.30-13.30 között. A kartonozóban kérhet konkrét időpontot is telefonon. Ha nincs időpontja, akkor várni kell - néha sokat, mert kiemelt, válogatott sportolók ellátása az elsődleges.- Mivel egy hete költöztünk új helyre / Karolina út és Diószegi út sarok, a régi Ortopéd Klinika épülete,ezért még nem jönnek " tömegesen" nem sportoló betegek, azaz nem kell sokat várni. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Kérdező! Vannak emberek, akik rendkívül érzékenyek huzatra / szélre / légkondira. Sajnos ennek a megszüntetését nem ismerem. Az Ön kivizsgálása teljes mértékben korrekt volt. Történt melléküreg rtg., allergia vizsgálat, arckoponya CT, bakteriológiai vizsgálat. Ennyit tudunk tenni. Az orrsövény műtéti kiegyenesítése a fülkürt funkciót képes normalizálni, ezért javasolták. Ha egy orvos nem lát semmi klinikai elváltozást, azt egyik képalkotó eljárással sem lehet kimutatni, kórokozót nem lehet kitenyészteni, akkor az orvos bizony tanácstalan, hisz semmi kézzel fogható nincs, amerre induljon. Természetesen Ön attól még lehet allergiás, hogy azt nem tudják kimutatni. Ez az esetek 30 %-ában így van / európai statisztikai adat/ Viszont nazális szteroid sem tette Önt panaszmentessé. Sajnos nem tudok egyetlen további vizsgálatot sem javasolni. tisztelettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Hölgyem! Megértem, hogy az Ön számára ijesztő a CT lelet, de azért felesleges túlzottan elkeseredni! A baloldali fültőmirigy felszínes lebenyében - mert van mély lebenye is - találtak egy 2x1,5 cm-es kerekded csomót. Ezt kell tovább vizsgálni. MR vizsgálattal ennek a tájéknak a lágyrészeiről kapnak további információt. Egészen biztos, hogy aspirációs citológiai vizsgálat is szükséges. Ekkor vékony tűvel megszúrják és a tű lyukában lévő szövetet dolgozzák fel. Nagy biztonsággal megállapítható, hogy milyen sejtekből áll. Azaz: daganat-e. Illetve milyen daganat. A kerekded forma nem invázív " rákra" utal, hanem jobb indulatú formára. Teljesen felesleges a net-en ismereteket gyűjteni, mert laikusok levelei nagyon-nagyon hamisak! A lelet alapján ez nem súlyos ítélet, hanem figyelmeztető jel, amit tovább kell vizsgálni. Ez a vizsgálat az elsődleges, hisz Önt is ez nyugtalanítja a legjobban. Kéri, hogy javasoljak szakorvost. Van sok jó fül-orr-gégész. Én Budapesten rendelek,parotis tumor gyanúban pontos kivizsgálásban és korrekt műtéti megoldásban, azaz gyógyulásban volt része a betegeimnek. Küldtem beteget az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak sebészetére Boér főorvoshoz, A SOTE Fül-orr-gége Klinikájára dr Tamás László professzorhoz Az AEK / volt Honvéd kórház / fül-orr-gégészetére Helfferich Frigyes főorvoshoz Kerepestarcsára a Kistarcsai Kórház fül-orr-gégészetére Jakab főorvoshoz, akinek az elődje Székely professzor úr kiemelten a parotis-szal foglalkozott. Minden betegemet meggyógyították. A látásromlás okát szemész keresse tovább, a szemgödörben semmi kóros nincs. A fejfájásnak rengeteg oka lehet, sokszor nem is tudjuk megtalálni, de természetesen ideggyógyászhoz el kell vinnie ezt a leletet. Ha valóban rossz az egyik hátsó foga, akkor ne halogassa a fogorvost. A CT lelet fül-orr-gégészeti szempontból az orrmelléküregek tekintetében lényegtelen , mert a két arcüreg fogmedri nyúlványában ír le kis nyálkahártya duzzanatot, ennek sokkal korábbi fogászati oka is lehet. A nyakfájdalmát okozhatja merev nyak is, a nyaki gerinc degeneratív elváltozása is.A legtöbbször valóban reumatológiai az ok és kezelés + gyógytorna + fizioterápia enyhíti, optimális esetben megszünteti a panaszt. Nem függ össze feltétlenül a parotis-szal. Ha a parotis göb természete kiderül, akkor majd ráér foglalkozni a romló szemmel, fejfájással, vállövi panaszokkal. Mielőbbi gyógyulást kívánok dr Gerencsér Emőke
        Kedves Tamás! Nézegetem a felvételt, amelyen semmi drámát nem látok. Azt nem írta meg nekem, miért figyeli - fényképezi a torkát. Ásításkor, nyeléskor recseghet a fül, ezt a fülkürt működésének a zavara okozza, tehát a dobüregben kiegyenlítési probléma van, amibe belejátszhat az orrsövény ferdülése is, ha az nagy fokú. Torokpanaszról nem ír. A képen mélyen ülő - valószínűleg kötött, azaz nem mobilis - garatmandulákat látok. A baloldali garatmandula alsó részén, tehát a nyelvgyök felé látható sárgásnak tűnő szövet szerintem nem a mandula nyirokszövete, hanem vagy kis retenciós ciszták, vagy - esetleg - kis nyálmirigyecskék.Normál hám fedi, határa éles, szerintem semmit sem kell tenni. Ha zavarja, akkor szánja rá magát mandulaműtétre. A garatfal erei kissé tágabbak, illetve a garatfal erezett, ez enyhe irritációra, vagy kis garatgyulladásra utal. Bár az is elképzelhető, hogy rendkívül megfeszítette a nyakát, amikor ilyen hosszan kinyitotta a száját a filmezéshez.Még az epiglottis pereme is látszott.Ami egyébként ép. Egyébként a hátsó garatfalon - bal oldalon látható - szintén látható 1-2 nyirokpárna. Az a véleményem, hogy ha torok panasza van, menjen el fül-orr-gégészhez. Ha csak zavarja a kép és ezt figyelgeti, akkor inkább vetesse ki a manduláit és megszabadul az aggodalmaitól. Tudja, Tamás fotó alapján nem lehet és nem is korrekt véleményt mondani és mivel fül-orr-gégészeti szakrendelés mindenütt elérhető az országban, ott tudják Önt véglegesen megnyugtatni. dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Hölgyem! Azt nem lehet konkrétan megmondani, mi volt a betegség. Az orr, ha nem éri ütés, a leggyakrabban teljes hosszában akkor gyullad be, ha pl. pattanást nyomogatnak, nem ritka az orbánc sem. De az orbáncos orr nem csak megduzzad, hanem erősen be is pirosodik. Heveny nátha, még arcüreg gyulladás sem terjed az orr lágy részeire. Természetesen a fájdalmat az érző idegek vezethetik felfelé is, lefelé az ajak és a fogsor felé is. Manapság irodalmi ritkaság az, ha a belső szemzug ereiből az agykoponya felé terjed gyulladás. Én azt javaslom, hogy egymással össze nem függő, kissé bizarr tünetei miatt mutassa meg magát holnap fül-orr-gégésznek. Teljes egészséget kívánok dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Hölgyem! Torokkaparást okozhat kezdődő garatgyulladás is, de az is kiválthatja, ha szárazabb a nyálkahártya. Mostanában nap közben meglehetősen meleg van, oda kell figyelni, hogy a napi kb. 2 liter folyadékot elfogyassza. Gombócérzést negatív toroklelet mellett leginkább stressz, szorongás okoz. A nyak egyik oldalán alkalmanként jelentkező " belső fájdalom" oka nem csak garatgyulladás lehet,kiválthatja a nyaki gerinc degeneratív elváltozása, kényszer fejtartás, de még az is, ha rossz akusztikájú teremben erőltetve kell beszélnie / hiperkinetikus hangképzés/, amikor beszéd közben az ember megfeszíti a nyakizmait. Ha biztosan szeretné tudni azt, hogy van-e klinikai eltérés a garatban / nyakon, akkor fül-orr-gégészeten mutassa meg magát. Használhat szopogatós tablettát is. Pl. Az Isla Cassis sokaknál bevált torokkaparás, krákogás, stb., esetén. Vagy torokfertőtlenítő szopogatós tabletták bármelyikét, a gyógyszertárban ajánlanak / pl. Strepsil,Septolele, Tantum verde..../ üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Hölgyem! A nyakon leggyakrabban felsőléguti gyulladások miatt megnagyobbodott nyirokcsomók találhatók. A leveléből nem tudom pontosan, hol is van a csomó, mert a nyakon a gégét tapinthatja, de a légcsövet nem.Tehát valahol jobb oldalon. A mozgathatóság sem támpont, mert attól függ, hogy milyen alapja van. Azt javaslom, menjen el fül-orr-gégész szakorvoshoz és ott vizsgálják meg. Ha szükségét látják további vizsgálatnak, akkor beutalót adnak. Annyit tudnia kell, hogy a nyaki nyirokcsomók a gyulladás elmúltával még hetekig tapinthatók. A nyaki izmok kötöttségével és a vállövi panaszokkal reumatológus foglalkozik és sokszor gyógytorna és/vagy fizioterápia segít. Főleg ilyen fiatal esetében, mint Ön is. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Hölgyem! Valóban gyakori a garatfalon észlelt nyákcsorgás.Előző gyulladás is lehet az oka. De az is, hogy keveset iszik, nincs meg a napi 2,5 liter folyadék bevitel. A lepedékes nyelv miatt gondolt a háziorvos refluxra, ami akkor is jelen lehet, ha nincs Helicobacter pylori baktérium a gyomorban. Rizikó mentesen szedhet 1-2 hónapig gyomorsav csökkentő tablettát, a háziorvos majd felírja, ha ebben az irányban gondolkodik. Alkalmazhat bármilyen, a gyógyszertárban ajánlott torok fertőtlenítőt, ami lehet szopogatós tabletta is, torok spray is és gargalizáló is. Ez kellemetlen tünet, magától múlik, nem szabad túl aggódni! A fül-orr-gégész meglátta volna, ha lényeges kórállapot állna fent. Mielőbbi tünetmentességet kívánok üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Kedves Kérdező! Kisgyermekkorban kimutatták a poratka allergiát, azaz allergiát, illetve arra hajlamot örökölt. Attól Ön még allergiás, hogy azt nem tudják kimutatni. Statisztikailag kb. 100 allergiás betegből 30-nál nem sikerül a mai módszerekkel bizonyítani az allergia meglétét, bár a tünetek és a klinikai kép erre utal. Én először arckoponya CT-t csinálnék, azt megnézve meg lehet ítélni az összes melléküreg állapotát.Ebből lehet látni, szükséges-e valami beavatkozás. Folytatnám a mometason hatóanyagú orrspray alkalmazását reggel-este. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Levélíró! A kislány nem asztmára hajlamos, hanem asztmás, ezért kapja a Montelukast+Lordestin+Flixotide kezelést. A lordestin antihisztamin, ezért mellette más antihisztamint nem kaphat. Ebből a levélből számomra nem derül ki az, hogy milyen betegségre kapott eddig 2 féle antibiotikumot, tehát hol is volt a bakteriális fertőzés? OMÜ röntgenből több nem derül ki, önmagában ez a röntgen idült arcüreggyulladást jelez, de mivel nincs szabad folyadék, teljesen felesleges tovább antibiotikumokat adni. Ilyen esetben allergológiai vizsgálat is javasolt - ha még nem történt meg - viszont a melléküregek valódi állapotát csak arckoponya CT-vel lehet kideríteni, ezen látszanak a rostasejtek, valamint az iköböl és az is, hol hol, milyen vaskos a nyálkahártya. Gyermek esetén CBCT-t szoktunk kérni, mert ez lényegesen kevesebb sugárterhelést jelent. Valamint endoscoppal is meg kell nézni az orrát és az orrgaratot: nincs-e megnagyobbodott orrmandulája.A lényeg az orrlégzés helyreállítása. Rhinospray plusz maximum egy hétig adható, mint az összes többi összehúzó orrcsepp. Allergia ellen a nazális szteroid reggel-este befújva folyamatosan adható. Én javaslom:orr endoscopia, CBCT,köptetőként asztmás, valószínűleg allergiás gyermek esetében nem borostyánlevél, azaz növényi alapú köptetőt adnék, hanem ambroxolt, ami a tüdőre is jó hatású. Megpróbálhat Nasodren orrspray-t adni, lefekvés előtt 1-1 befúvás orrfelenként, kicsit csíp, de reflexesen kihajtja a melléküregekből az összes váladékot. Naponta 1x szabad befújni, belélegezni szigorúan tilos. Abban az esetben nem hat, ha melléküreg polipok is vannak. Jobbulást kívánok dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Asszonyom! Nagy tisztelettel olvasom érdeklődő levelét, hisz Ön egészségügyi szakmai feladatot lát el a férje ápolásával kapcsolatban és a legjobbat akarja nyújtani számára! Minden elismerésem a gondos ápolás miatt! Viszont nem tudok Önnek korrekt, tökéletes választ adni. Nem tudom, miért készítettek az Ön férjének végleges gégekanült és azt sem tudom, milyen az ő általános állapota. Amikor olyan munkahelyem volt, ahol operáltam és kanülös betegeim is voltak, a külső gégekanült maximum havonta egyszer cseréltem. A kanül alatti gézlapot naponta cserélte a beteg, mert átázott. Eleinte átázott, hosszabb kanül viselés esetén már nincs váladék. A tartós kanül viselőt azért néztem meg havonta, hogy lássam, a sztóma nyílás környékén nem képződik-e sarjszövet. Nem értem a problémáját, mert azt írja, hogy " a külső kanül napi cseréje nem engedi begyógyulni az egy hónappal előtti vágás sebét". A kanül pont azért lett kiképezve, hogy a vágás / légcsőnyílás/ sebe soha ne gyógyulhasson be és a nyíláson - kanülön át - kapjon a beteg levegőt. Tehát az a lényeg, hogy a nyílás fennmaradjon. Sokaknál szép keres nyalás marad a légcsövön és később kanül nélkül élnek ezzel a nyílással tovább. A kanül belsejét sem szoktuk naponta sokszor cserélni, mert ez általában felesleges. Maximum naponta cserélik, akkor kimossák és fertőtlenítik. Amennyiben hurutos és sok a váladék, akkor ezt a beteg felköhögi és a kanül betétnél összegyűlik. Ha ez a helyzet, akkor szívót kell szerezni és a kanü lbetét közepébe belenyúlva leszívni a váladékot. Ebben az esetben is elég a naponkénti kanül betét csere. Ha sűrű a váladék, akkor az orvos ír fel váladék oldót, amit óvatosan és nagyon lassan a nyalásba lehet csepegtetni. nagyon óvatosan, mert ha sok folyadékot nyomunk be, akkor belefulladhat a beteg. A mandzsetta felfújását a kanül készítő szakorvossal kell megbeszélni. A mandzsettának az a szerepe, hogy a készített mesterséges nyílásba tökéletesen passzoljon a kanul és mellette ne jusson be folyadék. Nem tudom, miért nincs felfújva a mandzsetta. Ennek semmi köze a sebhez+ Ugyanis a gége falához tapad, a nyílás alatt, tehát nem a sebhez. Vazelinnel a külső, fixen behelyezett kanül alatti bőrt kell vékonyan bekenni naponta egyszer. A kanül cseréje - sem a külső, sem a belső kanülé - nem fájdalmas! Ön nem nyúlkál a férje légcsövébe azért, mert a belső kanül cseréjével nem áll kapcsolatban a légcsővel. AS kanül külső cseréjét az első időkben szakorvos végzi. A szívóval a kanülbelső méretének magasságában kell csak benyúlni a nyílásba, azaz ebben az esetben sem kerül kapcsolatba a férje légcsövével. Szíváskor arra szoktuk kérni a beteget, hogy köhögjön és ezt a légcső váladékot is kiszívjuk.! Ne féljen, a nyílás lassan lekerekedik, később kanül nélkül is fennmarad. Őszinte elismerésem az aggódó, gondos ápolásért. dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Kérdező! Az elrágott bors valóban csípő / égető érzést okoz! Hisz ezért használunk borsot. Ha ön a nyállal kevert bors darabot félrenyelte, akkor mint minden félrenyelés,, ez köhögési rohamot és gégegörcsöt okoz. Szinte fullákol az ember és kétségbeesve levegő után kapkod. Természetesen egy borsszem darabkája nem okoz nyomásérzést. A köhögési rohamot valóban követheti rekedtség, hisz a hangszalagok " megviseltettek" A baloldali tompa nyomásnak szervi oka nincs. Ugyanis a tüdőnek 2 fele van. Jobb oldali és baloldali. Azaz hörgő mindkét oldalon van! Ha - elvileg - bármilyen apró idegentest lejut az alsó légutakba, akkor onnan már nem vált ki köhögési rohamot.Ezért a légutak tovább nem tisztulnak.- A borsszem elrágása utáni csípő érzést a borsból felszabadult illó anyagok okozzák, a garatból és nem a tüdőből. Természetesen, ha légzési problémája van, orvoshoz fordulhat, bár nem hiszem, hogy ilyen lenne. Az alsó légutakba került apró idegentest vagy ott betokolódik, azaz a szervezet körülveszi tokkal és tovább nem okoz panaszt. Vagy - ad abszurdum - tüdőgyulladást okoz. Az alsó légutakba jutott idegentestet bronchoskopiával - he megtalálható - ki lehet venni. Bár ilyen panasz esetén, csak vélelem miatt bronchoscopiát nem végeznek, mert felesleges. dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Uram! Előzőleg Valakitől azt kérdezte: " pszichés, vagy szervi?" Jelen levelére egyetlen válasz létezik: PSZICHÉS!!! A nyaki szorítás és gombócérzés pszichés. Eredetileg glomus hystericus = hisztériás csomó. Manapság pszichésnek becézzük. A kétoldali kulcscsont felett van a kulcscsont feletti árok. Mko. az ádámcsutka, illetve a gége alatt is van egy árok, bemélyedés. Ezek kb. egy arasznyira vannak egymástól. Ennyit az anatómiáról. Természetesen, ha csomót érezünk, akkor krákogunk. Mivel Önnek szervi baja nincs, természetesen eszik is, alszik is. Ön a kerespestarcsai kórház fül-orr-gégészetén jelentkezett vizsgálatra, ahol Önt a főorvos ki/megvizsgálta. A főorvost jól ismerem, a szakma egyik legjobbja. Semmi extrát nem kellett mondania, csak annyit, amit mondott: minden rendben van, Önnek szervi baja nincs. Azaz daganata sincs! Ha bárminemű elváltozása lenne, azt a főorvos észrevette volna! Mint sokaknál észreveszi, akik valóban betegek. Elképzelhető, hogy merev nyak szindrómája is van, ami tartási rendellenesség, a fizioterápiás kezelés, valamint nyaki gyógytorna megoldja. Én viszont hosszú , aggodalmas sorait látva sokkal inkább lelki okra gondolok. Minden normális ember fél a ráktól.Azaz a rosszindulatú daganatoktól. De az Ön esetében ez a rettegés kóros! Valamint hiába félünk, ez a rákot nagyon nem érdekli ha kialakulni kényszere van! Mélységes szánalommal olvasom az Önhöz hasonló fiatal férfiak " segélykérő" leveleit. Hiszen Önök valóban betegek, de ennek a betegségnek pszichiátriai megnevezései vannak. Ez nem a szakterületem, azaz pontosan nem tudom megnevezni. Carcinofobia = rákos betegségtől való félelem Képzelt betegek.. Pánik betegek, stb., A lényeg= a félelem elhatalmasodása, ami uralja a mindennapjait! A félelem, rettegés olyan mély, lelki barátságot kötött Önnel is, hogy nem akarja elengedni, hanem szorosan magához öleli, azonosul vele! Legalább van valami fix támpontja: a FÉLELEM, ami végérvényesen az Öné. Szereti, babusgatja! 42 éves fiatal " pasi"-nak olyan sok szép élménye lehetne, olyan sok feladata, munkája, tartalmas kapcsolata, értelmes életcélja, hobbija... Azaz rengeteg dolog betölthetné az életét! És akkor egy negyvenes pasi elkezd " nyavalyogni", mindenféle jelet vél felfedezni, ezekre rápozícionál, iciri-piciri, banális, napi panaszait felnagyítja, jajong, kényszerképzetei alakulnak ki, lelkesen magához öleli az Ő nagyon-nagy problémáját, szétnéz a net-en, ahol minusz IQ-jú, jajongó sorstársakra lel, még jobban fél-retteg és a középkorú, normális emberek tartalmas élete elrohan mellette. Önnek egyetlen feladata van: keres egy pszichiátert, aki elküldi pszichológushoz és a képzelt szörnyű betegségek világából visszatereli a valóságba. És megtanítja élvezni a pillanatot, a munkáját, a kapcsolatait. Azokat is értékelni kellene! Én nem szoktam együtt " ríni" a "nyavalygó", bár nem beteg fiatal és középkorú férfi betegeimmel. / nőből, hála Istennek, ilyen kevés van, bár van / Ma már - mert idős vagyok - nem erősítem a betegség tudatukat, hanem meghallgatva és kikérdezve őket tükröt tartok eléjük. Ebbe a tükörbe nagyon, kínosan ciki beletekinteni! És tudatom, hogy szájüregi daganatszűrés az, ha a fogorvos, vagy szájsebész, vagy fül-orr-gégész gondosan megvizsgálja. Attól még soha, senki nem lett örök életű, ha daganatszűrést kért. Bár a szűrővizsgálat ajánlatos. A böfögés is lehet lelki, bár gyomorsav probléma is okozhatja, valóban. Meg pl. rágógumizás is. Tehát próbáljon pszichológust keresni, nyaki lazító tornagyakorlatokat végezni, sportolni, odaadóan dolgozni, hobbit találni és ne csak az életfunkcióira koncentráljon! Találjon párkapcsolatot / normális ember hosszú távon nem viseli el a rákos betegségtől rettegő, nyavalygó társat / Szívesen megvizsgálom, alaposan. És kikérdezem hosszan. De ha mindezek eredménye az lenne, hogy Ön megítélésem szerint pszichiátriai eset, azt kíméletlenül megmondom. Ma már nem az a célom, hogy a betegek elvárásait erősítsem, hanem az, hogy a véleményemet megmondjam. Ennek sokan nem örülnek, többen megorrolnak, de aki elhiszi a hallottakat, annak megadatik a gyógyulás útja, amin hozzáértő szakemberek vezetik. Jobbulást kívánok dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Kérdező! A vízszerű orrfolyás,a tüsszentés és az éjszakai orrdugulás allergiára utal. Allergia kivizsgálással az esetek 1/4-ében nem tudjuk kimutatni az allergiát. Önnél is negatív lett a teszt eredménye. Mivel időnként elszíneződött orrváladékot is észlel, feltételezhető az, hogy az allergiás nyálkahártya felülfertőződött. Melléküreg gyulladás is okozhat rossz szájízt. Véleményem szerint fül-orr-gégészhez kellene elmennie és tisztázni az orrstátuszt. Tengervizes orrspray-t lehet alkalmazni,bár ebben a helyzetben véleményem sz. nem megoldás, hisz döntően híg vizes az orrváladéka. Mivel nem tudom, van-e rostasejt gyulladása, esetleg polipok, feleslegesnek tartom a vény nélküli készítmények vásárlását. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke