• Dr. Gerencsér Emőke

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        151

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Gerencsér Emőke legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! Önnél készült mellkas CT vizsgálat, itt leírták azt, hogy mit látnak, de diagnózist nem kapott. A légcső kb 14 cm hosszú, kissé lapított henger alakú cső, amelynek az átmérője kb. 17 mm. A légcső falának egy pontján látják ezt a kis, 2,5 mm-es elődomborodást. Erről az lehet gondolni, hogy itt, ezen a ponton a légcső falának a "C" betű alakú porca egy helyen ellágyult. Mivel itt meggyengült a porc, lehet, hogy a puhább kötőszövetben kis, hólyag szerű / = diverticulumszerű/ elődomborodás keletkezett. Elképzelhető, hogy ez okozza a krákogást. Nem tudok sem az állapotról, sem annak kezeléséről nyilatkozni azért, mert Önnek még nincs diagnózisa, hanem a kivizsgálása kezdődött el. További tüdőgyógyászati vizsgálatokkal tudják majd eldönteni azt, hogy konkrétan mi ez az elváltozás, miért alakult ki. Így marad, esetleg változni fog. Tehát kizárólag az Ön tüdőgyógyásza tud majd a feltett kérdéseire válaszolni akkor, ha már ismertté válik a diagnózis. jöbbulást kívánok üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Kedves Kérdező! Ezt az állapotot fül-orr-gégésznek kell megmutatni. Az érintett oldali garatmandula felső pólusánál a középen lévő világosabb rész lehetne akár papilloma is, de az nem egy kiemelkedő, babnyi terime közepén alakul ki. Azaz kép alapján semmiféle vélemény nem mondható. A szájszag miatt is szükség van fül-orr-gégészeti vizsgálatra. A nyelv is lepedékes. Még az is előfordulhat, hogy egy kis letokolt tályog alakult ki. Tehát minél hamarabb menjen fül-orr-gégészhez. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke UI: Bármi is lesz a diagnózis, én ezt a garatmandulát a későbbiekben kivetetném!
        Tisztelt R.G.! Fülzúgás esetén, ha a dobhártya ép, akkor részben a nyaki keringésre összpontosítunk, részben az orr-melléküregek állapotát ellenőrizzük. Mivel Önnél készült arckoponya CT, ezért ezt kell a fül-orr-gégész szakorvosnak végig néznie és elemeznie. Tehát nem csak a röntgen orvos lelete számít, hanem az is, mit lát ezeken a felvételeken a szakorvos! A mometasone hatóanyagú orrspray allergia ellenes szer: Az antibiotikum tartalmú orrspray bakteriális gyulladást hivatott leküzdeni. Ez 2, különböző kórelőzmény. Az arcüreggyulladásnak - bár vannak klasszikus tünetei- de például rostasejt gyulladás is fenn állhat, ami a net-en fellelhető tünetek hiányában is fenn állhat. A NASODREN Prevalin orrspray - ez ciklámengyökér kivonat - megoldja a fülkürt környékén jelentkezett gyulladás " kihajtását", azaz szabaddá teszi a fülkürtöt, azaz ebben az esetben a dobüreg szellőzése helyre áll, mégis azt kell Önnek mondanom, hogy szerintem a következőkre lenne szükség: 1., fül-orr-gégészeti vizsgálat 2., tympanometria = a dobüregi nyomásviszonyok bemérése 3., orr-endoscopos vizsgálat 4., az arckoponya CT elemzése fül-orr-gégész szakorvos által. 5., nyaki gerinc röntgen vizsgálat. 6., tinnitometria = a fülzúgás műszeres bemérése 7., ha valóban van arcüreg cisztája és idült melléküreg gyulladása, akkor ezt műtéttel kell megoldani! 8., A fejfájás és a halántéki szorító érzés bizony, nem mindig melléküreg gyulladás tünete. 9., Természetesen megpróbálhat naponta 2x mometasone orrspray-t alkalmazni, valamint naponta 1x Nasodren Prevalin orrspray-t alkalmazni, ezzel Ön kárt nem okoz. Tehát látatlanban nem tudok korrekt véleményt adni. Szívesen megnézem Önt, konzultálok Önnel a jelenlegi helyzetéről - természetesen OEP finanszírozott rendelés keretében = ez Önnek pénzébe nem kerül. Az OSEI-be jöhet a rendelésemre hétfőn-pénteken 7.30-13.30 között, vagy szerdán 7.30-12.30 között, a kartonozó ad időpontot. tisztelettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Levélíró! Az alkohol fogyasztás - főleg, ha ez alkalmi - aktuálisan lehet feszültségoldó is, a környezet által elvárt is, de alkalmi ivóknál bizony, gyakran okoz másnaposságot. Ilyenkor másnap jelentkezhet hányinger, nyelőcső égés, fejfájás, szédülés, gyengeség érzet és több, más tünet. Nem baj, legalább felméri most, hogy milyen mennyiségű szeszt bír el Ön. És mától ehhez tartja magát! Ha a nyelvcsap megnagyobbodott, ez a legtöbb esetben allergia jele. Túlérzékenység! Természetesen nem dagad meg akkorára, hogy ez légzési, vagy nyelési zavart okozna, de idegentest érzetet, diszkomfort érzést fenn tud tartani. Azt azért meg kellene kérdeznem, hogy Ön miért figyeli a nyelvcsapját? Ezt általában az ember nem szokta nézegetni! Azt gondolom, ez a panasza már megszűnt. De ha a nyelvcsap még mindig megnagyobbodott - akár vizenyős - akkor célszerű elmenni egy fül-orr-gégészeti vizsgálatra. Akár allergia is lehet. A pillanatnyi - akár túlzott - alkohol fogyasztás nem szokott ilyen klinikai jelet produkálni. Tehát célszerű lenne az orr - és orrgarat endoszkopos vizsgálata is ebben az esetben. Jobbulást kívánok Dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Levélíró! Kedves Ákos! Engedje meg nekem azt, hogy kissé más szemszögből lássam a helyzetet! Én úgy gondolom, hogy ha valakinek már diagnózisa van, akkor célszerű körbe érdeklődnie. Hisz a diagnosztizált betegségéről szeretne többet tudni. De ha nincs diagnózis, csak a Beteg által elmondott panaszok / észlelések vannak, akkor nem feltétlenül az a legbölcsebb, ha a net-en tájékozódik. Hisz a legtöbb esetben nem elegendő a beteg által észlelek ismerete, mert ez gyakran tévútra vezet. Tévútra vezeti a beteget is, a válaszoló orvost is. Ha személyesen találkoztunk volna, megkérdeztem volna azt, hogy ilyen fiatalon miért használ esténként füldugót? Van-e olyan környezeti háttérzaj, ami miatt ez feltétlenül szükséges? Hogy húzta ki? Mindkét füléből? Ha alszom és álmomban odanyúlok a fülemhez és abból kihúzom a füldugót,akkor ez általában semmiféle sérülést nem okozhat. Az Ön füldugója nem egyedi, az Ön hallójáratának a méretére készített füldugó, hanem egy " boltban" vásárolható, puha " valami". Azaz sérülést nem okozhat! Nagyothallást, diszkomfort érzést egyáltalán nem okozhat. Kivéve, ha a füldugóval a saját, normál termelődő fülzsírját bedugta és a fülzsír lemezke tapadt a dobhártyájára. Tehát láthatja, a válaszoló szakorvosok megpróbálnak az Ön által elmondott helyzet ismeretében " tippelni". Ez Önt sokkal nem viszi előbbre, mert ez is lehet, meg az is. Minden jót kívánok Önnerk dr Gerencsér Emőke
        Kedves Ákos! A füldugó kivétele / kirántása nem okoz sérülést a hallójáratban.Ez véleményem szerint nem hozhat létre sem érzékenységet, sem tompább hallást. Természetesen akkor, ha az egész füldugót kivette, azaz nem maradt bent / tört le/ a vége.Tehát semmiféle károsodásra nem kell gondolni. Az Ön által alkalmazott füldugó síma felületű, puha, nem gondolom, hogy a vége beszakadt. Egyetlen ok az lehet, ha a zsinórt nagyon meghúzta, de ekkor meg tompa hallás nem jön létre. Amennyiben diszkomfort érzése, vagy panasza van, fül-orr-gégészeten megnézik. Látom, többfelé írt, Dr Zaránd főorvos válaszolt már Önnek, válasz levelektől nem fog javulni, ahhoz szakorvosi vizsgálat szükséges! Minden jót kívánok dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Érdeklődő! Januárban jelentkezett egy jobb oldali mülzúgása. Folyt az orra és az orr nyálkahártyája gyulladt, piros volt. Hallásvizsgálat történt, az idegi hallása rendben van, de vezetéses nagyothallást mértek. 2 hétig használt nazális szteroidot - Mometasone - Ezután mindkét füle eldugult esténként, napközben is, de felállva, vízszintes helyzetben, biciklizve normalizálódott a helyzete. Ön keringési problémára gondolva ideggyógyászhoz fordult, aki betahisztin és nootropil hatóanyagot írt fel. A szakma szabályai szerint.Ezeket Ön ma is szedi. Önt zavarja a szomszédból kiszűrődő zaj tavaly augusztus óta és nem tudja eldönteni azt, hogy a külvilági zaj okozza-e a fülzúgást, vagy szervi baj. A januári " vírusos hasmenésének" nincs oki kapcsolata a fülzúgásával! Kapott antihisztamint, nazális szteroidot, majd orális szteroidot. Szteroid hatására a fülcsengése javult, de felálláskor jelentkezik, lefekve halkul, főleg jobb oldalra fordulva, akkor kb. 20 perc alatt megszűnik. Önnek alacsony a vérnyomása, a keringés javítókat szedve kissé emelkedett. Napi folyadékbevitelét az optimálisra emelte. Panaszai a szoptatás befejeztével jelentkeztek. A következőkre gondolok: 1.,Hallásvizsgálata normális, de milyen a dobüregi nyomása? / tympanogram/ Ilyen esetben a következőkre gondolok: 1., nyaki gerinc Rtg 2., tympanometria 3., pszichiáter véleménye - különös tekintettel a szoptatás után jelentkezett panaszokra! 4., nyomatékosan pszichiáteri véleményre azért, mert Ön kétszer kérdez rá az infúzióra. Tehát Ön valami miatt azt vélelmezi, hogy Önnek infúzióra lenne szüksége! Ami nem igaz, de ha lelkileg ez a szüksége, akkor sokkal egyszerűbb infúziót adni Önnek, mint erről lebeszélni! Mivel Ön - szerintem - fiatal, babája van, már nem szoptat és szervi / lelki/ pszichés panaszasi vannak ezért elsődlegesen pszichiáterre lenne szüksége és nem fül-orr-gégészre és nem neurológusra. Biztos vagyok abban, hogy Önnek nincs szervi baja! Kívánok gyors gyógyulást és tökéletes egészséges dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Hölgyem! Ezek nem hólyagok, hanem kis retenciós ciszták / nyálciszták és nyiroktüszők - vegyesen. Volt egy felsőléguti gyulladása, amit a háziorvos a szakma szabályait szem előtt tartva kezelt. Minden gyulladásos területről / deréktól felfelé / a nyirok lefelé folyik, azaz például melléküreg hurut, vagy gyulladás esetén a garatfal irányába és ott kis nyirokpárnák jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer működik. Mivel a garatmandulákat kivették, hát jobban látszanak, feltűnőbbek. Természetesen ha szárazabb a nyálkahártya, akkor tünetek is jelentkezhetnek, bár ez a kép egyértelműen gyulladást követő állapot, amivel semmi tennivaló nincs. Természetesen mutassa meg fül-orr-gégésznek, ez Önt meg fogja nyugtatni. Ha szárazabbnak érzi a garatot, akkor - főleg fűtési időszakban - a szoba páratartalmát emelni érdemes és naponta 2 - 3 liter folyadékot fogyasztani. Ettől a hólyagnak vélt kis elváltozások maradni fognak. Lehet öblögetni fertőtlenítővel: pl. Corsodyl öblögetővel este - reggel, de ez az esetleges gyulladást mérsékli, maga a " hólyag" marad. Azaz semmi komoly. üdvözlöm dr Gerencsér Emőke
        Kedves Mihály! Az arcüreg Ct lelete a következőt jelenti:Az összes melléküregben polipok fejlődtek ki. A polipok jóindulatú nyálkahártya burjánzások, azaz a csontfalak mindenütt épek. A polipok alakja olyan, mintha egy körtét néznénk, lefelé lógnak, de növekedve összenyomják egymást, ezért látszik még itt-ott egy pici levegő közöttük. Már a homloküregek is tele vannak és a koponya alapról lelógó iköblökbe is terjed a folyamat. Latinul pansinusitis-nek hívjuk = minden tele van. Egyetlen megoldása a műtét, minél hamarabb!! Műtét technikailag - szerintem - a legnehezebb fül-orr-gégészeti műtétek egyike azért, mert endoszkóppal az orrból nem tudják a homloküregeknek és az iköbölnek minden részét elérni és belátni. Tehát ha a legjobbak közé számító orvos operálja, akkor sem lehet garantálni a polip mentességet műtét után.Ezt érdemes tudni esetleges későbbi félreértéseket elkerülendő. Érdemes lenne alapos allergológiai vizsgálatot végezni, hogy ki tudnak-e olyan allergiát mutatni, amely jelentősen fokozza - kezeletlenül - a kiújulás kockázatát. Mindezek tudatában is feltétlenül operálni érdemes, mert egyrészt az orrlégzést biztosítja, sőt a szaglást is.Nem alakulnak ki jellegzetes mély fejfájások, az idült gyulladás a műtéttel " eltűnik", nem lesz felülfertőződés, ugyanis a polipok felszínén előszeretettel ragadnak meg gombák, baktériumok. És ha ki is újulna, akkor is szabad az útja a lelógó polipnak, mert a pici rostafalakat lefelé megnyitották és a természetes nyílásokat kiszélesítették, tehát ez biztosítja, hogy recidiva esetén sem fog szövődmény kialakulni. Sok sikert kívánok dr Gerencsér Emőke
        Kedves Kriszti! Decemberben közel 3 hétig kezelték folyamatosan váltott - 3 különböző csoportba tartozó - antibiotikummal. Mivel nem említi azt, hogy probiotikumot szedett volna, azt gondolom, hogy a bélrendszeri panaszok ezért jelentkeztek. És a legyengült immunrendszer miatt könnyen kaphatott vírusos fertőzést. Úgy értelmezem, hogy az orrgaratban érez felülről lecsorgó, kevés, de sűrű váladékot. Mivel a fül-orr-gégészeti vizsgálata és az orrgarati + garati bakteriológiai vizsgálat negatív, ilyen esetben én arckoponya CT-t szoktam javasolni. Azon pontosan látható, hogy van-e esetleg idült melléküreggyulladás / nyálkahártya megvastagodás / polip. a rostasejtekben, vagy az arcüregben. Heveny megfázás, felsőléguti betegség jelentkezésekor a kórelőzmény miatt forróitalport javaslok. Megpróbálhat Nasodren prevalin orrspray-t használni , ez képes kihajtani a kóros váladékot reflexesen, naponta 1x befúvás orrfelenként. És talán a fentiekben leírtakat is el kellene végezni. És a fűtéses időszakban figyelni kell arra, hogy a helység páratartalma 50-60 % között legyen, valamint a napi folyadékbevitel érje el a két litert - ettől felhígul a váladék. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Kedves András! Önnek idült mandulagyulladása van. Ha például gócvizsgálatra küldenék, akkor a fül-orr-gégészeti szakvélemény az volna, hogy Ön góc pozitív. Az ilyen garatmandulát kivesszük, mert az ilyen állapot gyógyszerrel nem befolyásolható. Mandulakő nincs. Amit így nevez, az az idült mandulagyulladás jele: rizszemnyi, piszkos szürke - sárgás csomó, a járatokban gyűlik össze és detritusznak hívjuk.Felesleges és káros kipiszkálni, vagy kinyomni, mert ilyenkor egy kis része bekerülhet a keringésbe és távoli góc tüneteket tarthat fent. Természetesen panasz-és tünetmentes, azaz nem tudunk róla, amíg az orvos nem mondja el. Az, amit zsákszerű kinövésnek nevez, az pici betokolódott detritusz, vagy retenciós ciszta, önmagában nem betegség, csak a háttérben megbújó idült gyulladás másik jele. Sem a napi nézegetéstől, sem a piszkálástól nem fog változni a garatmandulák kinézete. Ha a detritusz csomó túl nagyra nő, akkor lenyeli és azt hiszi, hogy " elmúlt". Aggodalomra nincs ok, fül-orr-gégész majd nézze meg és véleményezze. Üdvözlettel: dr Gerencsér Emőke
        Kedves Mihály! Nem tudom, mi van az orrában és azt sem, valóban hólyag-e?? Elhúzódó panaszai miatt mindenképp lássa Önt fül-orr-gégész. Nekem a következő elképzeléseim vannak: 1., a hetek óta tartó nátha már rég melléküreg gyulladás, erre azt mondanám, hogy Nasodren Prevalint fújjon be esténként 1x naponta. 2., a baloldali konstans orrdugulást polip is okozhatja, akkor viszont a Nasodren nem hat. 3., a felsőbb szintek állandó gyulladása miatt az orrbemenetben a bőrnyálkahártya találkozásánál, vagy kissé mögötte kis berepedések jöhetnek létre, ezek közül egy elfertőződött. Mindenesetre ez a lényegtelenebb, mert ha szőrtüsző gyulladás, fel lehet nyitni, antibiotikumos orrkenőccsel lehetne kezelni, de az alapbetegséget ez nem oldja meg. Hát érdemben segíteni nem tudok, mert az Ön orrát alaposan végig kell nézni és megszüntetni ezt a kellemetlen állapotot. üdvözlöm, dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Levélíró! A felvétele értékelhetetlen!! A hátsó garatfal erei talán kifejezettebbek.A nyelv pedig végképp nem látszik jól. Ezen a képen a nyelvgyöknek a mandulák alatti része kicsit duzzadtabb, de ez az erőltetett szájnyitás miatt ilyen! Fül-orr-gégész nem mond véleményt kinyújtott nyelv és erős nyakprés esetén, hanem lazán kell kinyitni a szájat, a nyelvet nem szabad kiölteni, ebben a helyzetben tudjuk áttekinteni az anatómiát. A garatfal erei sokszor tágultnak tűnnek normál esetben is.A garatmandulák mérete normális, illetve annál kisebb. Az elülső garatív nyelvgyöki alján 1-2 nyirokpárna látszik. Azaz ezen a képen semmi lényeges, kóros elváltozás nincs. A garatfal vérbősége nagyon gyakori. Például: A kívánatosnál kevesebb folyadék bevitele, túl száraz levegő, idült mandulagyulladás - ebben az esetben a garatmandulát megnyomva abból detritusz ürül - reflux betegség atípusos tünete is lehet, dohányzás is okozhatja, néha stressz is. A fényképen nyelv lepedék nem látható. Valószínűleg a nyelvgyökön és a nyelv középső részén láthat összefüggően világosabb, szürkés színárnyalatot. Ez talán a keserű ízt érzékelő hátsó nyelvbimbóknál kifejezettebb, bár azok nem nagyobbak. Azért nem tudtak okot mondani, mert klinikailag kóros elváltozása nincs! A következő kérdéseim lennének: 1., Miért nézegeti a torkát, ha nincs panasza? 2., Mi történt Önnel fél évvel ezelőtt, amikor elkezdte figyelgetni a szájüregét? Ez lehet munkahelyi, párkapcsolati, tanulási probléma is, de rosszul értelmezett információ is állhat a háttérben, azaz rengeteg, nem szervi gond. 3., Miért pont Candida? Ez már lerágott csont! Nekem az a véleményem, ha egy bonyolult nevű gombás fertőzésről lenne szó, az nem volna ilyen divatos, a Candida azért divat, mert könnyű kimondani! 20-30 éve mindenki tudta, hogy az újszülöttet szájpenésszel = Candida - viszik haza a kórházból és gyorsan gyógyul. Valamint a fehér folt letörölhető, az alapja vérbő, piros folt és tömött plakk-ként látszik. A nyelvbimbók - ezek biztosítják az ízérzékelésünket - gyakran elszarusodnak. Ilyenkor kifejezettebbek és általában fehéresek, szürkések. Ha nyelvkaparást alkalmaz, akkor a mechanikai inger miatt egyre jobban elszarusodnak! Azaz nyelv lepedék esetén javasolt: fogmosás, fogselyem alkalmazása a fogközök tisztításához, Corsodyl-os öblögetés. De ne vigye túlzásba a szájöblögetőt, szájspray-t.Az elszarusodó nyelvbimbókat élvezeti cikkek és gyógyszerek elszínezhetik, ilyenkor sárga / barna / fekete/ fehér stb., színű szőrös nyelv is megjelenhet. Az álmatlanság és gyakori fejfájás is pszichés háttérre utal elsősorban. Tehát ebben az esetben nem gondolok szervi bajra. És a " fül" nem két "l" betű!!!, hanem csak egy. Bár páros szervünk. A legjobbakat kívánom Önnek 9 órával az új esztendő kezdete előtt. dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Uram! Örüljön annak, hogy a refluxot műtétileg meg tudták oldani. Nagy valószínűséggel a - döntően - reggeli nyelések alatt észlelt ropogás a laser-rel végzett nyelvgyöki beavatkozás miatt jelentkezik. Még az evés utáni krákogás is belefér ebbe. "Síma" garatmandula műtét" után is hónapokig előfordulhatnak hasonló panaszok. Nem hiszem, hogy a gégéjét kamerával kellene nézegetni, mert biztosan rendben van. A torok köszörülés jelentkezésekor próbálja meg az Isla Cassis torokpasztillát, el kell szopogatni.Az altatás miatt nem alakul ki ropogás. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke
        Tisztelt Kérdező! Torokgyulladásban mindig van idegentestérzés, bár a pszichés tünetekre is jellemző ez. Örülök, hogy készített fényképet, mert a szövegből el sem tudtam képzelni azt, hogy Ön mit nevez gömbnek. A fotón jól látható, hogy a baloldali mandulaheg mögött a hátsó garatköteg kissé meg van vastagodva. Hisz gyulladásban a nyirokszövet mindig megnagyobbodik - ez a dolga - és mivel garatmandula nincs, annak a szerepét a hátsó garatfali nyirokszövet vette át. Nincs ebben semmi különleges. A képen az is látható, hogy a felvétel időpontjában ez kissé erezett volt. Azt nem írja, hogy mire allergiás és " szezonban" milyen gyógyszert szed. Allergiában lehet torokköszörülés, de ez nem okoz szájpadsebet! Az " elhagyatott beteg érzés"-t nem tudom, hogy mit jelent, talán fáradékonyságot. Ha az aszpirin segített, akkor megfázással összefüggő érzés lehetett. Természetesen torokgyulladás alkalmával a nyaki nyirokcsomók közül is megnagyobbodik néhány / van belőlük több száz/ Természetesen a leírás és a mellékelt fotó alapján nem lehet korrekt választ küldeni. Javaslatom a következő: fül-orr-gégészeti vizsgálat, allergia vizsgálat, a horkolás miatt az orrgaratot is meg kell nézni, a váladékozás miatt lehet arckoponya CT-t készíteni - hisz Ön allergiás - és megnézni a melléküregek állapotát, mert pl. horkolást polipok is okozhatnak. Az inhalatív allergiás betegek között valóban gyakoribb a reflux betegség, mint az egészségesek között, ez gasztroenterológia szakterülete. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke