• Ciklus késleltetése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az iránt érdeklődöm, hogy a Yasminelle tabletta szedésekor is fennáll-e annak lehetősége, hogy a ciklusomat kb. egy héttel eltoljam. A tabletta tájékoztatója csak arról ír, hogy az előző levél beszedése után egy újabb teljes levelet kellene beszedni, és így egy mentsruáció teljesen kimaradna. Ha lehet, ezt szeretném elkerülni, és csak egy pár nappal eltolni. Várom válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Kérdező!

        Írok erről magának a menzesze eltolása fejezetben. Fogamzásgátló tabletták Előnyök:A fogamzásgátló tabletta az egyetlen 100%-osan megbízható, biztonságos és kényelmes módszer a családtervezésben. Azonban nemcsak a nem kívánt terhesség ellen van védőhatása. Ez az egyetlen fogamzásgátló módszer, amely nemcsak a terhesség, hanem a méhen kívüli terhesség ellen is véd. Más fogamzásgátlási módszernek nincs ilyen hatása a méhen kívüli terhesség ellen. Tudományosan bizonyított, hogy véd a kismedencei gyulladások, petefészek gyulladás, a petefészek- és a méhtestrák, a vastagbélrák valamint az endometriosis ellen is. Az endometriosis egy igen kellemetlen nőgyógyászati megbetegedés, erős alhasi fájdalommal és a hasban összenövések kialakulásához vezet, valamint a női eredetű meddőségek jó részéért felelős. A fogamzásgátló tabletta, amennyiben szabályosan szedi a gyógyszert, rendszeressé teszi a menstruációt, csökkenti a menstruációval járó vérveszteséget, jelentősen mérséklődik a menstruáció körüli panaszok úgy, mint hasi fájdalom, hangulatváltozások előfordulási gyakorisága. Persze a legfontosabb, hogy biztonságos vele a szexuális élet. Szedés alatt nem kell a terhességtől rettegni, önfeledt és biztonságos szexet kínál, amikor a párok egymásnak adhatják át magukat, és nem a terhességtől való rettegésnek. Nem kell félni, ha kiszakad az óvszer. Természetesen a nemi betegségektől, így az AIDS és a hepatitistől nem véd. Szerencsére Magyarországon ezen betegségek előfordulása viszonylag ritka, viszont jelen pillanatban a terhesség megszakítások aránya igen magas, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek. Sajnos figyelembe kell venni, hogy a terhesség megszakítás egy műtét, aminek akár halálos következményei is lehetnek, de persze a meddőség sokkal gyakrabban szokott bekövetkezni, vagy kismedencei illetve petefészek gyulladás. Az óvszer biztonságos a nemi betegségek ellen és mindenképpen javasolt a használata alkalmi párkapcsolatok esetén a nemi betegségek ellen való védekezés miatt. Azonban, akármi történik az óvszerrel, akkor is ott a gyógyszer, ami a nem kívánt terhesség ellen megóv. Ugyanis egy nem védett szexuális aktus során a terhességnek jóval nagyobb az esélye, mint annak, hogy nemi betegséget kapjon el egy fertőzött személytől. Szedés előtt:Fogamzásgátló tabletta szedés elkezdése előtt szükségesek bizonyos vizsgálatok. Így fontos a rákszűrés levétele illetve laborvizsgálatok. Ezen kívül tudakozódnunk kell, hogy volt-e a családban valakinek mélyvénás thrombózisa. Ugyanis, ha több rokonnak is volt már ilyen betegsége, akkor mindenképpen kivizsgálás javasolt a gyógyszert elkezdőnek, hogy van-e thrombózis hajlama, mert ilyenkor a fogamzásgátló tabletta elősegítheti annak bekövetkeztét. Szedése:A fogamzásgátló tablettát a menstruáció első napján kell elkezdeni szedni, ugyanez a helyzet, ha újonnan vagy ha több hónapos szünet után kezdi el szedni. A menzesz első napján attól a perctől védettséget ad, amint bevette az első szem gyógyszert. Természetesen ehhez az is feltétel, hogy a következő napokon sem felejti el a tablettát bevenni. A gyógyszert lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni. Ehhez ki kell választani egy olyan időpontot, amikor biztosan nem felejti el bevenni gyógyszert, ez lehet reggeli, vagy fogmosás közben, vagy az esti sorozat nézése közben, egy a lényeg, hogy ne felejtse el sohasem bevenni a szemeket. A gyógyszert 21 napig kell szedni (kivéve a Gracialt mert azt 22-ig illetve a Loettét és a Tri-Regol 21+7-est, mert ott nincs szünet, és 28 napig kell a gyógyszert szedni) utána 7 nap szünet (a Gracial esetében 6 nap, a Loette és a Tri-Regol 21+7 esetében nincs szünet), majd a 8. napon elkezdi szedni a következő levéllel. Amennyiben rendesen szedte a tablettákat, akkor a 7 nap szünet alatt megjön egy menstruáció szerű vérzés, de ettől függetlenül a 8. napon újra el kell kezdeni szedni a gyógyszert, akár van még vérzés, akár nincs. A 7 nap szünet alatt is van védettség, de csak akkor, ha a 8. napon újra beveszi a gyógyszert. Az első hónapban előfordulhatnak enyhe panaszok: émelygés, fejfájás, barnás vérzés a szedés alatt stb. Ez a gyógyszerhez való hozzászokása a szervezetnek. Amennyiben a fejfájás, hányinger, szédülés stb. nem szűnik meg pár napon belül, akkor vissza kell menni a nőgyógyászhoz, mert akkor a gyógyszerváltás szükségszerű. Amennyiben vérzés van, úgy az előfordulhat, akár az egész első hónapban. Tulajdonképpen az első három hónap gyógyszer szedése alatt előfordulhat kisfokú barnás vérzés, amennyiben a következő hónapokban is jelentkezik, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert akkor gyógyszer váltása szükséges. Amennyiben rendesen szedte a gyógyszert, akkor a vérzés ellenére fogamzásgátló hatás nem szűnik meg. Elfelejtés:Amennyiben elfelejti bevenni a tablettát, akkor 12 órán belül lehet pótolni úgy, hogy a fogamzásgátló hatás ne szűnjön meg. Amennyiben ezen 12 óra lejárta után veszi be a bogyót (tehát a 2 tabletta bevétele között több, mint 36 óra telik el) úgy a fogamzásgátló hatás sajnos nem lesz 100%-os és nem arra az egy napra, hanem az egész hónapra vonatkozóan, ez még akkor is így van, ha pl. a második szem bogyót felejtette el bevenni. Akkor sajnos egy hónapig nincs 100% védelem. Ilyenkor az elfelejtett gyógyszert ki kell hagyni és a soron következő szemmel kell folytatni a szedést. Amennyiben a következő nap pótolja az elfelejtett és a soron következő tablettát, akkor sem tér vissza a fogamzásgátló hatás, és a megnövekedett hormon bevitel miatt a következő napokban vérzés jelentkezhet a szedés alatt. Két vagy több napig elfelejtett gyógyszer szedés után azokat a napokat ki kell hagyni és azzal a nappal kell folytatni a szedést, amikor eszünkbe jut bevenni a gyógyszert. Természetesen ilyenkor is más védekezési módszert is kell alkalmazni, mert a fogamzásgátló nem hat. Nagyon fontos tudni, hogy minden egyes változtatás a tabletta szedése alatt (elfelejtés, egy nap 2 tabletta stb.) vérzészavarokat okozhat. Tehát a vérzés nem egyértelműen azt jeleni, hogy nem lehet terhes, mert a vérzés a megtermékenyítő képességet nem zárja ki. Hasmenés:Amennyiben hányás vagy hasmenés van, akkor is folyamatosan kell szedni a gyógyszert, de sajnos ilyenkor sincs 100% védelem, és ugyanígy szedni kell a gyógyszert, de más védekezési módszerről (óvszer stb.) is gondoskodni kell. Ez szintén nem egy napra, hanem akár egy egész hónapra vonatkozik. Sokan gondolják azt, hogy hasmenésnek számít ha többször megy az ember WC-re. Hasmenésnek azt mondjuk, amikor az ember rendszeres egymás után alhasi görcsök kíséretében vizes székletet ürít. Sohasem hasmenés az, ha egy nap többször van normál széklet. A hányás definíciójával nem szokott probléma lenni. A fogamzásgátló és más gyógyszerek szedéseA fogamzásgátló hatását elvileg más, egyidejűleg szedett gyógyszerek gyengíthetik. Tulajdonképpen a legtöbb gyógyszer nem befolyásolja a fogamzásgátló hatást, amennyiben pedig a hét nap szünet alatt szed gyógyszert, akkor pedig természetesen nem szükséges más védekezési módszer, mert a hét nap szünet alatt is van védelem, és nem azért, mert az utolsó szem fogamzásgátló hatása még tart. Általánosságban az javasolt, hogy amennyiben valaki a fogamzásgátló tabletta mellett más gyógyszer is szed, akkor legalább két óra különbséget tartson a fogamzásgátló és a másik gyógyszer szedése között. A legjobb, hogy az egyiket reggel a másikat este szedi, ha persze tudja. Ha azonban mégsem bízik a gyógyszerekben ilyenkor, és teljesen biztosra akar menni, akkor a más gyógyszer szedés ideje alatt más védekezési módszert is választ, de természetesen a gyógyszer lejárta után a fogamzásgátló hatás újra visszatér. A kúpokra, krémekre, kenőcsökre, vitaminokra a fent említettek nem vonatkoznak, mert azok nem befolyásolják a fogamzásgátló gyógyszert. Menstruáció eltolása:Igazság szerint nem igazán javasolt a menzesz eltologatása, mert az később mindig megbosszulja magát, és közti vérzések képében a páciens számára kellemetlenségeket okozhat. A tablettaszedés esetén az ember előre, akár hónapokra, évekre előre is meg tudja mondani, hogy éppen valamikor lesz-e vérzése vagy sem. Tehát nem érdemes a gyógyszerrel variálni, hanem egyszerűen a nyaralást vagy a kirándulást kell a menzesz időpontokhoz igazítani. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a gyógyszer szedésében nincsen kihagyás, és nem tolódik el a ciklus előre vagy hátra egy vagy több napot. Azonban bárkivel előfordulhat, hogy egyrészt hirtelen jut tudomására, hogy elutazik valahova, vagy olyan program adódik, amikor igen kellemetlen lehet a vérzés. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ilyen alkalmak lehetőség szerint ritkán történjenek, mert egy idő után a szervezet nem tudja hová tenni a változtatásokat, és vérzés léphet elő akkor is, amikor az ember legkevésbé szeretné. Nagyon fontos különbséget tenni a bi- vagy trifázisos illetve a monofázisos készítmények között. Az előbbi gyógyszereket szedőknek kicsit bonyolultabb a menstruáció eltolása, mint a többieknek. Ezen készítmények a Triodena, Gracial, Triquilar, Tri-Regol, Trinordiol. Amennyiben ezen gyógyszerek valamelyikét szedi, akkor a menzesz eltolását a következőképpen kell végrehajtani. A hónap befejezése után amikor a 7 nap szünet következne akkor előveszünk egy újabb levél gyógyszert. Ezt azonban nem az elejéről, hanem a végéről kezdjük el szedni, vagyis minden nap egy szemet visszafele haladva. Nagyon fontos, hogy csak néhány napot lehet így eltolni, tehát maximum 4-5-öt, mert ha már váltunk a másik összetételű tablettára, akkor vérzés jelentkezhet. Egyébként sem biztos, hogy a plusz 4-5 nap alatt nem jön-e meg a menzesz. Ilyenkor ne csináljunk semmit, hagyjuk abba a gyógyszert. Ezután az eltolt napok után következik a 7 nap szünet, amikor megjön a vérzés és persze ezeken a napokon is lesz fogamzásgátló hatás. A 7 nap szünet után a 8. napon újra elővesszük a megkezdett levelünket, és most már nem a végéről, hanem az elejéről kezdjük el szedni, ahogy elő van írva. Ez a ciklus azonban rövidebb lesz annyi nappal, ahánnyal az előző ciklus hosszabb volt. Utána ismét 7 nap szünet és a 8. napon már egy új nem megkezdett levelet kell elkezdeni szedni. Amennyiben így tesz, akkor egész idő alatt lesz fogamzásgátló hatás és a harmadik levélnél már helyreáll a normál ciklus. Monofázisos készítmények esetén, tehát az összes többi készítményt szedőknél a módszer nem ilyen bonyolult. Itt ugyanis akárhonnan elkezdhetjük szedni a gyógyszert és hasonló módon, ahogy az előbb leírtam. Tehát a befejezett levél után elkezdi szedni a következő levél elejétől, majd maximum 5 napig szedi, utána 7 nap szünet és a nyolcadik napon a megkezdett levéllel folytatja. Persze ebben az esetben sem ajánlatos 4-5 napnál tovább eltolni a menzesz elkövetkeztét. Amennyiben előrébb akarja hozni a menstruáció eljövetelét, akkor egyszerűen előbb kell abbahagyni a gyógyszer szedését annyi nappal, ahánnyal előrébb akarjuk hozni a menzeszt (itt is maximum 4-5 nappal lehet eltolni a ciklust), majd a 7 nap szünet után a 8-ik napon a következő levelet kezdjük el szedni. Ilyenkor azonban nem kell megőrizni a félbehagyott levelet, hanem egyszerűen ki lehet dobni. Így aztán meg lehet oldani például, hogy ezentúl ne a hétvégén, hanem hétköznap jöjjön meg a vérzés. Természetesen, ha vissza akarunk térni a régi ciklushoz, akkor a félbehagyott levél szemeit is be kell venni. Különböző készítmények:Magasabb hormontartalmú nem korszerű készítmények. Ilyen a Cilest, Anteovin. Magasabb hormontartalmú, de már korszerű hormon összetételű gyógyszerek a Marvelon, Gracial, Mercilon, Novynette, Regulon. Alacsonyabb hormontartalmú, de nem korszerű hormonokat tartalmazó készítmények a Tri-Regol, Regulon, Loette. Az alacsony hormontartalmú és természetesen korszerű készítmények közé tartoznak a Meliane, Femoden, Lindynette 20 és 30, Harmonet, Minulet. Vannak olyan új hormon összetételű gyógyszerek, amik ezeken kívül még egyéb hatással is bírnak. Így nem növelik meg a fogamzásgátlók szedése mellett gyakori a víz visszatartást és nem okoznak hízást, sőt még sok esetben segítenek a felszedett kilók leadásában. Természetesen ezek nem fogyókúrás gyógyszerek. Emellett csökkentik a vérnyomást is, így magas vérnyomásban szenvedők is szedhetik. Ezen készítmények a Yadine és a Yasminelle. Speciális készítmény a Diane 35. Ugyanis ez a gyógyszer ugyan magas hormontartalmú, de elsősorban nem fogamzásgátlóként alkalmazzuk. Ez egy olyan hormont tartalmaz, ami jelentősen gátolja a pattanások kialakulását és a fokozott szőrnövekedést. A korszerű hormon összetételű készítmények is csökkentik a pattanások és a szőrök növekedését, de a Diane ezen hatása sokkal erősebb. Ezért elsősorban olyan lányoknak való, akiknek nagyon erős a pattanásképződésre és a szőrösödésre való hajlamuk. A mellek méretét befolyásolhatja a gyógyszerek szedése. Természetesen a magasabb hormontartalmú készítmények jobban, de persze elsősorban nem a hatásuk miatt, hanem mert fokozzák a hízásra is a hajlamot. A nagyobb testsúly mellett a mellek is nagyobbak. Az alacsony hormontartalmú készítmények is kicsit növelhetik a mellek méretét, de ez a növekedés nem jelentős. Tehát aki nagymértékű növekedést vár a gyógyszertől, azt ki kell ábrándítani, mert igazán látványos mell növekedést kizárólag a plasztikai sebész tud elérni. Melyik gyógyszer kinek javasolt:A fiatalok fogamzásgátlására mindenképpen alacsony hormontartalmú készítmény javasolt, az elhízottaknak pedig inkább a Yadine és a Yasminelle. Amennyiben nagyon erős a szőrösödésre illetve a zsíros bőrre való hajlam, azoknak a Diane 35 szedése javasolt. Meddig szedhetők: Tévhit, hogy a fogamzásgátlót csak egy-két évig lehet szedni. Természetesen rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, amibe beletartozik az évenkénti rákszűrés és a laborvizsgálatok a gyógyszerek addig szedhetők, ameddig gyermeket nem akarnak. A fogamzásgátló abbahagyása után a gyógyszer önmaga hamar kiürül a szervezetből, ezért is kell naponta szedni, mert egy nap alatt megszűnik a hatás, ha nem pótoljuk a gyógyszert. Tehát közvetlenül a gyermekvállalás előtt abba lehet hagyni a gyógyszer szedését, és természetesen nem kell türelmi időt várni, hanem rögtön lehet próbálkozni. Egyrészt nem biztos, hogy a hölgy partner rögtön az első hónapban teherbe esik, de amennyiben a terhesség létre is jön, biztosan semmilyen hatással nem lesz a születendő gyermekre a fogamzásgátló. A fogamzásgátló gyógyszer abbahagyása után, főleg, ha valaki több évig szedi, előfordulhat vérzészavar. Ez általában úgy szokott történni, hogy a gyógyszer abbahagyása után akár több hónapig nem jelentkezik vérzés. Vagy egy normális vérzés után ritkább menzeszek jelentkeznek és sokkal enyhébb vérzések. Ez azért van, mert a fogamzásgátló szedése alatt gátlódnak az agyban a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok, és amikor az ember abbahagyja a szedést, akkor bizonyos egyéneknél ez a gátlás nehezebben oldódik, és így a vérzés vagy nem következik be, vagy pedig ritkábbá válik. Ez a jelenség nem baj, hiszen nem szükséges miatta orvosi kezelés, és természetesen orvoshoz sem szükséges fordulni, csak ha fél év után sem jön meg a vérzés. Amennyiben a partner gyermeket szeretne, akkor a belső hormon gátlás miatt a terhesség sem jön létre, tehát akkor viszont ennek elősegítésére orvosi kezelés szükséges.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-07-11 00:16:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 13:16

        Tudjon meg többet: menstruáció
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Két hete sajnos vetélést indítottak meg nálam a 18. terhességi hét betöltését követően, a babánál diagnosztizált down-szindróma miatt. Oxytocinos infúziókat kaptam, a baba "megszületése" után egyből műtétre...
        Üdvözlöm Doktor Úr. rákszűrésem eredménye 2 hónapja P2,illetve enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio LSIL, és reaktív sejtelváltozással járó gyulladás reparatio . betadin kúpot javasoltak,majd új szűrést. a mai szűrés során az...
        Kedves Doktor Nő, Doktor Úr! A párommal kisbabát szeretnénk és már meg volt az első próbálkozásunk, csak valamiért véreztem az aktus után és zöldes váladékot tapasztaltam mikor elmentem a mosdóba. Még soha nem fordult velem ilyen elő. Ez...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azért kerestem fel, mert legutóbbi nőgyógyászati vizsgálatom némi kételyt hagyott bennem. A tárgy előtt egy kis előzmény: 13-14 éves korom óta menstruálok. Akkor egy ideig rendben volt a dolog, de később 16-17...
        Tisztelt doktor Úr/Nő! Körülbelül 2 éve szeretnénk férjemmel gyermeket,ami eddig sajnos nem sikerült.Férjemnek márciusban derült ki hogy baj van a spermájával,mind a morfológiájával,mind a mozgásukkal.Illetve herevisszér tágulata is...
        46 éves nő vagyok. Három gyermekem van. 24-25 napjára szokott megjönni a menstruációm. Nagyon sok szokott lenni, nagy darabok szoktak leválni. Ennek tulajdonították vérszegénységem, szinte egyfolytában vastablettát szedek. Többször volt,...
        Tisztelt Doktor Úr! Háromgyerekes anya vagyok, 34 éves. Legkisebb gyermekemet 2 évvel ezelőtt szültem, sajnos szoptatni nem tudtam, és a vérzésem is 6 hét után teljesen rendszeressé vált. Kb. fél éve azonban a következő problémám...
        Kedves Doktor úr! A menstruációm többé kevésbé pontosan szokott megjönni 26 napos átlagban a ciklusom. Évek óta nem szedek fogamzásgátlót és nem élek nemi életet sem. A menstruácóm három napja múlt el, a naptáram szerint 5 nap múlva...
        Jo napot kivanok! A problemam az lenne, hogy korulbelul 2 hete van egy viszonylag eros huvelyi folyasom, inkabb tejes es surubb jellegu, hal szagu. Nem vettem tul komolyan, de amikor elkezdett kicsit viszketni is lent akkor elegge megijedtem, nem eros a...
        Tisztelt doktor úr/doktornő! Július 4-én megjött a menstruációm,majd 10-én mikor már kezdett elmúlni, nagyon erős görcseim voltam, és újra elkezdtem menstruálni. 17-én elmúlt, elmentem a nőgyógyászomhoz, aki gyulladáscsökkentőt írt...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a kérdésem,hogy az Estrofem tabletta tényleg alkalmazható a méhnyálkahártya vastagítására? Azért vagyok bizonytalan mert nálam progeszteron hiányt állapítottak meg, illetve a peteérés hiányát(PCO), ha jól...
        Kedves Doktor Úr! Több olyan tünetem van, ami esetleg egy korai stádiumban levő méhtestdaganat jele lehet. Menstruáció előtti világos piros vérzés, vizes folyás, fémes szagú menstruáció és hüvelyváladék. Még nem szültem - tegyük fel...
        T.Doktor úr! Mirenám van már 2 éve. A menstruációm fél év alatt rendeződött (kb. 3 napig tartó pecsételő vérzés), de az utolsó menstruációm kb 2 hete folyamatosan tart. Lehetséges hogy elmozdult a spirál, vagy valami más probláma...
        Tisztelt Doktor! 2013 Októberében lett megállapítva az endometriózis nevű betegségem. Tavaly novemberétől bevezetésre került 6 hónapon keresztűl egy injekció amit a szegedi nőgyógyászati ambulancián írt ki az orvos(ez idő alatt majdnem...
        Tisztelt Doktor! 2013 Októberében lett megállapítva az endometriózis nevű betegségem. Tavaly novemberétől bevezetésre került 6 hónapon keresztűl egy injekció amit a szegedi nőgyógyászati ambulancián írt ki az orvos(ez idő alatt majdnem...
        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Három hétig tartó menstruáció miatt fr.abrasiot végeztek sürgősséggel. A szövettani vizsgálat eredményét csatolom. Kérem szíves szakvéleményét a lelettel kapcsolatban. Köszönöm. Üdvözlettel.
        Tisztelt Dr Nő vagy Dr Úr szeretném meg tudni hogy a Gyógyszer tári vazelin biztonságos e szexuális síkosításra és mi történik ha szájba kerül ? Válaszát előre is köszönöm
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kb egy hónapja megállapították, hogy a petefészkem policisztás. Kb 5-7 mm-esek a ciszták. Ezután azt mondták, hogy szedjem a Premens tablettát napi egyszer. Most tudtam le az első havi adagot. Az évben most volt...
        Tisztelt Doktornő, Doktor úr 2 és fél éve váladékozik mindkét emlőm, nyomásra zöld folyadék ürül. Endokrin kivizsgáláson voltam 2 éve, prolactin szintem normális volt,hipofizisemben elváltozást nem találtak (MRI). Évente járok...
        Jonapot nekem eggy olyan kérdésem van hogy 5 hete volt 1 vetélésem meghalt a babám ! És mondta az orvos hogy 4 hét mùlva eggyütt lehetek a párommal ! Nállunk ťórtént az hogy eggyütt voltunk használtunk gumit mert ugye 2 3 honapig nem lehet...