• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 22 éves vagyok, fogamzásgátló tablettát szedek 4 éve. Ez idő alatt beállt a menstruációm, ebben a hónapban viszont egy héttel korábban jött meg. Ilyen még nem fordult elő velem, és aggaszt a dolog, mert nem is...
        Tisztelt Doktor Úr! 4 éve próbálkozunk gyermek vállalással, de sajnos nem sikerül. Teherbe tudok esni de a 8.-9. hétnél mindig elvetélek. Tavaly januárban méhsövény miatt műtöttek majd szeptemberben teherbe is estem, de sajnos ismét...
        Tisztel Doktor Úr! Kellemetlen problémával fordulok Önhöz, amely megkeseríti mindennapjaim. Kb. 1 éve fáj a szex. Hirtelen jelentkezett, különösebb ok nélkül. Párommal másfél éve vagyunk együtt, az utóbbi 1 évben szenvedés a szexuális...
        A legutolsó nőgyógyászati vizsgálatom körülbelül másfél éve volt, ahol hivatalosan is megállapították hogy PCOS/PCOD betegségem van. Az orvosom elmondta, hogy ezt gyógyítani nem lehet, fogamzásgátlóval előidézhető a menstruációm,...
        Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati szűrővizsgálaton jártam melynek eredménye ASCUS. 1 hónap múlva ismét megyek, amikor az orvosom elvégzi a HPV szűrést. Nagyon félek, nem tudom, hoghy meg kell e ijednem? Az lenne a kérdésem, hogy a fenti...
        Tisztelt Doktor úr! Egy hete nőgyógyászati vizsgálaton az orvos hüvelygyulladást állapított meg nálam. Hüvelygombával illetve hüvelygyulladással évek óta küzdök, évente többször is előfordul nálam. Most megint pár hónapig nem volt...
        Tisztelt Doktor Úr! 2 hete felkerestem a nőgyógyászomat általános kivizsgálás miatt, valamint mert közösülésnél mélyebb behatoláskor fájdalmat érzek. Ezt leszámítva más tünetem nem volt. Amit kaptam: Dalacin hüvelykrém, Fluconazole 150...
        Tisztelt Doktorúr! A HPV szűrés két törzset is diagnosztizált, az 56 és 66-os törzset. Egy levél fogamzásgátlót elszedtem, de nem tudom érdemes-e fertőzöttség esetén folytatni. Válaszát előre is köszönöm!
        Tisztelt Doktornő/ Úr! A ciklusom 21. napján történt egy "balesetes aktusom", az óvszer bennem maradt, és feltehetőleg került spermium a hüvelyembe. Ezután meleg vizes hüvelyöblítést végeztem és rá 18 órára szedtem be az Escapelle...
        Tisztelt Doktor Úr! A HPV teszt 56-os, magas kockázatú tipust mutatott ki, a citológiai vizsgálatom eredménye sajnos csak két hét múlva lesz meg, de nagyon aggódom a HPV fertőzés miatt. A kolposzkópiás vizsgálaton a nőgyógyász nem látott...