• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Tömösváry Zoltán
        Dr. Tömösváry Zoltán nőgyógyász, drtomosvary.hu
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 10 napja voltam nőgyógyászomnál, aki ránézésre gyulladást állapított meg a hüvelyemben. Felírt egy hüvelykúpot, melyet a gyógyszertárban készítettek el. Azt mondta, ezt 10 napig használjam, majd utána 10 napig...
        Tisztelt Doktor Úr! A menstruációm előtt két héttel alhasi fájdalmam illetve enyhe hasi görcseim voltak körülbelül 1 hétig. Az első 2 napban este zuhanyzásnál ilyen kocsonyás, zselészerű hüvelyváladékot tapasztaltam. (Nem nagy...
        Üdvözlöm Doktorúr/nő! 5 hetesen lágyéksérvel műtöttek meg,majdnem ráment a bal petefészkem.Mióta mensturálok rendszertelen,egy ideig szedtem fogamzásgátlót (simycia)akkor semmi gond nem volt,minden hónapban teljes pontossággal jött...
        Tisztelt Dr. Úr/Dr. Nő! 2014.03.20.-án egy nőgyógyászati vizsgálat során az alábbiakra derült fény: Uterus mérete: 76x39mm szerk norm, Endometrium vastagsága 6.1 mm, benne egy 3,9 mm-es felritkulás látható. uterus mögött kissé jobbra egy...
        Szükséges-e hormonvizsgálat, ha miomát diagnosztizáltak? A mioma a progeszteron ösztrogén hormon egyensúly felbomlása következtében alakul ki.
        Kedves doktor úr!Körülbelül 1 éve élek aktiv nemi életet és ez alatt többször is volt már vizeletfertőzésem. Az utóbbi időben viszont nagyon gyakori a barna folyásom.Volt amikor menstruació helyett is csak barna folyasom volt, vagy épp...
        Kedves Doktor úr/nő! Március 25-én barnázást tapasztaltam, egészen ápr 1-ig eltartott. Nem volt nagy mennyiségű, a tisztasági betét használata elég volt. Anyuék azt mondták mindez normális. Olvastam az interneten, ha 1 napnál tovább tart,...
        Tisztelt Doktor úr! 2 éve kivették a méhemet és hólyagsérv műtéten estem át. Eddig semmi problémám nem volt. Pár hónapja kevés sárgás váladékot vettem észre a fehérneműn, ezért nőgyógyászhoz fordultam, ő nem talált akkor...
        Üdvözletem! Segítségre lenne szükségem.. Tegnap voltam nőgyógyásznál (rendszertelen menstruáció miatt ) Kértem hüvelyi ultrahangot. Nos látott egy 10 mm-es jól körülhatárolt hyperechogén gömbölyded képletet a...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Elkeseredésemben írok Önnek.Az a baj,hogy roppant fájdalmasak a vérzéses időszakaim,sőt,már az előtte lévő pár nap is.Az első két nap,napi 4-6 db.Fortedollal és Apranaxszal túlélhető csak.A vér mennyisége is ezen...
        Tisztelt Doktor úr! Február 20.án volt meg utoljára,április 5.én voltam nőgyógyásznál ahol 5hetes terhesnek állapítottak meg,16mm petezsákkal,benne szikhólyaggal. 24.-én kell ismét mennem. A héten viszont erős hasi fájdalom és enyhe...
        Tisztelt doktor úr ! 40 éves nő vagyok.Azt tapasztalom,hogy közvetlenül menstruáció után alhasi fájdalom jelentkezik.Leüléskor az ágyékom környékén hasító fájdalmat érzek (vizelés közben is).Görcsölök és gyakori hányinger...
        Tisztelt Doktor Ur/ Doktornő! Olyan panasszal fordulok Önhöz , hogy kb. Az elmult fel évben nagykn keves a menstruacios verzesem. Általában pontosan (max 1-3 nap kesessel) megjon aztan 2 napig jobban megvan ( naponta 3 tampon vagy betét) aztam 1,5...
        Üdvözlöm! 19 éves lány vagyok, és egy olyan problémám lenne, hogy amikor a párom felveszi az óvszert, és vége az aktusnak, utána égő érzés van a hüvelyembe. Ez kb fél éve van, előtte semmi ilyesmit nem tapasztaltam. A párom 28 éves,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 26 éves nő vagyok, menstruációs ciklusom 30-32 nap közötti. 11 napja késik a menstruációm. A mai napon,reggeli vizeletből negatív terhességi tesztem volt. Terhességi tünetet nem észlelek magamon. Ez esetben mi...
        Jónapot! A nagyajkam belso felén egy borsószemnyi kitapintható (rendesen megfogható) bor alatti csomó van. Mi lehet ez? Nagyon félek. Kérem minél elobb válaszoljon! Elore is köszönöm.
        Tisztelt Doktor Úr! Hiszteroszkópia után (csak diagnosztikus, mindent rendben találtak) mennyi idő múlva élhetünk házaséletet (védekezéssel)és a könnyű mozgás, sport pár nap múlva tényleg megengedett? Köszönettel,
        Tisztelt Doktor! 2 éve fogamzásgátlót szedek, 1 évig Cypromixet, aztán Minervát írt fel az orvosom. Mindig napra pontosan megjött a menstruációm, ált. 4-5 napig tartott, kevés vérzéssel, hasi görcsök nélkül. Most azonban 2 nap után...
        Tisztelt dr ur .Mindenütt azt olvasni hogy fogamzásgátlás után inkább kimarad a vérzés vagy ritkul,nekem forditva van 20 napra 15 napra jon meg,7 honapig szedtem a triregolt azért mert előtte is 20 napra jott es orvosom felirta,mi lehet most...
        Tisztelt "Webbeteg"! Nekem egy enterobacter kobei nevű baktérium került a hüvelyembe. Kaptam rá antibiotikumot, amit 10 napig kell szednem. Valamint hüvelykúpot is. Most az antibiotikumot el tudom kezdeni szedni menstruáció alatt is. A hüvelykúpot...