• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor úr! A petevezeték(ek) elzáródásának okairól érdeklődnék. Olvastam, hogy korábbi műtét és egyéb eljárások, illetve nemi úton terjedő betegségek okozta gyulladás okozhatja. Lehet más oka is? Egy sima bakteriális (nem nemi...
        Kedves Doktor úr! Egy elég komoly problémával kapcsolatban kerestem fel Önt! Már közel 6 éve szenvedek erős hüvelyi folyástól. Ez enyhén sárgás illetve fehér színű, elég erős, kellemetlen szagú, időnként túrós állagú. Már...
        Tisztelt Doktor Úr! 38 éves vagyok, a férjem 50. Már 20 hónapja próbálkozunk a babával, de eddig sikertelenül. Mindkettőnknek van már gyermeke az előző házasságból. A ciklus 7. napján történt vérvétel eredményeim: Lh: 4,7 mU/L Fsh:...
        Tisztelt Doktorúr! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy pár hete fájdalmat érzek a szexuális együttlét elején,1-2 perc után viszont már nem. Olyan érzés mintha az elején túl szűk lenne. 2 hónapja szedek fogamzásgátlót, és azt...
        Tisztelt Doktor Úr!!! Szeretnék érdeklődni, hogy ha a méhnyakban kevés szabad folyadék van 18x5mm átm-ben, az mit jelent, normális vagy valamiféle eltérés?! úgy, hogy előtte héten volt meg a menszeszem, durva alhasi görcsökkel végig az...
        Tisztelt Doktor Úr! 14 évesen kezdtem fogamzásgátló tablettát szedni. 11 évesen kezdődött a menstruációm, de sosem volt szabályos,nagyobb szünetek voltak.Úgy érzem emiatt nem fejlődtem ki eléggé. Így most a fogamzásgátló tabletta...
        Kedves Doktor Úr! 18 éves, szűz lány vagyok. Már több hete nagyon viszket a nemi szervem környéki terület, elsősorban a csiklóm, és valamelyest a hüvelyem tájékán. Canesten krémet használok, miután bekrémezem vele, általában...
        Tisztelt Doktor úr! Nálam is diagnosztizáltak HPV NA típust és az orvos Isoprinosine nevű gyógyszert írta fel, de nem tudom pontosan hogy kellene szedni, mi a megfelelő kúra, mert telefonon beszéltünk, nem értettem pontosan, azóta pedig nem...
        Tisztelt Szakértő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy volt egy vetélésem július elején. Azóta háromszor volt menzeszem, az első kettő a vetélést követően 36-36 napra jött meg, aztán 46 napra....ekkor mielőtt a harmadik menzeszem...
        Kedves Doktor Úr! Az lenne a problémám hogy szedek már elég régóta fogamzásgátlót, de most kb 4 napja Rantudil forte kapszulát kell szednem napi 2*1-et és pantoprazol gyomorvédőt napi 1-et este és az estit a fogamzásgátlóval együtt veszem...
        Kedves Doktor Úr! 13.-a a menzesz első napja óta szedem a Mistral fogamzásgátló tablettát. Előtte egyáltalán nem szedtem még tablettát. 13.-a óta nem szűnt meg a vérzésem a mai nappal együtt már 9. napja. Változó van, hogy este erősebb...
        Kedves Doktor úr! Jelenleg a gyógyszertárakban nem lehet utrogestan hüvelykapszulát kapni, csak tablettát. Olvastam, hogy a tabletta nem hat olyan jól és a májra is káros hatással lehet. Mit tegyek? Lehet az orális tablettát hüvelyben...
        Tisztelt Uram! Emlőcisztáim vannak, amiket kb. 12-13 éve UH-n követünk, mert nagyobbak a szokásosnál, sőt, most már kb. évente le is kell szívni (a kenetek mindig C2-k). 47 éves lévén a ciklusom nagyon lerövidült, 16-24 napos ciklusaim...