• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm, van egy 7,5cm-es cisztám amiben már látható szilárd képlet a CA 125 értéke: 13,5 He4 értéke 59,4 Roma score értéke: 10.66 ( ami kóros már 11) Kérdésem a következő: Laporoscopiával egyben kilehet-e venni a cisztát, úgy,...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Olyan problémám van, hogy tegnap este óta rózsaszín folyásom van. Ezt megelőzően a menstruációm 80%a barna volt, ami nàlam még soha nem fordult elő. Majd utána 2-3napig barna folyásom volt. Most a ciklusom 7.napján...
        Tisztelt Doktor Úr! A párom szeméremajkán megjelent egy duzzanat, ami nem akar elmúlni és érintésre érzékeny, kissé fáj. Kérem, hogy vessen egy pillantást a képre és mondja el a véleményét, hogy mi lehet ez, esetleg hogyan lehet otthoni...
        Tisztelt Dr.Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy,múlthónap 14-17.e között meg volt menzeszem. E hónap 7-8.án volt vérzésem de nagyon sötét volt vérzésem. 12.én kellett volna megjönnie menzeszemnek,de eddig semmi,görcsölhasam mint...
        Tisztelt Doktor Úr/ Nő 4 éve a nagyon erős és egyre erősödő menstruációs görcseim miatt nőgyógyászom 2 éve leállítatta a fogamzásgátló szedését.Tavaly nyáron az évi rendszeres szűrés kapcsán mk. ovariumban cisztát talált / 5 és...
        Tisztelt Doktorúr! 48 éves leszek, mensesem kb. 1.5 éve rendszertelen, hosszú hónapokra kimarad, majd 1-1 hónapra ismét jelentkezik. Nem volt ez ellen kifogásom addig, amíg vérnyomásom nem kezdett el ugrálni és dominálóan a pszichés tüneteim...
        Tisztelt Doktor!48éves vagyok3 gyermeket szültem.Soha semmilyen nőgyógyászati problémám nem volt.Harmadik gyermekem 1éves korától Marvelont szedtem ,az előző két gyermekem születése előtt is fogamzásgátló tablettát...
        Tisztelt Doktor úr! Szülésem óta alhasi illetve deréktáji fájdalmaim vannak.Ki is vizsgált az orvosom rendben a labor is és ultrahangot is nézett.Azt mondta nem lát semmit csak annyi a gond,hogy teljesen hátra van hajolva a méhem és a császár...
        Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy együtt voltam a párommal. Másnap reggelre lett vérzésem, ami hol gyengébb, hol erősebb volt. Ez kb egy hétig tartott. Ez a menstruáció előtt kb 1.5 héttel lehetett. A menstruációm nem jött meg....
        Tisztelt Dr.Úr! Én egy 18éves lány vagyok,és problémám a következő. Egy éve kezdődött minden,amikor is erős menstruációs görcseim és vérzésem volt.Ekkor kaptam vérzéscsillapítót,és gyulladás csökkentőt.Ez februárban...
        Pár héttel ezelőtt felírta nekem a gyerek nőgyógyász az első fogamzásgátló tablettám (Rezia) amit minden nap kell szedni. ( még nem feküdtem le fiúval) Előző héten hétfőn jött meg a menzeszem és akkor kezdtem el. Kezdett elmúlni,...
        Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a legutóbbi citológiai vizsgálatommal kapcsolatos(ápr 18.). Az eredményben az áll, hogy kóros hámelváltozás látható. Atypusos sejtek, nem meghat. ASC, nem zárható ki H SIL (ASC-H). Valamint x jelölés van az...
        Tisztelt Doktor Úr. 9 hete volt egy abortuszom.Azóta nem jön meg a mensesem.Már kettő terhességi tesztet is csináltam(az egyiket ma),de mind a kettő negatív lett. Többször van olyan érzésem,hogy meg fog jönni (görcsölés,derékfájás) de...
        Szóval 20 éves nő vagyok, aki 2 évig szedett fogamzásgátló tablettát, másfél éve abbahagytam első 2-3 hónapban abbahagyás után nem jött meg, majd sikerült beállnia...azonban 3hónapja ismét problémák vannak... februárban jött meg...
        Tisztelt Doktor Úr! Már hosszabb ideje menstruációm előtt kb. 5 napon keresztül barna folyásom volt, majd 6 napig normál menstruációs vérzés. Egészségügyi küretet javasoltak. 2016. 04. 22. -én volt a küret, minden rendben zajlott. 2016. 05....
        Tisztelt Doktor Úr! Pár napja a clitorisom környékén fehér színű anyag gyűlik fel. Szaga nincs, nem folyós állagú, kicsit érzékeny, amikor hozzáérek. Ha megnyomkodom a két oldalán, akkor a széle körül jelenik meg. Tudna nekem...
        Tisztelt Doktor Úr! 25-26 napos ciklusaim vannak. a 18. napon voltunk együtt a párommal , óvszert és spermicid kúpot használtunk. Az aktus után az óvszerben nem találtunk ondót. A párom viszont érezte, mikor ejakulált. Ellenőriztük, nem volt...
        Kedves doktorúr/ doktornő! Néhány napja a hüvelyem végénél kívül, majdnem a gát részen, a kisajak végén, abból kinőve egy viszonylag puhább, a bőrömmel nagyjából megegyező színű, érintésre kissé fájdalmas, viszkető csomót...
        Jónapot!panaszom a következő lenne,aprilis 12.én volt terhesseg megszakítàsom,verzes szinte masnapra elmult,de mivel fajt a hasam,lazam nem volt folyas enyhe vilagos szinűpar napig visszamentem a korhazba ahol a mutet volt,megneztek ularahangal nem...
        Tisztelt Doktor Úr! 20 éve egyedül élek.Volt férjemnek voltak a nemiszervén apró dudorok, de még nem tudtam mi az. Évek mulva nekem is elkezdtek ilyenek nőni. Párszor voltam nemibeteg gondozóban vele és leszedték. Most már olyan nagyok nőnek,...