• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Korábban már írtam Önnek, hpv 51 és korábbi kenetek miatt. Röviden az előzmény: 2015.12.30-ASC-US. 2016.02.12-HPV 51. 2016.04.06.Negatív-P2. 2016.06.09.-Negatív-P2. 16 napja ismét rákszűrést és HPV tesztet...
        Jó estét Dr úr!Azt szeretném kérdezni,ha a méh gyulladásba van akkor is normálisan megjöhet a havi menstruácio vagy késik?Ha párommal közösülünk fájó,szúró érzést érzek a méhnyak körül és a bal petefészeknél.Ezzel voltam...
        Tisztelt Doktor úr!!! Pár napja észrevettem egy nagyobb csomót (kb. Fél diónyi nagyságú) a nagyajkam hátsó harmadában! Fájdalmat még nem tapasztaltam mellé!!! Sokat olvastam a Bartholin mirigy gyulladásról, de attól félek ez rák!!! A kis...
        Tisztelt Doktor Úr! Néhány hónapja aktiv, genitális szemölcsöket okozó HPV fertőzésem van. Néhány szemölcsön kivül más panaszom nem volt, azonban a legutóbbi, második kontroll vizsgálat alkalmával (a hüvelyfal belső vizsgálatakor) a...
        Tisztelt doktorúr! Időnként fel-fel lángoló égő(külső ,belső nemi szerven), vizeletürítéskor csípő érzés a panaszom, áttetsző, fehéres folytassal, mostmár gyenge alhasi fájdalommal. Voltam már urologian minden leletem negatív lett(...
        Jó estét kívánok! Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy 2 hónapja kimarad a mensesze.Utoljára szeptember 22-én volt meg.Október 7-én voltam utoljára együtt a párommal.Október végén mikor meg kellett volna jönnie a vérzés elmaradt,de...
        Kedves Doktor Úr! Párommal 6 honapja probálkozunk kisbabával. Mindig mértem a reggeli hőmet, és figyeltem magam hogy tudjam mi és mikor történik. Az eddigi ciklusaim 27-28 naposak voltak, sosem késett a menstruációm. Az utolsó ciklusomnál...
        Tisztelt Doktorok!Szeretném megtudni miért áll fenn 1,5-2éve minden hónapba barnás pecsételésem a menzeszemen felül,mi a valódi oka?4-5orvosnál voltam,mindegyik mást mond és nem tudom már kinek higyjek.Szeretnénk testvért 1éve ,azóta nem...
        Tisztelt Doktorúr! 26 éves nő vagyok. 15 éves korom óta folyamatosan szedtem fogamzásgátló gyógyszert.Kb. 3x váltottam de éveken keresztül a Tri-Regolt szedtem. 3 hónapja hagytam abba a gyógyszer szedésését mert a párommal babát...
        Tisztelt Doktor úr! Én azért vagyok kétségbe esve,mert 3 hónapja szültem,és terhességem alatt (ez év január) HPV-t diagnosztizáltak. Az akkori citológiám negatív lett,az előző kóros. Viszont a hathetes kontrollon/ kb. 2 hónapja/ ismét...