• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! A CT leletemmel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Előzmények: Erős alhasi fájdalmak miatt fordultam orvoshoz, majd ultrahangos vizsgálattal a lelet szerint találtak nálam: egy 62x56mm-es többrekeszű, kisebb...
        Tisztelt Doktor úr! 6 hete abrásion és cysta puncitón estem át azóta nem jött meg a vérzésem , most pár napja húslé , és minimális barnázás van, Hormonhiány okozta méh nyálkahártya megvastagodásom volt a szövettan eredménye ,...
        Tisztelt Doktor Úr! Novynette tablettát szedek már pár éve problémamentesen. 9 hónapja új párom van, ez idő alatt 3 felfázásom volt, a legutóbbi pár napja, amire Ciprofloaxin tablettát kellett szednem 5 napig. Az utolsó napon viszonylag erős...
        Jó napot! Nőgyógyászati vizsgálathoz lenne kérdésem. Még nem voltam nogyogyasznal. Az kiderul, ha nem mondom meg, hogy nemi eletet elek, vagy csak annyit lat az orvos, hogy atszakadt a szizhartyam?
        En pcos voltam meg mielott megszuletett a kisfiam.Szoptattam 10honapig.de szoptatas alatt 1x menstrualtam.azota se.szoptatas alatt szedtem a Cerezette fogamzasgatlot.Lehetseges teherbe esni ugy, hogy nincs peteeresem vagyis nem menstrualok?
        Tisztelt Doktoúr! Több mint 3 éve szedem a Rezia nevű fogamzásgátlót. Rendszerint a 2. placebo tablettánál jött meg a menzeszem, azonban az utóbbi pár hónapban vettem észre, hogy nem a megszokott napon jön meg. Mindig előbb vagy később pár...
        2hete megjelent egy, akkor még lilás folt az eggyik nagy ajkamon majd abbol egy bor allati dudor lett es nem nagyon akar elmúlni. Elösző úgy tűnt ,hogy csak begyulladt egy benőt szőrszál , de az nem hinném ,hogy 2hétig gyógyul. Nyomásra...
        Üdvözlöm a sógornőm 17. hetes terhes mindent rendben találtak nála az eddigi vizsgálatokon az utóbbi 1 hétben sokat idegeskedett mert meghalt a nagypapája és ez egy kicsit megviselte. Úgy döntött hogy csináltat egy ultrahang vizsgálatot az...
        Tisztelt Válaszadó! Párommal családtervezés előtt állunk, ennek apropóján elmentem egy nőgyógyászati kivizsgálásra. A rákszűrésen az alábbi eredményt kaptam: LSIL, CIN1. Rendszeresen járok szűrésre, az egy évvel ezelőtti még nem...