• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Tömösváry Zoltán
        Dr. Tömösváry Zoltán nőgyógyász, drtomosvary.hu
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Most hagytam abba a fogamzásgátlót (Nuvaring). Elkezdtem hőmérőzni és vettem ovulációs tesztet is. A hőgörbe és a teszt alapján is 18-án peteérésem volt. Előtte való nap az UH csak egy 10 mm-es tüszőt látott és 7...
        Tisztelt Dr.! Az lenne a kérdésem hogy márciusban szültem, rá két hónapra megjött a menstruációm (ami egy hétig tartott) majd utána csak 3 hónap múlva jelentkezett viszont ennek 6. hete hogy még mindig megvan. Ez a jelenség előfordul e és...
        Tisztelt Doktor úr! 18 évesen elkezdtem fogamzásgátlót szedni, ami kiderült hogy mégse szedhetem. A vérképem nagyon rossz lett tőle. Abbahagytam a szedést azóta folyamatosan késik egy másik doktor úr a Premens nevű gyógyszert ajánlotta és...
        Már pár éve folyton gombás fertőzést állapit meg nálam a nőgyógyászom. Mindig kaptam krémet, kupot, tabletát és lassan elmúltak a panaszok (fehérfolyás, égő-viszkető érzés). Aztán kb. fél év után ismét kezdődött előröl az...
        Tisztelt Doktor Úr! 2012-ben, 36 éves koromban császármetszéssel megszületett a kislányom, ez volt az első terhességem, ami a nyolcadik hónapig teljesen problémamentes volt, utána sajnos cmv fertőzést kaptam, de szerencsére a kislányom...
        Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: Lassan egy éve szeretnénk kisbabát. Legalább 2 éve nem szedek fogamzásgátlót, hanem Pharmatex helyi fogamzásgátlót használtunk amikor még nem akartunk babát. Peteérésem van, a progeszteron...
        Szeretném tudni, hogy terhesség lehet hogyha egy ideje fájnak a melleim feszülnek.és a derekam is iszonyatosan fáj de a menstruációmnak meg van két hete!
        Kedves Doktor úr! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy meg volt a menstruációm szeptember 3.án jött meg 4-5 napot késett. Július 26-27.én voltunk együtt a barátommal...kicsit féltem hogy késett mert megijedtem hogy terhes vagyok.! De...
        Tisztelt Doktor Úr! A problémám az, hogy miután kb. két éve szedtem kb. 4 hónapon keresztül gyenge Jangee tablettát, és 4 hónap után abba is hagytam, mert attól kezdve kevés és sűrű, kocsonyaszerű lett a havi vérzésem, és azóta nem...
        Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy már 10 hónapja nem volt menstruációm de mióta megvan sose volt rendszeres mindig hónapokat késet. Gondolam most is ez a helyzet csakhogy az utóbbi egy és fél hónapba minden nap fáj az alhasam nem kínzó...
        Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapja jelentkezett egy vérzészavar nálam, ami abból állt, hogy 1 héttel hamarabb jött meg a mensesem, és 10 nap alatt sem múlt el. Nem volt sok, csak nem akart elmúlni. Egy adag Norcolut kúra következett, majd a 17 mm...
        Tisztelt Címzett! Olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy 2 éve kiműtötték a pajzsmirigyem - fulladás, és hatalmas göbösödés miatt - . Letroxot szedek, amit mostanra sikerült beállítani, heti 2szer 75mg, többi napom 100mg. Ezek mellett...
        Múlt hónapba menstruáltam rá 3 hétre megint véreztem pár napig. A mostani hónapba több mint egy héttel előbb kezdődött a vérzésem úgy hogy rendszeresen a kiszámitott napon jön meg. A vérzés mennyisége, szine és ideje is megváltozott,...
        Idén július első hetében vetéltem el, 4 hetesen. Nőgyógyász nem látott akkor sem és azóta sem, Hollandiában élünk, itt kicsit máshogy mennek a dolgok. Az itteni szülésznőm (bába) megnyugtatott, hogy nem lesz semmi gond, vizsgálatra nincs...
        Tisztelt DoktorÚr/Nő! 22 éves vagyok, és alhasi görcsök-illetve menstruációs rendszertelenség miatt kerestem fel egy Nőgyógyász szakorvost. Elküldtek nőgyógyászati ultrahangra, ahol előbb egy 10mm -es és egy 12mm-es képletet találtak a...
        Kedves Doktor úr/nő! Havonta, vagy két havonta előjön nálam egy nem is igazán betegség, de annál idegesítőbb idegremegés/rángatózás intim tájékon. Kb 2-3 napig szokott tartani (nem folyamatosan), de pl este elalvás előtt nagyon is az...
        A sport és diéta miatt folyamatosan leáll a ciklusom, és csak a pihenőidőszakban jön meg egyszer, amikor hízok. Már több, mint 1 éve nem volt, előtte is csak egyszer jött meg, ez így megy évek óta. 2 éve az ultrahangon kimutatták, hogy nincs...
        Kedves Doktor Úr/Nő.2013 februárjában császármetszéssel hoztam világra kisfiam.Májusban mivel már nem szoptattam fogamzásgátlót írattam ki.A nőgyógyász Zoely tablettát írt ki akkor.Ezt a gyógyszert egészen októberig szedtem.Októberben...
        Üdvözlöm. Kislányom 17 éves, ez év júniusában megműtötték, és eltávolítottak egy, a bal oldali ováriumból kiinduló köldökig érő 190x115x150mm-es cystát. A szövettan Borderline mucinosus tumort írt le, ezután 3 kemoterápiát kapott....
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! típusos gombás hüvelyfertőzés tüneteim voltak, ezért vettem egy Canesten Combi Uno hüvelytablettát és krémet, mert ez már korábban is segített. Szerdán helyeztem föl, csütörtökön volt egy elég megterhelő...