• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó estét ! holnap lesz két hete (csütörtökön) hogy a barátnőm menstruációja véget ért és együtt is voltunk csütörtökön be is szedte a gyógyszert egész keddig kedden is együtt voltunk(de nem élveztem akkor belé) majd szerdán...
        Tisztelt Doktor Úr! 41 éves nő vagyok. A problémám az,hogy 11 napja nem jött meg a menstruációm. Eddig még nem volt késés a menzeszemben,inkább 3-4 nappal előbb jött meg,ez volt a jellemző. A terhesség teljesen kizárható. Mostanában...
        Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémával fordulok Őnhöz hogy az elmúlt két napban barna hüvelyi folyást tapasztaltam. Nem erős csak maszatoló. Nem tudom hogy befolyásolhatja e hogy SM betegséggel diagnosztizáltak egy hónapja és betaaferont...
        Kedves Doktor Úr! A férjemmel babát tervezünk.A menstruációm soha nem volt rendszeres,de volt már 8 évvel ezelőtt egy méhen kívüli terhességem.Augusztus 6-án volt az utolsó menzeszem. Orvosnál voltam Provera tablettát szedtem 10 napig.A...
        Tisztelt Doktor Úr! Most kezdtem meg 3. hónapja szedni a Rezia fogamzásgátló nevű tablettát. A betegtájékoztatóban az szerepelt, hogy az első naptól kezdve úgy leszek védett, ha a menstruáció első napján kezdem meg a gyógyszer szedését....
        Tisztelt Doktor Úr! Júniusban 6 hetes terhesen volt egy vetélésem, műtéti befejezéssel. (Az oka nem derült ki). A terhesség előtt rendszertelen ciklusaim voltak (30-40 nap), valamint ovulációtól PMS tüneteim is jelentkeztek, főleg...
        Kedves Doktor úr! Jelenleg a gyógyszertárakban nem lehet utrogestan hüvelykapszulát kapni, csak tablettát. Olvastam, hogy a tabletta nem hat olyan jól és a májra is káros hatással lehet. Mit tegyek? Lehet az orális tablettát hüvelyben...
        Tisztelt Uram! Emlőcisztáim vannak, amiket kb. 12-13 éve UH-n követünk, mert nagyobbak a szokásosnál, sőt, most már kb. évente le is kell szívni (a kenetek mindig C2-k). 47 éves lévén a ciklusom nagyon lerövidült, 16-24 napos ciklusaim...
        A párommal most kezdtük el a Pharmatex hüvelykúpot 9 napja,és ma narancssárga színű (lehet a kúptól lett más színű) "menstruációm" volt de nem sok épp egy kevéske. Ez minek lehet a jele vagy előjele? Esetleg beágyazódás? Az utolsó...
        Tisztelt Doktor Úr! 41 éves koromban az akkori nőgyógyászom javaslatára Mirena spirált helyeztek fel a méhembe, mivel méhem enyhén növekedett. 5 év után már nem került vissza, ugyanakkor a petefészkeimben néhány cisztát a méhemben pedig...
        Tisztelt Nőgyógyász! Szeretném a segítségét kérni a 2 hormonvizsgálati eredményem értékelésében. 25 éves vagyok. Menstruációm elég erős, viszonylag sokáig tart (kb. 8 nap) a ciklusom 27-28 napos, pontos. Kisbabát szeretnénk, de már...
        Tisztelt Doktor Úr! Kérdéssel fordulok Önhöz. Kb. 2 hónappal ezelőtt diagnosztizálták a helyi nőgyógyászaton a miómámat. A méhem tetején helyezkedik el mint egy sapka. Spirálom van felhelyezve évek óta védekezésnek. Pár hónapja nagyon...
        Kedves doktor úr, Méhen kívüli terhességem van, ahol a magzat el van halva, jelenleg a felszívódási folyamat van, hetente megyek orvosomhoz, hogy felügyelje, hogy a felszívódás hogy alakul. A héten voltam először, tehát a múlt héten derült...
        Tisztelt Doktor Úr! 41 éves vagyok. 5 hónapja volt egy hiszteroszkópos és egy laparoszkópos műtétem egyszerre. Melynek során egy gyerekfej nagyságú miómát távolítottak el a méhemből. Szerencsére minden komplikáció nélkül. A műtétet...
        Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy nekem volt egy vér vételem menstruációs zavarok miatt..(1honapban kétszer is menstruáltam) elmentrm hormon vizsgálatra ahol vért vettek tőllem de viszont sajnos az eredményeket nem...
        Szeretném megkérdezni a Dr. úrtol , terhes nem vagyok, miert késhet a mensesem? 42 éves vagyok, 3 honapja nem volt sexuális életem. Befolyásolja e- , hogy néha néha cataflant szedek, fájdalom csillapításra? Ill a válltozo kornak köszönthető...
        Tisztelt Doktor Úr! Méhsüllyedésem miatt teljes méheltávolításom volt, valamint hüvely plasztikát is végeztek. 6 hetes kontrollvizsgálaton mindent rendben találtak. Saját magam "vizsgálatánál" álló helyzetben a hüvelyem bemeneténél...
        Kedves Dr Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan térjek át a symíciáról a Tri-regolra? A 7napos szünet után kezdjem el ahogyan a másikat, vagy rögtön a tabletta elfogyása után szünet nélkül? Mikortól véd így, illetve a sorrend piros...
        Kedves Doktor! A mai napon eszre vettem,hogy a huvelyvaladekom veres.A menstruaciomnak 8nap mulva kene kezdodenie.Meg nem allt be teljesen,par nem elteresek vannak. Nem tudom,hogy lehetseges-e,hogy tenyleg huvely verzes?!Mitől lehet?Forduljak nogyogyaszhoz?