• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        05.hó ba voltam szövetminta vételen P3,CIN II-III al . Radio-surge conisatio.Fractionalt Cu, szövettan eredmény :rétegesen el nem szarusodo laphám a portio felszinén amelyben a squamocolumnalis zonába n körülirt területen kiterjedt endocervicalis...
        Tisztelt Doktor Úr! Márciusban 26.-án volt egy terhesség megszakításom beteg magzat miatt a 12. héten. A műtét óta ciklusom fokozatosan visszaállt a régire, 30 naposra. Eddig háromszor menstruáltam a műtét óta. Először 45, másodszor 37...
        Tisztelt Doktor Úr! Háromgyerekes, jelenleg is szoptató kismama vagyok. (A legkisebb gyermek másfél éves, tervezem az elválasztást) Pár éve kraurózissal kezelnek, külsőleg, kenőccsel. Háromhavonta járok rákszűrésre, P1-es, P2-es...
        2010. májusban történt egy kaparás megvastagodott endometrium miatt. Utána évente jártam kontrollra, 2013. július végén még minden rendben volt. Legközelebb sajnos csak 2015. április elején mentem nőgyógyászati vizsgálatra, az akkor...
        Tisztelt Doktor Úr nagyon szépen köszönöm a korai válaszát! Még az előző vagyok és szeretnék még kérdezni ha lehetséges. Voltam nőgyógyászati vizsgálaton meg a laboratóriumi vizsgálaton is, és kiértékelték a leletem és azt mondták,...
        Tisztelt Doktor Úr, Yasminellet szedek. A legutolsó szemet tegnap (szombaton) vettem be, most jön a 7 napos szünet. Azonban a menstruációm már pénteken megjött (máskor mindig hétfőn).Ugye a 7 napos szünetet így is tartani fogom és a...
        Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy már 2 éve nincs menstruációm, szeptemberben megyek majd az endokrin rendelésre akkora kaptam időpontot, május 31-én együtt voltam a barátommal, védekeztünk, de lecsúszott az...
        2 éve szedem a Symicia nevű fogamzásgátlót. A megszokott vérzés idejéhez képest 13 nappal hamarabb barna folyást észleltem, majd ma 11 nappal hamarabb a normális megjövetelhez képest, már a rendes is vérzés is kialakult. Azelőtt ilyen még...
        Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném tudni, hogy ha az együttlét-fogantatás idején a nő lázas, esetleg vírosos beteg, az okozhat-e gondot a leendő magzatnál? Hétfő estétől volt lázam, kedd reggel az ovulációs teszt pozitívnak tűnt, kedd...
        Kedves Doktor Úr! Múlt hét szerdán kaptam az első szteroidos injekciómat( lidokain+diprophos) kb 3 órakor, a fogamzásgátlót este 9kor szoktam bevenni. Hétfőn együtt voltunk a párommal, mert a gyógyszerész szerint ez nem befolyásolja a...
        Tisztelt Dr. Úr 5hete volt egésségügyi kaparásom, a rendszerteln vérzés miatt. Amiből megálapitottak hog gyulladás és polip darabok voltak. Most itt vagyok 5 hete, hogy volt ez es most megjott de rengeteg vért es alvatt vért lők ki a...
        Tisztelt Dr.Úr! Talán azzal kezdeném hogy egy 52 éves nő vagyok.Négy nappal ezelőtt szembesültem ezzel a Bartholini gyulladással.Előszór nagyon megijedtem,mivel sosem hallottam erről a betegségről.Végül itt a neten kutakodva tudtam meg hogy...
        Tisztelt Doktor Úr ! Ma szeretkeztünk párommal és másodszor már azt mondta alig érezte, hogy elélvezett !! Illetve említette, hogy lehet "kifogyott" . Mi oka lehet ennek? Lehet, hogy már túl tág voltam vagy valami más gond lehet ? Válaszát...
        Tisztelt Doktor Úr! Tegnap történt egy kis baleset aktus közben, elszakadt az óvszer. Viszont én pont a napokra vártam a havi vérzésem, ami ma reggel meg is jött. Szükséges az esemény utáni tabletta ebben az esetben? Ma még nem mentem el...
        Tisztelt Doktor Úr! Két nőgyógyászati vizsgálat eredménye közötti különbségre lennék kíváncsi, illetve arra, hogyan lehet ennyire különböző az eredmény kevesebb mint egy hónap alatt. A vizsgálatot végzők nem azonos személyek...
        Tisztelt Doktor úr! 43 éves fiatalos nő vagyok, évente járok citológiai vizsgálatra, eddigi (pl. a tavalyi) nőgyógyászati leleteim is jó voltak, volt ugyan két miómám, amiből az egyiket kivették, de ezen kívül más gond nem volt (ép,...
        Jó napot kívánok ! Nekem lenne egy problémám! Én a Meliane nevű fogamzásgátlót szedem, amit minden este 19 kor szoktam bevenni! Ezt tegnap....pénteken...be is vettem ahogy szoktam, de szombat reggel mikor felkeltem azt hittem h tegnap...
        Jó napot kívánok!kérdésem az lenne mitől fájhatnak a melleim?!nem egyszerű az esetem.mivel a menzesz ideje eljöttem,nyilvánvaló késik,július elsején lett volna esedékes,de már 9 napja késik.a melleim eléggé fájnak,főleg melltartó...
        Tisztelt Szakértő! A Volina nevű fogamzásgátlót szedem 18 éves korom óta (3 évig folyamatosan, azután 1 év szünetet tartva, 2 éve ismét folyamatosan), és eddig soha semmilyen problémám nem volt vele, ezidáig. A hónap utolsó előtti...