• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Tömösváry Zoltán
        Dr. Tömösváry Zoltán nőgyógyász, drtomosvary.hu
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Háromgyerekes anya vagyok, 34 éves. Legkisebb gyermekemet 2 évvel ezelőtt szültem, sajnos szoptatni nem tudtam, és a vérzésem is 6 hét után teljesen rendszeressé vált. Kb. fél éve azonban a következő problémám...
        Kedves Doktor úr! A menstruációm többé kevésbé pontosan szokott megjönni 26 napos átlagban a ciklusom. Évek óta nem szedek fogamzásgátlót és nem élek nemi életet sem. A menstruácóm három napja múlt el, a naptáram szerint 5 nap múlva...
        Jo napot kivanok! A problemam az lenne, hogy korulbelul 2 hete van egy viszonylag eros huvelyi folyasom, inkabb tejes es surubb jellegu, hal szagu. Nem vettem tul komolyan, de amikor elkezdett kicsit viszketni is lent akkor elegge megijedtem, nem eros a...
        Tisztelt doktor úr/doktornő! Július 4-én megjött a menstruációm,majd 10-én mikor már kezdett elmúlni, nagyon erős görcseim voltam, és újra elkezdtem menstruálni. 17-én elmúlt, elmentem a nőgyógyászomhoz, aki gyulladáscsökkentőt írt...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a kérdésem,hogy az Estrofem tabletta tényleg alkalmazható a méhnyálkahártya vastagítására? Azért vagyok bizonytalan mert nálam progeszteron hiányt állapítottak meg, illetve a peteérés hiányát(PCO), ha jól...
        Kedves Doktor Úr! Több olyan tünetem van, ami esetleg egy korai stádiumban levő méhtestdaganat jele lehet. Menstruáció előtti világos piros vérzés, vizes folyás, fémes szagú menstruáció és hüvelyváladék. Még nem szültem - tegyük fel...
        T.Doktor úr! Mirenám van már 2 éve. A menstruációm fél év alatt rendeződött (kb. 3 napig tartó pecsételő vérzés), de az utolsó menstruációm kb 2 hete folyamatosan tart. Lehetséges hogy elmozdult a spirál, vagy valami más probláma...
        Tisztelt Doktor! 2013 Októberében lett megállapítva az endometriózis nevű betegségem. Tavaly novemberétől bevezetésre került 6 hónapon keresztűl egy injekció amit a szegedi nőgyógyászati ambulancián írt ki az orvos(ez idő alatt majdnem...
        Tisztelt Doktor! 2013 Októberében lett megállapítva az endometriózis nevű betegségem. Tavaly novemberétől bevezetésre került 6 hónapon keresztűl egy injekció amit a szegedi nőgyógyászati ambulancián írt ki az orvos(ez idő alatt majdnem...
        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Három hétig tartó menstruáció miatt fr.abrasiot végeztek sürgősséggel. A szövettani vizsgálat eredményét csatolom. Kérem szíves szakvéleményét a lelettel kapcsolatban. Köszönöm. Üdvözlettel.
        Tisztelt Dr Nő vagy Dr Úr szeretném meg tudni hogy a Gyógyszer tári vazelin biztonságos e szexuális síkosításra és mi történik ha szájba kerül ? Válaszát előre is köszönöm
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kb egy hónapja megállapították, hogy a petefészkem policisztás. Kb 5-7 mm-esek a ciszták. Ezután azt mondták, hogy szedjem a Premens tablettát napi egyszer. Most tudtam le az első havi adagot. Az évben most volt...
        Tisztelt Doktornő, Doktor úr 2 és fél éve váladékozik mindkét emlőm, nyomásra zöld folyadék ürül. Endokrin kivizsgáláson voltam 2 éve, prolactin szintem normális volt,hipofizisemben elváltozást nem találtak (MRI). Évente járok...
        Jonapot nekem eggy olyan kérdésem van hogy 5 hete volt 1 vetélésem meghalt a babám ! És mondta az orvos hogy 4 hét mùlva eggyütt lehetek a párommal ! Nállunk ťórtént az hogy eggyütt voltunk használtunk gumit mert ugye 2 3 honapig nem lehet...
        Tisztelt Dr Úr/Nő! Az alábbi problémával fordulnék Önhöz: Március közepén gombára utaló tüneteim voltak (folyás, viszketés), amit magam próbáltam kezelni betadine kúppal, majd utána egyből használtam floragyn kúpot. Másfél hónappal...
        Tisztelt Doktor úr! Az elmúlt hónapokban a menstruációm nem a megszokott.4 éve fogamzásgátló gyógyszert szedek és az utóbbi hónapokban a menstruációm jóval kevesebb volt mint a megszokott és az utóbbi két hónapban nem is volt.Csináltam...
        Tisztelt Doktor úr! Pszichotikus betegségemre 6 és fél éve Risperdal Consta depo injekciót kapok 2 hetente. Ez az injekció menstruációs problémákat okoz, eleinte volt úgy, hogy 2 hetente véreztem, később rendszeresnek volt mondható a...
        Tisztelt Doktor nő/úr! A hüvelyem nyílásától kb. egy ujjnyira érzek egy hosszúkás, kerek végű, sima tapintású valamit, ami a hasfelöli oldalamból jön ki.Más tünetem nincsen, a menszeszem rendes és alhasi fájdalmaim sincsenek .Utána...
        Jó estét ! Olyan problémával közködöm, hogy 2 napja az egész hasam, és a méhem görcsösen fáj(hol jobban, hol kevésbé). A melleim meg vannak dagadva.Székletem csak hashajtó segítségével van, és egy napig 40 fokos lázam volt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! A mostani menstruációm pontosan jött meg, de nagyon kevés. Általában 5 napig tart, a 2. nap a legnehezebb, de most 5 napon keresztül csak "maszatol". A higiéné miatt cserélem naponta többször, de egy kis betét sem telne meg...