• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok, kinek már van egy egészséges kislánya. Nyáron volt egy elhúzódó torokgyulladásom és Broncho Vaxom kemény kapszulát kaptam rá 10 nap szedés, 20 nap szünet szedési javaslattal. Szedési időpontok...
        Tisztelt Doktorur/Doktorno! Uj partnerem van,es meg nem igazan vagyunk egy hullamhosszon.Az egyuttletek soran gyakran dorzsolodom ki,mert nem sikerul kellokeppen felizgulnom.Utoljara 3 napja voltunk egyutt,kidorzsolodtem,kisse megduzzadtak a szemerem...
        T. Webbeteg! Feleségem menstruációs ritmusa az utóbb pár hónapban felborult. Eddig normális 26-28 napos volt. Most már a 23. naptól van enyhe piros vérzése, ez eltart a 28-29. napig, amikor a normális vérzés megindul. Utalhat ez valamilyen...
        Tisztelt Doktor Úr! A héten terveznek nálam loop konizációt, a leleteim a következőek voltak: 2015. December - Cin II HSIL 2016. Február - Cin II HSIL,HPV 16, cintec plus: pozitív 2016. Július: LSIL A beavatkozással kapcsolatban volna néhány...
        Tisztelt Dr úr lenne olyan kérdésem 2szülésem volt egy 7 éves meg 3 éves most de sok vetélésem is volt már vérzési problémáim is voltak és a-val volt egy küretem is semijen d gyocer nem használt de már 4 hónapja rendesen jön meg időbe de...
        Tisztelt Dr.Úr! 3hónapja változás következett be a menstruációs ciklusba.Májusban nem jött meg,júniusban nagy nehezen,de 2hétig tartott,júliusban is szintén.1hétig pecsételet,majd megjött és az is 2hétig tartott.Mindkét alkalommal elmardtak...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Problémám a következő lenne, amiben szeretném segítségét kérni. Egy éven belül csaknem ötszöri alkalommal voltak panaszaim huzamosabb ideig (1-2 hétig), mégpedig égő, viszkető érzés, hüvelyi folyás, a kis ajak...
        Tisztelt Doktor Úr! Könnyen kaptam el különböző hüvely fertőzéseket és gombás eredetű fertőzést! Az orvosom javaslatára Candida diétába kezdtem sok viszontagság árán 7 hónap múlva tünetmentes lettem. A mai napon kaptam meg a citológiai...
        Tisztelt Doktor úr! A mai nap folyamán észrevettem a hüvelyemben egy golyó alakú kitüremkedést. A bemenettől kb. 4-5 cm-re. Mióta észrevettem érzek egyfajta idegentest érzetet ott, de előtte nem volt ilyen panaszom, vagy csak nem vettem észre....
        Tisztelt Doktor Úr! 2 gyermekem van,spirálom (Gold Lilly) 7,5 éve van fent.Nem volt semmi problémám eddig.A napokban voltam orvosnál kellemetlen folyás miatt, gyulladást állapított meg, a spirálomat is levette volna, de nem látta a...
        3 napja veszitettem el a szuzessegemet, azonban meg mindig eleg erosen verzek. Most mar ego erzes is tarsul hozza a huvelyemben, szeretnek erdeklodni hogy ez mi lehet? Forduljak nogyogyaszhoz?
        Tisztelt Doktor úr! Azért írok önnek, mert a leletem számomra nem egyértelmű, ezért segítségét kérném értelmezésében. Bakteriológiai lelet (vizelet tenyésztés) Aerob: kórokozó baktérium nem tenyészett ki Vegyes hüvely- és...
        Hóközi vèrzès van, 14 nappal előbb mint kellene ,a hasam meg van puffadva ès erőteljesen fàj a medencèm nem úgy ahogy szokott. Vègeztem erôs fizikai munkàt ,emeltem is nehezeket ès azóta fàj most meg rà 2hètre megjött ,legalàbbis olyan. Mi...
        Július 25.én elvetéltem este 9kor megis műtöttek! Másnap hazaengedtek! Kérdésem meddig nemlehet közösülni? A 6 hetet mindenképpen bekell tartani vagy ha ugyérzem akkor óvszerrel meglehet próbálni? Köszönöm a segítséget
        Jo napot doktor ur! 2 honapja mutottek simplex petefeszek cisztaval. Bar sok ido eltelt de meg mindig fáj a helye( belulrol). Ez normalis?nagyon felek, hogy ujra kiujjul:( Szedek fogamzasgatlot, elvileg igy kisebb az esely, hogy kialakul; azt is 2 honapja...
        Tisztelt Doktor Úr! Párommal legutóbbi két együttlétünk során egy új fajta, latexmentes anyagból készült óvszert próbáltunk ki. A tegnapi együttlét után azonban kellemetlen tünetek jelentkeztek nálam, mint szeméremajkak és a...
        4 napja piros pattanás szerű pöttyök jelentek meg intim részen. Nem viszket de iszonyagosan csíp vizelésnél és ég!
        tisztelt doktor úr kérdésem a kővetkező: tavaly novemberben a nemi szervem bal szemérem ajkán egy nagy csomó alakult ki majd kifakadt aztán márciusban újra kiújult és több különböző nagyságú csomó is kialakult ami azóta is fent áll....
        Tisztelt Orvosok! A mai napon észrevettem a hüvelyemben egy golyónagyságú kinövést a bal oldalon. Nem a bemenetnél, hanem feljebb. Mindig is könnyen kaptam el gombás fertőzéseket. 2 hete voltam nagyon -lázas, kiütéses- beteg, ennek...
        Tisztelt Doktor úr! A problémám és kérdésem a következő lenne. Az utolsó 2 sexuális együttlét alkalmával vérzést tapasztaltam, mely élenk piros híg volt viszonylag nagyobb mennyiségű. A két aktus között pár nap telt el. És...