• Hyperplasia glandularis endometrii

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 48 éves nő vagyok. 1997-ben eltávolították a bal petefészkem, 2006-ban volt egy méhkaparásom. Az utóbbi másfél éve elég rendszertelen a mensesem. Ez év májusban csináltattam rákszűrést, ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett. Most augusztus 20-án megjött a mensesem, ami nagyon bő és darabos volt és csak nagyon lassan csökkent. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki minden vizsgálat nélkül méhkaparást végzett szeptember 01-én. Csütörtökön kész lett a kórszövettani eredmény. Diagnosis: I: Cervicális mirigytöredékek, kicsiny szabályos endocervicális szövetfragmentumok. II: Az endometrium típusos simplex hyperplasia mellett egy gócban induló adenomatosus ( komplex ) hyperplasia,hámatípia jeleivel. Definitív milignitás nem igazolható. Diagn: Hyperplasia glandularis endometril. A nőgyógyásszal telefonon értekeztünk, aki kiirta nekem a Norcolut nevű gyógyszert, napi 2x1 szem 21 napig, aztán 7 nap szünet és ezt három hónapon keresztül. Azt mondta ha ez letelik egy újabb méhkaparást kell végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer szedésének időtartama és mennyisége nem-e sok, illetve hogy három hónap mulva csak ismételt kaparással lehet megállapítani a javulást, vagy létezik kíméletesebb módja is - ultrahang? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Ildikó! A komplex endometrium hyperplasia egy hormonalis hatásr (ösztrogén túlsúly) kialakuló elváltozás a méhében, amely sajnso kezelés nélkül akár rosszindulatú irányba is átalakulhat. Kezeletlen esetekben magas a méhtestrák kialakulásának a veszélye! A javasolt tablettás kezelés csak átmeneti megoldást nyújthat, hiszen amint abbahagyja, visszatérhet a panasza és a daganat kialakulásának a kockázata is. Mivel a hormonális egyensúlyzavar a változókor közeledtével még akár éveken át fennállhat a rizikó végig megmarad. A küret ismétlését is ezen okból kell elvégezni. Amennyiben a családtervezés már lezárt vagy a szervezet nem reagál jól a kezelésre, a méh eltávolítása tűnik a leginkább javasolható megoldásnak. Azt, hogy hol van a határ a még jóindulatú sejtek, a rákmegelőző állapot és a kialakult daganat között, nem könnyű megállapítani, de erre még mai napig a küret a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Tömösváry Zoltán
        Dr. Tömösváry Zoltán nőgyógyász, drtomosvary.hu
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. szeptember 17., 18:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:26

        Tudjon meg többet: nőgyógyászati kérdés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértő! Olyan problémám lenne, hogy augusztus 24-én volt meg a menzeszem utoljára, azóta még nem jött meg. Viszont szeptember 27-től hol barnás folyásom van, hol meg sötétvörös, fogamzásgátlót nem szedek, még szűz vagyok.A...
        Tisztelt doktor úr! 17 éves lány vagyok és még szűz és azzal a gonddal fordulok önhöz, hogy a nyáron voltam egy nőgyógyászati ki vizsgáláson, mert a hüvelyemben észre vettem egy duzzanatot és azt mondta rá az orvos, hogy valami átlagos...
        Kedves doktor úr! Elmentem a nőgyógyászhoz azzal a panasszal, hogy csíp és ég a hüvelyem. Azt mondta, csak a korábbi antibiotikumos kúra miatt felborult hüvelyflórát kell helyreállítani, mire 3 készítmény javasolt. Ellen tampon, tejsavas...
        Jó napot kívánok! A tanácsára lenne szükségem ugyanis nem tudom vajon terhes vagyok e. Szóval a mensesem után a 6. napon együtt voltunk párommal és sajnos elfelejtettem a fogamzásgátló tablettát bevenni, másnap reggel vettem be, de lehet,...
        Tisztelt Doktor úr/nő! Pár napja a hüvely bemenetének alsó részén, illetve mellette a gát környékén sebeket vettem észre. Mintha a bőr felszakadozott volna, kicsit olyan mintha ki lenne dörzsölődve. Próbáltam bephantennel kenni, de nem...
        Tisztelt doktor úr! Tegnap voltam nőgyógyászati vizsgálaton,ahol petefészek cisztát diagnosztizáltak nálam.17-19 mm es cystikus képlet,a falaiban áramlással,a jobb oldali petefészek,meg nagyobodot,a duglasban kevés folyadék van.Kaptam...
        Tisztelet Doktor/Doktor Nő! Kérdésem az lenne, hogy a nőgyógyászati küret elvégzésére van-e lehetőség altatás nélkül, vagy csak altatásban? Jelen pillanatban még nem tartok ott, hogy előírták volna, de szeretném a lehetőségeimet...
        Tisztel Doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy a menstruációt követően hány napig normális a barnás folyás? Miután a menstruációm véget ért (pontosan szokott megjönni, 26 napos átlagban a ciklusom, fogamzásgátlót nem szedek és nemi...
        Jó Napot kívánok! Olyan kérdésem lenne,hogy szeptemberi menzeszem után 1 héttel jelentkezett barna folyás néha vérzéssel,előfordult csak vérzés ami minimális volt.Ez körülbelül 1,5 hétig tartott úgy hogy voltak napok amikor nem...
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! A múlt héten,hüvelyi fertőzésre elkezdtem használni Betadine hüvelykúpot és a 4. kúp után elkezdtem kicsit vérezni,pedig a vérzésem 10.26.-ára várom. Ez mitől lehet és mit javasol mit tegyek? Előre is...
        Üdvözlöm! Az utolsó menstruációm előtt, erős derékfájdalom jelentkezett nálam, arra gondoltam, hogy a szokásos menzesz előtti fájdalom. Amikor megjött el is múlt, majd a végén újra jelentkezett, később két oldali alhasi fájdalom is...
        Tisztelt Doktor Úr, Nagyon furcsa dolgot tapasztaltam magamon (39 éves 2 gyerekes Anyuka vagyok). Nagyjából egy hónapja a csikló fölött találtam egy pici lyukat, nem foglalkoztam vele. Viszont most látom, hogy a lyuk nőt. Nem a húgycsőről van...
        Jó estét. Körülbelül 3 hónapja fáj a mellem, voltam mellszűrésen de azt mondta a Hölgy csak a mirigyek vannak megduzzadva.. Miután elmúlik a menstruációm pár napig nem fáj (4-5nap) aztán majd leszakad! Szedek fogamzásgátlót kb 2 éve....
        Pár hónapja kétszer jön meg a menstruációm. Először 14 nap körül és 1-2 napig tart, aztán 21-23. nap és 5 napig .Másfél éve spirál van felhelyezve, de eddig nem volt vele baj. Mi okozhatja a vérezgetést?
        Tisztelt Doktor Úr! 7 évig szedtem fogamzásgátló tablettát.2 hónapja abbahagytam a szedését, mert babát szeretnék. Szeptember 3-án meg is jött az első tabletta nélküli vérzésem, azonban a második havi októberi nem. Voltam laborban. Az...
        Én egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, miszerint abortuszom volt augusztus 22-én ( interruptio vacummal)Volt vérzés utánna kb.1,5 hétig, majd az első menstruációm megjött szeptember 19-én. Viszont a második nem jött meg! Most barnás...
        Tisztelt Doktornő/úr! Az lenne a problémám, hogy 1 héttel ezelőtt elkezdtem viszkető égető érzést érezni a hüvelyemnél és a szeméremajkaknál, továbbá a vizelés is csípett. Canesten krémet használtam és Ciprinolt szedtem, de nem...
        Nőgyógyászati vizsgálaton leletet vettek tőlem, az eredmény érkezéséig a Gynoflor nevű hüvelytablettát írta fel az orvos 12 napra. Ezt 8 napig használtam, majd megjött a bakterológiai leletem, melynek eredménye: enterococcus faecalis, gomba...
        Tisztelt Doktor! Két kérdéssel fordulok önhöz.Az elsö az lenne,hogy hüvelygombára Gyno-Prevaryl 3 db-os hüvelykúpot vettem,ma tettem fel az elsöt,de viszont a menszeszem 3-4 napon belül megfog jönni,ha netán a kezelés alatt megjönne lehet-e...
        Augusztusban sajnos volt egy elhalt terhességem.Menstruációm rá4 héttel jött meg 09.15-én.Mivel a ciklusom 28-29 napos szokott lenni mostanra vártam a menstruációt de helyette csak barnás folyás jelentkezett,a várt időben.Tesztet csináltam...