• Régi műtéttel kapcsolatban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor Úr(nő)! Szeretném a véleményét kérni, hogy az egészségügyi problémáim és egy 30 évvel ezelőtti műtét között lehet-e összefüggés. 1982-ben főiskolásként Zalaegerszegen nagyon megfáztam és hányni kezdtem. A tüneteim nem múltak el és kórházba kerültem, ahol megműtöttek, kivették a bal petefészkemet és petevezetékemet egy ciszta miatt. A műtét után néhány nap múlva ismét elkezdtem hányni, pszichés okokra gyanakodtak az orvosok. Én addig egy határozott, magabiztos ember voltam jó tanulmányi eredménnyel, tele optimizmussal, de ezután egy szorongó, bizonytalan állandóan hányingerrel küzdő és gyakran minden indok nélkül hányó emberke lettem. A szüleim orvostól orvosig hordtak végül lassan elértem egy elviselhető állapotot, megtanultam kezelni a dolgot és együtt élni vele. Nőgyógyászatilag rendben voltam, de a bal oldalamon nagyjából a műtét helyén menstruációs jellegű nagyon erős fájdalmaim voltak, állandóan fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt szedtem. Később szültem két csodálatos gyereket, elfogadtam ezt az életet, nem is foglalkoztam a régi dolgokkal. Igazából azonban mindig volt valami bajom, amin igyekeztem túltenni magam. Amikor visszamentem dolgozni, egy idő után magas lett a vérnyomásom, ezt a munkával és a stesszel magyarátam. A vérnyomáscsökkentő azonban nagyon rossz közérzetet okozott. Kaptam mellé Xanaxot, és kerestük azt a gyógyszert amit leginkább el tud fogadni a szervezetem. Sajnos előbb vagy utóbb mindegyiktől nagyon rosszul lettem. Fulladtam, szivdobogásérzésem volt, hányingerem volt, erős fülzúgásom lett, nem tudtam aludni, emésztési gondjaim voltak, gyenge voltam. Sokféle vizsgálaton voltam, de nem találtak semmit ami a fentieket indokolja. Javasolták a pszichiátert, el is mentem, sokféle gyógyszert kipróbáltam, de mindig csak az első néhány hétben éreztem javulást, utána pedig mintha még rosszabbul is lettem volna mint előtte. Ez így ment néhány évig, végül munkahelyet változtattam, hátha az segít. Találtam egy nyugodt munkahelyet, de megint romlott az állapotom. Így itthon maradtam és felkerestem egy másik pszichiátert. Kb. 8 hónapig jártam hozzá, de megint csak romlott az állapotom, egy idő után a gyógyszer bevétele után remegés, rángatozás jelentkezet nálam. Már előzöleg rájöttem, ha csökkentem a gyógyszert átmenetileg jobban leszek. Mivel itthon voltam, elhagytam minden gyógyszert. Lassan javulni kezdtem, de nem tudtam ismét munkát vállalni, mivel teljesen indokolatlanul ugrált a vérnyomásom. Főleg reggel éreztem magam rosszabbul, de aztán ha eleget mozogtam jobban lettem. Az tapasztaltam, ha mozgok és után közvetlenül megmérem a vérnyomásomat, akkor 120 körüli az érték, ha ezután tovább ülők, akkor ez emelkedik 140-150-re.Ezért egész nap tevékenykedtem, de ha leültem már sokat rosszabbodott az állapotom. Találtam egy olyan pszichiáter neurológust, aki homeopátiával gyógyit. Már az első napokban éreztem, hogy a szervezetem tiltakozik a szerek ellen, de nagyon erőltettem, mivel szerettem volna meggyógyulni. Ő is biztatott, de be kellett látnunk, hogy eredménytelen volt a kezelés. Sőt amikor elhagytam a golyócskákat erős fájdalmak jelentketek a bal oldalamon. Ott ahol eddig a mensturációs fájdalmakat éreztem. A csipőből kiindulva egész a bal hátam közepéig nagyon erős fájdalmaim lettek, és nagyon fulladtam. Az elején még ha lepihentem ez csillapodott, de később már nyugalmi helyzetbe is megvolt. Ez a fájdalom nem volt teljesen ismeretlen előttem, kb 20 éve éreztem először, de csak egy pillanatra, majd elmúlt. Sokáig nem jött elő ismét, de aztán olykor-olykor megismétlődött, egyre gyakrabban. Ma már szinte mindig érzem, néha nagyon intenziv. A háziorvosom szerint nem indokolja semmi a fájdalmaim, de elküldött hasi ultrahangra, ahol 7-8 mm-es vesekövet állapítottak meg. Próbáltuk gyógyszerrel elhajtani, de nem sikerült, viszont mikor ismét megnézték már nem találták. Elküldtek reumatológushoz, de ő sem igazán talál indokot a panaszaimra. Ekkor kezdtem kapcsolatot keresni a jelenlegi állapotom és a műtét között. Elvégeztek nálam egy CT, de ez sem hozott eredményt. A háziorvosom ismét pszichiáterhez küld, de én nem hiszem, hogy ezzel megoldodik a gondom. Többen szednek körülöttek nyugtatókat és javul az állapotuk, nekem viszont minden esetben romlott. Köszönöm, hogy időt szánt rám és reménykedve várom válaszát! T.D.Veronika

        Dr. Deli Tamás válasza a petefészek eltávolítás, rosszullét témában

        Kedves Veronika! Szerintem sincs összefüggés a tünetei és a 30 évvel korábbi nőgyógyászati műtét között.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 14., 08:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 22:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: