• Fájdalmas együttlét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelet Doktor! Tavaly novemberben volt egy műtétem petevészek gyulladás illetve petevezeték gyulladás és elzáródás miatt. A műtét kifejlete az lett, hogy nem sikerült teljesen rendbe tenni a dolgokat és a doki azt mondta, hogy annak esélye, hogy természetes úton teherbe essek nagyon kicsi, de a fogamzásgátlót ne hagyjam abba. Ezek után a tünetek visszajöttek és megállapították, hogy poilpom van, de szerencsére magától meggyógyult. Ráfogták, hogy a sűrű védekezés nélküli együttlét miatt van és persze a több partnertől, na erre annyit mondanék, hogy 3 éve ugyan az a partnerem. A problémám az lenne, hogy nemrég az együttlét igazán fájdalmas. Alig tudok néha kitágulni vagy egyáltalán nem. akkor sem ha megfelelően nedves vagyok. És ha be is tud hatolni egy ponton olyan érzés mintha marná a hüvelyem. A libidóm is nagyon leesett. Azt szeretném tudni, hogy ennek mi lehet az oka. előre is köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a fájdalmas közösülés témában

        Tisztelt Hölgyem! A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt); endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 11., 18:41; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 22:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: