• Endometriosis műtét utáni kérdések

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! 2010. decemberében endometriosis miatt kivették a bal petefészkemet. A műtét után Azalia-t szedtem 4 hónapig. Az első hónapban még volt vérzésem, majd a gyógyszer szedése alatt és után két hónapig nem volt. Az első mensturációm után (ami csak 3 napig tartott és nagyon gyenge volt) visszamentem kontroll vizsgálatra és most a jobb petefészkemen találtak egy 3 cm-es cisztát.. Az orvosom Duphaston-t írt fel két hónapra. Tavaly ugyanezt szedtem, amikor augusztusban cisztát találtak a bal petefészkemen, de attól nem szívódott fel, csak nagyobb lett, és decemberben már műtöttek is. Nem értem miért kaptam megint ugyanazt a gyógyszert, ami már egyszer nem használt. Lehetséges lenne, hogy amíg nem nő meg nagyobbra a ciszta, addig műtét nélkül valahogy eltávolítsák? (Hallottam egy injekciós kúráról is, attól felszívódna??) Attól félek, hogy ha megint beágyazódik a petefészkembe, akkor már csak azzal együtt vehető ki. Ebben az esetben a méhemet is kiveszik (mivel már nem lesz petefészkem)?. Ha ez megtörténne (amit még nem szeretnék), akkor teljesen megszűnik ez a betegségem? Azt honnét lehet tudni, hogy az endometriosis csak a petefészkemben van, vagy esetleg már elterjedt e máshova?? Csak a mensturáció napjain és előtte egy-két nappal vannak erősebb, görcsös fájdalmaim (egyéb zavaró tünetem nincs). 9 évvel ezelőtt szültem egy kislányt. Előtte és egész a válásomig ( 2 évvel ezelőttig) Diane 35-t szedtem. Szexuális kapcsolatom azóta nem volt. Összefügghet e a betegségem kialakulása azzal, hogy abbahagytam a fogamzásgátló szedését? Talán továbbra is szednem kellene?? Nagyon szépen kérem, szíveskedjenek teljeskörűen válaszolni, mert az orvosommal sajnos ezeket nem tudtam megbeszélni. Tisztelettel és köszönettel:

        WEBBeteg szakértő válasza a endometriozis témában

        Tisztelt Hölgyem! Az endometrioticus ún. "csokoládéciszta" felszívódása a hormonkezelésektől nagy valószínűséggel nem várható, még az injekcióban alkalmazott, ún. GnRH analóg gyógyszerektől sem. Egy 3 cm-es cysta miatt egyébként szinte kizárt, hogy el kellene távolítani a petefészkét - ez már csak azért is kerülendő, mert igen fiatal korban alakulna ki önnél művileg menopausa, annak minden káros hatásával. Az endometriosis kiterjedését a laparoscopos műtét során, alapos megtekintéssel lehet felmérni, emellett bizonyos képalkotó vizsgálatok (UH - méh, petefészek, MRI, CT - bél, méh, cystoscopia - húgyhólyag) segíthetnek. A fogamzásgátló-szedés segíthet, de a gesztagénszedés a legfontosabb, erree pedig az Azalia, Duphaston is jó. További kezelési lehetőségek: Danazol, GnRH analógok, Visanne. Ezekről kezelőorvosa tájékoztatja, illetve tudjon róla, hogy joga van szükség esetén más orvoshoz fordulni.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 05., 23:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 10., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: