• PCOS és kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül 7 éve diagnosztizáltak nálam PCOS-t, 6 éve cypromixet szedek. Három éve azonban nem tartottam a diétát, nem mozogtam és meghíztam 15 kilót. (Családban apukám cukorbeteg, és a súlyom gyakran ingadozik kiskorom óta +-10-15 kilókat). Most ismét diétázom és elkezdtem mozogni, fogytam is 6 kilót, most 63 kiló vagyok, 162 cm (még szeretnék fogyni legalább 5 kg-ot). Az lenne a kérdésem, hogy, ha abba szeretném hagyni a cypromix gyógyszer szedését szükséges e orvoshoz mennem kivizsgálásra, állapot felmérésre? Inzulin rezisztancia kialakulhatott e a gyakori meghízás és fogyás miatt? Én jelenleg a kezelés gyógyszeres változatát (metformin) ismerem, ha abba akarom hagyni a fogamzásgátlót, ön milyen alternatív gyógymódokat ajánlana? Gyereket még nem szeretnék , de a fogamzásgátló gyógyszert sem szeretném szedni. Mit javasol, kihez és hová forduljak Miskolcon kivizsgálásra? Még ismeretlen vagyok Miskolcon, és nem magánrendelésre szeretnék menni, de nem tudom kihez forduljak. Tudna ajánlani Pcos szakértőt? Az inzulin szintet mikor javasolt megnézetni? Közben elkezdtem Aviva tornázni állítólag az segít a menstruáció szabályozásában. Mi a véleménye erről? Ön szerint csupán diéta és torna segítségével meg lehet gyógyulni, gyógyszerek nélkül? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a PCOS témában

        Tisztelt Hölgyem! A PCOS kezelése a tünetektől (férfihormonszerű tünetek, túlsúly, cukoranyagcsere-zavar, cikluszavar stb.) és a céltól (terhesség/nem terhesség) függ. A diéta, testmozgás feltétlen jó, de túlzásba sem szabad vinni (nem, biztos, hogy 162 cm és 63 kg mellett fogyni kell), mert az is vérzészavart okozhat. A 6 éve szedett Cypromix elhagyása és friss májfunkciós vizsgálat feltétlen javasolt, de ezeket valóban orvosi ellenőrzéssel kell megtenni. A metformin szedése cukoranyagcsere-zavarban, inzulin rezisztencia fennállásakor indokolt. Ezek eldöntésére nőgyógyász endokrinológushoz érdemes fordulni - hogy ez Miskolcon ki, én nem tudom megmondani, de körzeti nőgyógyásza vagy háziorvosa eztz mindenképpen megmondja Önnek, amikor a beutalót kiadja.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 05., 19:38; Megválaszolva: 2011. szeptember 10., 11:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: