• Fájdalmas együttlét, valami mar belülről

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelet Doktor Úr! Tavaly novemberben műtöttek két oldali petevezeték és petefészek gyulladással (ezen kívül összenövések és folyadék is volt) aminek kimenetele az lett, hogy nem tudtak rendesen helyre hozni, így a gyermekvállalásra természetes úton a doki szerint csak csekély esélyem maradt. A műtét után néhány héttel újabb vérzés jelentkezett minimális fájdalommal, akkor azt hitték, hogy polip, de szerencsére magától kiürült így nem került sor újabb műtétre. Ezek után minden rendben volt, jobban nedvesedtem és tágultam mint valaha. De az elmúlt 2 hónapban valami nincs rendben. Majdnem minden aktusnál alig vagy egyáltalán nem tudok benedvesedni, ha a párom be akar hatolni az izmai úgy összezárnak, hogy nem lehet semmit tenni. Ha pedig kicsit be is tudja helyezni kb 4cm után azt érzem mintha egy marna valami belülről. Hozzátenném ez utóbbi probléma nagyon ritka viszont a tágulással nagyon sok a gond mostanában. És a libidóm is nagyon leesett ami rám egyáltalán nem jellemző. A kérdésem az lenne, hogy ezek a gondok inkább testi vagy inkább lelki eredetűek lehetnek? Mert ha lelki, azt megértem, mert 3 év után már nem olyan egy kapcsolat mint az elején. De érdekelne a tesi okai is ha van ilyen. Előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a fájdalmas közösülés témában

        Tisztelt Hölgyem! Kérdésére egy röviden összegyűjtött válaszomat a honlapomon (www.drdelitamas.hu, Kérdések és válaszok, Gyakori kérdések)is megtalálja, de alább is idemásolom Önnek az egyszerűség kedvéért. --------------------------- Hogyan kezelhető a fájdalmas közösülés? A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt); endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 05., 10:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 11:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: