• Fájdalmas közösülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémám van, hogy a közösülés nagyon fáj. Konkrétan az lenne a gond, hogy a behatolás sem történik meg, mert valami akadályba ütközik a párom és csak a teteje megy be, de nem is megy be se. Mert ha egy picit is próbálja bentebb nyomni nagyon fáj. Pár próbálkozás után meg már fáj a külseje is, mert kikezdi. A nedvességgel szerintünk semmi gond nem lehet, mert az bőven van. Nekem egy tippem lehet, hogy mitől van. Fél évvel ezelőtt voltam nőgyógyásznál és nagyon durva volt, rettenetesen fájt. Ezelőtt semmi gond nem volt a szerelmi életünkkel.

        Dr. Deli Tamás válasza a közösülési zavar témában

        Tisztelt Hölgyem! Bár végül is kérdést nem tzett fel, feltételezem, hogy az okra kíváncsi. Egy hasonló kérdésekkel foglalkozó, a www.drdelitamas.hu oldalamon a gyakori kérdések közt megtalálható rövid válaszomat idemásolom Önnek. ----------------------------- Hogyan kezelhető a fájdalmas közösülés? A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt); endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 03., 17:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 15:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: