• SIL HG és Lymphoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        cytológiai leletem: P4 SIL HG és Lymphoma conisatio és abrasio után a kórszövettani leletemen a pathologiai diagnózis : enyhe cervicalis dysplasia cervicitis chronica activitási jelekkel. Sajnos a műtétet végző orvos szabadságon van, így az őt helyettesítő orvos annyival bocsátott utamra, hogy minden rendben van , majd 4. héten keressem a műtétet végző orvost. Így a fenti diagnozis jelentése ismeretlen előttem. Kérem sziveskedjenek elmagyarázni a jelentését. Továbbá a leleteimben és a zárójelentésemben nem találok utalást a lymphomára. Aggaszt ezen állapot, Önök szerint , hogy lehetne kideríteni, hogy a szövettani diagnózisban a cytológus által észlelt lymphoma van-e a szervezetemben és milyen szakterülettel bíró orvost kellene esetleg megkeresnem? Válaszukat előre is köszönve

        Dr. Deli Tamás válasza a konizáció, limfóma témában

        Tisztelt Hölgyem! Látatlanban a cytologiai leleten levő lymphoma megállapítással nem tudok mit kezdeni, ezt méhnyak cytologiából nemigen szokták kimutatni - a félreértés elkerülése miatt a kórtörténetét és a leletét személyesen kell orvosának látni ennek értékeléséhez. A szövettani lelet lymphomáról nem ír. A szövettan enyhe méhnyaki hámsejt eltérést talált, ha ennek kimetszése az épben történt (Ön kérdésében erről nem ír). A cervicitis chronica krónikus méhnyakgyulladást jelent, ez teendőt nem igényel. Néhány hónapon belüli ismételt cytologiai vizsgálat (rákszűrés) lesz javasolt. Operáló orvosát mindenesetre valóban feltétlenül keresse fel a lelettel.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 31., 13:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 11:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: