• Vetélés után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Deli Tamás! Elolvastam a honlapján a habituális vetéléssel kapcsolatos cikkét. Én eddig két vetélésen vagyok túl, az első 2006-ban volt, ez 7 hetesen történt, de valójában már hamarabb tudni lehetett, hiszen embrió nélküli 5 mm-es petezsák volt mindössze 7 hetesen is. A második vetélés most történt, 8 hetesen, vérezni kezdtem, reggel még volt szívhang, délután már nem. A baba kora megfelelt a 8 hetes állapotnak. Ön szerint érdemes a két eset között összefüggést keresni? Engem már sok oldalról vizsgáltak, többek között endometriózissal műtöttek és inzulinrezisztenciát néztek, genetikán is voltunk. Immunológiai vizsgálaton még nem voltunk. Önnek mi a véleménye az IVIG kezelésről? Nem tudom, elképzelhető-e, hogy még immunológiai bajom is van az eddig találtak mellett. Köszönettel, Nóra

        Dr. Deli Tamás válasza a vetélés témában

        Kedves Nóra! Két vetélés után - amint azt a cikkben is olvasta - még nem feltétlen szükséges részletes és költséges kivizsgálást kezdeni, de bizonyos egyszerű, nem invazív, olcsó, akár egy rutin nőgyógyászati vizsgálattal és egy vérvétellel elvégezhető vizsgálatokat érdemes lehet elvégezni. Így hüvelyi UH-val a méh morfológiáját megnézni, thrombophilia panelt, pajzsmirigy hormont, vércukoranyagcserét (különösen, ha volt gond az inzulinrezisztencia vizsgálatánál), prolaktinszintet, progeszteronszintet ellenőrizni, antifoszfolipid szindrómát kizárni. Részletes genetikai vizsgálat, TORCH szerológia inkább csak második lépésben jön szóba, 2 vetélés után IVIG kezelést kezdeni kivizsgálás nélkül pedig biztosan nem érdemes.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 26., 15:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: