• hajhullás - jó a vérképem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr / Doktornő! Hajhullás miatt fordultam nőgyógyászhoz, már lassan nincs is haj a fajam búbján. Különböző tenyésztéseket végeztek, semmi különös nem derült ki belőle. Még áprilisban csináltattak egy vérképet más okból (nem estem teherbe, azóta sem, de már lemondtam róla), ennek az eredményét most előkerestem, mert úgy emlékszem, valami nem volt teljesen rendben a hormonjaimmal. Ha megengedi, ideírom a doktornő által tollal bejelölt részeket - vajon melyikkel lehet a probléma? Hová forduljak a továbbiakban? A vérvétel a ciklus 6. napján történt. TSH 2,5 mIU/l luteinizáló hormon 8,34 IU/l follikulus stimuláló hormon 8,55 IU/l prolaktin 144,2 mIU/l ösztradiol 324,1 pmol/l progeszteron 1,5 nmol/l totál tesztoszteron 1,17 nmol/l hct 0,46 1/l plt 189 G/l A nőgyógyásza hőmérsékleti görbe alapján megallapított, hogy az ovuláció utáni szakasz nem kielégítő, a testhő nem elég magas, ezért ha mégis teherbe akarnék esni, ez a szakaszt "kell megtámogatni" - nem tudom, ennek lehet-e valami köze a hajamhoz. Köszönöm! Ágnes

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Tisztelt Hölgyem! A hajhullás hormonális háttérrel androgén (férfihormon9 túltermelés vagy túlzott hatás miatt jelentkezhet (ha nincs gyulladásos góc, bőgyógyászati vagy egyéb ok). A tesztoszteronszintje rendben, de a többi androgént nem nézték (DHEA-S, androsztendion, illetve SHBG). A ciklus- és peteérési zavarral együtt policisztás ovarium betegség irányú kivizsgálás (hüvelyi UH, szükség eseténm terheléses vércukor vizsgálat, inzulinvizsgálat) lehet szükséges, illetve kezelésként antiandrogén terápia. Ezek miatt nőgyógyászati endokrinológiai szakrendelésre érdemes elmennie, beutaló nőgyógyásztól vagy háziorvostól kell.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 23., 17:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 12:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: