• Gyors segítséget szeretnék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tanácsot szeretnék kérni hüvely gombával kapcsolatban.Már másfél éve szenvedek vele,és egyszerűen nem múlik.Vagyis mindig vissza jön,2-3 hetente kezeléstől számítva.Először sima Canesten krémmel próbálkoztam(mivel már ezelőtt évekkel is volt ilyen,és ezzel sikerült kikezelni),majd miután ettől visszajött,Klion hüvely tabletta jött(kétszer 5 db),ez után Fluconor(heti 1 szem,három alkalommal),és miután ez sem jött be,elmentem a háziorvosom tanácsára nőgyógyászhoz,ahol csináltak tenyészetet.Eredmény:Candida Albicans,sok telep,semmi egyéb:) Írtak fel Gynasolt,4 szemes Omicrallal,ez 2 hétig bírta.Vissza mentem,akkor már 28 szemes Omicralt kaptam,Canesten Kombival.Ez még 2 hétig se tette.A héten vissza mentem újfent,majd meglepetésemre,újból Gynasolt,meg 4 szemes Omicralt írt fel az orvos,és mikor megkérdeztem,hogy biztos jó ötlet e,mert elsők között ez nem használt,elmagyarázta,hogy miért kell összetett kezelés:) Már szedek grapefruit tablettát,ami elméletileg gomba és csíra ölő,és ajánlottak cickafarkfű teát,de mivel Novynette fogamzásgátlót szedek,és a tea vízhajtó,ezért nem ihatom.Kétségbe esve keresem mostmár a természetes,vagy orvossal felíratható szert,ami végre ki írtaná,mert ez már nagyon gyötrelmes.A legnagyobb bajom ezzel kapcsolatban,hogy 2 hetem van rá,mert kikell utaznom külföldre,ahonnan nem tudom mikor tudok leghamarabb haza jönni. Várom mielőbbi válaszát.Tisztelettel:Adri

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyi fertőzés témában

        Kedves Adri! A visszatérő, makacs hüvelyfertőzéssel kapcsolatban rövid, összefoglaló jellegű írásomat ajánlom elolvasásra a www.drdelitamas.hu oldalamon a gyakori kérdések között, de ide is idemásolom Önnek a tudnivalókat: Milyen okai lehetnek a visszatérő hüvelyfertőzésnek és hogyan kezelhető? A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 19., 15:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 12:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: