• Vérzészavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rendszertelen vérzés miatt mentem el nőgyógyászhoz 2008-ban. A hormon vizsgálat magas TSH szintet ( 5,85 mIU/l) és magas prolaktin szintet(752,70 mIU/l) jelzett. Az akkori orvosom nem írt erre semmiféle kezelést, azt mondta, hogy ha zavar, hogy szinte nem menstruálok, akkor kezdjek el fogamzásgátlót szedni. 2010-ben általános vizsgálatra mentem el és megemlítettem ezt a gondomat, így készült egy újabb hormon vizsgálat, ami szintén ezen 2 érték magasságát mutatta ( TSH: 4,74 mIU/l, Prolaktin: 847,50 mIU/l). Elkezdték kezelni a pajzsmirigy alulműködését, Letrox tablettát szedek (50 mikrogramm). És ekkor a fogamzásgátló tabletta szedését is abbahagytam. Készült MR vizsgálat, melynek eredménye: Microadenoma hypophyseos volt. ( A sella nem tágabb, a hypophysis nem nagyobb, benne bal oldalon 3 mm-es csökkent halmozást mutató terület látható. A nyél normális vastagságú, középállású. A chiasma szabályos.) Orvosom ( endokrinológus) makroprolaktin vizsgálotot rendelt. Az eredményt visszavittem és megállapította, hogy a hyperprolactiaemia nem valós, így a hypophysis mikroadenomának nincs jelentősége. Ezen a területen további lépés nem történt azóta (2010). A pajzsmirigy alulműködés miatt voltam több TSH ellenőrzésen, a legutóbbi eredmény úgy tűnik határértéken belüli. Mivel a vérzésem továbbra is rendszertelen volt, pecsételő vérzésem volt folyamatosan, így ez év áprilisában felkerestem egy nőgyógyász szakorvost, egészségügyi kaparásra került sor, amely megszüntette a pecsételő vérzést egy időre. Július utolsó hetében úgy tűnt a vérzésem is megjön, de ez 4-5 nap után elmúlt és rá két hétre ismételten pecsételő vérzés kezdődött. Az endokrinológus orvosom a rendszertelen vérzés miatt Norcolut-Clostilbegyt stimulációt javasol. A nőgyógyászom pedig a magas prolaktin szint csökkentésére Norprolac 75 2 havi szedését és újabb tesztet. A kérdésem,h Ön melyiket javasolná továbbá, hogy a makroprolaktin vizsgálat mire szolgált és mit zárt ki? Ha hyperprolactiaemia nem valós, akkor szükséges a magas prolaktin szint gyógyszeres kezelése?

        Dr. Deli Tamás válasza a vérzészavar témában

        Kedves Kérdező! A macroprolactinaemiával kapcsolatban hadd idézzem ide Iván és Góth doktorok 2006-ban a Lege Artis Medicinae-ben megjelent cikkének részletét, ennél érthetőbben nemigen tudnám más szavakkal sem elmagyarázni a dolgot: "A hyperprolactinaemia diagnózisa a reggeli órákban elvégzett plazmaprolaktinszint meghatározásán alapul. A korábban alkalmazott funkcionális próbák elvégzését ma már nem tartják szükségesnek. A plazmaprolaktinszint meghatározása hazánkban sajnos nem egységes: noha a súlyegységben történő értékek alkalmazása lenne kívánatos, a laboratóriumok egy része ng/ml-ben, más része mE/l-ben adja meg a normálértéket, azonban a referenciatartomány még azonos mértékegységet alkalmazva sem azonos. Összeállításunkban normálisnak tekintjük, ha a szérum prolaktinszintje nőkben <15 ng/ml, férfiakban <10 ng/ml. Tekintettel arra, hogy a prolaktin stresszhormon, mérsékelt fokú emelkedése esetén ismételt meghatározása szükséges; amennyiben a többször meghatározott értékek közül akár egy is a normális tartományban van, azt tekintjük mérvadónak. A diagnózis felállítása előtt a macroprolactinaemia jelenléte kizárandó. Macroprolactinaemiáról beszélünk, ha a szérumban mért magas prolaktinszintet nem a hypophysis laktotrop sejtjeiben képződő, biológiailag aktív monomer felszaporodása, hanem a döntően (>60%) a periférián keletkező, nagy molekulatömegű macroprolactin okozza, amelynek nincs biológiai hatása. Valódi macroprolactinaemiára kell gondolnunk minden olyan esetben, amikor emelkedett szérumprolaktin-értéket észlelünk típusos klinikai tünetek nélkül (8). A hyperprolactinaemiát nem zárja ki a macroprolactinaemia jelenléte, ezért ez utóbbi diagnózisa csak akkor mondható ki, ha a monomer prolaktinszint a normális tartományon belül van. A macroprolactin meghatározásának a rutindiagnosztika számára legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja a PEG (polietilénglikol) -precipitációs módszer, amely jelenleg már hazánkban is számos helyen hozzáférhető. Ritkán a szérum prolaktinszintjének meghatározása során rendkívül magas értékek (>300-400 ng/ml) helyett hamisan alacsony értéket kaphatunk, ilyenkor a high dose hook effect érvényesülése (magas dózis okozta hurokhatás; a magyar elnevezés kevéssé használatos) okozza a metodikai hibát. Ez analitikai probléma, főként immunometrikus módszereknél fordul elő: az igen magas antigén- (esetünkben prolaktin-) koncentráció miatt az úgynevezett szendvicskomplex nem tud kialakulni, ezért tévesen alacsony koncentrációt mérünk. A hiba kiküszöbölése hígítással lehetséges (9)." Ami az ovulációindukciós kezelést illeti Clostilbegyttel: ha az ovuláció hiányát hormonálisan igazolták (ciklus második felében levett progeszteronnal), semmi nem szól a kezelés ellen, ebben az esetben orvosa utasításai szerint és a megfelelő ellenőrzéssel ezzel nyugodtan megpróbálkozhatnak.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 18., 13:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 21., 12:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: