• Kell-e laparoszkópia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor úr! 1,5 éves próbálkozás (előtte egy vetélés, egy missab) után 2010. decemberében endokrinológus PCOS-t diagnosztizált, kaptam rá 2X 850 gr merckformint, magas prolaktinomra már korábban is szedtem bromót. 2011. áprilisában pajzsmirigy elégtelenségre is fény derült endokrinológus által, napi 1 szem L-thyroxint szedek rá azóta. Ezeket a gyógyszereket kiegészítem orvos által javasolt szelén, vas, folsav és C-vitamin és halolaj kapszulával. Diétás tanácsadáson részt vettem februárban, azóta szénhidrát diétát folytatok, rendszeresen sportolok. Most augusztusban closti szedése mellett UH-n igazolt peteérésem volt, terminált együttléttel, tesztet még nem csináltam. Bevallom megijedtem, hogy nem csupán ennyi a bajom, hiszen december óta sem tudtam teherbe esni. A következő állomás a laparoszkópia kell legyen? A jelek nem egyértelműek: gyerekkorom óta olykor erős görcseim vannak menszikor, sokszor fáj a derekam, alhasam menszikor, néha belenyilal a méhembe, néha pedig tompán fáj valamelyik petefészkem, nem csak menszikor. Egyszer együttlét után iszonyatosan begörcsöltem. Egyszer-kétszer volt pecsételő vérzésem életemben, 2-3szor nyákos vér távozott a székletemmel. Ennyi tünet elég? Voltam teljeskörű meddőségi kivizsgáláson, ott az előbb említett betegségeken kívül nem merült fel endometriózis gyanúja. Félelmem alaptalan vagy jogos?

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Tisztelt5 Hölgyem! Panaszai nem utalnak egyértelműen endometriosisra, de ennek esélyét tovább csökkentheti, ha a nőgyógyászati tapintásos vizsgálat, a hüvelyi ultrahang és a szárum CA-125 vizsgálat is negatív - nem tudom, ilyen vizsgálatai voltak-e. Egyelőre az ovulációindukció és irányított együttlét folytatandó a következő hónapokban (felteszem, andrológiai probléma nem merült fel). Igazából a leírtak aléapján nem is értem, a laparoscopia most miért merült fel frissen.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 16., 14:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 21., 12:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: