• Vizeléselakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyámat 5 nappal ezelőtt műtötték inkontinencia, hólyagsérv miatt (tüsszentésnél nem tudta tartani a vizeletét, és sürgető vizelési ingere volt). A műtét során eltávolították a méhét és hüvelyplasztikája volt( a petevezetékek megmaradtak). A műtét napjának estéjén eltávolították a katétert, de édesanyám azóta sem képes vizelni(a 4.-5. napon 2-3 csöpp jött hosszas ücsörgés után). A katétert visszatették még egy napra, azóta naponta párszor lecsapolják a vizeletet. Az első napokban gennyes volt a vizelete, azóta antibiotikumot kap, legutóbb már nem volt gennyes. Kérdésem az lenne, hogy normális-e ez, amennyiben igen, mi okozza, és várhatóan mennyi idő alatt szűnik meg a panasz. Ha nem normális, akkor mi lehet az oka (túl korán kivették a katétert, a műtét miatt gyulladtak még a szövetek, a fertőzés okozza, esetleg sérült a beidegzés vagy valami egyéb) és milyen vizsgálatokat kellene végezni a baj forrásának kiderítéséhez? A nővérek szerint fejben kéne eldöntenie ( anyukám nyilván akar pisilni...), Ön mit gondol erről? Előre is köszönöm válaszát! Egy aggódó gyermek

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Aggódó Gyermek! A méheltávolítással kombinált hüvelyplasztika sok esetben megoldja a vizelettartási problémát. A műtét során azonban megváltozik a hólyag helyzete illetve a hólyag környzete igencsak megsínyli a preparálást, ezért ilyenkor hólyagkatheter van fent a műtét alatt és egy ideig a műtét után is. A hólyag beidegzése átmenetileg romlik, ez okozhatja a problémát. Más eset, ha gyulladás is fennáll egyidejűleg, mert az késleltetheti a gyógyulást. A hólyag működése általában néhány nap után tér vissza, de nehezebb műtéti helyzet esetén előfordul, hogy a spontán vizelés nem sikerül, ezért a kathetert visszahelyezzük vagy a hólyagot többször csapoljuk. Egyes esetekben gógyszeres kezeléssel egészítjük ki az utókezelést. A vizeletürítés rendeződése szinte kivétel nélkül minden esetben heyreáll, a fontos, hogy legyen hozzá türelem. Jobbulást kíván: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu


        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán

        Kérdés: 2011. július 31., 22:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: