• 6 hónap 50% vérzéssel + HPV

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        HPV Jó napot kívánok! Az első problémám februárban kezdődött. Menstruáció febr. 5-10-ig. Itt még minden rendben volt. Fogamzásgátlót szedek már 2 éve és febr. 13-án (vasárnap) egy hibát követtem el. Hirtelen azt hittem hétfő reggel van és a vasárnap esti fogamzásgátló tablettát vasárnap reggel vettem be. A szombatit ugye 8 órával előtte. Úgy gondoltam, ha így alakult a többit reggel veszem be a levél végéig és akkor 24 óránként rendben lesz. Aztán febr. 16-án elkezdtem vérezni egy kicsit. Nem értettem. A papíron rajta volt, hogy hiba után áttöréses vérzés jelentkezhet csak fura volt, hogy 3 nappal a hibám után. Aztán ez a vérzés erősödött. Akkor már kezdtem megijedni, így 18-án a lakhelyem közelében lévő nőgyógyászhoz fordultam. Ő azt mondta, hogy semmi gond, előfordul ilyen, és adott vérzéscsillapítót. Azt mondta 2-3 nap és el fog múlni. De nem. 24-éig erősen véreztem aztán 25-étől márc 3-áig kevésbé, de csak véreztem. Közben voltam orvosnál, hogy miért nem múlt el mikor azt mondta az orvos, meg vérzéscsillapítót is kaptam, de nem igazán foglalkoztak velem, mindenki csak bírált, mert hibáztam. (Talán 2 évben egyszer velem is előfordulhat.) aztán márc.4-én jött meg a rendes menstruációm márc. 8-ig. Ez után sikerült felfáznom, pedig nagyon figyelek rá. Antibiotikumra volt szükség. Ez után már. 20-án ismét elkezdem vérezni 25-éig. Ekkor is voltam orvosnál és azt mondta h febr. én hibáztam márc. pedig az antibiotikum zavart be. Megvizsgáltak, hüvelyultrahang készült és azt mondták, hogy minden tökéletes. Áprilisban a normál menstruációm 1-4-éig tartott. Erős volt. Majd 18-án ismét elkezdtem vérezni. Voltam dokinál ismét. Felmerült a fogamzásgátló váltás gondolata, egy kicsivel magasabb hormontartalmút fel is írt és adott vérzéscsillapítót, hogy elmúljon. 22-ére múlt el. Hogy idő közben ne vérezzek azt az utasítást adta, hogy ápr. 30-ig szedjem a vérzéscsillapítót, majd ha megjön, akkor kezdjem el szedni az új fogamzásgátlót, minthogyha most szednék először f.gátlót. Így is tettem május 4-8-ig véreztem erősen. Gondoltam most már minden rendben lesz, de május 13-án megint elkezdtem vérezni. Máj. 19-én még gyengén de megvolt. Csak egy hét múlva következik a normális menstruációm és ez kikészít, főleg vérszegényen. Május 24-29 menstruáltam. Júniusban 12-én kezdődött megint és 26-án ért véget. Ez a normál menstruációt is magába foglalta. (17-étől 23-áig elég erős volt.) A következő hónapban vérzéscsillapítót szedtem a fogamzásgátló második hetétől a végéig orvosi utasításra. A menstruációm rendesen megjött. (22-26-ig /július/) A két év alatt semmilyen problémám nem volt, minden eredményem teljesen jó az orvosok elmondása alapján és akkor mégis miért? 20 éves vagyok. Gondoltam a stresszre is, de nem gondolnám magam stresszesnek. Talán az májusban több megpróbáltatás ért, vizsgák. De ezt nem gondolnám hogy ennyire befolyásolta. Érettségin is izgultam mégsem volt semmilyen gondom. Csak az volt fura, hogy május 17-én már kezdett csökkenni a vérzésem, 18-án vizsgáztam és dupla olyan erős volt. De lehet ez csak véletlen is. Összességében már nagyon szeretnék ennek a helyzetnek véget vetni, de a gyógyszer szedéséről nem szívesen mondanék le mivel tartós párkapcsolatban élek. Ezek után a gondok után júliusban pici pöttyöket vettem észre a hüvely körül, de mivel nem volt semmilyen folyásom (csak az átlagos) nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentősséget, hisz semmilyen problémát nem okozott. (Gondoltam, biztos csak a melegtől persegett ki vagy valami ilyesmi) De idővel, mivel nem múlt el, és észrevettem, hogy két szemölcs is nőtt rajtam aggódni kezdtem, így orvoshoz fordultam. A megállapítása: Condylomára suspect képletek a hüvelybemenet alsó részééén, illatve a nagyajkon a felső harmad alsó és felső határán, Condyline oldatos ecsetelés. (A hüvelybemenetnél kisebb pöttyök vannak, feljebb 2 barna szemölcs, ami még nem túl nagy.) Sok mindent szerettem volna kérdezni ezzel kapcsolatban, de amikor beléptem már fél lábbal kifele küldtek, úgyhogy nem igazán voltak segítőkészek. Annyit mondtak, hogy fertőző és hogy HPV vírus okozta. Ezen kívül érdekelne, hogy azért mert barátom tünetmentes, valószínűleg elkapta e vagy sem? Hogyan lehet ezt biztosan megtudni? Hogyan fertőzhetem meg? (Zuhanyozhatunk együtt? Ehetünk egy kanállal? Ha hozzá szeretnék bújni, azt fehérneműbe megtehetem? A nemi élet teljes mértékben kerülendő? Vagy én kielégíthetem orálisan? A kezemről megfertőzhetek másokat? Elég fertőtlenítés az ha fürdés után, miután megmostam, szappannal kezet mosok?) Ő visszafertőzhet engem úgy, hogy tünetei sincsenek? Ez tényleg nem múlik el soha? Örökre aggódhatunk a kiújulás miatt? Az ecsetelés igazából nem tűnik túl jó megoldásnak, főleg a nagyobbakkal szemben… Ön mit gondol? Ráadásul aggódom, hogy a hüvelyben is vannak ilyen valamik és mikor mondtam az orvosnak, hogy nem igazán bírom a kacsát, az után meg sem vizsgált, és még a leletet is aláíratta velem (amit persze csak utólag láttam) hogy az én kérésemre nem végzett feltárást. Pedig félek, hogy felesleges az ecsetelgetés, ha a hüvelyben is van. L Ráadásul sosem voltam még rákszűrésen és aggaszt, hogy ez a vírus a méhnyakrák kialakulásában is szerepet játszik. (Védőoltásom nincs sajnos, túl drága.) Főleg amiatt aggaszt, hogy a méhnyakrák tünetei közt szerepelt a menstruáció közti vérzés, ami már fél éve fennáll. Meg lehet valahogy állapítani, hogy pontosan melyik HPV-t kaptam el? Ezek után én hordozónak minősülök? Csak nemi úton illetve a nemi szervek körüli bőr érintkezésével terjed vagy máshogyan is? El lehet ezt kapni egy strandon a forró vizes medencébe, ha a sérülések a bőröm felszínén megvoltak? Érdemes lenne most védőoltást beadatni? Én: 20 éves vagyok, barátom: 22 Mennyibe kerül ez jelenleg? Mit tegyünk és mit ne? Remélem Ön tud nekem megoldást ajánlani. Várom mielőbbi válaszát! És előre is köszönöm szépen!!!!!

        Dr. Deli Tamás válasza a HPV témában

        Tisztelt Hölgyem! Összeszámoltam - körülbelül 25 kérdést tett fel a HPV vírussal kapcsolatban - ezek megválaszolása bőven meghaladná egy ilyen internetes orvosi válaszadó portál kereteit. Mindenképpen tudom javasolni, hogy olvasson utána a HPV fertőzésnek, terjedésének stb, ehhez segítségül kerestem Önnek néhány igen hasznos és könnyen áttekinthető linket, melyeket a könnyebbség kedvéért idemásolok alább: http://www.hpvinfo.hu/ http://hpvcentrum.hu/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Hum%C3%A1n_papillomav%C3%ADrus Ha valamire nem sikerül választ találnia, természetesen tegye fel kérdését és válaszolunk örömmel. A rendellenes vérzések kivizsgálására feltétlen keresse fel nőgyógyászát, ahol hüvelyi vizsgálatnak is kell történni, illetve rákszűrést is végezzenek.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. július 27., 20:45; Megválaszolva: 2011. július 31., 09:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: