• Méhszájseb kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Fél éve diagnosztizáltak nálam méhszájsebet, amely akkor 20 Ft-osnyi volt. A hüvelyfolyásomat akkor Klion-D 100-zal, illetve Betadinnal kezelték. A váladéktenyésztésem negatív lett, a rákszűrésem szintén, gyulladádást sem találtak. A sárgás folyásom azonban nem múlt el. Klinikai rendelésre mentem, több orvos látta a méhszájsebemet. Az egyikük ecsetelést javasolt, a másikuk azonban azt mondta, hogy elegendő het kétszer tejsavas irrigálást végeznem. A folyásom azóta is fennáll, és egy alkalommal közösülést követően barnás folyást tapasztalat 3 napon át. Elmentem ismét a klinikai rendelésre. Fertőzésem nincsen, gyulladás nincsen, a méhszájsebem jelenleg 10 Ft-osnyi. Az orvos, aki most megvizsgált méhszájplasztikát javasolt. Nem szívesen feküdnék kés alá, ha nem muszáj. Szeretném megkérdezni, hogy valójában mi a méhszájseb kezelésének protokollja? Válaszát köszönöm,

        Dr. Deli Tamás válasza a méhszájseb témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha Ön már szült és a méhszáj tátongó (ez inveterált cervix ruptura orvosi nyelven), és ez okozza a krónikus folyást, a legjobb kezelés valóban a méhszáj plasztika. Ha mást értenek a méhszájseben (ilyen orvosi fogalom ugyanis nincsen, sok beteg használja, de ebből nem derül ki, pontosan miről is van szó), más és más lehet az optimális kezelés: fekély esetén gyulladásellenese kezelés, kolposzkóppal látott rendellenesség esetén cytologiai lelettől függő az ellátás. A krónikus folyásra mindenesetre első körben javasolt szájon át szedett antibiotikum a partnernek is és Önnek is - ha valóban sárgás, habos a váladék, napi 2x500 mg metronidazol (Klion, Supplin).


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. július 26., 11:13; Megválaszolva: 2011. július 31., 09:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: