• Petefészek dermoid ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azt szeretném kérdezni, hogy egy lehetséges dermoid diagnosztizálása esetén miért nem lehet laparoszkópos eljárással műteni. Az orvos ragaszkodik a hasi felvágáshoz. A ciszta nagysága 4,5x6,5 cm. Lehet-e még hónapokig halogatni a műtétet? Van-e más eljárás az eltüntetésére? Mennyi időt kell szánni a lábadozásra? A vérzéstől számított 11 napos időtartamon belül vállalják még a műtétet. Ez az első naptól vagy az utolsó naptól számítják? Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a petefészek ciszta témában

        Tisztelt Hölgyem! Dermoid esetén, sőt manapság már rákos megbetegedések esetén is lehet laparoszkópos műtétet végezni. A nemzetközi trend és saját munkahelyem is ezt tartja szem előtt. Múlt héten operáltam kétoldali 6-7 cm átmérőjű dermoid cisztát laparoszkóppal sikeresen szövődmény nélkül. A páciens másodnap kifogástalan állapotban távozott a klinikáról... A műtétet én nem halogatnám, mert a betegség biztosan nem múlik el, de az elfajulás esélye emelkedik... Emellett a dermoidnak gondolt eltérések mögött néha daganat bújik meg. A műtéteket általában a menses után, de még a peteérés előtt szokás elvégezni, tehát ez a vérzés utolsó napjától számítandó. Üdvözlettel: Dr. Tömösváry Zoltán www.drtomosvary.hu


        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán

        Kérdés: 2011. július 23., 11:33; Megválaszolva: 2011. július 26., 15:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: