• Hormon-problémák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! 33 éves, két gyermekes édesanya vagyok. Mindig meglehetősen sok nőgyógyászati problémám volt (fertőzések, méhszájseb műtét, menstruációs zavarok), de az igazi gondjaim kb. fél éve kezdődtek. Kisebbik gyermekem születése után a mensesem fokozatosan, egyre inkább szabálytalanná vált, és ez az utóbbi fél évben már teljesen kaotikussá vált. Egyszer heteket (akár egy hónapot is) késik, máskor 1 hét szünet után újra megjön, van hogy 2-3 napig, van, hogy két hétig is tart (az eddigi "csúcs" 31 nap!), szóval teljesen kiszámíthatatlanná vált. Észrevettem, hogy időnként hirtelen nyilalló fájdalom jelentkezik a bal petefészkem táján. Egy időben még a hajam is hullott. Ugyan nem látványosan, de folyamatosan hízok mindamellett, hogy nem eszek többet, inkább valamivel kevesebbet, mint korában (és nem vagyok nassolós sem!) Továbbá, ami még jobban, szinte már az elviselhetetlenségig zavar, hogy a nemi életem a mensesek közötti bő váladékozás (és ezáltal az aktusok közbeni gyenge ingerérzékelésem) miatt egyre inkább élvezhetetlenné válik számomra és a párom számára is. Kb. 1 hónapja jártam nőgyógyásznál, a citológiám P1-es, ugyanakkor méhszájsebet, és több (összesen 6-8 db) kb. 1 centis cisztát találtak mindkét petefészkemen. A hormonvizsgálat alapján a hormonszintem magasabb, mint a "megengedett", de nem kiugróan. Az orvos szerint a ciszták nem veszélyesek, nincs szükség semmilyen beavatkozásra. Azt javasolta, szedjek fogamzásgátlót, vagy ha nem, szokjak hozzá, hogy ilyen marad. A kérdésem az lenne, lehetséges, hogy minden felsorolt problémám okai ezek a ciszták? Úgy olvastam, terhesség után ezek nem nagyon alakulnak ki. Ezek szerint mégis? Milyen gyakori ez a nők között? Van-e a fogamzásgátlón kívül más mód a megszüntetésükre, vagy ezentúl tényleg így kell éljek? (Míg fogamzásgátlót szedtem, egyik fertőzésből a másikba estem, minden gyógyszert beszedettek, használtattak velem, de semmi nem szüntette meg. Pokoli volt éveken át. Ezért semmiképp nem akarom újra szedni.) Mi a teendőm? Hova tovább? Meglehetősen kétségbeejtő a helyzet számomra. Kérem, ha tud, segítsen! Köszönettel

        Dr. Herman Tünde válasza a vérzészavar témában

        Kedves Kérdező! A vérzészavar kivizsgálására történjen méhtükrözés, úgy nevezett hysteroscopia, hogy nincs e a méh üregében polyp vagy myoma, ami a vérzészavart okozhatja.


        Dr. Herman Tünde
        Szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Herman Tünde

        Kérdés: 2011. július 20., 11:48; Megválaszolva: 2011. július 25., 08:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: