• Immunológiai vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Két missed ab (6. és 7. hét) és két spontán vetélés után az a kérdésem, hogyan vizsgálják, merre kell elindulni a habituális vetélések okát keresvén az immunológiai vizsgálatokra? Sok lehetséges okot már kizártunk, jelenleg a trombofília iránti vizsgálatok, és a kromoszóma vizsgálat van folyamatban. Egy másik kérdés is foglalkoztat régóta. A mellemből nyomásra fehér váladék jelenik meg. Egy-két csepp, elég a bimbó környékét picit megnyomni. Ez a jelenség évek óta fennáll. Prolaktint többször néztek már, mindig normál értéket kaptunk. A mellem méretében meglehetősen nagy (G kosár), és "mirigyes", nem tudom, ezen információknak van-e jelentősége. Lehet-e összefüggés a vetélések, és a mell váladékozás között? Érdemes lenne ez irányban is tovább vizsgálódni a szimpla prolaktin mérésen túl? Ha igen, merre induljak? Köszönettel:

        Dr. Deli Tamás válasza a vetélés témában

        Tisztelt Hölgyem! Meddőségi, nőgyógyászati endokrinológiai szakembernek érdemes megrendelni az immunológiai vizsgálatot, illetve belgyógyász immunológusnak. Elsősorban antifoszfolipid szindrómát kell kizárni, ha egyébként a hormoneredményei rendben vannak. Ennél sokkal specifikusabb immunológiai vizsgálatok sajnos nem nagyon vannak (a habitualis vetélés kivizsgálása kapcsán esetleg javaslom elolvasni online rövid írásaimat a www.drdelitamas.hu oldalon a szakmai cikkek között). A az ismételt friss prolaktinszint is normál, esetleg cytologiai vizsgálat a váladékból, UH vagy mammographia segíthet (nem írta, mindkét oldalról van-e váladékozás). Kívánom, sikeres legyen a terhességgel való próbálkozásuk!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. július 15., 08:10; Megválaszolva: 2011. július 24., 11:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: