• Trombózis veszély?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A nőgyógyászok soha semmilyen rendellenességet nem diagnosztizáltak nálam. A rákszűrés eredményem, az ultrahang mindig negatív volt. Nem viselek spirált, és az össz' véralvadási zavarom - ha az az - akkor a hematológus által kért antitrombin III szint alsó határa. Bár az is igaz, nem nagyon végeztek nálam más vizsgálatokat arra hivatkozva, hogy hormonszintet nem lehet mérni. Viszont én találtam egy olyan "betegséget", hogy ösztrogén dominancia, aminek tünetei 80 %-ban megegyeznek a tüneteimmel. Ráadásul, amikor kiderítették nálam a pajzsmirigy alulműködést, akkor csak a TSH-m volt magasabb kicsit, a T4 értékem normális volt, T3-at pedig nem mértek. Márpedig ez alapján azt írja a szakirodalom, hogy ez látens pajzsmirigy alulműködés is lehet, amit az ösztrogéndominancia okozhat. Ez a gyanúmat már megosztottam endokrinológussal, nőgyógyásszal, de elhesegették. Elnézést, én nem akarok okosabb lenni az orvosoknál, csak már tényleg kétségbe vagyok esve és én is próbálom kideríteni, mi lehet a bajom. És amikor végre úgy tűnt, a fogamzásgátló megoldja a problémát, akkor jött a hematológus ítélete a trombózisveszélyről. Köszönettel: A. Előzmény: 2011-06-24 18:14 Kedves Anita! Sajnos az, hogy "nőgyógyászok hada látott már", nekem semmilyen információt nem ad arról, milyenek a leletei, pl. van-e myomája, adenomyosisa, visel-e spirált, van-e véralvadási zavar, méhnyálkahártya-gyulladásra utaló jel, méhnyálkahártya-túlburjánzás (hyperplasia) vagy polip, rendszeres ovuláció, miféle "hormonális problémát" diagnosztizált nőgyógyásza konkrétan (a hypothyreosison kívül) stb. A referenciatartomány alján levő AT-III szint még nem feltétlen zárja ki a fogamzásgátlószedést, én 1-2 hónap múlva megismételtetném ezt a vizsgálatot, ennek fényében döntenék a tablettaszedésről. De hogy valóban csak ez-e a megoldás, azt a fent felsorolt információk birtokában lenne csak esélyem megválaszolni. 2011-06-29 11:02 Üdvözlettel: Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Elkeseredettségemben fordulnék Önhöz egy kérdéssel. 44 éves vagyok, nem szültem, pajzsmirigy alulműködésem van és már 5 -6 éve hormonális problémák miatt két menses között vérezgetek. Nőgyógyászok hada látott már, de most végre kimondta a mostani orvosom, hogy ez hormonprobléma. Javasolta, szedjek Femoden nevű, enyhe hormontartalmú tablettát (nem ez a legalacsonyabb hormontartalmú szer, de azt mondta, ez használ). Igen ám, de az endokrinológusom, akihez a pajzsmirigy miatt járok leszidott, hogy ez mekkora felelőtlenség és megijesztett a trombózissal. Ezért mikor már egy hónapja szedtem a tablettát, elmentem, hogy megnézessem a leiden-mutációt (ez negatív lett) de elküldtek vérvételre is, ahol kiderült az antitrombin III- szintem 80-120 preferencia értéknél 80 volt. Erre azt mondta a szakorvos, abba kell hagynom a fogamzásgátlót 3 hónap után, de addig szedjek vérhígítót nagyon kis dózisban. A nőgyógyászom viszont azt mondta, a problémámra vagy a fogamzásgátló tabletta a jó, vagy együtt kell élnem a vérezgetéssel, mert más megoldás nincs. Kérdésem az, hogy valóban akkora nagy a trombózis veszély nálam? Soha nem szedtem még fogamzásgátlót, nem dohányzom, nem iszom, nem vagyok elhízva. Viszont el vagyok keseredve, mert most gyajkorlatilag a 24 napos ciklusaimban csak 10 nap nem vérezgetek, ami azért borzasztó, hatással van az életemre, a szeuális életemre is. Létezik, hogy tényleg nincs megoldás a számomra? Köszönöm előre is válaszát: Anita

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Kedves Anita! A leírtak alapján egy alap ciklus 2-4. napján végzett hormonvizsgálat (ösztradiol, FSH, LH, lehetőleg prolaktin, friss sTSH, fT3, fT4), a ciklus 22-24. napján végzett progeszteronvizsgálat ovuláció igazolására, illetve 1-2 hónap múlva az AT III vizsgálat megismétlése indokolt. Ha utóbbi akkor sincs 80% alatt és más ellenjavallat sincsen, szedhet fogamzásgátlót, ha bármi kóros a hormonszintekben, az megfelelő módon kezelendő. Ösztrogén dominancia nevű betegség viszont valóban nincs, ilyen állapot persze lehet.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. június 29., 13:49; Megválaszolva: 2011. június 30., 12:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: